Kuddar med guldkant…

Decofoil5-DIY-Detaljer

Ett par nya kuddar kan sätta lite guldkant på vardagen ibland. Och kanske vill man sätta lite extra guldkant på självaste kuddarna, också? När man ändå är inne på guldspåret…

Med en transferfolie fixar man sitt alldeles egna guldtryck på textilier.

Du behöver:

Kuddfodral, färdigsydda

Batikfärg

Fixermedel

Salt, 1 kg

Papper

Penna

Sax

Stryk-på-transfer

Transferfolie

Strykbräda och strykjärn

Decofoil2-DIY-Detaljer

Gör så här: Färga in kuddarna med batikfärg enligt anvisningarna på flaskan. Eftersom vi ville ha en ljus rosa färg tog vi bara en kapsyl av färgen i färgbadet och inte så jättevarmt vatten. För att få tonen lite varmare använde vi dessutom lite te i en färgbad senare.

När kuddfodralen är infärgade, tvättade och torra igen är det dags att sätta igång med transferfolien.

Skissa upp en bild på ett vanligt papper som du vill ha på din kudde. Vi gjorde helt vanliga runda prickar på den ena kudden och ett par glasögon på den andra. Lägg stryk-på-transfer pappret ovanpå din skiss och rita av. Klipp ut.

Lägg stryk-på-transfern med den knottriga sidan mot tyget, lägg ett pergamentpapper som medföljer ovanpå som skydd och stryk fast den med ett medelvarmt järn under ca 30 sekunder. Stryk inte för länge, för då är risken att limmet som ska fastna på tygets yta försvinner in i tyget och ger för dålig fästförmåga senare.

Låt transferpappret kallna och dra sedan bort skyddsfilmen. Nu har du bara en klisteryta kvar på tyget. Lägg transferfolien med den guldfärgade sidan uppåt, lägg ett pergamentpapper ovanpå och stryk på transferfolien samtidigt som du trycker. Stryk ungefär 40 sekunder. Nu är det mycket viktigt att transferfolien får kallna helt innan du drar bort skyddspappret så att bara guldfärgen blir kvar.

Decofoil3-DIY-Detaljer

När man gör mindre motiv som dessa prickar, klipper man mindre bitar av folien. Bitarna ska dock vara större än motivet så att det täcker klisterytan helt och man kan få grepp om folien för att dra bort skyddspappret när det kallnat.

Decofoil4-DIY-Detaljer

Decofoil-DIY-Detaljer

Tyllhalsband

Tyllhalsband1-DIY-detaljer

Tyll är kanske inte materialet man främst förknippar med smycken. Det styva nätet är både hårt och bångstyrigt. Men det går att tämja! Till och med att forma till rundade kulor, istället för pärlor…

Den som besökte Formexmässan nu i vår kanske hittade till Handarbetets Vänners monter med en DIY-verkstad, där man visade hur enkelt det går att forma syntetiska tyger som till exempel tyll eller fodertyger med värme. Här visades hur man kan vika papper som man sedan lägger in ett tyg emellan, viker ihop och pressar med strykjärn för att uppnå effekten på bilden nedan. Värmen i strykjärnet permanentar vecken eftersom tyget egentligen inte tål särskilt hög värme.

Tyllhalsband-DIY-Detaljer

Syntetiska textilfibrer börjar smälta vid höga temperaturer och man kan alltså forma dem permanent med hög värme. Samma sak gäller tyll. Men istället för strykjärn använder man hett vatten.

Du behöver:

Tyll

Träkulor

Snöre

Sax

Sytråd extrastark

Synål

Magnetlås

Superlim

Tyllhalsband2-DIY-detaljer

Gör så här:

Klipp till en remsa tyll, några decimeter bred och cirka 70 cm lång. Lägg ut en rad träkulor på tyllremsan och rulla in kulorna i tyllen. Knyt ett snöre mellan varje kula, se till att dra ihop tyllen ordentligt.

Koka upp vatten i en kastrull, ta av kastrullen av plattan och lägg ned halsbandet. Låt det ligga i det heta vattnet i några minuter. Ta upp och häng att torka.

Tyllhalsband3-DIY-Detaljer

När det torkat klipper du upp snörena och petar försiktigt ut kulorna ur tylltuben.

Sy ett par stygn med extra stark sytråd som håller ihop varje hopdragnig, knyt ihop.

Mät halsbandet och klipp eventuellt av det om du vill ha kortare. Sy ihop ändarna ordentligt och limma limma fast dem i ett magnetlås med superlim.

