Buusiga insekter – varning för kusligt Halloweenpyssel!

HalloweenInsekter4

Halloweenfesten närmar sig med stormsteg och det är dax att förbereda för festen. Vad sägs om att skrämma gästerna med några creepy kryp? Eller riktigt busiga baggar som klättrar på dricksglasen…

Det här är kanske inget för den med allvarlig insektsfobi, men lite lagom läskigt för alla oss andra. Låt insekterna invadera middagsbordet!

HalloweenInsekter1

 

Vi har gjort ljuslyktor med spindelnät av guldfärgad dekorväv och insekter av prismor, pärlor, ståltråd och papper.

Till ljuslyktorna behöver du:

Glas eller små vaser

Decoupagelack för glas

Pensel

Sax

Dekorväv i guld

Pensla decoupagelack på glaslyktorna. Fäst dekorväven och klipp bort överflödig väv. Låt torka. Klipp rent kanter en extra gång om det behövs. Lacka eventuellt ytterligare ett lager ovanpå väven.

Till insekterna behöver du:

Järntråd 0,7 mm

Kombinationstång

Akrylprismor

Träpärlor

Svart papper

Brunt bakplåtspapper eller vaxat papper

Steg-for-stegSteg-for-steg2

Gör så här:

Klipp till sex eller åtta lika långa bitar ståltråd (en till varje ben). Cirka 10-12 centimeter är lagom. Böj trådarna med en mjuk böj på mitten som en märla. Börja med att tvinna ihop två av märlorna med varandra från mittenböjen och utåt. När du kommit ungefär halvvägs sticker du in spetsen på saxen eller en pennspets mellan trådarna så att det mellan två varv bildas en liten ögla, ett ”knä”. Fortsätt sedan att tvinna trådarna tajt hela vägen ut. Fortsätt och tvinna ihop alla märlorna mot varandra på samma sätt tills du fått en liten benställning, se bilderna ovan.

Fäst en pärla eller en prisma som kropp mot benställningen genom att vira fast den med ståltråd. Vill du ha vingar klipper du till dem av papper och fäster även dessa med ståltråden mot kroppen. Forma benen som du vill ha dem, förslagsvis genom att låta insekten hänga över kanten på ljuslyktan med ett av sina ben.  Eller kanske på dricksglasen?

HalloweenInsekter2HalloweenInsekter6 HalloweenInsekter3 HalloweenInsekter5

Bokstavspärlor

1w

Bokstavspärlor har blivit mycket populära på senare tid. Vi ser dem kanske oftast på smycken och allra oftast i armband. Men det går att använda bokstavspärlorna till så mycket mer!

1w

Bokstavspärlorna finns i många olika varianter, i olika färger och material. Här kommer lite snabblänkar till några varianter:

Bokstavspärlor i trä

Svart/vita bokstavspärlor i plast

Bokstavspärlor i blandade färger mot vit botten

Bokstavspärlor i blandade färger

Pärlmix i olika färger och former

Pärlset med blandade färger och snoddar

Det finns med andra ord en del att välja mellan. Sen är det bara att släppa loss sin fantasi!

Varför inte använda pärlorna på saftflaskor från sommarens bärskörd, istället för etiketter…

3w

Eller som namnetiketter på saftglasen – så att man inte blandar ihop dem på kalaset.

4w

2w

Eller uppträdda på en bit natursnöre knuten runt en servett, istället för placeringskort och servettring.

2w

Somriga armband i enkel makramé

1w

Sommarbrun hud och lätta sommarkläder. Det är bara lite smycken som saknas, för att bilden ska bli komplett! Och sommarens somriga smycken gör man gärna själv. Knuten makramé är en teknik som passar utmärkt.

3w

Grunden i makramé är enkel. Man knyter två trådar runt en – eller två – trådar som löper i mitten. Knyt med tråden över mittrådarna varannan gång från höger och varannan från vänster. Så här:

Steg-för-stegWSteg-för-steg2W

Till de allra enklaste armbanden har vi använt:

Satinsnöre i pastellfärger, samt en vanlig knapp som låsning. När man klipper av och avslutar satinsnören är det bra att bränna ändarna en aning så att de inte repar upp sig. Man behöver också limma de avslutande knutarna med superlim eftersom snöret är så glatt att knutarna annars glider upp.

 

4w

När man väl kan grundtekniken i makramé kan man låta fantasin blomma ut. Man kan använda olika färger på trådarna, eller knyta in pärlor.

Eftersom hålen i de här pärlorna är betydligt mindre än satinsnöret behöver man använda en tunnare tråd i mitten. Man börjar då med att fästa en dubbelvikt, tunn tråd i en karbinhake. På den tunna tråden trär man pärlorna. Sen knyter man fast pärlorna mellan makraméknutarna så tätt man vill ha dem. Avsluta med att knyta fast en bindögla när armbandet är lagom långt. Fäst de avslutande knutarna med superlim efter att du försiktigt bränt ändarna på satinsnöret. Förutom satinsnöret behöver du alltså:

Karbinhake

Bindögla

Glaspärlor

Vaxad lintråd eller smyckestråd

5w6w2w

Fina frukter – pärlplattor med en exotisk twist

5w

 

Sommarens första riktiga värmebölja har lagt sig. Vi har pustat i skuggan, nästan klagat en aning på hettan – trots att alla vet att det är strängt förbjudet!

Men när det blir riktigt varmt orkar man inte göra så mycket, man vill bara ligga och lata sig och dricka fruktdrinkar.

Pärlplattor är dock ett perfekt sommarpyssel. Vi har gjort dem på temat exotisk frukt. Det blev bland annat ett par halsband.

För att göra runda pärlplattor behöver du runda piggplattor. Och så nabbipärlor förstås. Till halsbanden använde vi även en nyckelring och satinband.

 

8w

 

Och så gjorde vi glasunderlägg. Gör man dem med ett litet hål i mitten fungerar de även som lock till kalla drycker. Hålet i mitten blir perfekt som stöd åt ett sugrör och locket skyddar drycken från getingar och andra sötsugna småkryp.

 

1w

3w

2w

4w

5w