Tyllhalsband

Tyllhalsband1-DIY-detaljer

Tyll är kanske inte materialet man främst förknippar med smycken. Det styva nätet är både hårt och bångstyrigt. Men det går att tämja! Till och med att forma till rundade kulor, istället för pärlor…

Den som besökte Formexmässan nu i vår kanske hittade till Handarbetets Vänners monter med en DIY-verkstad, där man visade hur enkelt det går att forma syntetiska tyger som till exempel tyll eller fodertyger med värme. Här visades hur man kan vika papper som man sedan lägger in ett tyg emellan, viker ihop och pressar med strykjärn för att uppnå effekten på bilden nedan. Värmen i strykjärnet permanentar vecken eftersom tyget egentligen inte tål särskilt hög värme.

Tyllhalsband-DIY-Detaljer

Syntetiska textilfibrer börjar smälta vid höga temperaturer och man kan alltså forma dem permanent med hög värme. Samma sak gäller tyll. Men istället för strykjärn använder man hett vatten.

Du behöver:

Tyll

Träkulor

Snöre

Sax

Sytråd extrastark

Synål

Magnetlås

Superlim

Tyllhalsband2-DIY-detaljer

Gör så här:

Klipp till en remsa tyll, några decimeter bred och cirka 70 cm lång. Lägg ut en rad träkulor på tyllremsan och rulla in kulorna i tyllen. Knyt ett snöre mellan varje kula, se till att dra ihop tyllen ordentligt.

Koka upp vatten i en kastrull, ta av kastrullen av plattan och lägg ned halsbandet. Låt det ligga i det heta vattnet i några minuter. Ta upp och häng att torka.

Tyllhalsband3-DIY-Detaljer

När det torkat klipper du upp snörena och petar försiktigt ut kulorna ur tylltuben.

Sy ett par stygn med extra stark sytråd som håller ihop varje hopdragnig, knyt ihop.

Mät halsbandet och klipp eventuellt av det om du vill ha kortare. Sy ihop ändarna ordentligt och limma limma fast dem i ett magnetlås med superlim.

Tyllhalsband4-DIY-Detaljer

Tyllhalsband-DIY-Detaljer

Prinsesskrona i mässing

Prinsesskrona-DIY-Detaljer

Alla små prinsessor brukar gilla smycken. Av alla slag och alla material! Den klassiska formen av en prinsesskrona känns som given.

Använder man ett tunt mässingsrör är det bara att såga ut små jack ur överkansten. Lite pilligt är det allt – men fullt möjligt!

Du behöver:

Mässingsrör 10×8 mm

Guldsmedssåg

Sågblad

Diamantfilar

Borr eller Diamantborr (för dremel)

Tillgång till Borrmaskin eller Dremel

Smyckesband

Prinsesskrona-DIY-Detaljer

Gör så här:

Använd en guldsmedssåg med ett fint sågblad, vi har använt det finaste, nr 1. Börja med att såga ut de små jacken mellan kronspetsarna upptill på kronan. Det är nämligen enklare att ha ett långt rör att hålla i medan man sågar, än en liten avsågad bit (men det går det med!). Fila bort ojämnheter och allt för vassa kanter med diamantfilar. Borra ett hål i en av kronspetsarna med en riktigt tunn borr. Såga av kronan från röret och fila underkanten jämn. Trä upp kronan på ett tunt smyckessnöre och knyt ihop. Om du vill att smyckets längd ska kunna regleras knyter du en vanlig knut i varje ända men låter den andra änden knytas med i knuten. Då kan du sen dra i ändarna för att minska storleken på halsbandet.

Prinsesskrona-DIY-Detaljer Prinsesskrona-DIY-Detaljer

Istället för halvädelstenar och elfenben

Smycken-DIY-Detaljer

Ädla stenar har lockat människor i tusentals år. Men. Ädelstenar är inte så enkla att forma som man vill…

Kanske var det därför man började använda elfenben en gång i tiden? Och elfenben varken kan eller vill man använda numera. Men visst är det vackert!

