Karottunderlägg av halva träkulor

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

Ett snyggt karottunderlägg sätter pricken över i på bordet.

Du behöver:

Träkulor, 30mm 20 st

Morakniv

Hammare

Papper

Penna

Plywood

Japansk handsåg

Sandpapper

Trälim

Borrmaskin och borr

Läderrem, naturfärgad

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

Gör så här: Spräck träpärlorna på mitten med hjälp av kniv och hammare som på bilden här ovan. Lägg ut alla halvor som ett stjärnmönster på ett papper och rita av. Dra sedan raka streck precis innanför ”bulorna” så du får en klassisk davidsstjärna (Plywooden ska inte sticka ut så mycket mellan kulorna). Klipp ut mönstret och rita upp det på en bit plywood.

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

Såga ut stjärnan i plywood och slipa kanterna med sandpapper. Lägg ut alla kulorna på plywoodstjärnan igen, kontrollera så att de ligger rätt. Vänd en kulhalva i taget och limma fast med trälim. Lägg i press med tex en tung bok över medan limmet torkar.

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

När limmet torkat Borrar du ett litet hål mellan kulorna i ena hörnet. Fäst en läderrem i hålet för upphängning när underlägget inte används.

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

Rottinglampor med korsstygn

Rottinglampor-DIY-Detaljer

Julgardinerna upphängda och adventsljusstakar i alla fönster? Precis som varje jul? Men ibland kan det pigga upp att förnya pyntet därhemma lite. Ett par nya lampskärmar passar bra i vintermörkret.  Gör man det enkelt för sig är det knappast krångligare att tillverka lampskärmar än att sy nya kuddfodral till soffkuddarna, eller byta gardiner.

En bit klassisk rottingväv, sådan som använts till stolssitsar och elementskydd i decennier, är det vi använt här. En liten stuvbit som blivit över räckte bra till två små skärmar.

Rottingväven är visserligen vacker som den är, men så här när det lackar mot jul kändes det kul att piffa till den lite extra med lite korsstygn i riktigt julrött garn. Rottingväven är perfekt för korsstygn med sitt rutiga mönster, och med hjälp av stygnen sydde vi även ihop lampskärmen så inget lim behövdes.

Du behöver:

Rottingväv

Ringset för lampskärmar

Rött garn

Sax

Stor nål, tex den här

Textilsladd för upphängning (detta är inte samma som på bilden)

Rottinglampor-DIY-Detaljer

Gör så här: Klipp rottingväven i lagom stora bitar. Vänd ändarnas ”fransar” nedåt på skärmen. Sy ihop med skarven omlott med korsstygn och fortsätt sedan med korsstygnen längs kanterna, eller brodera enkla mönster med korsstygn.

Knyt fast en lampskärmsring med tre lika långa garnbitar så att den sitter i mitten av skärmen. Skruva fast en lampsladd i lampskärmsringen och häng upp.

Rottinglampor-DIY-Detaljer

Rottinglampor-DIY-Detaljer

Rottinglampor-DIY-Detaljer

Rottinglampor-DIY-Detaljer

Pappersdiamanter med guldkant

Pappersdiamanter-DIY-Detaljer

Tänk vad mycket vackert man kan tillverka av bara papper! Med lite fantasi och en bunt vackra papper skulle man kunna klä en hel gran. Faktum är att förr i tiden var just papper det vanligaste materialet till julgransdekorationerna. En tradition väl värd att bevara.

De här pappersdiamanterna har dock inga rötter i vår svenska tradition. Pappervikningskonsten som går under namnet Origami har sitt ursprung långt österut och har letat sig hit i modern tid.

De här diamanterna må se komplicerade ut, men de är faktiskt riktigt enkla att tillverka. Man viker dem ur ett enda kvadratiskt papper. Det går bra att använda vanligt origamipapper om man vill, men vi har använt hela scrapbookark för att få större och lite maffigare diamanter. Dessutom är det faktiskt just i det här fallet lite enklare med ett tjockare papper som ger mer stadga åt den färdiga formen.

