Alla hjärtans dagspyssel

Alla-hjärtans-dag-DIY-Detaljer

En liten överraskning på Alla Hjärtans Dag kommer med all säkerhet att göra någon du tycker om väldigt glad. Det behöver inte vara blommor, choklad eller smycken. En helt vanlig tändsticksask kan faktiskt räcka!

Nåja, den här är ju en aning pimpad och tändstickorna utbytta till godsaker gjorda av salta pinnar med en liten söt topp. Men det är ju tanken som räknas!

Alla-hjärtans-dag-DIY-Detaljer

Du behöver:

En stor tändsticksask

Salta pinnar

Sugar melts

Gammalt notpapper

Scrapbookark, med struktur, i kulör pomegranate

Decopagelim

Tillgång till symaskin

Röd sytråd

Dekorsnöre

Pappersettikett, eller tags

Kalligrafipenna

Alla-hjärtans-dag-DIY-Detaljer

Gör så här:

Töm asken på tändstickor. Bryt salta pinnar i lagom längd för att passa på längden i asken. Smält sugar melts i en liten skål i mikrovågsugn. Doppa den avbrutna änden på pinnarna och lägg på bakplåtspapper att stelna.

Klipp till två bitar av scrabookarket lagom stora att passa asken ovansida. Vik det ena på mitten och klipp ut ett hjärta. Riv en bit notpapper aningen mindre än arkbiten du klippt till. Pensla decopagelim på baksidan av notpappret och limma fast det på scrakbookpappersbiten. Låt limmet torka. Sy fast hjärtat med symaskin. Limma sedan fast allt på tändsticksaskens ovansida.

Skriv ett meddelande på pappersetiketten.

Fyll asken med tändstickor och knyt fast etiketten med ett snöre runt asken.

Alla-hjärtans-dag-DIY-Detaljer

Alla-hjärtans-dag-DIY-Detaljer

Årets första pepparkaksbak


Pepparkaka16

Då var det dags igen! Ingen adventstid utan doften av nygräddade pepparkakor. Traditionen att baka pepparkakor till jul är säkerligen en av våra djupast rotade jultraditioner. Men även om gubbar och gummor, stjärnor, grisar och bockar är obligatoriska på bakbordet finns kanske plats för liiiite nytänk? Att byta det stora pepparkakshjärtat på dörren mot en krans av järnek?

Pepparkaka1

Järneken är mer en anglosaxisk julsymbol, troligen av den enkla orsak att vi inte har någon järnek i Sverige. Men numera symboliserar den jul även för oss, och istället för att göra en enda stor kaka kan man göra många, många små… Som man sen sätter ihop till en krans.

Pepparkaka18

Eftersom den här kransen inte är tänkt att ätas upp utan bara är till för dekoration och för att sprida väldoft använder vi en stomme av vanlig wellpapp. Du behöver:

Wellpapp (tex en bit pizzakartong)

Rullkniv eller schablonkniv

Skärmatta

Limpistol

Juteband, rött

Pepparkaksdeg

Pepparkaksformar, järnek

Pepparkaka6

Gör så här:

Baka pepparkakor, använd stansar för järnek i tre storlekar. Baka flest blad av den största formen. Grädda tills bladen fått fin färg, gärna lite mer färg än om du skulle äta dem. Men passa noga så att du inte bränner dem, det går snabbt på slutet!

Lägg en tallrik av lagom stor storlek på en bit wellpapp och rita av. Skär ut cirkeln och skär sedan cirka 5 cm innanför så du får en stomme till din krans.

Limma fast bladen med limpistol. Limma fast ett band för upphängning på baksidan.

Pepparkaka7

Även de traditionella stjärnorna kan bakas med en tvist!

Bygg en gran av stjärnor i olika storlekar, som du limmar ihop med en god glasyr. Läckert för både öga och gom! Vi använde kakstansar i ett set om tre storlekar som du hittar här.

Stjärnorna att hänga över kanten på kaffekoppen finns också färdiga formar för som du hittar här.

Pepparkaka9 Pepparkaka10  Pepparkaka12 Pepparkaka13 Pepparkaka14

Och om man lider brist på snö – vilket man ju i alla fall INTE vill ha på en pepparkakskrans – så kan lite floursocker ge lite extra julkänsla!

