Servettringar av skinnspill

Servettring-DIY-Detaljer

Ibland blir det fel. Man råkar skära till en läderrem bara några millimeter för smal, och måste skära till en ny…  Och eftersom läder inte är något man bara kastar bort fick den felskurna läderremmen bli något annat. Servettringar kanske? En liten detalj i naturgarvat läder som bryter av perfekt mot de blå servetterna. Fel kan bli rätt ibland!

Servettring2-DIY-Detaljer

Du behöver:

Getskinn eller läderspill

Rullkniv

Stålvinkel eller skärlinjal

Skärmatta

Håltång

Cirkelskärare

Servettring3-DIY-Detaljer

Gör så här: Skär till remmar 4 cm breda (eller så breda du vill ha dem) och 20 cm långa. Använd en rullkniv och en stålvinkel så är det enkelt att få spikraka skär på remmarna. Skär av ändarna till en halvcirkel med hjälp av cirkelskäraren. Gör ett hål med en håltång i mitten av halvcirkeln där cirkelskärarens nål redan markerat mitten. Skär ett snitt från hålet och rakt upp mot övre långsidan. I andra änden skär du rakt nedåt.

Fäst ihop. Klart!

Servettring4-DIY-Detaljer Servettring5-DIY-Detaljer

Änglavingar till festdukningen

Plåtvingar-DIY-Detaljer

Återvinning är kul! Tänk så mycket material man har hemma som man kan använda för att tillverka nya saker. Om man bara ser sig om och tänker till lite, så finns det massor av material att använda. Tomma plåtburkar är till exempel fantastiska att använda till allt möjligt. Med hjälp av en guldsmedssax går det enkelt att klipp i plåten och forma den som man vill… På ett par minuter förvandlar du tomburken till ett par änglavingar åt nyårsdukningen. Här behövs ingen konfetti minsann!

Du behöver:

Plåtburk

Guldsmedssax

Penna

Papper

Ritspenna eller fettpenna

Plåtvingar-DIY-Detaljer

Gör så här:

Klipp bort botten och topp på en plåtburk och klipp sedan en rak linje från botten till topp så du får en fyrkantig bit tunn plåt. Vik biten på mitten åt motsatta hållet som den vill rulla ihop sig. (Var lite försiktig, om du viker för hårt kan plåten gå av)

Rita en mall på en änglavinge på ett papper, kontrollera att den får plats på din plåtbit. Klipp ut mönstret. Rita av mönstret på din plåtbit. Rita av det på båda sidorna så att du får ett vingpar som sitter ihop. Använd en ritspenna eller en fettpenna när du ritar av mönstret, så slipper du tvätta bort färg från en vanlig penna sedan. Ritspennan är vass och ritsar skarpa, tunna linjer i plåt, medan fettpennan är en vanlig kulspetspenna med fett i (egentligen avsedd att markera på läder), så den ger mjukare avtryck i den tunna plåten.

Klipp sedan ut vingarna med en guldsmedssax. När vingarna är utklippta kan du göra mönster i plåten med en fettpenna eller ritspenna. Enklast är nästan fettpennan som fungerar som ett präglingsverktyg. Små vågformade ”fjädertippar” kan man rita på fri hand. Eller kanske vill du skriva namnen på dina gäster på ena vingen?

Avsluta med en litet band knutet runt vitten på vingarna, och kanske en liten grön kvist som extra dekoration.

Plåtvingar-DIY-Detaljer Plåtvingar-DIY-Detaljer

Karottunderlägg av halva träkulor

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

Ett snyggt karottunderlägg sätter pricken över i på bordet.

Du behöver:

Träkulor, 30mm 20 st

Morakniv

Hammare

Papper

Penna

Plywood

Japansk handsåg

Sandpapper

Trälim

Borrmaskin och borr

Läderrem, naturfärgad

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

Gör så här: Spräck träpärlorna på mitten med hjälp av kniv och hammare som på bilden här ovan. Lägg ut alla halvor som ett stjärnmönster på ett papper och rita av. Dra sedan raka streck precis innanför ”bulorna” så du får en klassisk davidsstjärna (Plywooden ska inte sticka ut så mycket mellan kulorna). Klipp ut mönstret och rita upp det på en bit plywood.

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

Såga ut stjärnan i plywood och slipa kanterna med sandpapper. Lägg ut alla kulorna på plywoodstjärnan igen, kontrollera så att de ligger rätt. Vänd en kulhalva i taget och limma fast med trälim. Lägg i press med tex en tung bok över medan limmet torkar.

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

När limmet torkat Borrar du ett litet hål mellan kulorna i ena hörnet. Fäst en läderrem i hålet för upphängning när underlägget inte används.

