Äggkartongblommor – i väntan på våren

Kartongblommor5-DIY-Detaljer.se

Det har varit ett par rejäla bakslag för våren i år, med aprilväder som mest bjudit på snö och kyla. Så mycket mer längtar man inte efter vår, gröna blad och blommor!

I väntan på våren kan man fixa sig en egen blomsterfägring inomhus – av gamla äggkartonger från påskens äggfrossa. Äggkartonger är perfekta att göra blommor av, formerna är redan klara och det är bara att ta fram saxen och klippa fram dem. Lite sprayfärg och den trista, grå pappersytan är som bortblåst. Använder man två färger – en på utsidan och en annan på insidan – får blommorna dessutom ett ännu mer tredimensionellt uttryck.

De här blommorna kan man fästa lite var-man-vill. I vackra torra grenar från trädgården, i en drömfångare, på kransar eller ljusstakar. Eller som här ovan, i en väggbonad i makramé, knuten av natursnöre.

Du behöver:

Tomma äggkartonger

Sax

Art spray sprayfärg för papper

Mässingstråd

Avbitartång

Grånad pinne från stranden eller skogen

Natursnöre

Kartongblommor2-DIY-Detaljer.se

Gör så här:

Klipp ut blommor ut en äggkartong. Spraya först insidan med guld och låt färgen torka ordentligt. Spraya sedan utsidan med grön färg och låt torka. Stick två hål i botten av blomman med en nål och trä i en bit mässingstråd. Tvinna ihop tråden.

Väggbonaden i makramé hittar du en beskrivning på här. Istället för klassiskt makramégarn har vi använt natursnöre och bara gjort enkla knutar hela vägen.

Steg-för-steg-DIY-Detaljer.se

Till den här lilla kransen använder man en enkel Metallring och sprayfärg i guld. Spraya ringen först, låt färgen torka och tvinna sedan fast blommorna.

Kartongblommor7-DIY-Detaljer.se

 

Bordskransen är gjord av en färdig stomme Mosskrans och ljushållare.

Och det kan bli vackert att bara linda fast några blommor runt en flaska som man använder som ljusstake.

Kartongblommor8-DIY-Detaljer.se

Kartongblommor9-DIY-Detaljer.seKartongblommor6-DIY-Detaljer.se

Väggklocka med skoltavelfärg

Väggklocka-DIY-Detaljer

Den klassiska väggklockan kommer aldrig att dö. Den antar bara nya former i takt med tiden. Och får fler funktioner. Varför inte göra en väggtavla med klocka och griffeltavla, allt-i-ett? Perfekt för alla som behöver få ihop vardagspusslet med lite stil.

Husformen känns som att den ligger i tiden just nu och passar perfekt för ändamålet. Klockan placerar man under taket och sedan kan man anteckna allt man behöver komma ihåg på de understa våningarna.

Du behöver:

Plywoodskiva

Japansk handsåg

2 st träreglar, 61 cm långa

Trälim

Hängbeslag

Skruv

Tillgång till Borrmaskin och borr

Skoltavelfärg

Roller

Schablonfilm

Schablonkniv

Skärmatta

Tavelkritor

Urverk

Visare

Gör så här:

Såga av hörnen i en rät vinkel från mitten av skivan så att den får en klassisk ”husform”. En japansk handsåg är enkel att använda och ger ett fint snitt utan en massa stickor längs kanterna som man annars lätt får när man sågar i en plywoodskiva.

Limma fast två träreglar på baksidan av skivan, den översta i höjd med ”takfoten” och den understa några centimeter upp från nederkanten. Lägg i press några timmar medan limfogen torkar så får man en riktigt stark limfog.

Skruva fast ett par hängbeslag i den övre regeln så att du kan hänga upp klockan senare.

Mät ut mitten av klockans övre del och borra ett 10 mm stort hål för urverket.