Tyllhalsband4-DIY-Detaljer

Tyllhalsband-DIY-Detaljer

Bladkrans till dörren

Bladkrans-DIY-Detaljer

Just nu är det lite mellantid. Mellan höst och vinter. Allhelgona och Halloween är över – och adventstiden har inte börjat. Man vill kanske inte riktigt börja julpynta därhemma bara för att butikerna börjat julskylta, men man vill ju alltid pynta, eller hur?

En bladkrans med blad av juteväv eller linnetyg fungerar bra både ute och inne och känns liksom lite lagom just nu. Om ett par veckor kan man addera ett par röda kulor så fungerar kransen finfint hela advent.

Du behöver:

Metallring, 25 cm

Juteväv, medelkraftig eller kraftig eller oblekt linnetyg

Mönstersax

Ståltråd

Band för upphängning, tex Juteband

Bladkrans-DIY-Detaljer

Gör så här:

Klipp till en massa blad med en mönstersax i ganska tät juteväv eller oblekt linnetyg. Klipp dem bladformade, drygt 10 cm från spets till spets.

Bladkrans-DIY-Detaljer

Nyp ihop bladen i ena änden och vira fast dem på en metallring. Fäst dem omlott längs hela ena sidan. Börja sedan om från andra sidan så att bladen hänger nedåt på båda sidor av kransen.

Bladkrans-DIY-Detaljer

Fäst ett band för upphängning höst upp i mitten. Bandet kan enkelt bytas efter smak, humör och årstid.

Bladkrans-DIY-Detaljer

Kork! Ingen dum idé…

Kork-DIY-Detaljer

Den som rest genom Portugals jordbrukslandskap har säkert sett travar av skördad kork liggandes lite här och var, nästan som vedtravar. Korken kommer från korkekarnas bark. Ungefär vart 7:e år kan man skala av barken av träden utan att de tar skada. Förr användes kork mest till korkar i vinflaskor, men i takt med att allt fler vinproducenter gått över till annat material i korkarna har korken börjat användas till annat. Numera finns en uppsjö av olika material med kork. Korktextil som går att sy i, korkpapper och den gamla välkända presskorken i ark är det vi använt här.

Ljuslyktor

Du behöver:

Korkpapper

Decopagelim

Pensel

Skalpell

Skärmatta

Blyertspenna

Glas

Pepparkaksform stjärna

Sax

Kork-DIY-Detaljer

Gör så här:

Måtta på pappret hur stor bit papper du behöver till glaset. Klipp ut med lite marginal. Rita upp en stjärna på pappret, vi använde en pepparkaksform som mall. Skär ut stjärnan. Pensla decopagelim på papprets insida och klistra fast det på glaset. Klipp rent kanterna. Låt torka.

Det större lyktan lät vi bli att skära ut något mönster ur, korkpappret har en vacker struktur i sig själv som släpper igenom en del ljus.

Kork-DIY-Detaljer

Pennburk

Du behöver:

Plåtburk, tex en urdiskad konservburk

Presskork

Limpistol

Rullkniv

Skärmatta

Gör så här:

Mät och skär till en bit presskork lagom för din burk. Limma fast med limpistol, lite i taget så att korken hinner forma sig och fästa ordentligt. När du är klar kan du även använda pennburken som en minianslagstavla eller hänga upp tejprullar på utsidan av burken.

Kork-DIY-Detaljer

Pennfodral

Du behöver:

Korktextil

Sax

Blixtlås

Sytråd

Tillgång till symaskin

Natursnöre

Håltång

ev. Lim

Gör så här:

Klipp till en bit korktextil som ska räcka till både fram- och bakstycke, ca 25 x 25 cm stort. Klipp av en 25 cm lång bit blixtlås och sy av ändarna så att låset inte kan dras ur av misstag. Sy fast blixtlåset först i ena sidan och sedan i  den andra med avigan utåt. Sy ihop sidorna på pennskrinet. Sy sedan en botten genom att vika hörnen som ett mjölkpaket och sy av dem i botten. Öppna blixtlåset och vänd rätt. Klipp till två små stjärnor (vi använde samma pepparkaksform som till ljuslyktorna som mall) och limma ihop dem, eller sy om du föredrar det. Gör ett litet hål i ena udden och trä igenom ett snöre. Knyt fast stjärnan i blixtlåset.

