En ljus idé till Alla-hjärtans-dag

Alla-hjärtans-DIY-Detaljer

Alla-hjärtans-dag är i antågande, och även om vi i Sverige inte riktigt har samma tradition som i USA är det ju ett ypperligt tillfälle att passa på att göra någon man tycker om extra glad. Det här var en ljus idé! Att återanvända gamla glödlampor som ändå bara ska lämnas till återvinning – och fylla dem med nåt nytt. Och så ett litet budskap på sockeln till den man tycker så mycket om…

Alla-hjärtans-DIY-Detaljer

Du behöver:

Glödlampa med klart glas – av halogen eller LEDmodell

Guldsmedssåg med sågblad

Tänger

Röd ståltråd

Lamphållare

Träkloss

Stickers med budskap

Alla-hjärtans-DIY-Detaljer

Gör så här:

Att tömma gamla glödlampor på sitt innehåll är enklare än man kan tro – men ändå lite pilligt. Och man får vara mjuk på handen så att man slipper glaskras.

Ett bra sätt om man vill kunna skruva i lampan igen som vi ska göra här är att såga av den yttersta ploppen med en guldsmedssåg. Det är ganska snabbt gjort eftersom metallen är så tunn, och man knölar inte till gängorna på sockeln.

När du sågat bort änden knackar du försiktigt sönder glaset inuti den gängade sockeln och plockar ut glödtrådarna inuti. Skölj ur lampan och ställ den att torka.

Alla-hjärtans-DIY-Detaljer

Böj till ett hjärta av röd ståltråd, hjärtat måste vara så litet att det går att få in genom hålet i glödlampan.

Skruva fast en lamphållare av gammaldags modell på en träkloss. Stick i hjärtat i lamphållaren och skruva på lampan.

Ett par stickers på sockeln med ett passande budskap sätter pricken över i. Darling, you are a work of art!

Alla-hjärtans-DIY-Detaljer

Alla-hjärtans-DIY-Detaljer

Sista pusselbiten…

Spegelram-DIY-Detaljer

Det är lika retligt varje gång. Vart har den där sista pusselbiten tagit vägen?! Under soffan är den inte…

Ett pussel må ha flera tusen bitar. Men, saknar det en enda bit blir det meningslöst. Man har inte ens samvete att lämna det till loppis. Och alla har vi dem väl någonstans. Pusslen som saknar sin sista bit…

Dags att göra något nytt av bitarna! En spegelram till exempel.

Du behöver:

Pusselbitar

Rund spegel eller akrylplastspegel (som är lättare och inte går sönder om man tappar den)

Tunn träskiva, tex plywood

Kontursåg och sågblad

Sandpapper

Sprayfärg i guld och koppar

Limpistol

Tavelögla självhäftande

Spegelram-DIY-Detaljer

Gör så här:

Lägg ut bitarna i locket till pusslet och spraya dem med guld och kopparfärg. Var utomhus när du sprayar, och tänk efter varifrån vinden blåser så att du inte kommer in med guldfärgade kläder…

Spegelram-DIY-Detaljer

Rita upp en cirkel ett par centimeter större än spegeln. Såga ut med figursåg och slipa kanterna släta. Spraya även trärundeln i guldfärg. Låt färgen torka.

Limma fast spegeln med limpistol i mitten av plywoodskivan. Limma sedan fast ett laget med pusselbitar på den bit av träskivan som sticker ut utanför spegeln. Limma sedan ett lager (här använde vi de kopparfärgade bitarna) ovanpå dessa bitar, men lägg dem omlott så att de överlappar bitarna under. Sedan limmar du ytterligare ett lager med guldfärgade bitar en liten bit in över spegeln. Vänd på spegeln och limma fast ett lager pusselbitar bakifrån på de pusselbitar som sticker ut från ramen.

Fäst en självhäftande tavelögla på baksidan och häng upp spegeln.

