Ljusstakar av träklossar

Ljusstakar-DIY-Detaljer

Det låg några träklossar kvar i en låda efter att vi gjort bokstavsklossar förra våren. De måste ju användas! Ljusstakar får det bli.

Just nu längtar man mycket efter ljuset, men vill fortfarande mysa inomhus med tända ljus på kvällarna. Så, ett par ljusstakar är ju aldrig fel.

Har man upptäckt hur enkelt det är att borra fina hål med en kvistborr kan man lätt bli lite manisk och vilja borra hål i allt, nästan… Det är så roligt! På ett kick har man gjort sig ett par nya ljusstakar med hjälp av en kvistborr, en bit trä av något slag och en passande ljushylsa.

Sen är det bara att dekorera med lite färg. Svarta trianglar mot den trärena ytan kändes rätt just nu. Ändrar man sig kan man alltid måla om dem senare.

Du behöver:

Träklossar, 75 x 75 x 75 mm

Sandpapper

Ljusstaksborrsats

Tillgång till borrmaskin, gärna pelarborrmaskin

Ljushållare

Maskeringstejp

Färg

Skumplastroller

Steg-för-steg-DIY-Detaljer

Gör så här:

Såga till klossar från en regel om du inte redan har färdiga träklossar och slipa dem med sandpapper. Mät ut mitten och borra hål för ljushållarna med en kvistborr. Kontrollera att ljushylsorna blir helt nedsänkta i hålen.

Använd maskeringstejp för att skapa trekantsmönstret. Måla med en skumplastroller så blir ytan helt slät och risken att färgen kryper in under tejpen minskar. Dra bort tejpen direkt men låt färgen torka en stund på varje sida innan du målar på nästa.

Ljuskub-DIY-Detaljer

Ljustakar-DIY-detaljer

Frostade ljuslyktor av gamla tomflaskor

Ljuslyktor-DIY-Detaljer

Då har julen städats ut – och plötsligt känns det ganska tomt. Och lite mörkt. Dagarna är ju fortfarande korta och alla ljusslingor, adventsstjärnor lyste trots allt upp i mörkret. För att fylla tomrummen kan man behöva lite påfyllning av nya ljuslyktor i fönstren…

Kanske kan man dessutom slå två flugor i en smäll när tomglaset ändå ska tömmas efter helgerna? Tomma glasflaskor är nämligen perfekta att omvandla till ljuslyktor. Det blir vackert och vårigt med många lyktor i olika gröna toner.

Ljuslyktor-DIY-Detaljer

Du behöver:

Tomma flaskor

Glasskärare

Skyddsglasögon

Skärskyddshandskar

10-liters hink

Våtslippapper

Frostfärg

Skumplastroller

Värmeljus LED

Ljuslyktor-DIY-Detaljer

Gör så här:

Diska ur flaskorna och ta bort etiketterna. Lägg en glasskärare på något stabilt underlag i lagom höjd (tex en upp-och-nedvänd mortel) och rista in en skärlinje runt om flaskan. Helst ska man bara dra glasskäraren ett enda varv runt flaskan men ändå få en väl markerad ristning. Det kräver lite träning, lite tålamod och lite kraft i nyporna.

Plocka fram en plasthink som du kan hålla dig över i diskhon ifall det blir glassplitter. Häll upp hett och iskallt vatten i två kannor. Använd skyddsglasögon och skyddshandskar när du långsamt häller en stråle av omväxlande hett och iskallt vatten längs den ristade linjen. Håll dig över hinken. Snart ser du hur glaset stressas av temperaturväxlingarna och spricker längs linjen du ristat, och till slut går den av och trillar ned i plasthinken. Det kräver lite övning och lite tur för att flaskan ska spricka av helt perfekt och i början får man räkna med att varannan flaska spricker sönder fel. Mindre ojämnheter får man acceptera.

När du kapat alla flaskorna slipar du vassa och ojämna kanter med våtslippapper tills kanterna känns mjuka. Det går bra att slipa under rinnande vatten.

Torka flaskorna rena och maskera ränder med maskeringstejp eller papperstejp. Måla på frostfärg med en skumplastroller. Låt frostfärgen torka i 30 minuter. Om man vill kunna diska ljuslyktorna utan att färgen försvinner härdar man färgen i vanlig ugn. Ställ in ljuslyktorna i en kall ugn och sätt ugnen på 150 grader. När ugnen nått temperatur ska lyktorna stå kvar ytterligare 30 minuter. Låt glaset svalna innan du tar ut dem.