Måla framsidan med skoltavelfärg. Måla minst två varv, låt torka emellan.

väggklocka-DIY-Detaljer

Skär ut sifferschabloner i siffrorna 3, 6 och 12. Dra upp siffrorna på en dator i lagom storlek, lägg schablonfilmen mot skärmen och rita av. Vi använde ett typsnitt som heter Stencil. Skär sedan ut med en schablonkniv.

3Väggklocka-DIY-Detaljer

Håll, eller tejpa fast, schablonsiffrorna där siffrorna ska vara på urtavlan och fyll i med en skoltavelkrita.

4Väggklocka-DIY-Detaljer

Montera fast urverk och visare och häng upp på väggen.

5Väggklocka-DIY-Detaljer

Ljusstakar av träklossar

Ljusstakar-DIY-Detaljer

Det låg några träklossar kvar i en låda efter att vi gjort bokstavsklossar förra våren. De måste ju användas! Ljusstakar får det bli.

Just nu längtar man mycket efter ljuset, men vill fortfarande mysa inomhus med tända ljus på kvällarna. Så, ett par ljusstakar är ju aldrig fel.

Har man upptäckt hur enkelt det är att borra fina hål med en kvistborr kan man lätt bli lite manisk och vilja borra hål i allt, nästan… Det är så roligt! På ett kick har man gjort sig ett par nya ljusstakar med hjälp av en kvistborr, en bit trä av något slag och en passande ljushylsa.

Sen är det bara att dekorera med lite färg. Svarta trianglar mot den trärena ytan kändes rätt just nu. Ändrar man sig kan man alltid måla om dem senare.

Du behöver:

Träklossar, 75 x 75 x 75 mm

Sandpapper

Ljusstaksborrsats

Tillgång till borrmaskin, gärna pelarborrmaskin

Ljushållare

Maskeringstejp

Färg

Skumplastroller

Steg-för-steg-DIY-Detaljer

Gör så här:

Såga till klossar från en regel om du inte redan har färdiga träklossar och slipa dem med sandpapper. Mät ut mitten och borra hål för ljushållarna med en kvistborr. Kontrollera att ljushylsorna blir helt nedsänkta i hålen.

Använd maskeringstejp för att skapa trekantsmönstret. Måla med en skumplastroller så blir ytan helt slät och risken att färgen kryper in under tejpen minskar. Dra bort tejpen direkt men låt färgen torka en stund på varje sida innan du målar på nästa.

Ljuskub-DIY-Detaljer

Ljustakar-DIY-detaljer

Sista pusselbiten…

Spegelram-DIY-Detaljer

Det är lika retligt varje gång. Vart har den där sista pusselbiten tagit vägen?! Under soffan är den inte…

Ett pussel må ha flera tusen bitar. Men, saknar det en enda bit blir det meningslöst. Man har inte ens samvete att lämna det till loppis. Och alla har vi dem väl någonstans. Pusslen som saknar sin sista bit…

Dags att göra något nytt av bitarna! En spegelram till exempel.

Du behöver:

Pusselbitar

Rund spegel eller akrylplastspegel (som är lättare och inte går sönder om man tappar den)

Tunn träskiva, tex plywood

Kontursåg och sågblad

Sandpapper

Sprayfärg i guld och koppar

Limpistol

Tavelögla självhäftande

Spegelram-DIY-Detaljer

Gör så här:

Lägg ut bitarna i locket till pusslet och spraya dem med guld och kopparfärg. Var utomhus när du sprayar, och tänk efter varifrån vinden blåser så att du inte kommer in med guldfärgade kläder…

Spegelram-DIY-Detaljer

Rita upp en cirkel ett par centimeter större än spegeln. Såga ut med figursåg och slipa kanterna släta. Spraya även trärundeln i guldfärg. Låt färgen torka.

Limma fast spegeln med limpistol i mitten av plywoodskivan. Limma sedan fast ett laget med pusselbitar på den bit av träskivan som sticker ut utanför spegeln. Limma sedan ett lager (här använde vi de kopparfärgade bitarna) ovanpå dessa bitar, men lägg dem omlott så att de överlappar bitarna under. Sedan limmar du ytterligare ett lager med guldfärgade bitar en liten bit in över spegeln. Vänd på spegeln och limma fast ett lager pusselbitar bakifrån på de pusselbitar som sticker ut från ramen.