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

Servettringar i kumihimo – japansk flätteknik

Kumihimo-DIY-Detaljer

Makramé har de flesta hört talas om. Tekniken spreds sig över världs med sjömän under 1800-talet och ordet har arabiskt ursprung. Kumihimo är istället en japansk flätteknik som blivit populär på senare år i västvärlden. För att hålla ordning på alla snören medan man flätar har man en platta, en kumihimoplatta, där man kan fästa snörena enligt olika scheman. Tekniken passar för de flesta slags garn och snören. Vi har använt ett silkigt satinsnöre och flätat serveringar i kumihimo.

Du behöver:

Satinsnöre

Sax

Kumihimoplatta

Kumihimo-DIY-Detaljer

Gör så här:

För att det ska bli tydligare hur man flätar visar vi med fyra olika färger här ovan. Men börja med att klippa till fyra lika långa bitar snöre, cirka två meter långa bör de vara. Vik snörena på mitten och gör en knut med alla snören samtidigt så att du får en ögla. Häng gärna något lite tungt i öglan, typ en nyckelknippa på en karbinhake, som du sedan lätt kopplar loss. Fäst sedan trådarna som på bild 1, alltså på var sida om pigg 1, 9, 17 och 25. Nu är det dags att börja fläta.

Flytta vänstra snöret vid pigg 1 motsols ett halvt varv och fäst bredvid pigg 18. Flytta sedan höger snöre vid pigg 17 ett halvt varv upp till pigg 2. Ta sedan snörparet vid pigg 9 och flytta det vänstra snöret ett halvt varv motsols till pigg 26. Flytta sedan det högra snöret vid pigg 25 ett halvt varv motsols till pigg 10. Fortsätt på samma vis, hela tiden flyttar man snörena ett halvt varv motsols, och man väljer snörpar i medsols riktning.

Det låter krångligt till en början, men ganska snabbt har man fått in tekniken så pass att man kan titta på tv samtidigt som man flätar! Det enda du bör tänka på är att när du vill ta en paus i flätande ska du göra det med tre snören fästa vid varandra – annars är det svårt att se var man ska börja igen.

Fläta tills du fått en tillräckligt lång flät att du kan vira den två varv runt en servett. Då knyter tar du loss snörena och knyter en knut. Klipp av snörändarna rakt så det blir en liten tofs i ändan. Trä ändan med tofsen genom andra ändens ögla.

Kumihimo-DIY-Detaljer

Om du istället flyttar snörena på två motsatta sidor tre steg medsols  som på bilden ovan och sedan flätar som vanligt kommer mönstret på din fläta att se lite annorlunda ut. Den nedre av serveringarna här är flätad så, den övre med originaltekniken.

Kumihimo-DIY-Detaljer

Kumihimo-DIY-Detaljer

Strandfynden som duktyngder

Duktyngder-DIY-Detaljer

Känslan av släta varma stenar under bara fötter en ledig dag på stranden. Vem vill inte spara den? Säkert har även du fyllt ut tomrummen i resväskan med stenar och strandved på väg hem från semestern.

Duktyngder-DIY-Detaljer

Men de där stenarna har lätt en tendens att hamna i någon låda när man väl kommer hem. Inte alls så där välanvända eller vackert exponerade för att framkalla gamla sommarminnen. Men visst kan man använda dem! Som duktyngder är de perfekta.

Dukar, servetter och annat lätt fladdrar ju lätt iväg i vinden om man inte har något tungt nära till hands när man dukar upp maten utomhus.

Duktyngder-DIY-Detaljer

För att pimpa stenarna lite extra har vi här använt transferark med fjärilar, blad, insekter och fjädrar.

Du behöver:

Stenar från stranden

Transferark

Sax

Skål med vatten

Transferark-DIY-Detaljer

Gör så här:

Klipp ut bilderna du vill använda längs kanterna på bilden. Lägg dem i blöt en stund. Dra försiktigt av den transparenta filmen med bilden från det tjockare pappret och fäst på stenen. Enklast är nästan att hålla det blötlagda pappret på plats där man vill ha bilden och försiktigt ”skjuta” skyddspappret åt sidan. Pressa ut eventuell luft under bilden med fingrarna eller en bit kartong. Låt torka. Vill man ha en extra hållbar yta kan man lacka stenarna med lite decopagelack. Vill man bevara den sidenmatta stenytan låter man bli lacket, men ser till att klippa kanterna på bilderna mycket noggrant.

Duktyngder-DIY-DetaljerDuktyngder-DIY-Detaljer

Kul klädnypsgubbar till sommarfesten

Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer

Vankas det bröllop i sommar – eller bara en mindre familjefest?