4wKork-DIY-Detaljer   Kork-DIY-Detaljer

Servettringar i kumihimo – japansk flätteknik

Kumihimo-DIY-Detaljer

Makramé har de flesta hört talas om. Tekniken spreds sig över världs med sjömän under 1800-talet och ordet har arabiskt ursprung. Kumihimo är istället en japansk flätteknik som blivit populär på senare år i västvärlden. För att hålla ordning på alla snören medan man flätar har man en platta, en kumihimoplatta, där man kan fästa snörena enligt olika scheman. Tekniken passar för de flesta slags garn och snören. Vi har använt ett silkigt satinsnöre och flätat serveringar i kumihimo.

Du behöver:

Satinsnöre

Sax

Kumihimoplatta

Kumihimo-DIY-Detaljer

Gör så här:

För att det ska bli tydligare hur man flätar visar vi med fyra olika färger här ovan. Men börja med att klippa till fyra lika långa bitar snöre, cirka två meter långa bör de vara. Vik snörena på mitten och gör en knut med alla snören samtidigt så att du får en ögla. Häng gärna något lite tungt i öglan, typ en nyckelknippa på en karbinhake, som du sedan lätt kopplar loss. Fäst sedan trådarna som på bild 1, alltså på var sida om pigg 1, 9, 17 och 25. Nu är det dags att börja fläta.

Flytta vänstra snöret vid pigg 1 motsols ett halvt varv och fäst bredvid pigg 18. Flytta sedan höger snöre vid pigg 17 ett halvt varv upp till pigg 2. Ta sedan snörparet vid pigg 9 och flytta det vänstra snöret ett halvt varv motsols till pigg 26. Flytta sedan det högra snöret vid pigg 25 ett halvt varv motsols till pigg 10. Fortsätt på samma vis, hela tiden flyttar man snörena ett halvt varv motsols, och man väljer snörpar i medsols riktning.

Det låter krångligt till en början, men ganska snabbt har man fått in tekniken så pass att man kan titta på tv samtidigt som man flätar! Det enda du bör tänka på är att när du vill ta en paus i flätande ska du göra det med tre snören fästa vid varandra – annars är det svårt att se var man ska börja igen.

Fläta tills du fått en tillräckligt lång flät att du kan vira den två varv runt en servett. Då knyter tar du loss snörena och knyter en knut. Klipp av snörändarna rakt så det blir en liten tofs i ändan. Trä ändan med tofsen genom andra ändens ögla.

Kumihimo-DIY-Detaljer

Om du istället flyttar snörena på två motsatta sidor tre steg medsols  som på bilden ovan och sedan flätar som vanligt kommer mönstret på din fläta att se lite annorlunda ut. Den nedre av serveringarna här är flätad så, den övre med originaltekniken.

Kumihimo-DIY-Detaljer

Kumihimo-DIY-Detaljer

Drake av strandved och juteväv

Drake-DIY-Detaljer

Ibland är det kul att göra egna väggdekorationer som inte är traditionella tavlor. En flygande drake som symbol för frihet, öppna vidder och sommar. Den får bli bärare av sommarens alla minnen. Stommen är också två bitar strandved, grånade av salt, vatten och sand upphittade på stranden jag kallar min.

Förutom strandveden (och det går ju lika bra med pinnar från skogen) behövs bara lite juteväv och färg. Och ett kantband som man limmar fast istället för att sy. Då kan man stå ute i sensommarvädret och pyssla.

Du behöver:

Strandved, 2 st pinnar

Ståltråd

Tång

Juteväv

Snedslå i linne

Lim

Sax

Hobbyfärg

Pensel

Maskeringstejp

Gör så här:

Lägg ihop två pinnar i ett traditionellt kors och linda ihop dem hårt med ståltråd.

drake-DIY-Detaljer

Dölj tråden med ett kantband som du lindar över och limmar fast.

drake-DIY-Detaljer

Klipp till en drake av juteväv. Lägg ditt träkors på väven så att du ser hur du ska klippa.

drake-DIY-Detaljer

Limma fast kantband längs kanterna. Vi använde en jättevacker snedslå i linne som passar fint till det grånade träet och juteväven.

Klipp en bit kantband till varje sida, klipp den lite längre än sidan och låt ändarna sticka ut. Den sista änden i nederkanten låter du vara längre, den ska bli drakens svans med flaggor.

Knyt sedan fast ändarna i träkorsets ändar. Använd lite lim i knuten också så sitter det ordentligt sedan.

drake-DIY-Detaljer

Klipp till trekantiga flaggor i juteväv. Använd maskeringstejp och färg för att måla dem som signalflaggor (fast med egen fantasti).

drake-DIY-Detaljer

Låt färgen torka och limma sedan fast flaggorna i kantbandet.

