Servettringar av skinnspill

Servettring-DIY-Detaljer

Ibland blir det fel. Man råkar skära till en läderrem bara några millimeter för smal, och måste skära till en ny…  Och eftersom läder inte är något man bara kastar bort fick den felskurna läderremmen bli något annat. Servettringar kanske? En liten detalj i naturgarvat läder som bryter av perfekt mot de blå servetterna. Fel kan bli rätt ibland!

Servettring2-DIY-Detaljer

Du behöver:

Getskinn eller läderspill

Rullkniv

Stålvinkel eller skärlinjal

Skärmatta

Håltång

Cirkelskärare

Servettring3-DIY-Detaljer

Gör så här: Skär till remmar 4 cm breda (eller så breda du vill ha dem) och 20 cm långa. Använd en rullkniv och en stålvinkel så är det enkelt att få spikraka skär på remmarna. Skär av ändarna till en halvcirkel med hjälp av cirkelskäraren. Gör ett hål med en håltång i mitten av halvcirkeln där cirkelskärarens nål redan markerat mitten. Skär ett snitt från hålet och rakt upp mot övre långsidan. I andra änden skär du rakt nedåt.

Fäst ihop. Klart!

Servettring4-DIY-Detaljer Servettring5-DIY-Detaljer

A5 fodral i läder

Läderfodral-DIY-Detaljer

Ett skissblock borde man alltid ha med sig – överallt. Så att man snabbt kan plita ned alla nya idéer som dyker upp i vardagen. Lite roligare och lite snyggare blir blocket i en rejält läderfodral.

Du behöver:

Läder

Allim

Rullkniv

Stålvinkel

Skärmatta eller något okänsligt material att skära på

Gaffelmejsel

Hammare eller gummiklubba eler råhudsklubba

Hörselskydd

Sadelmakarnålar

Vaxad lintråd,

Falsben och kantpolerare

A5 block

Läderfodral-DIY-Detaljer

Gör så här:

Mät upp ditt block och markera på en bit läder. Tänk på att det behövs lite extra mån för att man ska kunna vika ihop fodralet. Till ett A5 block är 23 cm x 37 cm lagom. Skär ut med en rullkniv. Använd stålvinkeln som stöd så är det enkelt att skära rakt och enkelt att mäta upp räta vinklar. Skär också till två trianglar med ett hörn i 90 graders vinkel. Se bild nedan. Tänk på att den ena ska vara spegelvänd så att rätt sida av lädret hamnar utåt.

Läderfodral-DIY-Detaljer

För att få ett riktigt tjockt läder att formas helt platt och också kunna vika det på mitten behöver man fukta lädret och sedan lägga det i press. Ta en vanlig hushållssvamp och fukta med vatten. Dra sedan svampen på lädrets råa sida så att hela läderbiten blir jämnt fuktad. Vik ihop fodralet som det ska vara sedan och lägg det under till exempel en tung bok. Fukta även sidotrianglarna och lägg i press så att de blir helt platta.

När lädret torkat limmar man fast sidotrianglarna som på bilden nedan. Tänk på att ta så lite lim som möjligt, det ska bara hålla lädret på plats när man ska sy.

Läderfodral-DIY-Detaljer

Med ett falsben och kantpolerare markerar man en linje parallellt med ytterkanten där man sedan ska sy. Se bild nedan.

Läderfodral-DIY-Detaljer

Slå sedan hål längs kanterna runt om hela fordralet med en gaffelmejsel. Tänk på att det är viktigt att använda hörselskydd när du slår!

Läderfodral-DIY-Detaljer

Nu är det dags att börja sy. En sadelmakarsöm är en söm man syr med en nål fäst i varje ända av tråden. Sedan sy man så att tråden löper som 8-or. Alltså, genom varje hål trär man en nål från båda sidor. Efter varje stygn drar man åt ordentligt. Fäst trådarna på insidan genom att sy dem under tidigare stygn en liten bit.

Utförligare beskrivningar för hur man syr och arbetar i läder finns i dvd-filmen läderskolan.

Läderfodral-DIY-Detaljer Läderfodral-DIY-DetaljerLäderfodral-DIY-Detaljer

Brödkorg i läder

Brödkorg-DIY-Detaljer

Ibland har man ingen lust att sy. Men med ett material som läder behövs det inte heller alltid. Eftersom kanterna inte repar upp sig och ett tjockt läder är ganska formstabilt kan man skapa användbara föremål utan att sy. Inte ett enda stygn med tråd, inte en enda droppe lim behövs för att hålla ihop här brödkorgen! Allt som behövs är att skära ut mönstret och sedan montera ihop sidoflikarna.