Lösningen är en blandning av resin och mineraler. Det ger ett material med fantastiska möjligheter att formge smycken som man själv vill. Materialet går att såga, fila, slipa och polera på samma sätt som till exempel trä. Men resultatet blir mer som en ädelsten – eller elfenben om man väljer det vita.

Du behöver:

Smyckesämne eller alternativt elfenben

Guldsmedssåg med lövsågsblad eller japansk handsåg

Lövsågsbräde

Våtslippapper (går att köpa styckevis i butik)

Diamantfilar

Karnaubavax

Superlim

Fingerringar

Hänge

Bindögla

Öronstickare

Smycken-DIY-Detaljer

Gör så här:

Såga ut den form du vill ha på din smyckesdel. Ska den vara rundad använder man en guldsmedssåg som här ovan. Ett lövsågsbräde gör det lite enklare att såga – och minskar risken att man av misstag sågar små hack i bordet.

Ska smycket istället ha raka kanter (som de fasetterade smyckena på sista bilden här) använder man hellre en japansk handsåg i minimodell.

Fila sedan till formen lite noggrannare med små filar och sandpapper. Med ett grovt sandpapper kan man snabbt jämna till former som inte blev helt bra i sågningen. För att få en fin yta använder man sedan våtslippapper av finare och finare kvalitet. Ju högre nummer pappret har, desto finare korn. Med våtslippappret kan man arbeta upp en riktigt fint polerad yta. Arbeta till sist in lite karnaubavax i ytan så blir den blank som en riktig ädelsten!

Smycken-DIY-Detaljer

När smyckesstenarna är klara limmar man fast dem med en droppe superlim på fingerringar, hängen eller öronstickare. I hänget kopplar man en bindögla för att kunna hänga på kedja. En liten droppe superlim i skarven på bindöglan gör att man inte tappar smycket så lätt. Tänk bara på att superlimmet fäster snabbt och limmar hårt – det är lätt att limma fast i sina egna fingrar!

Och det här är samma slags material, fast helvitt – med en känsla av elfenben.

Smycken-DIY-Detaljer

Klackring i skaftämne

Raffir-ring-DIY-Detaljer Vissa material som är ämnade till något helt annat kan ha fler användningsområden. Raffir skaftämne är först och främst ämnat att göra vackra knivhandtag av. Men svart och metall låter väl som ett klockrent material att tillverka smycken av? Vi var helt enkelt tvungna att prova! Raffir-DIY-Detaljer

Du behöver:

Raffir skaftämne, svart

Japansk handsåg, (mini utan rygg)

Kvistborr

Filar

Våtslippapper

Gör så här:

Skaftämnet är i ett slags tvåkomponentsresin och går att bearbeta på samma sätt som trä. Man kan alltså såga, borra, fila och slipa i materialet. Börja med att såga till en bit lika tjock som du vill att din ring ska vara bred. De japanska handsågarna är enkla att såga med och ger fina skär, så de passar utmärkt här.

Borra sedan ett hål med en kvistborr lagom för ditt finger, eller en aning mindre. Det går alltid att fila upp ett större hål i efterhand.

Vi använde kvistborr 16 mm. Kvistborren är bra eftersom den ger så fina och exakta hål, utan en massa flisor runt kanterna.Raffir-DIY-Detaljer

Fila sedan bort kanterna på den del som inte ska bli klacken. Fila tills du fått en lagom tjock ring och den form du vill ha.

Sen är det dags att polera upp ytan så att den blir slät och len. Vi använde våtslippapper för det. Som namnet anger använder man slippappret med vatten, gärna under svagt rinnande vatten. Börja med ett grövre papper och gå sedan över på finare och finare för att polera upp ytan. Det tar en stund att arbeta upp en helt slät yta, med det är mödan värt!

