Kopparrörshållare till toarullen

Kopparhållade-DIY-Detaljer

Ibland är det de där riktigt enkla lösningarna som är vackrast och passar bäst. En hållare till toarullen eller hushållspappersrullen tillverkar man enkelt av ett kopparör, ett par vinkelkopplingar och ett rep. Bara att kapa, koppla och knyt!

Du behöver:

Kopparrör

Röravskärare

2 st vinkelkopplingar

Clipperrep

Kopparhållare3-DIY-Detaljer

Gör så här:

Kapa av kopparröret lagom långt för en toarulle (10-15cm) Använd en röravkapare som man lätt kapar kopparrör genom att snurra samtidigt som man vrider åt skruven.

Klipp till en bit av clipperrepet, eller det rep du ska använda. Clipperrepet ser ut som ett tjärat hamprep men är gjort av polyester för att tåla utomhusbruk. Därför kan man också fästa ihop trådarna i ändarna genom att bränna dem lätt med en tändsticka så att trådarna börjar smälta. Då repar inte repet upp sig.

Trä på två vinkelkopplingar i ändarna av röret, dra igenom repet och trä på en toarulle innan du knyter ihop ändarna på repet. Lätt som en plätt.

Samma lösning fungerar lika bra till hushållspappret i köket.

Kopparhållare4-DIY-Detaljer Kopparhållare5-DIY-Detaljer Kopparhållare2-DIY-Detaljer

En ljus idé till Alla-hjärtans-dag

Alla-hjärtans-DIY-Detaljer

Alla-hjärtans-dag är i antågande, och även om vi i Sverige inte riktigt har samma tradition som i USA är det ju ett ypperligt tillfälle att passa på att göra någon man tycker om extra glad. Det här var en ljus idé! Att återanvända gamla glödlampor som ändå bara ska lämnas till återvinning – och fylla dem med nåt nytt. Och så ett litet budskap på sockeln till den man tycker så mycket om…

Alla-hjärtans-DIY-Detaljer

Du behöver:

Glödlampa med klart glas – av halogen eller LEDmodell

Guldsmedssåg med sågblad

Tänger

Röd ståltråd

Lamphållare

Träkloss

Stickers med budskap

Alla-hjärtans-DIY-Detaljer

Gör så här:

Att tömma gamla glödlampor på sitt innehåll är enklare än man kan tro – men ändå lite pilligt. Och man får vara mjuk på handen så att man slipper glaskras.

Ett bra sätt om man vill kunna skruva i lampan igen som vi ska göra här är att såga av den yttersta ploppen med en guldsmedssåg. Det är ganska snabbt gjort eftersom metallen är så tunn, och man knölar inte till gängorna på sockeln.

När du sågat bort änden knackar du försiktigt sönder glaset inuti den gängade sockeln och plockar ut glödtrådarna inuti. Skölj ur lampan och ställ den att torka.

Alla-hjärtans-DIY-Detaljer

Böj till ett hjärta av röd ståltråd, hjärtat måste vara så litet att det går att få in genom hålet i glödlampan.

Skruva fast en lamphållare av gammaldags modell på en träkloss. Stick i hjärtat i lamphållaren och skruva på lampan.

Ett par stickers på sockeln med ett passande budskap sätter pricken över i. Darling, you are a work of art!

Alla-hjärtans-DIY-Detaljer

Alla-hjärtans-DIY-Detaljer

Prinsesskrona i mässing

Prinsesskrona-DIY-Detaljer

Alla små prinsessor brukar gilla smycken. Av alla slag och alla material! Den klassiska formen av en prinsesskrona känns som given.

Använder man ett tunt mässingsrör är det bara att såga ut små jack ur överkansten. Lite pilligt är det allt – men fullt möjligt!