Du behöver:

Tjockt läder, ca 1,8-2 mm

Stålvinkel

Mönsterpapper

Penna

Fettpenna

Skärmatta

Brytbladskniv

Rullkniv

Cirkelskärare

Håltång

Brödkorg-DIY-Detaljer

Gör så här:

Rita upp mönstret ovan på ett mönsterpapper. Klipp ut och kontrollera att det stämmer med sidoflikarna. Lägg mönstret på en bit läder och rita av det med en fettpenna. Fettpennan gör markeringar som sedan kan tas bort. Använd en stålvinkel för att få raka linjer.

Skär ut mönstret med en rullkniv på de raka långa linjerna, en cirkelskärare där det ska vara rundat och en brytbladskniv på korta sträckor där det är svårt att använda rullkniven.

Brödkorg-DIY-Detaljer

På sidoflikarna där det ska skäras en slits gör man först ett hål i varje ända av slitsen och skär sedan mellan hålen.

Brödkorg-DIY-Detaljer

Montera ihop sidoflikarna genom att lägga dem omlott och sedan dra igenom piggen på mitten av sidostycket från insidan och ut.

Brödkorg-DIY-Detaljer

Vi gillade det enkla och lite råa utseendet på den här korgen, men vill man kan man behandla kanterna på lädret med en kantfärg eller ett kantvax. Då behöver man även ett falsben med kantpolerare för att arbeta in färg eller vax på kanterna.

Se mer hur man arbetar i läder på dvd-filmen läderskolan.

Brödkorg-DIY-Detaljer

Brödkorg-DIY-Detaljer

Handspegel med skinnram

Skinnspegel-DIY-Detaljer

Speglar kan man aldrig ha för mycket av! En lagom stor handspegel nära till hands – dessutom i snyggt fodral av skinn. Det får bli den här veckans DIY-projekt.

Ett litet utskuret hål som handtag fungerar också som upphängningsögla, allt i ett.

Du behöver:

Getskinn

Rund spegel

Lim

Skärmatta

Rullkniv

Cirkelskärare

Falsben och kantpolerare

Sporre

Syl

Sadelmakarnålar

Vaxad lintråd

Skinnspegel-DIY-Detaljer

Gör så här:

Rita upp en mönster på papper efter en rund spegel. Tänk på att det krävs lite extra sömsmån, trots att skinnen ska sys platt mot varandra. Cirkelskäraren är perfekt att börja med att skära ut en cirkel något mindre än spegeln och sedan måtta kanterna utanför. Även det lilla handtagshålet skär man ut med cirkelskäraren.

Rita av mönstret med en blyertspenna på skinnet, eller markera med falsbenet, och skär ut bitarna. Använd cirkelskäraren för de runda hålen och en rullkniv för ytterkanterna. Baksidan ska inte ha något stort mittenhål.

Skinnspegel-DIY-Detaljer

Markera kanten runt det stora mittenhålet med ett falsben med kantpolerare. Dra sporren i den markerade strecket runt hålet och gör sedan hål med sylen i varje markering. Sy med sadelmakarsöm runt hålet.

Sadelmakarsöm är en söm som sys för hand där du fäster en nål i varje ände av en tråd och sedan låter dem löpa i åttor. Alltså, i varje hål träs båda nålarna igenom, en från varje håll.

Skinnspegel-DIY-Detaljer

Limma fast spegeln på bakstycket och limma sedan ihop styckena med varandra. Låt limmet torka innan du markerar var sömmen ska gå med falsbenet med kantpolerare.

Skinnspegel-DIY-Detaljer

Dra en sporre för att markera varje hål och gör sedan hål med sylen genom båda lagren skinn. Sy med sadelmakarsöm runt om ytterkanten och runt det lilla upphängningshålet.

Skinnspegel-DIY-Detaljer

Jeansväska med läderförstärkningar

Jeansväska-DIY-Detaljer

En rejäl väska som rymmer allt för sommarutflykten och dessutom tål lite tuffa tag. Den som behöver en sådan räcker upp en hand!

