Egna stämplar till julklappspappret

EgnaStämplar-DIY-Detaljer

Vissa börjar köpa julklappar efter midsommar för att vara färdiga i tid – och andra köper sina på själva julafton. Oavsett vilket är en fin paketering nästan lika viktig som innehållet!

Har man tid att slå in paket i lugn och ro är det roligt att göra dem personliga och lägga ned lite extra omsorg på omslaget. Att tillverka sina egna stämplar till omslagspappret är ett sätt att sätta sin alldeles egna prägel på paketet.

Här har vi tillverkat en rejält stor stjärna som man kan trycka många gånger på pappret redan innan man slår in paketet i det. Dessutom gjorde vi en ”God Jul” stämpel där vi använde gamla antika franska bokstavsschabloner i metall som utgångspunkt.

EgnaStämplar-DIY-Detaljer

Du behöver:

Softcut – ett material som är bra att skära ut egna stämplar ur

Linoleumknivar

Penna

Linjal

Skärmatta

Rullkniv

Skumplastroller

Omslagspapper

Färg, röd

Guldfärg

Guldband

Nätband

Julkulor, små

EgnaStämplar-DIY-Detaljer

Gör så här:

Skär ut en lagom stor bit för din stämpel med en rullkniv. Rita upp ditt motiv med vanlig blyerts eller annan penna. Vår stjärna ritade vi upp på fri hand men med hjälp av en linjal för att få linjerna raka. Tänk på att om det är bokstäver du ska ha måste de spegelvändas!

Skär ut motivet med linoleumknivar.  I det här mjuka materialet går det lätt som en plätt, man behöver bara byta knivblad efter storleken på det som ska skäras ut. När du är färdig prövar du först på ett vanligt papper för att se att det ser ut som du vill. Har man gjort en större stämpel som dessa är det enklast att rolla på färg på stämpeln med en skumplastroller. När du tryckt färdigt, eller vill byta färg tvättar du av stämplarna med vanligt vatten så går de att använda om igen.

EgnaStämplar-DIY-Detaljer EgnaStämplar-DIY-Detaljer EgnaStämplar-DIY-Detaljer

Magnetisk gran till adventskalendern

Adventskalender-DIY-Detaljer

Snart är det jul – igen! Många tycker att adventstiden är den bästa på året. Inte minst många barn. Och med en adventskalender som gömmer en liten överraskning varje dag gör ju inte advent mindre spännande…

Den här adventsgranen är målad med magnetfärg så att man lätt kan fästa små påsar i tyg eller papper. När granen sedan är avklädd fungerar den fint för alla julkort.

Du behöver:

Plywood

Tjockare träskiva 50 x 20 cm till fot

Träregel 95 mm bred och 100 cm lång

Blyertspenna

Lång linjal

Japansk handsåg, kapmodell

Sandpapper

Rejäla Vinkeljärn, 2 st

Skruv och skruvdragare

Magnetfärg

Rollerset

Tygpåsar, 24 st

Textilfärg

Schablonstöppel

Sifferschabloner

Extra starka magneter

Gör så här:

Rita upp din gran på plywood med blyerts. En riktigt lång linjal är bra att ha till hands, eller något annat långt och rakt att rita efter. Vår gran mäter 100 cm på höjden och mellan de tre grenspetsarna – 40, 48 och 54,5 cm längst ned där den är som bredast. Såga ut formen. Vi använde en japansk handsåg utan rygg, den ger fina skär och är enkel att handsåga med. Slipa kanterna med sandpapper.

Skruva fast granen mot en träplanka, lika hög som granen. Såga till en fot av en tjockare plywood eller annan träskiva. Skruva fast granen mot fotplattan med två rejäla vinkeljärn. Måla granen med magnetfärg, följ instruktionerna på flaskan.

Man behöver måla många lager för att magneterna ska fästa ordentligt, och man behöver använda ganska starka magneter, helst extrastarka för att det ska sitta ordentligt. Tänk bara på att små barn som gillar att stoppa saker i munnen inte ska kunna komma åt magneter!

Adventskalender-DIY-Detaljer

De små tygpåsarna till adventskalendern finns färdigsydda, men ska få sina datumsiffror med hjälp av screenschabloner. Schablonerna är självhäftande och går att använda många gånger. Använd en schablonstöppel och en färg som fungerar på tyg. Glöm inte att fixera färgen om du vill kunna tvätta påsarna inför nästa jul…

Adventskalender-DIY-Detaljer

Klockor av gamla plåtburkar

Klocka-DIY-Detaljer

Gamla bakformar och plåtburkar hittar man i parti och minut på loppis. Inte alltid så funktionella, kanske med gammal rost på insidan. I alla fall inte för ändamålet de var avsedda för från början. Men som urtavlor fungerar de finfint!