Du behöver:

Mässingsrör 10×8 mm

Guldsmedssåg

Sågblad

Diamantfilar

Borr eller Diamantborr (för dremel)

Tillgång till Borrmaskin eller Dremel

Smyckesband

Prinsesskrona-DIY-Detaljer

Gör så här:

Använd en guldsmedssåg med ett fint sågblad, vi har använt det finaste, nr 1. Börja med att såga ut de små jacken mellan kronspetsarna upptill på kronan. Det är nämligen enklare att ha ett långt rör att hålla i medan man sågar, än en liten avsågad bit (men det går det med!). Fila bort ojämnheter och allt för vassa kanter med diamantfilar. Borra ett hål i en av kronspetsarna med en riktigt tunn borr. Såga av kronan från röret och fila underkanten jämn. Trä upp kronan på ett tunt smyckessnöre och knyt ihop. Om du vill att smyckets längd ska kunna regleras knyter du en vanlig knut i varje ända men låter den andra änden knytas med i knuten. Då kan du sen dra i ändarna för att minska storleken på halsbandet.

Prinsesskrona-DIY-Detaljer Prinsesskrona-DIY-Detaljer

Änglavingar till festdukningen

Plåtvingar-DIY-Detaljer

Återvinning är kul! Tänk så mycket material man har hemma som man kan använda för att tillverka nya saker. Om man bara ser sig om och tänker till lite, så finns det massor av material att använda. Tomma plåtburkar är till exempel fantastiska att använda till allt möjligt. Med hjälp av en guldsmedssax går det enkelt att klipp i plåten och forma den som man vill… På ett par minuter förvandlar du tomburken till ett par änglavingar åt nyårsdukningen. Här behövs ingen konfetti minsann!

Du behöver:

Plåtburk

Guldsmedssax

Penna

Papper

Ritspenna eller fettpenna

Plåtvingar-DIY-Detaljer

Gör så här:

Klipp bort botten och topp på en plåtburk och klipp sedan en rak linje från botten till topp så du får en fyrkantig bit tunn plåt. Vik biten på mitten åt motsatta hållet som den vill rulla ihop sig. (Var lite försiktig, om du viker för hårt kan plåten gå av)

Rita en mall på en änglavinge på ett papper, kontrollera att den får plats på din plåtbit. Klipp ut mönstret. Rita av mönstret på din plåtbit. Rita av det på båda sidorna så att du får ett vingpar som sitter ihop. Använd en ritspenna eller en fettpenna när du ritar av mönstret, så slipper du tvätta bort färg från en vanlig penna sedan. Ritspennan är vass och ritsar skarpa, tunna linjer i plåt, medan fettpennan är en vanlig kulspetspenna med fett i (egentligen avsedd att markera på läder), så den ger mjukare avtryck i den tunna plåten.

Klipp sedan ut vingarna med en guldsmedssax. När vingarna är utklippta kan du göra mönster i plåten med en fettpenna eller ritspenna. Enklast är nästan fettpennan som fungerar som ett präglingsverktyg. Små vågformade ”fjädertippar” kan man rita på fri hand. Eller kanske vill du skriva namnen på dina gäster på ena vingen?

Avsluta med en litet band knutet runt vitten på vingarna, och kanske en liten grön kvist som extra dekoration.

Plåtvingar-DIY-Detaljer Plåtvingar-DIY-Detaljer

Betongljusstakar med mässingsmanschetter

Concrete-DIY-Detaljer

Nu när höstmörkret är här på allvar är det tid för levande ljus. En liten grupp med ljusstakar i olika höjder med manschetter i gnistrande mässing som speglar ljusskenet är den här veckans DIY-projekt. Några tomma chipsrör från helgmyset är perfekta som gjutformar för ljusstakar.

Concrete-DIY-Detaljer

Du behöver:

Finbetong

Hink att blanda i och något att röra med

Decilitermått

Tomma chipsrör

Ljushylsor mässing

Skruvar

Sand

Mässingsplåt

Guldsmedssåg

Sågblad nr 1 alt nr 3

Lövsågsbräde

Diamantfilar

Smärgelpinne, medelgrov

Tillgång till borrmaskin och borr (ca 1-2 mm)

Gör så här:

Skär av chipsrören något högre än den höjd du vill ha på ljusstakarna. Blanda till betongen. Var noga med att ta precis rätt mängd vatten till betongblandningen och att röra ordentligt för att få så fint resultat som möjligt.

Häll betongblandningen i rören och dunka den lite lätt mot marken så att eventuella luftbubblor flyter upp till ytan.