Spegelram-DIY-DetaljerSpegelram-DIY-Detaljer Spegelram-DIY-Detaljer

Frostade ljuslyktor av gamla tomflaskor

Ljuslyktor-DIY-Detaljer

Då har julen städats ut – och plötsligt känns det ganska tomt. Och lite mörkt. Dagarna är ju fortfarande korta och alla ljusslingor, adventsstjärnor lyste trots allt upp i mörkret. För att fylla tomrummen kan man behöva lite påfyllning av nya ljuslyktor i fönstren…

Kanske kan man dessutom slå två flugor i en smäll när tomglaset ändå ska tömmas efter helgerna? Tomma glasflaskor är nämligen perfekta att omvandla till ljuslyktor. Det blir vackert och vårigt med många lyktor i olika gröna toner.

Ljuslyktor-DIY-Detaljer

Du behöver:

Tomma flaskor

Glasskärare

Skyddsglasögon

Skärskyddshandskar

10-liters hink

Våtslippapper

Frostfärg

Skumplastroller

Värmeljus LED

Ljuslyktor-DIY-Detaljer

Gör så här:

Diska ur flaskorna och ta bort etiketterna. Lägg en glasskärare på något stabilt underlag i lagom höjd (tex en upp-och-nedvänd mortel) och rista in en skärlinje runt om flaskan. Helst ska man bara dra glasskäraren ett enda varv runt flaskan men ändå få en väl markerad ristning. Det kräver lite träning, lite tålamod och lite kraft i nyporna.

Plocka fram en plasthink som du kan hålla dig över i diskhon ifall det blir glassplitter. Häll upp hett och iskallt vatten i två kannor. Använd skyddsglasögon och skyddshandskar när du långsamt häller en stråle av omväxlande hett och iskallt vatten längs den ristade linjen. Håll dig över hinken. Snart ser du hur glaset stressas av temperaturväxlingarna och spricker längs linjen du ristat, och till slut går den av och trillar ned i plasthinken. Det kräver lite övning och lite tur för att flaskan ska spricka av helt perfekt och i början får man räkna med att varannan flaska spricker sönder fel. Mindre ojämnheter får man acceptera.

När du kapat alla flaskorna slipar du vassa och ojämna kanter med våtslippapper tills kanterna känns mjuka. Det går bra att slipa under rinnande vatten.

Torka flaskorna rena och maskera ränder med maskeringstejp eller papperstejp. Måla på frostfärg med en skumplastroller. Låt frostfärgen torka i 30 minuter. Om man vill kunna diska ljuslyktorna utan att färgen försvinner härdar man färgen i vanlig ugn. Ställ in ljuslyktorna i en kall ugn och sätt ugnen på 150 grader. När ugnen nått temperatur ska lyktorna stå kvar ytterligare 30 minuter. Låt glaset svalna innan du tar ut dem.

Ljuslyktor-DIY-Detaljer

Eftersom gamla vinflaskor oftast har en upphöjning i mitten som värmeljuset måste ”balansera” på är det säkrast att använda värmeljus med LED. Då gör det inget om ljusen hamnar snett, och det är ingen risk att lyktorna spricker av ojämnt fördelad värme från en ljuslåga. Dessutom är det skönt att slippa pass levande ljus.

Några av de kapade flaskorna fick också bli blomkrukor åt vårlökar.

Ljuslyktor-DIY-Detaljer

 

Ljuslyktor-DIY-Detaljer

Änglavingar till festdukningen

Plåtvingar-DIY-Detaljer

Återvinning är kul! Tänk så mycket material man har hemma som man kan använda för att tillverka nya saker. Om man bara ser sig om och tänker till lite, så finns det massor av material att använda. Tomma plåtburkar är till exempel fantastiska att använda till allt möjligt. Med hjälp av en guldsmedssax går det enkelt att klipp i plåten och forma den som man vill… På ett par minuter förvandlar du tomburken till ett par änglavingar åt nyårsdukningen. Här behövs ingen konfetti minsann!

Du behöver:

Plåtburk

Guldsmedssax

Penna

Papper

Ritspenna eller fettpenna

Plåtvingar-DIY-Detaljer

Gör så här:

Klipp bort botten och topp på en plåtburk och klipp sedan en rak linje från botten till topp så du får en fyrkantig bit tunn plåt. Vik biten på mitten åt motsatta hållet som den vill rulla ihop sig. (Var lite försiktig, om du viker för hårt kan plåten gå av)

Rita en mall på en änglavinge på ett papper, kontrollera att den får plats på din plåtbit. Klipp ut mönstret. Rita av mönstret på din plåtbit. Rita av det på båda sidorna så att du får ett vingpar som sitter ihop. Använd en ritspenna eller en fettpenna när du ritar av mönstret, så slipper du tvätta bort färg från en vanlig penna sedan. Ritspennan är vass och ritsar skarpa, tunna linjer i plåt, medan fettpennan är en vanlig kulspetspenna med fett i (egentligen avsedd att markera på läder), så den ger mjukare avtryck i den tunna plåten.