Bara att sätta igång att sy. Sommarväskan med hörnförstärkningar i läder kan bli en trotjänare i många år framöver. Så kanske är det värt den extra tid det tar att sy detaljerna i läder.

Du behöver:

Jeanstyg, 55 cm

Sytråd

Tillgång till symaskin

Getskinn

Rullkniv

Skärunderlag

Lim för läder och textil

Sporre

Falsben med kantpolerare

Syl

Sadelmakarnålar

Vaxad lintråd

Sadelgjord, 220 cm

Jeansväska-DIY-Detaljer

Gör så här:

Rita upp en rund cirkel med en diameter på 16 cm. Klipp ut och vik rundeln först på mitten och sedan en gång till så att du får fyra bitar. Klipp bort en av bitarna, men lämna en sömsmån på en en centimeter. Markera fyra likadana rundlar på skinn och skär ut. Skär ett litet snitt in till mitten av varje cirkel som på bilden ovan.

Markera kanterna med falsbenet så att du tydligt ser var du sedan ska sy. Använd en sporre för att markera var hålen ska göras. Ta sedan något fyrkantigt och limma ihop kantförstärkningarna som på bilden nedan.

Jeansväska-DIY-Detaljer

Sy ihop en väska av jeanstyg eller någon annan tjock canvas. Sy väskan av en stycke, vårt var 140 x 55 centimeter. Sy av hörnen i botten som på ett mjölkpaket så att du får en platt botten.

Sy ihop hörnförstärkningarnas mittensöm med sadelmakarsöm. Använd en vaxad lintråd. Sadelmakarsömmen finns beskriven i tidigare inlägg i kategorin läder. har du inte arbetat med läder tidigare kan det också vara bra att titta på den här dvd-filmen som tydligt visar hur man syr i läder.

Limma sedan fast hörnförstärkningarna på väskans bottenhörn. Använd en fyrkantig låda, tex en skokartong för att få dem på plats, som på bilden här under.

När limmet torkat syr du sedan fast hörnförstärkningarna med sadelmakarsöm.

Jeansväska-DIY-Detaljer

Sy en bred inåtvikt fåll på väskans överkant och – om du vill – även en rundad mitt som på bilden nedan.

Jeansväska-DIY-Detaljer

Skär till fyra handtagshållare i läder. Bitarna ska vara 10 x 12 cm med ett snitt för handtaget i mitten. Skär hörnen lite rundade. Markera kanterna med ett falsben. Vik bitarna på mitten. Markera sömsmånen med en sporre på ena sidan. Håll sedan ihop bitarna och gör hålen med en syl rakt igenom  de dubbelvikta hantagshållarna.

Markera på väskan var snittet för handtaget kommer att hamna och sy där ett stort knapphål. Limma fast framsidan av hantagshållaren där den ska sitta. Sy fast med sadelmakarsöm.

Jeansväska-DIY-Detaljer

Klipp till handtagen av sadelgjord. Vi använde den dubbel för att få lite extra kraftiga handtag, varje bit blev då 110 cm. Trä in sadelgjorden genom handtagshållarens snitt och sy först ihop ändarna med sicksack.  Vik sedan sadelgjorden på mitten och sy ihop. Se bild nedan.

Jeansväska-DIY-DetaljerJeansväska-DIY-Detaljer

Nu är den nya trotjänaren redo att fyllas med badkläder, strandhanddukar och pocketböcker för sommarens alla utflykter!

Jeansväska-DIY-Detaljer

Förkläde i skinn

Skinnförkläde-DIY-Detaljer

Ett förkläde i vackert, naturfärgat läder står högt på mångas önskelistor just nu. Så varför inte sy ett själv? Även om man inte är så van att sy i läder är det faktiskt inte svårare än att sy en plånbok.

Det naturgarvade getskinnet vi använt här kommer att mörkna, bli fläckigt och få en vacker patina med tiden. Gillar man inte det kan man välja ett annat skinn som kan smörjas och är tåligare mot fläckar och jämnare i färgen.