Skruva ned en skruv i varje ljuskopp för att betongen inte ska krypa upp ur hålet i mitten. Tryck ned ljuskoppen i mitten av röret och fyll den försiktigt med sand från tex en sandlåda för att den inte ska flyta upp igen. Sand är perfekt eftersom den håller ungefär samma vikt som betongblandningen. Lägger man i något för tungt så sjunker ljuskopparna istället.

Ställ undan betongrören på ett underlag som är helt vågrätt och låt betongen härda i ett par dygn innan du river bort pappersröret och häller bort sanden ur ljuskoppen.

Rita av cirklar lika stora som rören på en bit mässingssplåt. Använd tex spetsen på en diamantfil att rita med. Såga sedan ut manschetterna till ljusstakarna med en guldsmedssåg. Ett lövsågsbräde gör arbetet lättare när man ska såga i plåten.

Fila till kanterna om de inte blev helt perfekt rundade i sågningen. För att såga ut mittenhålet måste man först borra ett litet hål så att man kan trä igenom sågbladet genom plåten och sedan såga ut mittenhålet.

Det är inte lätt att såga ut helt perfekta rundlar till manschetterna, men om man istället för att polera mässingsplåten helt blank, slipar den gnistrande matt förvillar man ögat en aning så att alla ojämnheter inte syns lika mycket. Vi använde en smärgelpinne som man bara filar lite kors och tvärs för att repa upp ytan så mycket som möjligt. Mattslipningen gör också att ljusets reflektioner liksom glittrar lite extra i manschetterna.

Mässing-DIY-Detaljer Concrete-DIY-Detaljer Concrete-DIY-DetaljerConcrete-DIY-Detaljer

Fyr i höstmörkret

Fyr-DIY-Detaljer

Sommaren dröjer sg kvar i år, men visst kan man väl ana att höstmörkret är på väg? Då är det alltid lite mysigt att kura inomhus på kvällarna med tända ljus.

En fyr av en bit gammal grånad trädstam, dekorerad med slagmetall blir fin i fönstret. Numera finns det så bra värmeljus i LED att man kan lämna även träljusstakar som dessa utan uppsikt när man hämtar mer te…

Du behöver:

Bit av en trädstam, utan bark

Japansk handsåg utan rygg eller tillgång till bordssåg

Slagmetall

Vattengrund

Penslar

Maskeringstejp

tillgång till Borrmaskin

Mässingstråd, 2 mm

Mässingstråd 0,5mm

Kombinationstång

ev Mässingsplåt 0,5 mm och plåtsax

Värmeljus med LED

ev Häftmassa

Gör så här:

Såga till en bit av en trästam utan bark så att den står rakt och har fina snittytor. Vi brukar använda japanska handsågar för att de ger så fina snitt. Såga eventuellt av en centimetertjock skiva också, om du vill att fyren ska ha platt tak.

Tejpa ränder med jämna mellanrum på trästammen. Där du tejpar kommer fyren att vara trären när du är klar. Där träytan är bar penslar du på ett lager vattengrund – ett slags tunt lim som får slagmetallen att fästa. Om trästammen är väldigt sugande kan du pensla på ett lager till när du är klar med det första. Vänta i 10-15 minuter. Nu är det dags att pensla på slagmetallen med en torr och ren pensel. Slagmetall är så tunt att det kräver lite övning att hantera, men det gör inget om den går sönder! Man kan lappa och laga med små bitar slagmetall, bara man fyller ytan man målat med vattengrund.

Pensla på metallen så att den fäster mot underlaget och låt torka en timme eller två. Dra bort maskeringstejpen. Borsta sedan bort överflödig metall (där den hamnat i två lager och där den inte ska vara) med en torr pensel.

Klipp till lite drygt en decimeter långa bitar av den tjocka mässingstråden. Borra hål med en 2 mm borr med jämna mellanrum ungefär en centimeter in från överkanten. Stick ned trådarna i hålen. Ta sedan den tunna tråden och vira ett varv runt varje tjock tråd, varvet runt. Gör likadant i tre eller fyra ”våningar”.