Du behöver:

Scrapbookark, ett papper till en diamant

Guldfärg

Pensel

Lurexband

Limpistol

Träkulor

Pappersdiamanter-DIY-Detaljer

Gör så här:

Vik pappret diagonalt från hörn till hörn. Vik upp och vik likadant mellan de andra två hörnen. Vik upp pappret igen och vik nu in alla hörnen mot mitten (bild4). Vik upp pappret igen och vik det som ett flygplan (bild 5 och 6). Vik upp igen och gör likadant från alla fyra hörnen.

Vik ut pappret igen och lyft upp de utpekade området på bild 7. Lyft även samma område på motsatta sidan och vik sedan in de områdena samtidigt som du viker pappret på mitten (bild 9)

Vik ut och gör likdant på andra ledden. Nu går det lätt att liksom ”fälla ihop” de fyra hörnen mot varandra och pappret formas som en diamant!

 

steg-for-stegPappersdiamanter-DIY-Detaljer

För att förstärka intrycket av vecken på pappret och samtidigt säte lite extra guldkant på diamanterna kan man måla vecken med guldfärg. Vik pappret när du målar och dra penseln platt över vecken så går det enkelt att inte måla utanför. Medan pappret torkar målar du även träkulorna i guldfärg.

När färgen är torr limmar du ihop diamanterna med limpistol och passar samtidigt på att fästa ett upphängningsband med en träkula i limfogen.

 

 

 

Pappersdiamanter-DIY-Detaljer

Diamanterna är självklart fina i en julgran men passar också fint upphängda i ett fönster.

 

 

Pappersdiamanter-DIY-Detaljer

Plexigranar till julbordet

plexigranar-DIY-Detaljer

Granen står så – röd – och grann i stugan, granen står så… En julgran är väl obligatorisk till jul? Stor eller liten, grön – eller röd. Har man inte plats för en riktigt stor och fin gran kan man alltid ordna några till bordet. De här granarna i plexi med levande ljus i toppen står stadigt på julbordet och det transparenta glaset silar ljuset vackert mot bordet.

Du behöver:

Papper

Penna

Linjal

Sax

Akrylplastskiva (1 skiva räcker till 1 gran)

Ljushylsor

Japansk handsåg

Guldsmedssåg med lövsågblad nr 1

Akrylplastlim Akrifix

plexigranar-DIY-Detaljer

Gör så här:

Rita upp en gran på ett papper, vik det på mitten så båda sidor blir lika. Klipp ut. Toppen på granen kan du kapa rakt av en dryg centimeter, där ska ändå sågas ut för ljushylsan i toppen. Rita av formen på akrylplastskivans skyddsplast. Till en gran behöver du en hel gran och två halvor, eftersom de ska limmas ihop sedan. Såga ut formen med en liten japansk handsåg. Det går lika lätt att sågat akrylplast med guldsmedssågen, men det är svårare att såga helt spikrakt med den så därför är japansågen ett bättre alternativ till den här formen. När du sågat ut alla delar mäter du och markerar med pennan var du ska såga för ljushylsorna. Nu använder du istället guldsmedssåg. Tänk på att de halva granbitarna inte ska sågas ur lika mycket, mittbitens tjocklek måste räknas bort.

När du sågat färdigt tar du bort skyddsplasten och limmar ihop granen med akrylplastlim. Låt limmet torka ordentligt innan du limmar fast ljushylsorna också.

plexigranar-DIY-Detaljer plexigranar-DIY-Detaljer plexigranar-DIY-Detaljer

Magnetisk gran till adventskalendern

Adventskalender-DIY-Detaljer

Snart är det jul – igen! Många tycker att adventstiden är den bästa på året. Inte minst många barn. Och med en adventskalender som gömmer en liten överraskning varje dag gör ju inte advent mindre spännande…

Den här adventsgranen är målad med magnetfärg så att man lätt kan fästa små påsar i tyg eller papper. När granen sedan är avklädd fungerar den fint för alla julkort.

