Evighetspumpa

Pumpa-DIY-Detaljer

Ibland önskar man att man kunde spara de där vackra prydnadspumporna för alltid. Men man vet att snart börjar de ruttna inifrån och den vackra formen som naturen skänkt dem sackar långsamt ihop…

Det var där tanken började. Och slutresultatet? En hel rad med vita vackra evighetspumpor i gips, exakta kopior av originalet!

Pumpa-DIY-Detaljer

Mindre föremål – som en liten prydnadspumpa – kan nämligen enkelt gjutas av med hjälp av sillikongummi för avgjutning. Och formen kan sen användas om och om igen. Om man till exempel vill dela med sig av pumporna till vänner och bekanta. Kanske som en gå-bort-present till halloween?

Du behöver:

Prydnadspumpa (liten)

Plasthink

Vass kökskniv

Skruv och skruvdragare

Silikongummi för avgjutning

Plastbyttor att blanda silikongummi och gips i, samt något att röra med, tex en plastsked.

Modellgips

Gör så här:

Skär av botten på pumpan med en vass kniv, så att den får en helt platt botten. Ställ ned den i en plasthink (typ tom youghurthink). Enklast är om hinken är genomskinlig så att du kan se om botten är helt platt.

Skruva fast pumpan genom hinkens botten underifrån så att den ligger ordentligt mot botten och inte riskerar att flyta upp när du häller på silikonet.

Blanda ihop exakt lika mycket av silikongummits två komponenter (här använde vi hela flaskorna). Rör noggrant tills de blandats helt och ger en helt jämn färg.

Häll silikongummit långsamt och med en jämn stråle mitt över pumpan så att den täcks helt. Låt formen härda över natten.

Plocka ut silikonformen ur plasthinken (det kan bara nödvändigt att klippa sönder hinken för att få ut formen) och plocka ut pumpan. Nu är formen klar att gjuta gips i.

Mät upp vatten och gipspulver noga enligt anvisningarna på påsen. Häll upp vattnet i den plastbytta du ska blanda i, och häll sedan ned gipspulvret i vattnet så att det bildar ett litet ”berg” över vattenytan. Låt berget sjunka ned i vattnet av sig själv innan du börjar röra. Rör med hela skeden nere i blandningen hela tiden, så att du inte riskerar att röra in några luftbubblor i gipset. Det här sättet att blanda gips är nyckeln till att inte få en massa luftbubblor i blandningen.

Häll gipsblandningen i formen med en jämn stråle i mitten tills formen är full. Knacka lite på formen ifall du trots allt fått in luftbubblor. Låt gipset härda några timmar innan du plockar ut pumpan ur sin form.

 

Pumpa-DIY-Detaljer

Den som vill kan sedan måla pumpan – eller varför inte klä den i slagmetall så att man får en pumpa i guld?

Vi valde att behålla den vit.

Pumpa-DIY-Detaljer Pumpa-DIY-Detaljer.se

 

Krans med häxhattar

Halloween-DIY-Detaljer

Hösten kom sent i år. Men nu vill man gärna vara inomhus och pyssla. Halloweenhelgen är en perfekt anledning att pynta lite extra. En ny dörrkrans är aldrig fel och den här har fått halloweentema. Kransens stomme är klädd med urrivna boksidor ur en gammal psalmbok och sedan har den fått besök av häxhattar i klassiskt kräpp-papper och stirrande ögon. Lite lagom läskigt såhär i halloweentider…

Halloween-DIY-Detaljer

Du behöver:

Cellplastring som kransstomme

Gammal psalmbok eller annan bok

Cellplastlim

Kräppapper, svart

All-lim

Sax

Ögon

Knappnålar

Halloween-DIY-Detaljer

Gör så här:

Riv ut sidor ur en gammal psalmbok och limma dem omlott mot cellplastkransen. Tänk på att många sorters lim får cellplasten att smälta, så använd ett lim som fungerar på både cellplast och papper. Klä hela kransen med boksidorna och låt limmet torka.

Till häxhattarna använde vi istället ett all-lim som känns lättare at jobba med på kräppappret. Klipp till rektangulära bitar av kräppappret, vrid ihop dem till en strut och limma ihop. Det klassiska kräppappret är lätt att forma en hatt med lite karaktär på, det går att dra och forma pappret lite som man vill. Strutarna får en ojämn nederkant, klipp dem raka. Klipp sedan små hack runt strutens kanter så att det bildas små flikar. Klipp till en oval bit av pappret som ska bli hattens brätte. Böj ut flikarna på struten och limma fast mot det ovala kräppappret så att de två delarna ser ut som en hatt.

Fäst hattarna på kransen med ett par knappnålar i varje hatt. Limma fast ögon som sticker ut lite här och var under pappersflikarna samt under häxhattarna. Fäst ett band för upphängning med knappnålar på baksidan av kransen.

Halloween-DIY-Detaljer

Halloween-DIY-Detaljer Halloween-DIY-Detaljer

Pumpa av en pocketbok

Bokpumpa-DIY-Detaljer

Halloweenhelgen närmar sig med stormsteg och det är alltid lika roligt att sätta igång med dekorationerna. Vare sig man firar eller inte kan det ju piffa upp därhemma med lite nytt på fönsterbänkarna.

Pumpan är obligatorisk i halloweenfirandet. I år får det bli pumpor i bokform. Gamla utlästa pocketböcker som man vet att man aldrig kommer att läsa igen ska genomgå en askungeförvandling.