Klipp av trådarna jämnt upptill. Rita upp en cirkel på en bit mässingsplåt. Cirkeln ska vara något större än diametern på trädstammen. Klipp ut med plåtsax och klipp sedan ett rakt snitt rakt in mot mitten av cirkeln. Böj ihop så att metallen överlappar varandra och samtidigt formas som en flack strut. Det kan vara bra att testa att klippa ut i papper innan man klipper i metallen, så att man kan kontrollera att storleken blir bra i proportion till fyren.

Vill man istället ha ett platt tak använder man en träskiva som man först sågat av från stammen.

Placera ett värmeljus med LED belysning inuti toppen och lägg på taket. Lite häftmassa kan behövas för att få ett mässingstak att ligga kvar. Har man ett mässingstak kan man också böja en trådarna en aning i toppen så att taket ligger bättre ovanpå.

Fyr-DIY-Detaljer Fyr-DIY-Detaljer Fyr-DIY-Detaljer

Klockor av gamla plåtburkar

Klocka-DIY-Detaljer

Gamla bakformar och plåtburkar hittar man i parti och minut på loppis. Inte alltid så funktionella, kanske med gammal rost på insidan. I alla fall inte för ändamålet de var avsedda för från början. Men som urtavlor fungerar de finfint!

Det enda du behöver är ett par passande visare och ett urverk med rätt dimension på mittpinnen.

Du behöver:

Visare

Urverk

Borr, för metall, 10 mm

Borrmaskin

Plåtburk eller plåtform

Klocka-DIY-Detaljer

Gör så här:

Mät ut och borra hål för urverket. Välj ett urverk av rätt längd på centrumskruven för din form. En böjd form, som nallen här ovan kräver en lite längre centrumskruv än en platt pajform.

Skruva ihop. Sätt i batteri och ställ klockan rätt. Sen är det klart!

Klocka-DIY-Detaljer

Kopparstege som herrbetjänt

Kopparstege-DIY-Detaljer

Den gamla klassiska herrbetjänten var inte så dum ändå. Alltid behöver man ju någonstans att hänga av sig kläder som man använt någon gång och inte vill hänga tillbaka i garderoben, men som ändå inte är redo för tvättkorgen.

Ett alternativ till herrbetjänten är en stege med flera steg att hänga kläder och filtar över. En vanlig stege fungerar inte helt optimalt, helst vill man ha lite tunnare steg så att man även kan hänga en galge på stegen. En klädstege i koppar är perfekt för ändamålet och blir även en fin inredningsdetalj.

Kopparstege-DIY-Detaljer

Den här kopparstegen är gjord av färdigkapade kopparrör, allt man behöver göra är att limma ihop bitarna!

Du behöver:

Kopparrör, 11 st

T-kopplingar, 6 st

Epoxylim

Gör så här:

Tryck ut lim och blanda ihop det enligt beskrivningen. Använd rejält med lim vid varje koppling. Lägg hela stegen på ett plant underlag medan limmet härdar, så att hela stegen bli riktigt rak.

Den här stegen passar också fint i ett badrum att hänga handdukar över.

Kopparstege-DIY-Detaljer

Bokstavsberlock i silverlera

Silverberlock-DIY-Detaljer

Runda berlocker med bokstäver har blivit populärt. En initial för varje barn, familjemedlem eller nära vän att hänga runt halsen som en liten påminnelse när man inte har dem nära.

Den som vill kan tillverka bokstavsberlocker på egen hand med hjälp av bokstavsstansar. Är man van att arbeta i äkta silverplåt kan man stansa in och såga ut en rund platta ur en färdig silverplåt. Har man inte hållit på med silversmide tidigare är det lite enklare att använda silverlera.

Silverleran är en lera tillverkad av finpulvriserat silver och ett bindemedel som sedan bränns bort. När ditt smycke är klart håller det en silverhalt på 999 tusendelar rent silver! (Att jämföra med 925 för sterlingsilver).

Man formar silverleran som vilken lera som helst, låter den torka ett dygn och bränner den sedan med en gasbrännare.