Drake-DIY-Detaljer

Lampskärmar flätade av jeanstrasor

Jeanslampa-DIY-Detaljer

En gammal jeanskjol som legat oanvänd i åratal någonstans längst in i ett hörn av garderoben gav oss en ljus idé. Kjolen var extremt otrendig och en sådan man vet att man aldrig kommer att använda igen. MEN jeans är ju aldrig fel! Det är bara modellerna som går ur tiden.

Man kunde kanske göra en trasmatta av den gamla kjolen? Det skulle vara snyggt med en trasmatta i gammalt jeanstyg. Men eftersom det inte skulle räcka till mer än en väldigt liten matta dök idén om en flätad lampskärm upp istället. Trasorna räckte till två skärmar och vi använde oss av fanérbottnar till rottingflätning som stomme.

Jeanslampa-DIY-Detaljer

Du behöver:

Fanérbottnar

Peddigrotting, 3mm

Lim

Trasor av jeanstyg

Sax

Borrmaskin och träborr

Lampsladd och stickpropp

Gör så här:

Borra hål i mitten av fanérbotten lagom stort att dra igenom en lampsladd. Klipp bitar av rottingen, lite längre än du vill att din skärm ska bli, stick ned dem i de förborrade hålen i fanérbotten. Stick rottingen så att den böjer utåt, då är det enklast att få en fin och jämn form på skärmen när man flätar.

Riv jeanstyget i trasor, cirka två centimeter breda. (Har du ingen gammal kjol i garderoben går det att köpa på meter, se länken ovan.) Sen är det bara att börja fläta trasorna varannan framför och varannan bakom. När du behöver skarva trasorna gör du det enklast med en knut på insidan. Knutarna gör också att skärmen håller formen. Titta hela tiden så att du får den form du vill ha medan du flätar. Avsluta genom att limma fast sista remsan mot rottingen. Klipp av överbliven rotting.

Använder du en färdig lampsladd som vi länkat till här ovan klipper du av stickproppen innan du drar sladden genom hålet och sedan monterar en ny stickpropp i änden.

Jeanslampa-DIY-Detaljer

Trasmatta med textiltryck

Trasmatta-DIY-Detaljer

En gammal trasmatta från loppis för ett par tior blir som ny med lite textilfärg i sprayform. Ett rutmönster på diagonalen maskerar man enkelt fram med vanlig maskeringstejp!

Allt du behöver är:

Trasmatta

Sprayfärg för textil

Skyddspapper/Målarpapp eller tidningar

Maskeringstejp

Sax

Tillgång till strykjärn

Trasmatta-DIY-Detaljer

Gör så här:

Se till att mattan är ren och torr. Lägg ut det på en målarpapp eller annan skyddspapp på golvet.

Markera diagonala ränder med maskeringstejp. Mät så att avstånden mellan varje rand blir lika stort, vi använde en bok som fanns nära till hands för att måtta upp samma avstånd.

Klipp sedan bort överlappningarna där linjerna möts med en sax. Maskera över rutorna mellan linjerna så att mattan är helt maskerad där tyget inte ska färgas.

Spraya på färgen, låt torka en liten stund innan du drar bort maskeringstejpen. Låt färgen torka i ytterligare minst två timmar innan du fixerar den med strykjärn i fem minuter. Lägg ett gammalt lakan du inte är rädd om eller annat tyg emellan strykjärnet och mattan medan du fixerar färgen.

Trasmatta-DIY-Detaljer

Trasmatta-DIY-Detaljer

Jeansväska med läderförstärkningar

Jeansväska-DIY-Detaljer

En rejäl väska som rymmer allt för sommarutflykten och dessutom tål lite tuffa tag. Den som behöver en sådan räcker upp en hand!

Bara att sätta igång att sy. Sommarväskan med hörnförstärkningar i läder kan bli en trotjänare i många år framöver. Så kanske är det värt den extra tid det tar att sy detaljerna i läder.

Du behöver:

Jeanstyg, 55 cm

Sytråd

Tillgång till symaskin

Getskinn

Rullkniv

Skärunderlag

Lim för läder och textil

Sporre

Falsben med kantpolerare

Syl

Sadelmakarnålar

Vaxad lintråd

Sadelgjord, 220 cm

Jeansväska-DIY-Detaljer

Gör så här:

Rita upp en rund cirkel med en diameter på 16 cm. Klipp ut och vik rundeln först på mitten och sedan en gång till så att du får fyra bitar. Klipp bort en av bitarna, men lämna en sömsmån på en en centimeter. Markera fyra likadana rundlar på skinn och skär ut. Skär ett litet snitt in till mitten av varje cirkel som på bilden ovan.