Ljuslyktor-DIY-Detaljer

Eftersom gamla vinflaskor oftast har en upphöjning i mitten som värmeljuset måste ”balansera” på är det säkrast att använda värmeljus med LED. Då gör det inget om ljusen hamnar snett, och det är ingen risk att lyktorna spricker av ojämnt fördelad värme från en ljuslåga. Dessutom är det skönt att slippa pass levande ljus.

Några av de kapade flaskorna fick också bli blomkrukor åt vårlökar.

Ljuslyktor-DIY-Detaljer

 

Ljuslyktor-DIY-Detaljer

Rottinglampor med korsstygn

Rottinglampor-DIY-Detaljer

Julgardinerna upphängda och adventsljusstakar i alla fönster? Precis som varje jul? Men ibland kan det pigga upp att förnya pyntet därhemma lite. Ett par nya lampskärmar passar bra i vintermörkret.  Gör man det enkelt för sig är det knappast krångligare att tillverka lampskärmar än att sy nya kuddfodral till soffkuddarna, eller byta gardiner.

En bit klassisk rottingväv, sådan som använts till stolssitsar och elementskydd i decennier, är det vi använt här. En liten stuvbit som blivit över räckte bra till två små skärmar.

Rottingväven är visserligen vacker som den är, men så här när det lackar mot jul kändes det kul att piffa till den lite extra med lite korsstygn i riktigt julrött garn. Rottingväven är perfekt för korsstygn med sitt rutiga mönster, och med hjälp av stygnen sydde vi även ihop lampskärmen så inget lim behövdes.

Du behöver:

Rottingväv

Ringset för lampskärmar

Rött garn

Sax

Stor nål, tex den här

Textilsladd för upphängning (detta är inte samma som på bilden)

Rottinglampor-DIY-Detaljer

Gör så här: Klipp rottingväven i lagom stora bitar. Vänd ändarnas ”fransar” nedåt på skärmen. Sy ihop med skarven omlott med korsstygn och fortsätt sedan med korsstygnen längs kanterna, eller brodera enkla mönster med korsstygn.

Knyt fast en lampskärmsring med tre lika långa garnbitar så att den sitter i mitten av skärmen. Skruva fast en lampsladd i lampskärmsringen och häng upp.

Rottinglampor-DIY-Detaljer

Rottinglampor-DIY-Detaljer

Rottinglampor-DIY-Detaljer

Rottinglampor-DIY-Detaljer

Kork! Ingen dum idé…

Kork-DIY-Detaljer

Den som rest genom Portugals jordbrukslandskap har säkert sett travar av skördad kork liggandes lite här och var, nästan som vedtravar. Korken kommer från korkekarnas bark. Ungefär vart 7:e år kan man skala av barken av träden utan att de tar skada. Förr användes kork mest till korkar i vinflaskor, men i takt med att allt fler vinproducenter gått över till annat material i korkarna har korken börjat användas till annat. Numera finns en uppsjö av olika material med kork. Korktextil som går att sy i, korkpapper och den gamla välkända presskorken i ark är det vi använt här.

Ljuslyktor

Du behöver:

Korkpapper

Decopagelim

Pensel

Skalpell

Skärmatta

Blyertspenna

Glas

Pepparkaksform stjärna

Sax

Kork-DIY-Detaljer

Gör så här:

Måtta på pappret hur stor bit papper du behöver till glaset. Klipp ut med lite marginal. Rita upp en stjärna på pappret, vi använde en pepparkaksform som mall. Skär ut stjärnan. Pensla decopagelim på papprets insida och klistra fast det på glaset. Klipp rent kanterna. Låt torka.

Det större lyktan lät vi bli att skära ut något mönster ur, korkpappret har en vacker struktur i sig själv som släpper igenom en del ljus.

Kork-DIY-Detaljer

Pennburk

Du behöver:

Plåtburk, tex en urdiskad konservburk

Presskork

Limpistol

Rullkniv

Skärmatta

Gör så här:

Mät och skär till en bit presskork lagom för din burk. Limma fast med limpistol, lite i taget så att korken hinner forma sig och fästa ordentligt. När du är klar kan du även använda pennburken som en minianslagstavla eller hänga upp tejprullar på utsidan av burken.