Du behöver:

Plywood

Tjockare träskiva 50 x 20 cm till fot

Träregel 95 mm bred och 100 cm lång

Blyertspenna

Lång linjal

Japansk handsåg, kapmodell

Sandpapper

Rejäla Vinkeljärn, 2 st

Skruv och skruvdragare

Magnetfärg

Rollerset

Tygpåsar, 24 st

Textilfärg

Schablonstöppel

Sifferschabloner

Extra starka magneter

Gör så här:

Rita upp din gran på plywood med blyerts. En riktigt lång linjal är bra att ha till hands, eller något annat långt och rakt att rita efter. Vår gran mäter 100 cm på höjden och mellan de tre grenspetsarna – 40, 48 och 54,5 cm längst ned där den är som bredast. Såga ut formen. Vi använde en japansk handsåg utan rygg, den ger fina skär och är enkel att handsåga med. Slipa kanterna med sandpapper.

Skruva fast granen mot en träplanka, lika hög som granen. Såga till en fot av en tjockare plywood eller annan träskiva. Skruva fast granen mot fotplattan med två rejäla vinkeljärn. Måla granen med magnetfärg, följ instruktionerna på flaskan.

Man behöver måla många lager för att magneterna ska fästa ordentligt, och man behöver använda ganska starka magneter, helst extrastarka för att det ska sitta ordentligt. Tänk bara på att små barn som gillar att stoppa saker i munnen inte ska kunna komma åt magneter!

Adventskalender-DIY-Detaljer

De små tygpåsarna till adventskalendern finns färdigsydda, men ska få sina datumsiffror med hjälp av screenschabloner. Schablonerna är självhäftande och går att använda många gånger. Använd en schablonstöppel och en färg som fungerar på tyg. Glöm inte att fixera färgen om du vill kunna tvätta påsarna inför nästa jul…

Adventskalender-DIY-Detaljer

Ljuslyktor i gips

Gipslykta-DIY-Detaljer

Enkelt, men effektfullt. Ljuslyktor gjorda av gipsbindor på ballonger är inga större svårigheter att slänga ihop. Fast de ser kanske inte mycket ut för världen medan gipset torkar…

Gipslykta-DIY-Detaljer

Men med lite slagmetall på insidan glöder de som eldklot på middagsbordet!

Gipslykta-DIY-Detaljer

Du behöver:

Gipsbindor

Ballonger

Bladmetall rödmelerad

Primer för bladmetall

Pensel

Gör så här:

Blås upp ballonger till den storlek du vill ha på lyktorna. Klipp gipsbindorna i bitar. Doppa gipsbindorna, en bit i taget, och lägg över ballongen. Använd kallt vatten så att gipset inte härdar för snabbt.

Tänk på att inte hälla ut gipsrester i avloppet! Doppa i exempelvis en djup papptallrik så att du kan hälla bort vattnet försiktigt men slänga gipsresterna (som sjunker till botten när vattnet får stå ett tag).

Låt lyktorna torka något dygn och gör sedan hål på ballongerna och ta bort dem.

Pensla insidorna av lyktorna med primer. Pensla eller blås försiktigt fast den lövtunna bladmetallen. Vi använde en bladmetall som är melerad i färgen, vilket ger lite extra effekt. Pensla fast metallen så att den fäster ordentligt mot underlaget. Låt torka innan du borstar bort överflödig metall med en torr pensel.

Gipslykta-DIY-Detaljer

Tänk på att levande ljus alltid innebär en viss brandfara. Därför rekommenderar vi värmeljus i LED utförande, mycket smart!

Gipslykta-DIY-Detaljer

Ljuslyktorna blir fina på julbordet…

Gipslykta-DIY-Detaljer

Och passar lika fint till nyår! Men innan dess önskar vi God Jul!

Gipslykta-DIY-Detaljer

Julkotte i skinn

Skinnkotte-DIY-detaljer

Skinnspill. Vad gör man av sånt? Små bitar i alla tänkbara former som blivit över. Mellanrummen mellan det som blivit väskor, plånböcker, skärp och ipadfodral. Julpynt!

