Bokstavsberlock i silverlera

Silverberlock-DIY-Detaljer

Runda berlocker med bokstäver har blivit populärt. En initial för varje barn, familjemedlem eller nära vän att hänga runt halsen som en liten påminnelse när man inte har dem nära.

Den som vill kan tillverka bokstavsberlocker på egen hand med hjälp av bokstavsstansar. Är man van att arbeta i äkta silverplåt kan man stansa in och såga ut en rund platta ur en färdig silverplåt. Har man inte hållit på med silversmide tidigare är det lite enklare att använda silverlera.

Silverleran är en lera tillverkad av finpulvriserat silver och ett bindemedel som sedan bränns bort. När ditt smycke är klart håller det en silverhalt på 999 tusendelar rent silver! (Att jämföra med 925 för sterlingsilver).

Man formar silverleran som vilken lera som helst, låter den torka ett dygn och bränner den sedan med en gasbrännare.

Silverberlock-DIY-Detaljer

Du behöver:

Silverlera

Bokstavsstansar

Bakplåtspapper

Nål

Tjockt sugrör, eller annat att ta ut små runda former med

Bindögla i silver

Smärgelpinne

Diamantfilar

Lödplatta

Gasbrännare

Silverberlock-DIY-Detaljer

Gör så här:

Kavla försiktigt ut silverleran till 2-3 mm tjocklek. Använd ett litet glas att kavla med och arbeta på ett bakplåtspapper på en slät yta, tex en diskbänk. Ta ut rundlar med ett extra tjockt sugrör av plast. Stämpla in dina bokstäver med bokstavsstansarna. Gör ett litet hål med en nål för öglan. Tänk på att leran krymper en aning i torkning och bränning, så hålet får gärna vara lite större än nödvändigt.

Leran som blir över knådar du ihop till en boll igen, lägger den i plastfolie och tillbaka i förpackningen. Lägg gärna ner en liten tuss blött hushållspapper där också, så håller sig leran fuktig tills du vill använda den.

Låt dina färdiga berlocker torka ett dygn. När leran är helt torr kan man försiktigt fila bort ojämnheter på kanter och med en rund fil förstora hålet en aning om det skulle behövas. (Det går även att göra när smycket är bränt.) Men tänk på att leran i det här tillståndet är mycket spröd, så man får vara väldigt försiktig!

Lägg berlockerna med bokstavssidan nedåt på en lödplatta. Ställ lödplattan på ett eldfast underlag, tex på en spisplatta. Sätt på gasbrännaren och rikta lågan mot smycket tills det börjar glöda. Efter en liten stund ser man att det ryker till och bindemedlet brinner upp. Håll lågan bara så nära smycket att det glöder, men ytan får inte börja bli blank och smälta. Så fort du ser att ytan börjar bli blank drar du bort lågan. Håll smycket glödande i fyra till fem minuter. Låt svalna.

Nu är smycket hårt och går att bearbeta med filar. Använd en smärgelpinne för att slipa ytan slät och polera den (om du vill). En medelgrov smärgelpinne lämnar ”rispor” i ytan som också kan vara dekorativa och ger ett borstat, matt, intryck.

Sätt i en bindögla i hålet och häng upp i en kedja.

Silverberlock-DIY-Detaljer

Linnelampa i enklaste modell

Linnelampa-DIY-Detaljer

Enklare än så här kan det knappast bli. Men varför krångla till det? Ett vitt linnetyg och en lampskärmsstomme är allt man behöver för att fixa sin egen lampa. Och betydligt billigare än de liknande du kan köpa i inredningsbutiken.

Du behöver:

Ringset för lampskärm, 40 cm diameter

Linnetyg vitt

Sytråd, vit

Bomullsband

Linnelampa-DIY-Detaljer

Gör så här:

Börja med att tvätta ditt linnetyg. Linne har en härlig struktur och blir skrynkligt på ett vackert sätt, så häng tyget rakt och slätt, men stryk det inte.

Klipp till en bit tyg som är 130 cm bred och cirka 1-2 meter långt. Längden beror på hur lång lampa du vill ha, och bredden är ringens omkrets 125,5 cm, plus sömsmån. På längden behöver du räkna med att det går åt 30-40 cm extra för knuten.

Sick-sacka kanterna och sy sedan ihop tyget som en tub i långsidorna. Gör en fåll i överkanten och sy samtidig fast band att knyta fast tuben i den övre ringen med. Klipp till åtta band som är cirka 20-30 cm långa, vik dem på mitten innan du syr fast dem med jämna mellanrum runt tubens fåll.

Knyt fast tuben i ringen med lamphållaren och stoppa in den nedre ringen i tuben. Knyt ihop nedtill med en medvetet lite slarvig knut. Montera fast en lampsladd med lamphållare med dragavlastare (som tål att man hänger en lampa med lite vikt i). Häng upp lampan. Om den undre ringen inte vill ligga horisontellt nedtill kan man sy fast den för hand med med några små stygn på fyra ställen runt om.