Kork-DIY-Detaljer

Pennfodral

Du behöver:

Korktextil

Sax

Blixtlås

Sytråd

Tillgång till symaskin

Natursnöre

Håltång

ev. Lim

Gör så här:

Klipp till en bit korktextil som ska räcka till både fram- och bakstycke, ca 25 x 25 cm stort. Klipp av en 25 cm lång bit blixtlås och sy av ändarna så att låset inte kan dras ur av misstag. Sy fast blixtlåset först i ena sidan och sedan i  den andra med avigan utåt. Sy ihop sidorna på pennskrinet. Sy sedan en botten genom att vika hörnen som ett mjölkpaket och sy av dem i botten. Öppna blixtlåset och vänd rätt. Klipp till två små stjärnor (vi använde samma pepparkaksform som till ljuslyktorna som mall) och limma ihop dem, eller sy om du föredrar det. Gör ett litet hål i ena udden och trä igenom ett snöre. Knyt fast stjärnan i blixtlåset.

4wKork-DIY-Detaljer   Kork-DIY-Detaljer

Fyr i höstmörkret

Fyr-DIY-Detaljer

Sommaren dröjer sg kvar i år, men visst kan man väl ana att höstmörkret är på väg? Då är det alltid lite mysigt att kura inomhus på kvällarna med tända ljus.

En fyr av en bit gammal grånad trädstam, dekorerad med slagmetall blir fin i fönstret. Numera finns det så bra värmeljus i LED att man kan lämna även träljusstakar som dessa utan uppsikt när man hämtar mer te…

Du behöver:

Bit av en trädstam, utan bark

Japansk handsåg utan rygg eller tillgång till bordssåg

Slagmetall

Vattengrund

Penslar

Maskeringstejp

tillgång till Borrmaskin

Mässingstråd, 2 mm

Mässingstråd 0,5mm

Kombinationstång

ev Mässingsplåt 0,5 mm och plåtsax

Värmeljus med LED

ev Häftmassa

Gör så här:

Såga till en bit av en trästam utan bark så att den står rakt och har fina snittytor. Vi brukar använda japanska handsågar för att de ger så fina snitt. Såga eventuellt av en centimetertjock skiva också, om du vill att fyren ska ha platt tak.

Tejpa ränder med jämna mellanrum på trästammen. Där du tejpar kommer fyren att vara trären när du är klar. Där träytan är bar penslar du på ett lager vattengrund – ett slags tunt lim som får slagmetallen att fästa. Om trästammen är väldigt sugande kan du pensla på ett lager till när du är klar med det första. Vänta i 10-15 minuter. Nu är det dags att pensla på slagmetallen med en torr och ren pensel. Slagmetall är så tunt att det kräver lite övning att hantera, men det gör inget om den går sönder! Man kan lappa och laga med små bitar slagmetall, bara man fyller ytan man målat med vattengrund.

Pensla på metallen så att den fäster mot underlaget och låt torka en timme eller två. Dra bort maskeringstejpen. Borsta sedan bort överflödig metall (där den hamnat i två lager och där den inte ska vara) med en torr pensel.

Klipp till lite drygt en decimeter långa bitar av den tjocka mässingstråden. Borra hål med en 2 mm borr med jämna mellanrum ungefär en centimeter in från överkanten. Stick ned trådarna i hålen. Ta sedan den tunna tråden och vira ett varv runt varje tjock tråd, varvet runt. Gör likadant i tre eller fyra ”våningar”.

Klipp av trådarna jämnt upptill. Rita upp en cirkel på en bit mässingsplåt. Cirkeln ska vara något större än diametern på trädstammen. Klipp ut med plåtsax och klipp sedan ett rakt snitt rakt in mot mitten av cirkeln. Böj ihop så att metallen överlappar varandra och samtidigt formas som en flack strut. Det kan vara bra att testa att klippa ut i papper innan man klipper i metallen, så att man kan kontrollera att storleken blir bra i proportion till fyren.

Vill man istället ha ett platt tak använder man en träskiva som man först sågat av från stammen.

Placera ett värmeljus med LED belysning inuti toppen och lägg på taket. Lite häftmassa kan behövas för att få ett mässingstak att ligga kvar. Har man ett mässingstak kan man också böja en trådarna en aning i toppen så att taket ligger bättre ovanpå.