Pepparkaka8

Strax dax för häxhattar och fladdermöss

1w

Höstens största högtid börjar närma sig. Hur amerikansk den än må vara, Halloween, så känner nog många svenskar att det är kul med lite festligheter så här på höstkanten. Och pyssel!

Även om man inte har en stor fest på Halloween kan det vara mysigt att pynta med pumpor, baka något gott och pyssla lite. Vi gör cupcakes med häxhattar i svart marsipan och fladdermus-siluetter på sugrören.

Den svarta marsipanen känns klockren till Halloween. Man kan ju såklart göra vad man vill av marsipanen, men hattarna formar man så här:

Kavla ut marsipanen så jämnt som möjligt på ett bakplåtspapper. Tycker du att det är svårt att kavla den jämntjock kan man använda en kavel med distanser på.

Ta ut ringar ur marsipanen med glas i olika storlekar. Till varje hatt behöver du en rundel lagom stor för din cupcake, och en halv rundel som du vrider ihop till en konisk topp. Den halva rundeln ska helst vara något större än bottenplattan för att proportionerna ska stämma. Prova gärna att göra en mall i vanligt vitt papper och använd glas som du har hemma som mått.

8w

Baka vanliga muffins i några snygga svarta formar. Vi gjorde chokladmuffins, eftersom det är gott! Vill man kan man sedan gröpa ett hål i mitten och fylla med något extra gott som till exempel chokladsmörkräm. Eller gör man en liten godisgömma i mitten som en liten extra överraskning under hatten. Lägg på hattarna och tryck samtidigt fast ett par ätbara ögon strax under varje liten hatt.

2w

Svart papper i lite tjockare kvalitet är högst användbart till halloween. Av det kan man klippa girlander, spindelnät, masker… eller fladdermöss.

De här fladdermössen fäster man lätt på ett sugrör.

Börja med att rita en fladdermus-siluett på ett vitt papper. Vik mallen dubbel och klipp ut så att den blir helt symmetrisk. Vik det svarta pappret och rita av mallen innan du klipper ut. Klipp två raka snitt mitt på för sugröret. Klart!

3w

Boo! Partyt kan börja!

6w 7w

Chokladskedar för godaste varma chokladen – och en skvätt porslinsmålning

1w

Vårvärmen har på sina håll inte riktigt kommit ännu. Vissa dagar passar det fortfarande utmärkt med en värmande kopp choklad efter en stunds utevistelse!

Varm choklad blir nog allra godast om den görs på en riktigt god mörk choklad som får smälta i varm mjölk. Portionerad i små formar som ser ut som skedar blir den godis för både gom och öga!

Silikonformar av det här slaget är enkla att arbeta med eftersom chokladen sedan släpper formen så lätt.

Du behöver:

Silikonform

Din favoritchoklad

Termometer

Slickepott

Kniv och skärbräda

Djup tallrik

För att cholkadskedarna inte ska få en ful matt yta, utan stelna fint är det bra att temperera chokladen. Det gör man genom att först värma upp den, låta den svalna, och sedan värma den en gång till. Att temperera choklad är en konst, men det finns relativt enkla sätt att göra också.

Gör så här:

Börja med att finhacka chokladen. Lägg hälften av den i en djup tallrik och smält försiktigt i micron. Chokladen ska värmas upp till 48-50 grader om det är mörk choklad och 45 grader om det är mjölkchoklad. Här behöver man verkligen en bra termometer, annars är det svårt att veta att man når rätt temperaturer.

Rör sedan i resten av chokladen så att även den smälter och fortsätt att röra tills temperaturen sjunkit till 27-28 grader för mörk choklad och 25-27 grader för mjölkchoklad. Stoppa in chokladen i micron igen och värm tills den åter mäter 31-32 grader för mörk choklad och 30 grader för mjölkchoklad.

Häll chokladen över formen med skedarna, bred ut den med en slickepott så att varje skeform samtidigt fylls helt av choklad. Ställ undan på en svalt rumstempererad plats. Chokladen ska inte svalna i kylskåp.

När skedarna svalnat helt är det enkelt att plocka ur dem ur formen.

2w

Kanske blir den varma chokladen extra god i muggar man målat själv? Hur som helst är det ett nöje att sätt sin egen prägel på porslinet. Med porslinsmålningspennor blir porslinsmålning plötsligt väldigt enkelt!

Vi tänkte återkomma med mer inspiration i det ämnet snart…

3w