Klipp sedan ut vingarna med en guldsmedssax. När vingarna är utklippta kan du göra mönster i plåten med en fettpenna eller ritspenna. Enklast är nästan fettpennan som fungerar som ett präglingsverktyg. Små vågformade ”fjädertippar” kan man rita på fri hand. Eller kanske vill du skriva namnen på dina gäster på ena vingen?

Avsluta med en litet band knutet runt vitten på vingarna, och kanske en liten grön kvist som extra dekoration.

Plåtvingar-DIY-Detaljer Plåtvingar-DIY-Detaljer

Pumpa av en pocketbok

Bokpumpa-DIY-Detaljer

Halloweenhelgen närmar sig med stormsteg och det är alltid lika roligt att sätta igång med dekorationerna. Vare sig man firar eller inte kan det ju piffa upp därhemma med lite nytt på fönsterbänkarna.

Pumpan är obligatorisk i halloweenfirandet. I år får det bli pumpor i bokform. Gamla utlästa pocketböcker som man vet att man aldrig kommer att läsa igen ska genomgå en askungeförvandling.

Du behöver:

Färdiglästa pocketböcker

Cirkelskärare

ev. Reservblad till cirkelskäraren

Art Spray , orange

Häftapparat

Bokpumpa-DIY-Detaljer

Gör så här:

Ställ in cirkelskäraren på maxbredd och placera mitt stiftet ett par centimeter ifrån ryggen. Du kommer då att kunna skära fram en lite ”platt boll” formad ungefär som en pumpa. Skär några sidor i taget. I ena kanten skär du rakt igenom och i den andra sidan låter du bli att skära hela vägen fram. Istället river du av sidorna där. Den änden kommer att bli pumpans ovansida och det som ska likna pumpans ”stjälk”.

Allt eftersom du skär bläddrar du upp sidorna. Det är enkelt att hitta centrumhålet. Om rakbladet blir slött kan det vara bra att byta efter en stund.

När du skurit klart böjer du ut boken så att ryggen böjs så jämnt som möjligt. Häfta ihop pärmarna mot varandra med en häftapparat.

Bokpumpa-DIY-Detaljer

Ställ pumpan på lite tidningspapper och spraya på orange färg. Sprayar du mycket vill sidorna krulla sig en aning, men det är bara fint! Låt torka innan du flyttar pumpan till sin rätta plats.

Bokpumpa-DIY-Detaljer

Lampskärmar flätade av jeanstrasor

Jeanslampa-DIY-Detaljer

En gammal jeanskjol som legat oanvänd i åratal någonstans längst in i ett hörn av garderoben gav oss en ljus idé. Kjolen var extremt otrendig och en sådan man vet att man aldrig kommer att använda igen. MEN jeans är ju aldrig fel! Det är bara modellerna som går ur tiden.

Man kunde kanske göra en trasmatta av den gamla kjolen? Det skulle vara snyggt med en trasmatta i gammalt jeanstyg. Men eftersom det inte skulle räcka till mer än en väldigt liten matta dök idén om en flätad lampskärm upp istället. Trasorna räckte till två skärmar och vi använde oss av fanérbottnar till rottingflätning som stomme.

Jeanslampa-DIY-Detaljer

Du behöver:

Fanérbottnar

Peddigrotting, 3mm

Lim

Trasor av jeanstyg

Sax

Borrmaskin och träborr

Lampsladd och stickpropp

Gör så här:

Borra hål i mitten av fanérbotten lagom stort att dra igenom en lampsladd. Klipp bitar av rottingen, lite längre än du vill att din skärm ska bli, stick ned dem i de förborrade hålen i fanérbotten. Stick rottingen så att den böjer utåt, då är det enklast att få en fin och jämn form på skärmen när man flätar.