Fyr-DIY-Detaljer Fyr-DIY-Detaljer Fyr-DIY-Detaljer

Linnelampa i enklaste modell

Linnelampa-DIY-Detaljer

Enklare än så här kan det knappast bli. Men varför krångla till det? Ett vitt linnetyg och en lampskärmsstomme är allt man behöver för att fixa sin egen lampa. Och betydligt billigare än de liknande du kan köpa i inredningsbutiken.

Du behöver:

Ringset för lampskärm, 40 cm diameter

Linnetyg vitt

Sytråd, vit

Bomullsband

Linnelampa-DIY-Detaljer

Gör så här:

Börja med att tvätta ditt linnetyg. Linne har en härlig struktur och blir skrynkligt på ett vackert sätt, så häng tyget rakt och slätt, men stryk det inte.

Klipp till en bit tyg som är 130 cm bred och cirka 1-2 meter långt. Längden beror på hur lång lampa du vill ha, och bredden är ringens omkrets 125,5 cm, plus sömsmån. På längden behöver du räkna med att det går åt 30-40 cm extra för knuten.

Sick-sacka kanterna och sy sedan ihop tyget som en tub i långsidorna. Gör en fåll i överkanten och sy samtidig fast band att knyta fast tuben i den övre ringen med. Klipp till åtta band som är cirka 20-30 cm långa, vik dem på mitten innan du syr fast dem med jämna mellanrum runt tubens fåll.

Knyt fast tuben i ringen med lamphållaren och stoppa in den nedre ringen i tuben. Knyt ihop nedtill med en medvetet lite slarvig knut. Montera fast en lampsladd med lamphållare med dragavlastare (som tål att man hänger en lampa med lite vikt i). Häng upp lampan. Om den undre ringen inte vill ligga horisontellt nedtill kan man sy fast den för hand med med några små stygn på fyra ställen runt om.

Rätta till knyten om det behövs.

Linnelampa-DIY-Detaljer Linnelampa-DIY-Detaljer

Flasklampor – och konsten att skära i glas

Flasklampor-DIY-Detaljer

Urdruckna vinflaskor är ofta mycket vackra. Speciellt när ljus bryts igenom dem. Antagligen är det därför de blivit så klassiska som ljusstakar.

Men det går att använda dem som lampskärmar också, gärna i en hel rad över ett bord eller i ett fönster. På några av dem kan vackra etiketter få sitta kvar, medan andra gör sig bäst nakna.

För att kunna använda flaskor som lampskärmar behöver man skära av botten, vilket är en konst sig.

Det bör sägas direkt: Det är inte helt lätt att skära i glasflaskor. Man bör räkna med att kanske vartannat försök misslyckas. Men materialet är ju inte dyrt, så det är bara att fortsätta tills man lyckas!

Du behöver:

Ursköljda vinflaskor, helst gröna

Textilsladd, svart

Stickpropp

Miniskruvmejslar

Brytbladskniv

Avbitartång

Glasskärare

Hink

Skyddsglasögon

Handskar

Gör så här:

Lägg glasskäraren på ett stabilt underlag i den höjd du vill skära av flaskan på. Se till att den ligger stilla och inte vickar. Rista en skåra i glaset med glasskäraren genom att snurra flaskan runt medan du pressar den hårt mot glasskäraren. Helst ska man bara vrida flaskan ett varv runt så att man inte riskerar att göra flera parallella spår för då är risken större att det misslyckas. När du ristat en tydlig linje runt hela flaskan ska du stressa glaset så att det spricker. Det gör man enklast genom att hälla omväxlande hett och iskallt vatten på den ristade linjen.

För säkerhets skull bör du använda skyddsglasögon och handskar. Ställ en hink i diskhon och håll flaskan över den så att botten och alla glasbitar hamnar i hinken. Häll det heta vattnet i en fin stråle mot din ristade linje samtidigt som du vrider flaskan runt. Efter en liten stund byter du till iskallt vatten eller tar en isbit och drar den runt ristningen. Efter en stund spricker glaset av och botten trillar ned i hinken.

Om kanten bli väldigt vass kan du slipa den med lite sandpapper. Har du otur spricker flaskan inte helt rakt efter din ristade linje. Då är det tyvärr bara att börja om och göra ett nytt försök.

Flasklampor-DIY-Detaljer Flasklampor-DIY-Detaljer

Klipp av stickproppen på en textilsladd med en avbitartång och dra änden genom flaskan. Montera på en ny stickpropp och eventuellt en brytare om du vill ha det. Häng upp.

Flasklampor-DIY-Detaljer Flasklampor-DIY-Detaljer