Det enda du behöver är ett par passande visare och ett urverk med rätt dimension på mittpinnen.

Du behöver:

Visare

Urverk

Borr, för metall, 10 mm

Borrmaskin

Plåtburk eller plåtform

Klocka-DIY-Detaljer

Gör så här:

Mät ut och borra hål för urverket. Välj ett urverk av rätt längd på centrumskruven för din form. En böjd form, som nallen här ovan kräver en lite längre centrumskruv än en platt pajform.

Skruva ihop. Sätt i batteri och ställ klockan rätt. Sen är det klart!

Klocka-DIY-Detaljer

Brevvikt i resin

Brevvikt-DIY-Detaljer

Skörden av handskrivna brev har säkerligen sinat i de flestas brevlådor. Men så mycket roligare när man får något! Och visst har väl den digitala tidsåldern ökat värdet på de gamla handskrivna breven ur gammelmormors gömmor, i alla fall i affektionsvärde.

Så en brevvikt kanske kan vara på sin plats överst i samlingen, för att hålla breven på plats när sommarnätternas bris drar in genom öppna fönster.

En halvsfärisk glasbubbla håller ordning på breven, och ger samtidigt en vacker förstoringseffekt. Gör din egen brevvikt med tvåkomponentsresin gjutet i gamla glödlampor.

Brevvikt-DIY-Detaljer

Du behöver:

Glödlampa (trasig, men med helt glas)

Guldsmedssåg med sågblad

Tång

Arbetshandskar

Resin

Brevvikt-DIY-Detaljer

Gör så här:

Såga av yttersta knoppen på glödlampans sockel och plocka ut innandömet med en tång. Ibland kan man behöva knacka bort lite isolering på insidan, det kan man göra med tången. Skölj ur glödlampan och häll sedan i så mycket vatten att det bildas en halvsfär. Häll ur vattnet i ett mått så att du sedan vet exakt hur mycket resin du behöver blanda till. Låt glödlampan torka helt. Blanda ihop resinet enligt instruktionerna på förpackningen och rör noga så att de två komponenterna blandar sig väl. Häll i glödlampan och ställ den i en toarulle så att den står rakt. Låt resinet härda 48 timmar.

Lägg glödlampan i en liten plastpåse och knacka sedan försiktigt bort glaset från resinbubblan. Använd skyddshandskar och ha gärna skyddsglasögon på också – glas från en trasig glödlampa är extremt vasst! Byt eventuellt plastpåse, eller töm den på glaskrosset. Spola halvsfären under hett vatten. Torka av den och lägg den sedan tillbaka i plastpåsen. Lägg påsen i frysen. Efter några timmar har återstående glas spruckit av. Några få bitar kan man behöva pilla bort, men var försiktig eftersom glaset är vasst.

Resin brukar man vanligtvis gjuta i mjuka silikonformar. Så har man en halvsfärisk bakform i silikon fungerar den också bra att använda. Materialet är också perfekt för att gjuta in små föremål som snäckor från stranden eller torkade blommor. På så vis kan man göra sina egna personliga föremål – allt från smycken till brevvikter.

Brevvikt-DIY-Detaljer

Brevvikt-DIY-Detaljer

Brevvikt-DIY-Detaljer

Ljus idé för de udda kaffekopparna

Påskljus-DIY-Detaljer

Gamla tiders kaffekoppar används allt mer sällan. De flesta av oss vill ha större muggar att dricka kaffe ur, så de gamla kopparna blir kanske mest stående i något skåp. Vilket är synd eftersom de ofta är väldigt vackra!

Men det går ju att använda dem till annat. Gamla kaffekoppar är perfekt att gjuta ljus i.

De här udda kopparna är inköpta på loppis för ett par tior, sen behöver man bara vekar och ljusmassa, om man inte sparat en massa ljusstumpar som man kan återanvända.

Så här lagom till påsk känns det helt rätt med lite extra färgklickar på bordet, så även ljusmassan har vi färgat för att få ytterligare färg.