Du behöver:

Färdiglästa pocketböcker

Cirkelskärare

ev. Reservblad till cirkelskäraren

Art Spray , orange

Häftapparat

Bokpumpa-DIY-Detaljer

Gör så här:

Ställ in cirkelskäraren på maxbredd och placera mitt stiftet ett par centimeter ifrån ryggen. Du kommer då att kunna skära fram en lite ”platt boll” formad ungefär som en pumpa. Skär några sidor i taget. I ena kanten skär du rakt igenom och i den andra sidan låter du bli att skära hela vägen fram. Istället river du av sidorna där. Den änden kommer att bli pumpans ovansida och det som ska likna pumpans ”stjälk”.

Allt eftersom du skär bläddrar du upp sidorna. Det är enkelt att hitta centrumhålet. Om rakbladet blir slött kan det vara bra att byta efter en stund.

När du skurit klart böjer du ut boken så att ryggen böjs så jämnt som möjligt. Häfta ihop pärmarna mot varandra med en häftapparat.

Bokpumpa-DIY-Detaljer

Ställ pumpan på lite tidningspapper och spraya på orange färg. Sprayar du mycket vill sidorna krulla sig en aning, men det är bara fint! Låt torka innan du flyttar pumpan till sin rätta plats.

Bokpumpa-DIY-Detaljer

Buusiga insekter – varning för kusligt Halloweenpyssel!

HalloweenInsekter4

Halloweenfesten närmar sig med stormsteg och det är dax att förbereda för festen. Vad sägs om att skrämma gästerna med några creepy kryp? Eller riktigt busiga baggar som klättrar på dricksglasen…

Det här är kanske inget för den med allvarlig insektsfobi, men lite lagom läskigt för alla oss andra. Låt insekterna invadera middagsbordet!

HalloweenInsekter1

 

Vi har gjort ljuslyktor med spindelnät av guldfärgad dekorväv och insekter av prismor, pärlor, ståltråd och papper.

Till ljuslyktorna behöver du:

Glas eller små vaser

Decoupagelack för glas

Pensel

Sax

Dekorväv i guld

Pensla decoupagelack på glaslyktorna. Fäst dekorväven och klipp bort överflödig väv. Låt torka. Klipp rent kanter en extra gång om det behövs. Lacka eventuellt ytterligare ett lager ovanpå väven.

Till insekterna behöver du:

Järntråd 0,7 mm

Kombinationstång

Akrylprismor

Träpärlor

Svart papper

Brunt bakplåtspapper eller vaxat papper

Steg-for-stegSteg-for-steg2

Gör så här:

Klipp till sex eller åtta lika långa bitar ståltråd (en till varje ben). Cirka 10-12 centimeter är lagom. Böj trådarna med en mjuk böj på mitten som en märla. Börja med att tvinna ihop två av märlorna med varandra från mittenböjen och utåt. När du kommit ungefär halvvägs sticker du in spetsen på saxen eller en pennspets mellan trådarna så att det mellan två varv bildas en liten ögla, ett ”knä”. Fortsätt sedan att tvinna trådarna tajt hela vägen ut. Fortsätt och tvinna ihop alla märlorna mot varandra på samma sätt tills du fått en liten benställning, se bilderna ovan.

Fäst en pärla eller en prisma som kropp mot benställningen genom att vira fast den med ståltråd. Vill du ha vingar klipper du till dem av papper och fäster även dessa med ståltråden mot kroppen. Forma benen som du vill ha dem, förslagsvis genom att låta insekten hänga över kanten på ljuslyktan med ett av sina ben.  Eller kanske på dricksglasen?

HalloweenInsekter2HalloweenInsekter6 HalloweenInsekter3 HalloweenInsekter5

Strax dax för häxhattar och fladdermöss

1w

Höstens största högtid börjar närma sig. Hur amerikansk den än må vara, Halloween, så känner nog många svenskar att det är kul med lite festligheter så här på höstkanten. Och pyssel!

Även om man inte har en stor fest på Halloween kan det vara mysigt att pynta med pumpor, baka något gott och pyssla lite. Vi gör cupcakes med häxhattar i svart marsipan och fladdermus-siluetter på sugrören.

Den svarta marsipanen känns klockren till Halloween. Man kan ju såklart göra vad man vill av marsipanen, men hattarna formar man så här:

Kavla ut marsipanen så jämnt som möjligt på ett bakplåtspapper. Tycker du att det är svårt att kavla den jämntjock kan man använda en kavel med distanser på.

Ta ut ringar ur marsipanen med glas i olika storlekar. Till varje hatt behöver du en rundel lagom stor för din cupcake, och en halv rundel som du vrider ihop till en konisk topp. Den halva rundeln ska helst vara något större än bottenplattan för att proportionerna ska stämma. Prova gärna att göra en mall i vanligt vitt papper och använd glas som du har hemma som mått.

8w

Baka vanliga muffins i några snygga svarta formar. Vi gjorde chokladmuffins, eftersom det är gott! Vill man kan man sedan gröpa ett hål i mitten och fylla med något extra gott som till exempel chokladsmörkräm. Eller gör man en liten godisgömma i mitten som en liten extra överraskning under hatten. Lägg på hattarna och tryck samtidigt fast ett par ätbara ögon strax under varje liten hatt.

2w

Svart papper i lite tjockare kvalitet är högst användbart till halloween. Av det kan man klippa girlander, spindelnät, masker… eller fladdermöss.

De här fladdermössen fäster man lätt på ett sugrör.

Börja med att rita en fladdermus-siluett på ett vitt papper. Vik mallen dubbel och klipp ut så att den blir helt symmetrisk. Vik det svarta pappret och rita av mallen innan du klipper ut. Klipp två raka snitt mitt på för sugröret. Klart!

3w

Boo! Partyt kan börja!

6w 7w