Raffir-ring-DIY-Detaljer

Raffir-ring-DIY-Detaljer

Bokstavsberlock i silverlera

Silverberlock-DIY-Detaljer

Runda berlocker med bokstäver har blivit populärt. En initial för varje barn, familjemedlem eller nära vän att hänga runt halsen som en liten påminnelse när man inte har dem nära.

Den som vill kan tillverka bokstavsberlocker på egen hand med hjälp av bokstavsstansar. Är man van att arbeta i äkta silverplåt kan man stansa in och såga ut en rund platta ur en färdig silverplåt. Har man inte hållit på med silversmide tidigare är det lite enklare att använda silverlera.

Silverleran är en lera tillverkad av finpulvriserat silver och ett bindemedel som sedan bränns bort. När ditt smycke är klart håller det en silverhalt på 999 tusendelar rent silver! (Att jämföra med 925 för sterlingsilver).

Man formar silverleran som vilken lera som helst, låter den torka ett dygn och bränner den sedan med en gasbrännare.

Silverberlock-DIY-Detaljer

Du behöver:

Silverlera

Bokstavsstansar

Bakplåtspapper

Nål

Tjockt sugrör, eller annat att ta ut små runda former med

Bindögla i silver

Smärgelpinne

Diamantfilar

Lödplatta

Gasbrännare

Silverberlock-DIY-Detaljer

Gör så här:

Kavla försiktigt ut silverleran till 2-3 mm tjocklek. Använd ett litet glas att kavla med och arbeta på ett bakplåtspapper på en slät yta, tex en diskbänk. Ta ut rundlar med ett extra tjockt sugrör av plast. Stämpla in dina bokstäver med bokstavsstansarna. Gör ett litet hål med en nål för öglan. Tänk på att leran krymper en aning i torkning och bränning, så hålet får gärna vara lite större än nödvändigt.

Leran som blir över knådar du ihop till en boll igen, lägger den i plastfolie och tillbaka i förpackningen. Lägg gärna ner en liten tuss blött hushållspapper där också, så håller sig leran fuktig tills du vill använda den.

Låt dina färdiga berlocker torka ett dygn. När leran är helt torr kan man försiktigt fila bort ojämnheter på kanter och med en rund fil förstora hålet en aning om det skulle behövas. (Det går även att göra när smycket är bränt.) Men tänk på att leran i det här tillståndet är mycket spröd, så man får vara väldigt försiktig!

Lägg berlockerna med bokstavssidan nedåt på en lödplatta. Ställ lödplattan på ett eldfast underlag, tex på en spisplatta. Sätt på gasbrännaren och rikta lågan mot smycket tills det börjar glöda. Efter en liten stund ser man att det ryker till och bindemedlet brinner upp. Håll lågan bara så nära smycket att det glöder, men ytan får inte börja bli blank och smälta. Så fort du ser att ytan börjar bli blank drar du bort lågan. Håll smycket glödande i fyra till fem minuter. Låt svalna.

Nu är smycket hårt och går att bearbeta med filar. Använd en smärgelpinne för att slipa ytan slät och polera den (om du vill). En medelgrov smärgelpinne lämnar ”rispor” i ytan som också kan vara dekorativa och ger ett borstat, matt, intryck.

Sätt i en bindögla i hålet och häng upp i en kedja.

Silverberlock-DIY-Detaljer

Mässingssmycken

Mässingssmycke-DIY-Detaljer

Allt är inte guld som glimrar, brukar det heta. Så sant. Det kan ju vara mässing också!

Trenden med koppar och mässing verkar hålla i sig. Vi är många som älskar både koppar och mässing i allt från inredningsdetaljer – till smycken. Med en bit mässingsplåt, en guldsmedssåg och några filar kommer man långt när man ska tillverka egna smycken. Sen är det bara att sätta igång och leka och experimentera med formerna.