Skinnförkläde-DIY-Detaljer

 

Skinnförkläde-DIY-Detaljer

Du behöver:

Getskinn

Mönsterpapper

Rullkniv

Skärmatta

Lim

Vaxad lintråd, naturfärgad

Sadelmakarnålar

Falsben med kantpolerare

Gaffelmejsel med 4 skär

Gaffelmejsel med 3 skär

2 st Halvrunda ringar

Hammare

Skärbräda, snickarbänk eller annat underlag

Skinnförkläde-DIY-Detaljer

Gör så här:

Börja med att rita upp ditt förkläde på mönsterpapper. Nästan alla förkläden har samma slags modell, så har du något gammalt i tyg kan du rita av det, klippa ut och sedan justera när du ser hur det ser ut mot kroppen. Tänk på att skinn inte är lika mjukt och följsamt som tyg och därför kan behöva vara något mindre än ett förkläde i tyg.

Klipp ut ditt mönster och vik det på mitten – både horisontellt och vertikalt och klipp det sedan i fyra bitar. På så sätt kan man bättre utnyttja de skinnbitar man har, om man inte har ett skinn som är så stort att det räcker till ett förkläde i ett helt stycke. Dessutom kan det vara dekorativt med sömmarna mitt på.

Skinnförkläde-DIY-Detaljer

Lägg mönsterpappret på skinnet och skär ut bitarna. Om du vill ha exakt så stort som mönstret var behöver du lägga till en centimeters sömsmån längs de klippta sidorna där bitarna sedan ska överlappa varandra och sys ihop.

Skär även till 2,5 cm breda remmar till midjan och halsen. Måtta så att de blir tillräckligt långa att knyta.

Sen är det dags att sy ihop de två understyckena och de två överstyckena med varandra. Markera var sömmen ska gå med ditt falsben. Limma sedan ihop styckena en centimeter omlott. Lägg överdelens stycken omlott åt ena hållet och underdelens åt andra. Stryk bara ut så mycket lim som behövs för att det ska fästa innan dy syr, men var noga med att det inte blir en massa spill. När limmet torkat efter cirka 30 minuter sitter bitarna ihop och du kan börja sy.

När man ska sy ihop två läderbitar med varandra omlott är det enklast att använda en gaffelmejsel som man slår igenom båda skinnbitarna samtidigt. Använd en mejsel med fyra skär. Sy ihop med sadelmakarsöm. Då fäster man en nål i varje ända på tråden och syr sedan som en 8, man låter alltså trådarna löpa genom varje hål från båda håll. Det blir en väldigt stark söm. Se bilder på sömmen i tidigare inlägg om läderklädd bestickhållare.

Sy ihop underdelarna med varandra och sedan överdelarna. Sy sedan ihop överdel med underdel på samma sätt.

Sist syr du fast banden för midjan och halsen med en söm som löper i en fyrkant. För kortsidorna får du använda en gaffelmejsel med tre skär. I änden på ena halsbandet sy du fast två halvrunda ringar som ett spänne för att kunna reglera bandet i halsen.

Skinnförkläde-DIY-Detaljer

Skinnförkläde-DIY-Detaljer

Skinnförkläde-DIY-Detaljer  Skinnförkläde-DIY-Detaljer

Mässingssmycken

Mässingssmycke-DIY-Detaljer

Allt är inte guld som glimrar, brukar det heta. Så sant. Det kan ju vara mässing också!

Trenden med koppar och mässing verkar hålla i sig. Vi är många som älskar både koppar och mässing i allt från inredningsdetaljer – till smycken. Med en bit mässingsplåt, en guldsmedssåg och några filar kommer man långt när man ska tillverka egna smycken. Sen är det bara att sätta igång och leka och experimentera med formerna.

En cirkel och en peacesymbol, stilrent och enkelt. Så fick det bli när vi gjorde de här smyckena.

Mässingssmycke-DIY-Detaljer

Du behöver:

Mässingsplåt, 0,5 mm

Guldsmedssåg

Sågblad, nr 1

Lövsågsbräde (är också mycket bra att ha, men man kan klara sig ändå)

Borr

Skruvdragare

Smärgelpinne, medelgrov

Diamantfilar

Läderrem

Halsbandslås

Flacktång

ev. Superlim

Lövsågsbräde-DIY-Detaljer

Gör så här:

Markera på plåten en cirkel i den storlek du vill ha. Du kan rista lite lätt med spetsen på en diamantfil eller en nål för att markera. Spänn fast ett sågblad i guldsmedssågen. För att bladet ska sitta spänt pressar man ihop sågen en aning innan man spänner fast bladet i andra änden.