Spillet är perfekt till en kotte att hänga i granen, eller bara lägga i ett stilleben med ett par ljus och några julkulor.

Skinnkotte-DIY-detaljer

Läderspill lämpligt till mindre arbeten som nyckelringar, glasunderlägg och klockarmband kan man köpa i lösvikt. Sen är det bara att klippa kottfjällen på fri hand och börja limma. Läderspillet vi använt är från getskinn, men du kan använda det du har, eller köpa i påsar.

Du behöver:

Läderspill

Lädersax eller kraftig sax

Cellplastkulor

Limpistol (gärna för låg temperatur)

Limstavar smältlim

Skruvögla

Satinband

Skinnkotte-DIY-detaljer

Gör så här:

Klipp kottfjällen på fri hand. Lite olika storlekar och former blir bara fint. Limma fjällen omlott så att cellplasten döljs helt av läderfjällen. Vi använde limpistol. Det fungerar bra trots att limmet blir varmt och har en tendens att smälta plasten en aning. Limma fjällen nerifrån och uppåt mot toppen. Avsluta med att klippa ut en ”blomma” i skinnet som du limmar högst upp. Stick ett hål i mitten av blomman med en syl eller nål och skruva sedan ned en skruvögla genom hålet för upphängning.

Skinnkotte-DIY-detaljer

Men kotten är fin liggande på ett fat också.

Skinnkotte-DIY-detaljer

Julstämning med koppartråd och gammalt papper

Kopparängel-DIY-detaljer

Den röda tråden den här veckan… är koppartråd. Ett så enkelt material, men samtidigt så vackert. Och användbart! Linda några varv runt en klädnypa av gammaldags modell, böj till ett par vingar och avsluta med en liten gloria. Vips har du en jättefin placeringskortshållare för glögglasen.

Till placeringskortsängeln behöver du:

Gammaldags klädnypor

Koppartråd 0,7 mm

Avbitartång

Koppartråden har också fått agera stam i de här små julgranarna som är fina att ställa upp bredvid julkrubban, eller bara som de är i ett fönster.

Pappersgran-DIY-detaljer

Till julgranarna behöver du:

Gammalt papper ur en bok

Brunt bakplåtspapper eller vaxat papper

Cirkelskärare

Skärmatta

Koppartråd 2 mm

Börja med att skära till cirklar av pappret i olika storlekar. Böj sedan till en fot genom att göra en liggande cirkel och sedan böja tråden vidare rakt upp som stam. Trä på dina papperscirklar, börja med de största först. Varva gammalt bokpapper med vaxat papper eller brunt bakplåtspapper. Om man knöcklar till det bruna pappret lite är det enklare att få lite mer ”volym” i granen.

Cirkelskärare-diy-detaljer

Avsluta med att böja till en stjärna längst upp, och klipp sedan av tråden. Eller så klipper du till en stjärna av pappret och trär på den högst upp.

Pappersgran-DIY-Detaljer

Av samma material som till granarna gjorde vi även en dörrkrans för inomhusbruk.

Stjärnorna var kul att klippa till. Vi klippte helt på fri hand så att alla fick olika form och storlek. Stjärnorna av gammalt bokpapper klippte vi ur dubbelt papper för att sedan limma ihop dem i par igen i kransen.

Pappersstjärna-DIY-Detaljer

Kransen gör man av samma slags koppartråd som granarnas stammar. Linda lite slarvigt runt runt tills du fått en lagom tjock och tät krans. När kransstommen är klar limmar du fast stjärnorna i par med en koppartråd emellan. Använd ett limstift. De bruna stjärnorna stack vi bara in mellan trådarna. Kransen är klar!

Kopparkrans-DIY-Detaljer

Årets första pepparkaksbak


Pepparkaka16

Då var det dags igen! Ingen adventstid utan doften av nygräddade pepparkakor. Traditionen att baka pepparkakor till jul är säkerligen en av våra djupast rotade jultraditioner. Men även om gubbar och gummor, stjärnor, grisar och bockar är obligatoriska på bakbordet finns kanske plats för liiiite nytänk? Att byta det stora pepparkakshjärtat på dörren mot en krans av järnek?