Rätta till knyten om det behövs.

Linnelampa-DIY-Detaljer Linnelampa-DIY-Detaljer

Lightbox med smalare budget

Lightbox1DIY-Detaljer

Gatuskylten som inredningsbelysning har blivit omåttligt populär. Men smakar det så kostar det. En ganska rejäl slant får man vara beredd att punga ut om man vill ha sin egen gatuskylt därhemma.

Eller så tillverkar man sin egen! En vit akrylplastskiva, lite kontaktplast, brädor och en ljusslinga är ungefär allt du behöver för att göra din egen lightbox i budgetklassen.

Du behöver:

Svart kontaktplast

Vit akrylplastskiva

Sax

Bräda, 20 x 115 mm, 165 cm lång

Plywoodskiva 50 x 36 cm

Såg, gärna japansk handsåg

Hålsåg

Sandpapper

Maskeringstejp

Trälim

Vit färg

Svart färg

Roller

Pensel

Ljusslinga

Eltejp

Skruvdragare

Borr

Träskruv, både korta, 16 mm, och längre, 30-35 mm långa

Tillgång till dator med skrivare

Lighbox2DIY-Detaljer

Gör så här:

Såga till fyra brädbitar, två 31,5 cm långa och två 50 cm långa. Slipa bort vassa och stickiga kanter. Såga till en plywoodskiva (eller annan träskiva) i måtten 36 x 50 cm. Såga även till din akrylplastskiva i samma mått.

Limma ihop ihop tre brädbitar (gavlar och undersidan) med varandra på plats mot baksidesskivan. När limmet torkat skruvar du ihop sidorna i varandra med träskruv. Förborra först så att träet inte spricker. Limma och borra fast sidorna i baksidan.  Borra ett stort hål med en hålsåg i mitten av översidans bräda, som ska ligga löst. Slipa kanterna fina.

Måla hela boxen, vit på insidan och svart på utsidan. Måla även brädan som ska bli lock, och måla hålet som blir handtag svart inuti. Vi använde en roller inuti och en pensel utanpå. Måla kanterna vita eftersom de kommer att synas genom akrylplastskivan. Använd maskeringstejp om du tycker att det är svårt att få kanterna rena. Låt färgen torka ordentligt. Måla två gånger om det behövs för att färgen ska täcka.

Skriv ut den text du vill ha på din lightbox i det typsnitt och storlek du vill ha. Vi har använt typsnittet Helvetica i storlek 354,32 pt. Klipp ut bokstäverna ur pappret först och lägg dem sedan över en bit kontaktplast och klipp ut bokstaven i kontaktplast. Tänk på att inte av misstag lägga bokstaven spegelvänd!

Lägg ut bokstäverna som du vill ha dem och mät upp radavstånden på akrylplastskivan. Använd maskeringstejp under varje rad så att du vet var du ska klistra bokstäverna. Pilla bort skyddspapret och klistra dem på plats. Ta bort maskeringstejpen.

Lightbox3DIY-Detaljer

När färgen torkat ordentligt tejpar du fast lysdioderna i din ljusslinga med vit eltejp på insidan av boxen. Låt batteripacket ligga på boxens botten.

Lägg akrylplastskivan på plats och tejpa fast den med maskeringstejp så att den hålla fast ordentligt. Borra hål rakt genom akrylplastskivan och ned i träet. Skruva fast skivan med små träskruvar. Borra även två större hål i bakstycket som du han hänga upp boxen på väggen med.

Locket får ligga löst ovanpå. Du öppnar det enkelt när du vill tända och släcka boxen.

Lightbox4DIY-Detaljer

 

Lightbox5DIY-Detaljer

Vas med stöd för ängsblommorna

1w

En riktigt bra idé brukar få många uppföljare. Den berömda ängsvasen är det många som suktar efter. Så smart att kunna liksom ställa blommorna rakt upp! Skapa en egen liten äng på vardagsrumsbordet.

Har man inte riktigt plånboken att köpa en så här efter semestern – kan man göra sin egen variant. Vi har använt en vanlig låg cylindervas som finns att köpa för en överkomlig peng på Ikea.

2w

Därutöver behöver du:

Hålplåt

Plåtsax

Märkpenna

Lägg vasen upp-och-ned på plåten och markera runt om med tusch på plåtens skyddsplast. Markera två cirklar. Torka eller diska direkt bort eventuell tusch från pennan på vasens kanter. Klipp sedan ut den ena plåtcirkeln längs med markeringen, men lämna fyra piggar för att vika ned runt kanterna på vasen.

Den andra delen klipper du ut ungefär en centimeter innanför markeringen. Även här lämnar du fyra jämnt fördelade piggar runt om. Dessa måste vara lika långa eftersom det undre gallret ska stå på dem i vasens botten.

Ta bort plasten och vik ned piggarna som på bilden nedan.

3w

Sen är det bara att fylla på med det som naturen och trädgården har att bjuda på för tillfället.

4w

 

5w