Fäst en självhäftande tavelögla på baksidan och häng upp spegeln.

Spegelram-DIY-DetaljerSpegelram-DIY-Detaljer Spegelram-DIY-Detaljer

Pumpa av en pocketbok

Bokpumpa-DIY-Detaljer

Halloweenhelgen närmar sig med stormsteg och det är alltid lika roligt att sätta igång med dekorationerna. Vare sig man firar eller inte kan det ju piffa upp därhemma med lite nytt på fönsterbänkarna.

Pumpan är obligatorisk i halloweenfirandet. I år får det bli pumpor i bokform. Gamla utlästa pocketböcker som man vet att man aldrig kommer att läsa igen ska genomgå en askungeförvandling.

Du behöver:

Färdiglästa pocketböcker

Cirkelskärare

ev. Reservblad till cirkelskäraren

Art Spray , orange

Häftapparat

Bokpumpa-DIY-Detaljer

Gör så här:

Ställ in cirkelskäraren på maxbredd och placera mitt stiftet ett par centimeter ifrån ryggen. Du kommer då att kunna skära fram en lite ”platt boll” formad ungefär som en pumpa. Skär några sidor i taget. I ena kanten skär du rakt igenom och i den andra sidan låter du bli att skära hela vägen fram. Istället river du av sidorna där. Den änden kommer att bli pumpans ovansida och det som ska likna pumpans ”stjälk”.

Allt eftersom du skär bläddrar du upp sidorna. Det är enkelt att hitta centrumhålet. Om rakbladet blir slött kan det vara bra att byta efter en stund.

När du skurit klart böjer du ut boken så att ryggen böjs så jämnt som möjligt. Häfta ihop pärmarna mot varandra med en häftapparat.

Bokpumpa-DIY-Detaljer

Ställ pumpan på lite tidningspapper och spraya på orange färg. Sprayar du mycket vill sidorna krulla sig en aning, men det är bara fint! Låt torka innan du flyttar pumpan till sin rätta plats.

Bokpumpa-DIY-Detaljer

Trasmatta med textiltryck

Trasmatta-DIY-Detaljer

En gammal trasmatta från loppis för ett par tior blir som ny med lite textilfärg i sprayform. Ett rutmönster på diagonalen maskerar man enkelt fram med vanlig maskeringstejp!

Allt du behöver är:

Trasmatta

Sprayfärg för textil

Skyddspapper/Målarpapp eller tidningar

Maskeringstejp

Sax

Tillgång till strykjärn

Trasmatta-DIY-Detaljer

Gör så här:

Se till att mattan är ren och torr. Lägg ut det på en målarpapp eller annan skyddspapp på golvet.

Markera diagonala ränder med maskeringstejp. Mät så att avstånden mellan varje rand blir lika stort, vi använde en bok som fanns nära till hands för att måtta upp samma avstånd.

Klipp sedan bort överlappningarna där linjerna möts med en sax. Maskera över rutorna mellan linjerna så att mattan är helt maskerad där tyget inte ska färgas.

Spraya på färgen, låt torka en liten stund innan du drar bort maskeringstejpen. Låt färgen torka i ytterligare minst två timmar innan du fixerar den med strykjärn i fem minuter. Lägg ett gammalt lakan du inte är rädd om eller annat tyg emellan strykjärnet och mattan medan du fixerar färgen.

Trasmatta-DIY-Detaljer

Trasmatta-DIY-Detaljer

Kul klädnypsgubbar till sommarfesten

Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer

Vankas det bröllop i sommar – eller bara en mindre familjefest?

Ni vet, ofta är det de små detaljerna som gör det. Den där lilla extra omsorgen. Som en kul klädnypsgubbe på glaset, till exempel. Den kan också hjälpa till att vakta glasen så att ni inte blandar ihop dem i minglet.