Påskljus-DIY-Detaljer

Du behöver:

Kaffekoppar

Vaxade ljusvekar

Gjutmassa, eller gamla ljusstumpar

Ljusfärg

Smältkanna, eller rostfri bunke över vattenbad på spisen

Påskljus-DIY-Detaljer

Gör så här:

Ställ de vaxade vekarna i botten på kaffekopparna. Vekarna kar en metallbotten och är vaxade för att de ska hålla sig raka, vilket gör det betydligt enklare än att använda vanliga vekar. Smält ljusmassan du tänkt använda. Använd antingen en smältkanna som är vattenmantlad eller smält massan i en rostfri bunke över en kastrull med kokande vatten i. Innan du börjar smälta massan är det bra att försöka beräkna hur mycket som går åt, särskilt om du tänkt färga in massan i olika färger.

Använder du gjutmassa kan du enkelt skopa upp i de koppar du ska ha. Räkna dock med att massan minskar när den smälter så det behövs nästan två koppar massa till en färdig kopp. Tillsätt lite färgpigment. Några så korn räcker, och det är bättre att börja med lite för lite än att tillsätta för mycket färg direkt – för då måste man späda med mer gjutmassa.

Häll upp och låt ljusen svala. Se till att vekarna står mitt i kopparna, eventuellt kan man behöva stödja dem lite med en kaffesked ovanpå som veken får ”luta” emot.

Gör likadant med nästa färg, men se till att torka ur smältkärlet med hushållspapper mellan varje färg.

Tänk också på att ljusmassan kan sjunka ihop en aning när ljusen svalnar, så ibland kan man vilja fylla på dem lite extra. Därför är det bra att inte ha bråttom innan man byter färg.

Påskdukning-DIY-Detaljer

På påskbordet kan det också vara fint med enkla placeringskort som dessa , gjorda av ett natursnöre och pappersetiketter .

Himmel-DIY-DetaljerPåskdukning-DIY-Detaljer

Vi har också dekorerat bordet med kvistar av vide och små fågelbon, du hittar liknande här och här.

Det vita äggen i fågelbona är dekorerat med bladmetall i guldfärg. För att få bladmetallen att fästa penslar du på ett lager primer. Men maskera först en rak linje runt ägget med maskeringstejp. Låt primern torka en lite stund och pensla sedan försiktigt fast bladmetallen på äggets ena halva. Låt torka någon timme innan du drar bort maskeringstejpen och borstar bort överflödig bladmetall. Vi använde urblåsta ägg, så att man sedan kan spara dem till nästa påsk.

Påskdukning-DIY-Detaljer

Tre-i-rad sällskapsspel med guldkant

2w

Snön yr utanför fönstren och vissa lediga dagar är det skönt att bara sitta inne i stugvärmen med en kopp te, familj och vänner. Ett klassiskt tre-i-rad spel är lagom underhållande och kan få ligga framme på soffbordet tillsammans med vackra coffetableböcker och magasin.

Det är få ”ingredienser” du behöver för att tillverka det här spelet själv.

Du behöver:

* Träskiva, 4 cm tjock skiva sågad av en hel stam, gärna med barken kvar. Vi har använt en ekstam, men björk går också bra.

* Såg

* 6 små träskivor, cirka 1,5 cm tjocka

* Blyerstpenna

* Linjal

* Stjärnformad pepparkaksform, eller egen mall

* Decopagelim eller så kallad vattengrund – att fästa slagmetallen med.

* Slagmetall

* 2 Penslar

Tre-i-rad2

Gör så här:

Såga till träskivorna. Enklast är om man har tillgång till en rejäl kap- och gersåg, eller om man kan be en såg eller ett snickeri om hjälp för att få fina snitt. Självklart kan man såga själv med helt vanlig fogsvans också, det kräver lite ansträngning, bara! Ska man såga det små skivorna själv är det bra att använda en japansk handsåg, de ger väldigt fina snittytor och är lätta att såga med.

Om trästammarna du använder är färska bör skivorna få ligga och torka minst någon vecka. Tänk också på att den stora skivan som blir spelplan kan bli fuktig på undersidan väldigt lång tid. Så låt den inte ligga stilla på finaste fanérbordet i flera veckor, då kan det bli fuktskador på bordet.

När alla skivor är sågade markerar du spelplanens linjer med linjal och penna. Rita sedan stjärnmönstrets konturer. Vi använde en stjärnformad pepparkaksform, men man kan lika gärna gör en egen mall.

För att fästa slagmetallen målar man decopagelim där man vill att metallen ska fästa. Ta sedan försiktigt ett blad av metallen och lägg på det fuktiga limmet. Blås försiktigt så att det fäster, eller pensla försiktigt med en torr, mjuk pensel. Låt torka någon timme. Sedan borstar man bort metallen som inte fäst. Klart!

tre-i-rad36w