Markera kanterna med falsbenet så att du tydligt ser var du sedan ska sy. Använd en sporre för att markera var hålen ska göras. Ta sedan något fyrkantigt och limma ihop kantförstärkningarna som på bilden nedan.

Jeansväska-DIY-Detaljer

Sy ihop en väska av jeanstyg eller någon annan tjock canvas. Sy väskan av en stycke, vårt var 140 x 55 centimeter. Sy av hörnen i botten som på ett mjölkpaket så att du får en platt botten.

Sy ihop hörnförstärkningarnas mittensöm med sadelmakarsöm. Använd en vaxad lintråd. Sadelmakarsömmen finns beskriven i tidigare inlägg i kategorin läder. har du inte arbetat med läder tidigare kan det också vara bra att titta på den här dvd-filmen som tydligt visar hur man syr i läder.

Limma sedan fast hörnförstärkningarna på väskans bottenhörn. Använd en fyrkantig låda, tex en skokartong för att få dem på plats, som på bilden här under.

När limmet torkat syr du sedan fast hörnförstärkningarna med sadelmakarsöm.

Jeansväska-DIY-Detaljer

Sy en bred inåtvikt fåll på väskans överkant och – om du vill – även en rundad mitt som på bilden nedan.

Jeansväska-DIY-Detaljer

Skär till fyra handtagshållare i läder. Bitarna ska vara 10 x 12 cm med ett snitt för handtaget i mitten. Skär hörnen lite rundade. Markera kanterna med ett falsben. Vik bitarna på mitten. Markera sömsmånen med en sporre på ena sidan. Håll sedan ihop bitarna och gör hålen med en syl rakt igenom  de dubbelvikta hantagshållarna.

Markera på väskan var snittet för handtaget kommer att hamna och sy där ett stort knapphål. Limma fast framsidan av hantagshållaren där den ska sitta. Sy fast med sadelmakarsöm.

Jeansväska-DIY-Detaljer

Klipp till handtagen av sadelgjord. Vi använde den dubbel för att få lite extra kraftiga handtag, varje bit blev då 110 cm. Trä in sadelgjorden genom handtagshållarens snitt och sy först ihop ändarna med sicksack.  Vik sedan sadelgjorden på mitten och sy ihop. Se bild nedan.

Jeansväska-DIY-DetaljerJeansväska-DIY-Detaljer

Nu är den nya trotjänaren redo att fyllas med badkläder, strandhanddukar och pocketböcker för sommarens alla utflykter!

Jeansväska-DIY-Detaljer

Flugkupa i ståltråd och tyll

Flugkupa-DIY-Detaljer

Flugor i maten och getingar i glasen. Nej, tack! Surrandet hör visserligen sommaren till – men det går att skydda mat och dryck från krypen. En enkel flugkupa med stomme av ståltråd och nät av tyll svänger man ihop på några lediga sommartimmar i skuggan. Det är dessutom riktigt roligt! Och sen är maten fredad.

Flugkupa-DIY-Detaljer

Du behöver:

Svartglödgad järntråd, 1,5 mm

Tång

Måttband

Mönsterpapper

Penna

Tyll

Sytråd i matchande färg till tyllen

Tillgång till symaskin

Sax

Vaxad lintråd, natur

Nål

Flugkupa-DIY-Detaljer

Gör så här:

Kapa till fyra 160 cm långa bitar av ståltråden. Böj dem på mitten runt något runt och lagom stort så att alla trådar formar en ögla. Tvinna ihop dem några varv. Dela upp trådarna två och två och tvinna dem i cirka 30 cm, eller ungefär hälften av trådarnas längd. Böj dem sedan i 90 grader rakt ut åt varsitt håll. Gör likadant med alla trådparen. Tvinna sedan ihopändarna så att de bildar ett skelett till en flugkupa.

Skelettet bildar nu fyra trekantiga former emellan ståltrådarna. Rita av dem på ett mönsterpapper och klipp sedan ut i tyllen. Tänk på att du måste lägga till cirka 2 cm sömsmån.

Sy ihop tyllbitarna, först två och två längs ena sidan och sedan allihop. Lämna en öppning för öglan. Trä på tyllen på ståltrådsskelettet. Sy fast tyllen i ståltrådsskelettet med vaxad lintråd (eller annan stark tråd). Klipp bort överflödig tyll i nederkanter och längs sömsmåner.

Den som vill kan också dekorera nätet med små blommor klippta i filt, eller med broderade blommor.

Flugkupa-DIY-DetaljerFlugkupa-DIY-Detaljer  Flugkupa-DIY-Detaljer