De här klädnypsgubbarna är målade på gammaldags klädnypor.

Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer

Du behöver:

Gammaldags klädnypor

Hobbyfärg i flera kulörer

Penslar

Kan också vara bra att ha riktigt fina detaljpenslar

Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer

Gör så här:

Börja med att måla de vita skjortor, eller den färg du vill ha längst upp i halsen på din gubbe. Låt torka en sund innan du målar dig nedåt på kroppen. Färgen vi använt torka ganska snabbt så att man kan måla över med ett nytt lager, men helt färdighärdad är den först efter 21 dagar, om man vill att gubbarna ska tåla att doppa fötterna i fördrinken…

Våra gubbar fick naturliga ben från klädnypans slits, medan vi vände gummorna åt andra hållet om de skulle ha långklänning.

Sen är det bara att måla på…

Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer

Bokstavsklossar för den första abc-träningen

Bokstavsklossar-DIY-Detaljer

Träklossar är en klassisk leksak som aldrig går ur tiden. Samtidigt ett bra sätt att ta de första staplande stegen i lästräningens abc. Det är enkelt att tillverka sina egna bokstavsklossar. Kanske färgmatcha dem till barnrumstapeten?

Du behöver:

Hyvlad träregel 7 x 7 cm

Såg

Sandpapper

Korkkloss

Färg i minst två olika kulörer

Bokstavsschabloner

Pensel

Schablonpensel

Bokstavsklossar-DIY-Detaljer

Gör så här:

Kapa till dina klossar av en hyvlad träregel 7 x 7 cm. Varje bit ska alltså även kapas 7 cm lång så att klossarna bli helt kubiska. Allra enklast är att be brädgården där du köper virket att kapa till bitarna. Annars gör du det enkelt med en japansk kap-och klyvsåg som ger väldigt fina snitt.

Slipa ned alla hörn och kanter så att klossarna inte blir så vassa. Använd slippapper och en slipkloss i kork.

Bokstavsklossar-DIY-Detaljer

Måla klossarna först med en färg. Låt torka. Klipp sedan ut bokstavsschablonerna medan färgen torkar ordentligt. Silk-screen-schablonerna är sjävhäftande och ger ett mycket detaljerat mönster om man är noggrann med schablonpenseln. Tvätta ur färger så snart du är klar så kan du använda schablonerna om och om och igen. Låt torka. Martha Stewarts hobbyfärg är giftfri, UV- och väderbeständig. Men den behöver 21 dagar på sig att härda färdigt. Så låt helst klossarna ligga några veckor innan ni börjar leken!

Bokstavsklossar-DIY-Detaljer Bokstavsklossar-DIY-Detaljer

Blå batik – och shibori

Batik&Shibori-DIY-Detaljer

Blå batik och blå shibori känns väldigt rätt just nu. Båda är urgamla textila färgningstekniker som kan göras i samma färgbad. Batikmönstren får man genom att knyta snören eller gummistoddar runt tyget och på så sätt få runda cirklar eller streck med oskarpa konturer som är ofärgade.

Batiken har kommit och gått i modebilden och som inredningstextilier genom tiderna. Shibori känns däremot lite nyare i vår del av världen. Tekniken kommer ursprungligen österifrån, från Japan. Och den förknippas ofta med den marinblå färgen, även om också andra kulörer använts historiskt.

Både batik och shibori är så kallade reservagetekniker, där man på olika sätt ser till att spara delar av tyget ofärgat. Man kan aldrig till fullo styra resultatet. Men det är kanske också det som är charmen! Det är alltid lika spännande att se resultatet…

Du behöver:

Batikfärg, marinblå

Fixermedel

1 kg Salt

Hink eller kastrull

Gummihandskar

Vitt bomullstyg eller färdiga kuddfodral

Träbitar, kvadratiska

Tvingar

Snöre eller breda gummiband (som brukar finnas i kökslådorna)

Gör så här:

Börja med att tvätta tyget. Ska du sy kuddar kan det vara bra att klippa till de färdiga styckena och sedan sick-sacka kanterna så att det blir lite lättare att räkna ut hur dina mönster blir. Blanda till batikfärgen enligt beskrivningen på förpackningen, ju varmare vatten desto mörkare färg.