En cirkel och en peacesymbol, stilrent och enkelt. Så fick det bli när vi gjorde de här smyckena.

Mässingssmycke-DIY-Detaljer

Du behöver:

Mässingsplåt, 0,5 mm

Guldsmedssåg

Sågblad, nr 1

Lövsågsbräde (är också mycket bra att ha, men man kan klara sig ändå)

Borr

Skruvdragare

Smärgelpinne, medelgrov

Diamantfilar

Läderrem

Halsbandslås

Flacktång

ev. Superlim

Lövsågsbräde-DIY-Detaljer

Gör så här:

Markera på plåten en cirkel i den storlek du vill ha. Du kan rista lite lätt med spetsen på en diamantfil eller en nål för att markera. Spänn fast ett sågblad i guldsmedssågen. För att bladet ska sitta spänt pressar man ihop sågen en aning innan man spänner fast bladet i andra änden.

När man ska såga små saker i metallplåt underlättar det verkligen med ett lövsågsbräde (se ovan). Arbetar man hemma vid köksbordet skyddar det även bordet från repor man annars lätt gör om man håller metallbiten mot bordskanten och sågar.

När du sågat ut en rund bit borrar du ett hål i plåten med en liten borr (ca 1-1,5 mm), lossar  sågbladet i ena änden av sågen och trär det genom hålet innan du fäster sågbladet igen. På så sätt kan du såga ut former som är inneslutna.

Armbandet här (peacesymbolen) är gjort av den runda bit som blev över från mitten av halsbandets cirkel.

När du sågat klart är det dags att fila. Mindre ojämnheter i formen och vassa kanter ska filas bort.

När du filat fram formen så att du är nöjd är det ytan som ska färdigställas. Vill man kan man polera ytan helt blank, men vi valde att istället göra den ordentligt matt och repig, så att det nästan glittrar om reporna. En så kallad smärgelpinne är perfekt för ändamålet, använd en så grov smärgelpinne som möjligt och fila med raka drag åt olika håll så att det bildas lite kryssmönster.

Smärgelpinne-DIY-Detaljer

Tunna runda läderremmar passar bra som kedja. Vi använde ett enkelt halsbandslås som man klämmer ihop med en tång för att fästa. Vill man vara extra säker på att det ska hålla limmar man lite innan man klämmer ihop låsen med en tång.

Mässingssmycke-DIY-Detaljer

Mässingssmycke-DIY-DetaljerMässingssmycke-DIY-Detaljer

Djurmönstrade pompoms pricken över i

Djurbollar2w

Få har väl missat trenden med alla djurmönster? Zebra, leopard, ormskinn…

När man snabbt vill piffa upp en lite trist väska, ett par alldeles för vanliga flip-flops eller favoritklänningen alla redan sett, då kan några små pompoms sätta pricken över i.

5w

Pompoms i djurmönster ger en lite exotisk känsla.  Trä upp dem på en stark tråd om du vill ha ett halsband. Eller sy fast dem med ett par stygn på väskan, flip-flopsen. Eller där du nu behöver piffa…

4w

Det behöver inte vara svårare än så.

Djurbollar3w

Somriga armband i enkel makramé

1w

Sommarbrun hud och lätta sommarkläder. Det är bara lite smycken som saknas, för att bilden ska bli komplett! Och sommarens somriga smycken gör man gärna själv. Knuten makramé är en teknik som passar utmärkt.

3w

Grunden i makramé är enkel. Man knyter två trådar runt en – eller två – trådar som löper i mitten. Knyt med tråden över mittrådarna varannan gång från höger och varannan från vänster. Så här:

Steg-för-stegWSteg-för-steg2W

Till de allra enklaste armbanden har vi använt:

Satinsnöre i pastellfärger, samt en vanlig knapp som låsning. När man klipper av och avslutar satinsnören är det bra att bränna ändarna en aning så att de inte repar upp sig. Man behöver också limma de avslutande knutarna med superlim eftersom snöret är så glatt att knutarna annars glider upp.