Pepparkaka1

Järneken är mer en anglosaxisk julsymbol, troligen av den enkla orsak att vi inte har någon järnek i Sverige. Men numera symboliserar den jul även för oss, och istället för att göra en enda stor kaka kan man göra många, många små… Som man sen sätter ihop till en krans.

Pepparkaka18

Eftersom den här kransen inte är tänkt att ätas upp utan bara är till för dekoration och för att sprida väldoft använder vi en stomme av vanlig wellpapp. Du behöver:

Wellpapp (tex en bit pizzakartong)

Rullkniv eller schablonkniv

Skärmatta

Limpistol

Juteband, rött

Pepparkaksdeg

Pepparkaksformar, järnek

Pepparkaka6

Gör så här:

Baka pepparkakor, använd stansar för järnek i tre storlekar. Baka flest blad av den största formen. Grädda tills bladen fått fin färg, gärna lite mer färg än om du skulle äta dem. Men passa noga så att du inte bränner dem, det går snabbt på slutet!

Lägg en tallrik av lagom stor storlek på en bit wellpapp och rita av. Skär ut cirkeln och skär sedan cirka 5 cm innanför så du får en stomme till din krans.

Limma fast bladen med limpistol. Limma fast ett band för upphängning på baksidan.

Pepparkaka7

Även de traditionella stjärnorna kan bakas med en tvist!

Bygg en gran av stjärnor i olika storlekar, som du limmar ihop med en god glasyr. Läckert för både öga och gom! Vi använde kakstansar i ett set om tre storlekar som du hittar här.

Stjärnorna att hänga över kanten på kaffekoppen finns också färdiga formar för som du hittar här.

Pepparkaka9 Pepparkaka10  Pepparkaka12 Pepparkaka13 Pepparkaka14

Och om man lider brist på snö – vilket man ju i alla fall INTE vill ha på en pepparkakskrans – så kan lite floursocker ge lite extra julkänsla!

Pepparkaka8

Snart advent…

Adventsljusstakar-DIY-detaljer

Då var det snart advent och adventspyntet ska plockas fram och årets julpyssel planeras. Klassiska adventsljusstakar i alla ära, men det är kul att förnya sig!

Gamla flaskor i färgat glas springer man ofta på på loppis och de kan snabbt piffas upp till att bli årets finaste adventsljusstakar. Lite porslinsmålningspennor och egentillverkade schabloner fixar gemet.

Du behöver:

Porslinsmålningspenna, vit

Bruna glasflaskor

Korkar

Ljushållare

Kanelstänger

Torkade apelsinskivor

Schablonfilm eller vanliga plastfickor

Maskeringstejp

Schablonkniv

Skärmatta

Tuschpenna

Tillgång till dator och skrivare

Porslinsmålning-DIY-Detaljer

Gör så här:

Leta upp ett typsnitt på datorn som du gillar. Vi har använt ett som heter stencil till de här schablonerna. Skriv ut siffrorna 1-4 i en punktstorlek som passar dina flaskor. Lägg en bit schablonplast över de utskrivna siffrorna och rita av konturerna med tuschpenna på plasten. Skär ut schablonerna med skalpell. Tejpa fast schablonerna på flaskorna och fyll i med porslinsmålningspenna. Låt torka och härda sedan färgen i ugnen, enligt instruktionerna på pennan.

När flaskorna svalnat trycker du ned korkar i halsarna och sedan ljushållare. Dekorera halsarna med kanelstänger och torkade apelsinskivor.

De hjärtformade kransarna med mossa som också syns på bilden hittar du här. Och bjällrorna – som är också är fina att dekorera paket med – hittar du här.

Porslinsmålning2-DIY-DetaljerTill muggarna här behöver du istället:

Porslinsmålningspenna, svart

Vita muggar

Gör likadant men skriv ut bokstäver istället.

Porslinsmålningspennor-DIY-Detaljer

Ha en riktigt mysig första advent!

Advent-DIY-Detaljer