Det rentvättade och fuktiga tyget är sedan klart att börja knytas eller vikas…

Batikteknik-DIY-Detaljer

Batik gör man oftast genom att ”nypa” i tyget och sedan knyta band, snören eller gummiband hårt runt tyget.

Shiboriteknik-DIY-Detaljer

Shibori är en teknik där man viker det rentvättade och fuktiga tyget först på ena ledden och sedan på den andra, tills man fått en liten kvadratisk bit. Pressa sedan ihop den mellan träbitar som på bilden ovan. Vanliga snickeritvingar är jättebra att använda. Man kan faktiskt prova att bara använda tvingen som då lämnar ofärgade prickar efter sig.

Börja med att knyta och vika innan du blandar färg, så slipper du känna stress att färgbadet kallnar. När allt är klart är det bara att börja doppa ner tygerna i färgbadet. Låt dem ligga i några minuter, ta sedan upp dem och skölj rikligt i vatten tills de inte längre lämnar överskottsfärg. Tvätta i maskin och häng upp!

Batik&Shibori-DIY-Detaljer

Batik&Shibori-DIY-Detaljer

Batik&Shibori-DIY-Detaljer

Batik&Shibori-DIY-Detaljer

Batik&Shibori-DIY-Detaljer

Anslagstavla i kork med Chalk Paint

Korktavla-DIY-Detaljer

Den gamla klassiska anslagstavlan är inte så dum ändå. Alla behöver ju en plats där man kan sätta upp alla små kom-ihåg-lappar och annat smått och gott som annars lätt försvinner eller glöms bort.

Därför vill vi slå ett slag för anslagstavlan den här veckan!

Som med det mesta kan du tillverka den själv. Och nu när korken känns trendig och helrätt igen finns det knappast något bättre material att använda.

Korken går dessutom utmärkt att måla. Man kan måla delar av den och lämna andra fält nakna så att man ser materialet.

Du behöver:

Gammal tavla med bred ram

Lim

Kniv att skära till korken med

Marta Stewart Decorfärg, Parisian Blue

Pensel

Självhäftande plast, så kallad Bokplast

Presskork, 5 mm

Sax

Linjal

Penna

Miniroller

Korktavla-DIY-Detaljer

Gör så här:

Börja med att plocka ut själva målningen eller vad det nu är som sitter din ram. Vi hittade en gammal tavla på loppis för ett par tior. Själva målningen var – om man ska uttrycka sig diplomatiskt – inte målad av Picasso eller Monet, så den fick helt enkelt bli underlag till korken.

Skär till en bit presskork med samma mått som målningen, måla på rikligt med lim direkt på målarduken och limma fast presskorken ovanpå. Lägg den gärna i press med hjälp av några tunga böcker medan limmet torkar.

Måla ramen och låt färgen torka. Martha Stewarts Dekorfärg av samma typ som så kallad Chalk Paint kräver minimalt med underarbete (typ inget) och ger en härligt kritmatt yta. Vi använde en kulör som heter Partisan Blue både på ramen och själva korktavlan.

Medan allt torkar kan man fortsätta med mönstret. Vi använde en vanlig bokplast för att klippa ut en slags schablonmönster i form av trekanter. Plasten är rutig vilket underlättar om man vill göra geometriska former. Vi klippte därför först ut en massa bitar som var 3 x 5 rutor stora. (Mät först din ram så att måtten på mönstret passar) Sedan markerar man med hjälp av penna och linjal hur trekanterna ska klippas. Klipp ut dem och klistra fast på korken.

Korktavla-DIY-Detaljer

Sen är det bara att måla…

Korktavla-DIY-Detaljer

Och dra bort trianglarna innan färgen torkat.

Korktavla-DIY-Detaljer

Och montera tillbaka tavlan i ramen.

Korktavla-DIY-Detaljer