Silverberlock-DIY-Detaljer

Du behöver:

Silverlera

Bokstavsstansar

Bakplåtspapper

Nål

Tjockt sugrör, eller annat att ta ut små runda former med

Bindögla i silver

Smärgelpinne

Diamantfilar

Lödplatta

Gasbrännare

Silverberlock-DIY-Detaljer

Gör så här:

Kavla försiktigt ut silverleran till 2-3 mm tjocklek. Använd ett litet glas att kavla med och arbeta på ett bakplåtspapper på en slät yta, tex en diskbänk. Ta ut rundlar med ett extra tjockt sugrör av plast. Stämpla in dina bokstäver med bokstavsstansarna. Gör ett litet hål med en nål för öglan. Tänk på att leran krymper en aning i torkning och bränning, så hålet får gärna vara lite större än nödvändigt.

Leran som blir över knådar du ihop till en boll igen, lägger den i plastfolie och tillbaka i förpackningen. Lägg gärna ner en liten tuss blött hushållspapper där också, så håller sig leran fuktig tills du vill använda den.

Låt dina färdiga berlocker torka ett dygn. När leran är helt torr kan man försiktigt fila bort ojämnheter på kanter och med en rund fil förstora hålet en aning om det skulle behövas. (Det går även att göra när smycket är bränt.) Men tänk på att leran i det här tillståndet är mycket spröd, så man får vara väldigt försiktig!

Lägg berlockerna med bokstavssidan nedåt på en lödplatta. Ställ lödplattan på ett eldfast underlag, tex på en spisplatta. Sätt på gasbrännaren och rikta lågan mot smycket tills det börjar glöda. Efter en liten stund ser man att det ryker till och bindemedlet brinner upp. Håll lågan bara så nära smycket att det glöder, men ytan får inte börja bli blank och smälta. Så fort du ser att ytan börjar bli blank drar du bort lågan. Håll smycket glödande i fyra till fem minuter. Låt svalna.

Nu är smycket hårt och går att bearbeta med filar. Använd en smärgelpinne för att slipa ytan slät och polera den (om du vill). En medelgrov smärgelpinne lämnar ”rispor” i ytan som också kan vara dekorativa och ger ett borstat, matt, intryck.

Sätt i en bindögla i hålet och häng upp i en kedja.

Silverberlock-DIY-Detaljer

Stubbvas med kopparrör

kopparrörsvas-DIY-Detaljer

De första vårblommorna är här! Sjävklart behöver de en egen vas och en hedersplats därhemma.

En stubbvas av en gammal grånad trästam, fyndad i skogen, ger plats åt både blommor och ljus på bordet eller i ett fönster.

Klassiska kopparrör i högblank metall utgör en fin kontrast mot träets grånade matta yta.

Man kan använda sig av trästammar från skogen, eller stranden. Kopparrören blir perfekta vaser till vårblommornas tunna stjälkar och passar också perfekt som ljushållare.

kopparrörsvas-DIY-Detaljer

Du behöver:

Trästam utan bark

Såg

Kopparrör 22 mm

Röravskärare

Kvistborr 22 mm och gärna tillgång till pelarborrmaskin

Silikon

Hammare

Gör så här:

Klyv en trästam ungefär på mitten så att den kan ligga stadigt på ett bord. Borra hål med en 22 mm kvistborr fördelade med jämna mellanrum längs stammen. Kvistborren ger mycket exakta och fina hål och under förutsättning att man inte väntar någon längre tid (dagar) så att träet hinner röra sig och krympa kommer kopparrören att passa perfekt i hålen.

Kapa kopparrör med en röravskärare i kortare och längre längder, våra kapades i längder om 11 cm och 5 cm.

Slå ned rören försiktigt med en hammare i stammens hål. Vartannat långt och vartannat kort. I de hål där de långa rören, de som ska bli vaser, ska stå fyller du botten med silikon för att vaserna ska hålla ordentligt tätt. Knacka med hammaren runt rörens kanter, så får de också ett lite mer arbetat utseende.

Steg-för-steg-kopparrörsvas

kopparrörsvas-DIY-Detaljer

kopparrörsvas-DIY-Detaljer

kopparrörsvas-DIY-Detaljer