Ni vet, ofta är det de små detaljerna som gör det. Den där lilla extra omsorgen. Som en kul klädnypsgubbe på glaset, till exempel. Den kan också hjälpa till att vakta glasen så att ni inte blandar ihop dem i minglet.

De här klädnypsgubbarna är målade på gammaldags klädnypor.

Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer

Du behöver:

Gammaldags klädnypor

Hobbyfärg i flera kulörer

Penslar

Kan också vara bra att ha riktigt fina detaljpenslar

Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer

Gör så här:

Börja med att måla de vita skjortor, eller den färg du vill ha längst upp i halsen på din gubbe. Låt torka en sund innan du målar dig nedåt på kroppen. Färgen vi använt torka ganska snabbt så att man kan måla över med ett nytt lager, men helt färdighärdad är den först efter 21 dagar, om man vill att gubbarna ska tåla att doppa fötterna i fördrinken…

Våra gubbar fick naturliga ben från klädnypans slits, medan vi vände gummorna åt andra hållet om de skulle ha långklänning.

Sen är det bara att måla på…

Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer

Flugkupa i ståltråd och tyll

Flugkupa-DIY-Detaljer

Flugor i maten och getingar i glasen. Nej, tack! Surrandet hör visserligen sommaren till – men det går att skydda mat och dryck från krypen. En enkel flugkupa med stomme av ståltråd och nät av tyll svänger man ihop på några lediga sommartimmar i skuggan. Det är dessutom riktigt roligt! Och sen är maten fredad.

Flugkupa-DIY-Detaljer

Du behöver:

Svartglödgad järntråd, 1,5 mm

Tång

Måttband

Mönsterpapper

Penna

Tyll

Sytråd i matchande färg till tyllen

Tillgång till symaskin

Sax

Vaxad lintråd, natur

Nål

Flugkupa-DIY-Detaljer

Gör så här:

Kapa till fyra 160 cm långa bitar av ståltråden. Böj dem på mitten runt något runt och lagom stort så att alla trådar formar en ögla. Tvinna ihop dem några varv. Dela upp trådarna två och två och tvinna dem i cirka 30 cm, eller ungefär hälften av trådarnas längd. Böj dem sedan i 90 grader rakt ut åt varsitt håll. Gör likadant med alla trådparen. Tvinna sedan ihopändarna så att de bildar ett skelett till en flugkupa.

Skelettet bildar nu fyra trekantiga former emellan ståltrådarna. Rita av dem på ett mönsterpapper och klipp sedan ut i tyllen. Tänk på att du måste lägga till cirka 2 cm sömsmån.

Sy ihop tyllbitarna, först två och två längs ena sidan och sedan allihop. Lämna en öppning för öglan. Trä på tyllen på ståltrådsskelettet. Sy fast tyllen i ståltrådsskelettet med vaxad lintråd (eller annan stark tråd). Klipp bort överflödig tyll i nederkanter och längs sömsmåner.

Den som vill kan också dekorera nätet med små blommor klippta i filt, eller med broderade blommor.

Flugkupa-DIY-DetaljerFlugkupa-DIY-Detaljer  Flugkupa-DIY-Detaljer

Ljuslyktor i betonglera

Betonglera-DIY-Detaljer

Ibland är bästa verktyget dina två händer. Ganska ofta, om man tänker efter. Och den allra äldsta tekniken att forma lera var genom tumning. Den som blir riktigt skicklig på tekniken kan nypa fram fantastiska skapelser ur lera. Använder man dessutom en lufttorkande lera är det allt man behöver! Sina två händer och en klump lera.

Lufttorkande lera behöver varken brännas eller krymper nämnvärt och förutom den klassiskt kritvita leran finns numera även en lufttorkande lera som ser ut som betong när den torkat.

Det är trevligt att göra ett litet potpurri av ljuslyktor och minivaser i vit och grå lera som passar fint till vårens första blommor.

Förutom dina händer är det enda du behöver:

Betonglera (heter egentligen Cementlera)

Lufttorkande lera, vit

Tygtrasa med fin struktur, tex en bit linnetyg

Små glasburkar att ställa inuti vaserna

Betonglera-DIY-Detaljer Betonglera-DIY-Detaljer

Man börjar med en rund klump av leran, trycker ett hål i mitten och sedan är det bara att tumma på runt, runt. Tryck leran mellan tumme och pekfinger så att den sakta men säkert blir allt tunnare samtidigt som du formar den till en skålform.

En våt linnetrasa på utsidan av lerklumpen ger en fin struktur åt ytan, samtidigt som den ger dig lite längre tid att arbeta med leran eftersom trasan återfuktar leran.