När man ska såga små saker i metallplåt underlättar det verkligen med ett lövsågsbräde (se ovan). Arbetar man hemma vid köksbordet skyddar det även bordet från repor man annars lätt gör om man håller metallbiten mot bordskanten och sågar.

När du sågat ut en rund bit borrar du ett hål i plåten med en liten borr (ca 1-1,5 mm), lossar  sågbladet i ena änden av sågen och trär det genom hålet innan du fäster sågbladet igen. På så sätt kan du såga ut former som är inneslutna.

Armbandet här (peacesymbolen) är gjort av den runda bit som blev över från mitten av halsbandets cirkel.

När du sågat klart är det dags att fila. Mindre ojämnheter i formen och vassa kanter ska filas bort.

När du filat fram formen så att du är nöjd är det ytan som ska färdigställas. Vill man kan man polera ytan helt blank, men vi valde att istället göra den ordentligt matt och repig, så att det nästan glittrar om reporna. En så kallad smärgelpinne är perfekt för ändamålet, använd en så grov smärgelpinne som möjligt och fila med raka drag åt olika håll så att det bildas lite kryssmönster.

Smärgelpinne-DIY-Detaljer

Tunna runda läderremmar passar bra som kedja. Vi använde ett enkelt halsbandslås som man klämmer ihop med en tång för att fästa. Vill man vara extra säker på att det ska hålla limmar man lite innan man klämmer ihop låsen med en tång.

Mässingssmycke-DIY-Detaljer

Mässingssmycke-DIY-DetaljerMässingssmycke-DIY-Detaljer

Hushållspappershållare i skinn

Hushållspappershållare-DIY-Detaljer

Snygga hushållspappershållare växer inte på träd direkt. Och hittar man någon man tycker är snygg – är den inte gratis. Återstår: Att tillverka en själv.

En av de snyggare vi sett var klädd med läder. Så fick det bli!

Naturgarvat läder blir bara snyggare med tiden. Lite fläckar ger bara vacker patina, tycker i alla fall vi. Därför har vi valt ett naturgarvat getskinn som är ganska tunt, knarrar karaktäristiskt när man hanterar det och åldras med värdighet.

Bottenplattan till den här hushållspappershållaren kommer från en gammal lampfot som sett bättre dagar. Men det går lika bra att såga till en rund eller kvadratisk bottenplatta av en vanlig bräda, och sedan borra hål i den i mitten.

Läderhantverk-DIY-Detaljer

Du behöver:

Getskinn (ett helt räcker till mycket mer än denna!)

Rundstav, 22 eller 25,5 mm

Bottenplatta i trä, eller trä, såg och borr i samma dimension som rundstaven

Lim

Rullkniv

Skalpell

Skärmatta

Sadelmakarnål

Syl

Sporre

Stålvinkel

Falsben med kantpolerare

Vaxad lintråd, naturfärgad

Hushållspappershållare-DIY-Detaljer

Gör så här:

Börja med att såga till bottenplattan och borra hål i mitten. Såga av rundstaven till den höjd du vill ha och kontrollera att rundstaven passar i hålet.

Skär sedan ut skinnbitarna.

Sy kantsömmar runt bottenplattans skinnbit och på remmen som ska gå runt bottenplattan. Se tidigare inlägg för att se hur man syr i skinn (inlägget om läderklädd bestickhållare).

Markera kanterna på lädret som ska sitta runt rundstaven, och sporra den ena sidan samt överkanten. Limma fast lädret på rundstaven. Limma fast ”pricken” upptill. Gör hål med sylen först när lädret sitter fast och limmet gärna torkat en aning så att det sitter på plats. Limma lädret så att överkanten sticker upp lika mycket som ”sömsmånen” upptill.

Börja med att sy runt överkanten och fortsätt sedan ner.

Limma fast läderbitarna på bottenplattan och häll lim i mittenhålet. Limma fast den läderklädda rundstaven sist. Torka bort överflödigt lim på undersidan av bottenplattan.

Hushållspappershållare-DIY-Detaljer Hushållspappershållare-DIY-Detaljer

Julkotte i skinn

Skinnkotte-DIY-detaljer

Skinnspill. Vad gör man av sånt? Små bitar i alla tänkbara former som blivit över. Mellanrummen mellan det som blivit väskor, plånböcker, skärp och ipadfodral. Julpynt!

Spillet är perfekt till en kotte att hänga i granen, eller bara lägga i ett stilleben med ett par ljus och några julkulor.