 

4w

När man väl kan grundtekniken i makramé kan man låta fantasin blomma ut. Man kan använda olika färger på trådarna, eller knyta in pärlor.

Eftersom hålen i de här pärlorna är betydligt mindre än satinsnöret behöver man använda en tunnare tråd i mitten. Man börjar då med att fästa en dubbelvikt, tunn tråd i en karbinhake. På den tunna tråden trär man pärlorna. Sen knyter man fast pärlorna mellan makraméknutarna så tätt man vill ha dem. Avsluta med att knyta fast en bindögla när armbandet är lagom långt. Fäst de avslutande knutarna med superlim efter att du försiktigt bränt ändarna på satinsnöret. Förutom satinsnöret behöver du alltså:

Karbinhake

Bindögla

Glaspärlor

Vaxad lintråd eller smyckestråd

5w6w2w

Smycken i silverlera

Silverlera1w

Smycken i äkta silver behöver inte vara så krångligt att tillverka helt på egen hand. Uppfinnandet av silverlera har gjort smidandet lekande lätt!

Silverlera är en lera bestående av pulvriserat finsilver utblandat med ett bindemedel. Man formar leran på fri hand, eller trycker ut den i en form. Sen låter man leran torka så att vattnet i leran avdunstar, innan man bränner den med en gasolbrännare. Då brinner bindemedlet bort och leran sintrar, alltså smälter ihop. Den som är duktig på att hantera silverlera kan göra otroligt avancerade smycken. Men man kan komma långt även på det allra enklaste vis!

Silverlera2w

De här änglavingarna är gjorda i en form av cernitlera som man enkelt tillverkar själv.

Silverlera7w

Du behöver:

Silverlera

Cernitlera

Pensel

Olivolja

Lödplatta

Gasbrännare

Nålfilar

ev Borrar

Bindöglor

Gör så här:

Enklast är att bara trycka ned ett färdigt smycke eller föremål man vill gjuta av i cernitleran, sedan härda cernitleran i ugn eller kokhett vatten enligt instruktionerna på förpackningen, så har man en färdig form till silverleran.

Här har vi först tryckt ned en änglavinge från ett annat färdigt smycke i oäkta metall, sedan format ”fjädrarna” med spetsen på en kniv innan vi härdat cernitleran.

För att silverleran sedan inte ska fastna i formen penslar man den med lite olivolja, trycker ut leran och lossar sedan leran försiktigt ur formen. Så länge leran är fuktig kan du fortsätta att forma den som du vill. När smycket är färdigformat låter du det torka över natten. Även den torra leran kan filas lite försiktigt med en nålfil om man vill korrigera något. Det går även att göra sedan silverleran bränts.

När den ska brännas gör du så här; Använd ett eldfast underlag, förslagsvis en lödplatta och lägg smycket med rätsidan nedåt. Håll till i ett mörkt rum. Sätt på lågan i en handhållen gasbrännare och rikta lågan mot smycket med cirka 5-10 cm avstånd. Det som händer är att det brännbara bindemedlet först bränns bort. En lite låga flammar upp och sedan blir smycket glödande. Fortsätt att bränna smycket så att hela smycket håller en glödande färg i fyra till fem minuter. Om ytan börjar smälta (får en blank pöl) ökar du avståndet mellan lågan och smycket en aning. Låt smycket ligga kvar på plattan och svalna.

När smycket är färdigbränt har det fått en matt yta som du borstar bort med en hård borste. Nu går det även att fila bort ojämnheter med nålfil, eller borra hål för en liten upphängningsögla.

Silverlera3w

Andra föremål som kan vara fina att gjuta av är gamla nycklar i mindre storlekar, som här nedan.

Mer om hur man tillverkar sina egna smycken i silverlera finns att läsa i boken Silverlera.

Silverlera6w

Silverlera4w

Silverlera5w