Riv jeanstyget i trasor, cirka två centimeter breda. (Har du ingen gammal kjol i garderoben går det att köpa på meter, se länken ovan.) Sen är det bara att börja fläta trasorna varannan framför och varannan bakom. När du behöver skarva trasorna gör du det enklast med en knut på insidan. Knutarna gör också att skärmen håller formen. Titta hela tiden så att du får den form du vill ha medan du flätar. Avsluta genom att limma fast sista remsan mot rottingen. Klipp av överbliven rotting.

Använder du en färdig lampsladd som vi länkat till här ovan klipper du av stickproppen innan du drar sladden genom hålet och sedan monterar en ny stickpropp i änden.

Jeanslampa-DIY-Detaljer

Klockor av gamla plåtburkar

Klocka-DIY-Detaljer

Gamla bakformar och plåtburkar hittar man i parti och minut på loppis. Inte alltid så funktionella, kanske med gammal rost på insidan. I alla fall inte för ändamålet de var avsedda för från början. Men som urtavlor fungerar de finfint!

Det enda du behöver är ett par passande visare och ett urverk med rätt dimension på mittpinnen.

Du behöver:

Visare

Urverk

Borr, för metall, 10 mm

Borrmaskin

Plåtburk eller plåtform

Klocka-DIY-Detaljer

Gör så här:

Mät ut och borra hål för urverket. Välj ett urverk av rätt längd på centrumskruven för din form. En böjd form, som nallen här ovan kräver en lite längre centrumskruv än en platt pajform.

Skruva ihop. Sätt i batteri och ställ klockan rätt. Sen är det klart!

Klocka-DIY-Detaljer

Trasmatta med textiltryck

Trasmatta-DIY-Detaljer

En gammal trasmatta från loppis för ett par tior blir som ny med lite textilfärg i sprayform. Ett rutmönster på diagonalen maskerar man enkelt fram med vanlig maskeringstejp!

Allt du behöver är:

Trasmatta

Sprayfärg för textil

Skyddspapper/Målarpapp eller tidningar

Maskeringstejp

Sax

Tillgång till strykjärn

Trasmatta-DIY-Detaljer

Gör så här:

Se till att mattan är ren och torr. Lägg ut det på en målarpapp eller annan skyddspapp på golvet.

Markera diagonala ränder med maskeringstejp. Mät så att avstånden mellan varje rand blir lika stort, vi använde en bok som fanns nära till hands för att måtta upp samma avstånd.

Klipp sedan bort överlappningarna där linjerna möts med en sax. Maskera över rutorna mellan linjerna så att mattan är helt maskerad där tyget inte ska färgas.

Spraya på färgen, låt torka en liten stund innan du drar bort maskeringstejpen. Låt färgen torka i ytterligare minst två timmar innan du fixerar den med strykjärn i fem minuter. Lägg ett gammalt lakan du inte är rädd om eller annat tyg emellan strykjärnet och mattan medan du fixerar färgen.

Trasmatta-DIY-Detaljer

Trasmatta-DIY-Detaljer

Väggklockor Skara – New York

Väggklockor-DIY-Detaljer

Nej, man vill inte ringa mitt i natten till sina nära ock kära over there – bara för att man råkade räkna fel på timmarna. Så kanske kan det vara en bra idé att ha en extra klocka som visar tiden för den plats på jorden dit man ringer då och då? Vilken tur att man dessutom kan passa på att göra det med stil!

Väggklockor är både enkelt, billigt och roligt att tillverka på egen hand. De här klockorna har vi tillverkat av en gammal snurrbar ostbricka i trä. De var vanliga på 80- och 90-talen och är inte alls sällsynta på loppis för någon tia. Det fina med dem är att de består av två runda träskivor som kan monteras isär. En stor och en liten – vilket passar perfekt till det här DIY projektet.

Hittar du inte just en sådan ostbricka går det lika bra att såga till två runda träskivor ur till exempel plywood eller mdf, en stor och en liten.

Du behöver:

2 st runda träskivor, tex från en snurrbar ostbricka

Sandpapper

Borr, 10 mm

Borrmaskin

Urverk

Visare, 30 cm långa

Visare, 10 cm långa

Träbokstäver

Svart färg

Pensel eller Miniroller

Häftkuddar

Väggklockor-DIY-Detaljer

Gör så här:

Börja med att slipa av eventuell färg och lack så att ytan blir ren och matt så att färgen får bra fäste. Borra hål i mitten för visarna, kontrollera att det passar.