Skinnkotte-DIY-detaljer

Läderspill lämpligt till mindre arbeten som nyckelringar, glasunderlägg och klockarmband kan man köpa i lösvikt. Sen är det bara att klippa kottfjällen på fri hand och börja limma. Läderspillet vi använt är från getskinn, men du kan använda det du har, eller köpa i påsar.

Du behöver:

Läderspill

Lädersax eller kraftig sax

Cellplastkulor

Limpistol (gärna för låg temperatur)

Limstavar smältlim

Skruvögla

Satinband

Skinnkotte-DIY-detaljer

Gör så här:

Klipp kottfjällen på fri hand. Lite olika storlekar och former blir bara fint. Limma fjällen omlott så att cellplasten döljs helt av läderfjällen. Vi använde limpistol. Det fungerar bra trots att limmet blir varmt och har en tendens att smälta plasten en aning. Limma fjällen nerifrån och uppåt mot toppen. Avsluta med att klippa ut en ”blomma” i skinnet som du limmar högst upp. Stick ett hål i mitten av blomman med en syl eller nål och skruva sedan ned en skruvögla genom hålet för upphängning.

Skinnkotte-DIY-detaljer

Men kotten är fin liggande på ett fat också.

Skinnkotte-DIY-detaljer

Läderklädd bestickhållare

Bestickställ1-DIY-detaljer

Gamla konservburkar kan man göra mycket fint av! Med en ny kostym i läder förvandlas burkarna till en praktisk – och snygg – bestickhållare.

Du behöver:

Läder, gärna getskinn

Skärmatta eller underlag att skära på

Rullkniv

Linjal eller stålvinkel

Falsben och kantpolerare

Sporre

Syl

Nålar

Vaxad lintråd

6 konservbukar

Träskiva ca 11 x 19 cm (beronede på konservburkarnas storlek)

Lim

Maskinskruv 3 st

Mutter, 3 st

Borrmaskin

Borr

Maskiningstejp

Mässingsspik

Gör så här:

Mät dina konservburkar och skär till sex bitar i av skinnet som precis klär över burkarna. Om du aldrig tidigare arbetat med läder kan det vara bra att ta en snabblektion via en dvd-film som du hittar här.

Markera långsidorna på läderbitarna med falsbenets ände så att du får en markerad linje i skinnet att följa med sporren. Dra sporren i spåret så att du får tydliga markeringar var du sedan ska göra hålen med sylen. Gör hål med sylen.

Nu är det dags att börja sy. Klipp till en bit vaxad lintråd som är ett par decimeter längre än långsidans dubbla längd. Fäst en nål i varje ände av tråden och fäst den genom att dra sticka nålen igenom tråden och dra den tillbaka igen (se bilden). På så sätt sitter nålen fast ordentligt i sina ändar och du slipper tappa dem.

Dra en nålen genom första hålet och dra igenom tråden till mitten. Dra sedan den ena nålen från ena sidan och den andra från andra sidan och dra åt. Fortsätt likadant hela sömmen. Sy ett par stygn tillbaka vid slutet och fäst trådarna på baksidan av skinnet. Sy likadant längs alla långsidor på alla skinnbitar.

Steg-för-steg1 Steg-för-steg2

 

Limma fast skinnbitarna runt varje konservburk.

Skär till en bit läder lika lång som din träskiva och lagom bred att klä överkanten så att träet inte syns. Limma fast den. Mät ut och markera sex hål där konservburkarna ska fästas i träskivan, varje burk med två skruvar, en uppe och en nere. Borra hål genom träskivan. Borra hål genom burkarna också. För att borra på rätt ställe kan man tejpa fast burkarna med en rejäl tejp (typ silvertejp eller kraftig maskeringstejp) på en sida av skivan i taget och borra genom träskivan och in i burkarna.

 

Bestickställ3-diydetaljer

Skruva fast burkarna i skivan med maskinskruv och mutter.

Skär till ett handtag som är lika brett som träskivan, plus några millimeter extra. Sy längs handtagets kanter på samma sätt som tidigare. Limma fast handtaget och nubba fast det med mässingsspik.

Om konservburkarna har en vass kant på insidan skär du till 4-5 cm breda band av skinnet och limmar på insidans kantsom skydd för den vassa kanten.

Klart för start!

Bestickställ2-DIY-detaljer