Vill man göra en minivas gör man sedan ett hål i botten och vänder allt upp och ned. Se till att en liten glasburk eller ett litet snapsglas får plats under vasen, samt att kanterna som nu istället bildar botten blir raka och ger en illusion av att det finns en riktig botten därunder.

Gör man istället små skålar eller ljuslyktor är det bara fint om kanterna blir lite ojämna upptill.

Betonglera-DIY-Detaljer

När du är nöjd med resultatet ställer du dina alster att torka ett par dagar.

Sen är det bara att fylla med blommor och ljus. Som vanligt är levande ljus egentligen aldrig att rekommendera, särskilt inte när man gjort lyktorna själv, eftersom man aldrig kan vara säker på hur stadigt de står. Så därför rekommenderar vi istället värmeljus av LED-modell. Mycket praktiskt!

Betonglera-DIY-Detaljer Betonglera-DIY-DetaljerBetonglera-DIY-Detaljer  Betonglera-DIY-Detaljer Betonglera-DIY-Detaljer

Stubbvas med kopparrör

kopparrörsvas-DIY-Detaljer

De första vårblommorna är här! Sjävklart behöver de en egen vas och en hedersplats därhemma.

En stubbvas av en gammal grånad trästam, fyndad i skogen, ger plats åt både blommor och ljus på bordet eller i ett fönster.

Klassiska kopparrör i högblank metall utgör en fin kontrast mot träets grånade matta yta.

Man kan använda sig av trästammar från skogen, eller stranden. Kopparrören blir perfekta vaser till vårblommornas tunna stjälkar och passar också perfekt som ljushållare.

kopparrörsvas-DIY-Detaljer

Du behöver:

Trästam utan bark

Såg

Kopparrör 22 mm

Röravskärare

Kvistborr 22 mm och gärna tillgång till pelarborrmaskin

Silikon

Hammare

Gör så här:

Klyv en trästam ungefär på mitten så att den kan ligga stadigt på ett bord. Borra hål med en 22 mm kvistborr fördelade med jämna mellanrum längs stammen. Kvistborren ger mycket exakta och fina hål och under förutsättning att man inte väntar någon längre tid (dagar) så att träet hinner röra sig och krympa kommer kopparrören att passa perfekt i hålen.

Kapa kopparrör med en röravskärare i kortare och längre längder, våra kapades i längder om 11 cm och 5 cm.

Slå ned rören försiktigt med en hammare i stammens hål. Vartannat långt och vartannat kort. I de hål där de långa rören, de som ska bli vaser, ska stå fyller du botten med silikon för att vaserna ska hålla ordentligt tätt. Knacka med hammaren runt rörens kanter, så får de också ett lite mer arbetat utseende.

Steg-för-steg-kopparrörsvas

kopparrörsvas-DIY-Detaljer

kopparrörsvas-DIY-Detaljer

kopparrörsvas-DIY-Detaljer

Alla hjärtans dagspyssel

Alla-hjärtans-dag-DIY-Detaljer

En liten överraskning på Alla Hjärtans Dag kommer med all säkerhet att göra någon du tycker om väldigt glad. Det behöver inte vara blommor, choklad eller smycken. En helt vanlig tändsticksask kan faktiskt räcka!

Nåja, den här är ju en aning pimpad och tändstickorna utbytta till godsaker gjorda av salta pinnar med en liten söt topp. Men det är ju tanken som räknas!

Alla-hjärtans-dag-DIY-Detaljer

Du behöver:

En stor tändsticksask

Salta pinnar

Sugar melts

Gammalt notpapper

Scrapbookark, med struktur, i kulör pomegranate

Decopagelim

Tillgång till symaskin

Röd sytråd

Dekorsnöre

Pappersettikett, eller tags

Kalligrafipenna

Alla-hjärtans-dag-DIY-Detaljer

Gör så här:

Töm asken på tändstickor. Bryt salta pinnar i lagom längd för att passa på längden i asken. Smält sugar melts i en liten skål i mikrovågsugn. Doppa den avbrutna änden på pinnarna och lägg på bakplåtspapper att stelna.

Klipp till två bitar av scrabookarket lagom stora att passa asken ovansida. Vik det ena på mitten och klipp ut ett hjärta. Riv en bit notpapper aningen mindre än arkbiten du klippt till. Pensla decopagelim på baksidan av notpappret och limma fast det på scrakbookpappersbiten. Låt limmet torka. Sy fast hjärtat med symaskin. Limma sedan fast allt på tändsticksaskens ovansida.

Skriv ett meddelande på pappersetiketten.

Fyll asken med tändstickor och knyt fast etiketten med ett snöre runt asken.

Alla-hjärtans-dag-DIY-Detaljer

Alla-hjärtans-dag-DIY-Detaljer