Måla skivorna svarta. Vill man ha en slät färgyta är det bäst att använda en roller, men om man gillar att se penseldragen på träytan använder man en pensel.

Väggklockor-DIY-Detaljer

Måla träbokstäverna som ska höra till den mindre urtavlan svarta.

Väggklockor-DIY-Detaljer

Montera ihop urverk och visare. Här har vi lekt lite med proportionerna och satt de långa visarna på den lilla urtavlan, och de små på den stora tavlan.

Fäst bokstäverna på den större urtavlan samt direkt på väggen under den mindre urtavlan med små häftkuddar. Ställ klockorna rätt.

Väggklockor-DIY-Detaljer

Ljus idé för de udda kaffekopparna

Påskljus-DIY-Detaljer

Gamla tiders kaffekoppar används allt mer sällan. De flesta av oss vill ha större muggar att dricka kaffe ur, så de gamla kopparna blir kanske mest stående i något skåp. Vilket är synd eftersom de ofta är väldigt vackra!

Men det går ju att använda dem till annat. Gamla kaffekoppar är perfekt att gjuta ljus i.

De här udda kopparna är inköpta på loppis för ett par tior, sen behöver man bara vekar och ljusmassa, om man inte sparat en massa ljusstumpar som man kan återanvända.

Så här lagom till påsk känns det helt rätt med lite extra färgklickar på bordet, så även ljusmassan har vi färgat för att få ytterligare färg.

Påskljus-DIY-Detaljer

Du behöver:

Kaffekoppar

Vaxade ljusvekar

Gjutmassa, eller gamla ljusstumpar

Ljusfärg

Smältkanna, eller rostfri bunke över vattenbad på spisen

Påskljus-DIY-Detaljer

Gör så här:

Ställ de vaxade vekarna i botten på kaffekopparna. Vekarna kar en metallbotten och är vaxade för att de ska hålla sig raka, vilket gör det betydligt enklare än att använda vanliga vekar. Smält ljusmassan du tänkt använda. Använd antingen en smältkanna som är vattenmantlad eller smält massan i en rostfri bunke över en kastrull med kokande vatten i. Innan du börjar smälta massan är det bra att försöka beräkna hur mycket som går åt, särskilt om du tänkt färga in massan i olika färger.

Använder du gjutmassa kan du enkelt skopa upp i de koppar du ska ha. Räkna dock med att massan minskar när den smälter så det behövs nästan två koppar massa till en färdig kopp. Tillsätt lite färgpigment. Några så korn räcker, och det är bättre att börja med lite för lite än att tillsätta för mycket färg direkt – för då måste man späda med mer gjutmassa.

Häll upp och låt ljusen svala. Se till att vekarna står mitt i kopparna, eventuellt kan man behöva stödja dem lite med en kaffesked ovanpå som veken får ”luta” emot.

Gör likadant med nästa färg, men se till att torka ur smältkärlet med hushållspapper mellan varje färg.

Tänk också på att ljusmassan kan sjunka ihop en aning när ljusen svalnar, så ibland kan man vilja fylla på dem lite extra. Därför är det bra att inte ha bråttom innan man byter färg.

Påskdukning-DIY-Detaljer

På påskbordet kan det också vara fint med enkla placeringskort som dessa , gjorda av ett natursnöre och pappersetiketter .

Himmel-DIY-DetaljerPåskdukning-DIY-Detaljer

Vi har också dekorerat bordet med kvistar av vide och små fågelbon, du hittar liknande här och här.

Det vita äggen i fågelbona är dekorerat med bladmetall i guldfärg. För att få bladmetallen att fästa penslar du på ett lager primer. Men maskera först en rak linje runt ägget med maskeringstejp. Låt primern torka en lite stund och pensla sedan försiktigt fast bladmetallen på äggets ena halva. Låt torka någon timme innan du drar bort maskeringstejpen och borstar bort överflödig bladmetall. Vi använde urblåsta ägg, så att man sedan kan spara dem till nästa påsk.

Påskdukning-DIY-Detaljer