Praktisk Pockethylla – du snickrar själv

Pockethylla-DIY-Detaljer.se

Vissa verktyg kan verkligen göra underverk! En borr- och skruvjigg är en lite manick som inte ser mycket ut för världen, men som förvandlar dig till finsnickare i ett nafs!

Plötsligt är det inte längre omöjligt att bygga hyllor helt utan synliga beslag, det är till och med ganska lätt – även för den som är ovan att snickra.

Borrjiggen har en hållare som håller borren i en perfekt vinkel. Och själva borren är konstruerad som en större borr först och en tunnare borr längst ut i änden så att man kan förborra hål för skruvar, som sedan blir osynliga.

De här pockethyllorna är lika snygga att hänga upp på väggen som att stapla på varandra på ett skrivbord. Perfekta för pocketböckerna man planerar läsa i sommar.

Du behöver:

Fyra brädbitar i dimensionen 28 x 150 mm, två st ca 25 cm långa och två st ca 35 cm långa

Borrmaskin

Borr och skruvjigg

Tving

Trälim

Vinkelhake

Japansk kapsåg, mini

Slippapper

Korkkloss

Kvistborr 20 mm

Hängbeslag

Borrjig-DIY-Detaljer.se

Gör så här:

Såga till fyra brädbitar, slipa bort vassa kanter med slippapper.

Sätt fast borrjiggen, kant i kant med en de långa brädbitarna och borra hål med borren som medföljer borrjiggen. Borren har en liten stopphylsa som man skruvar fast på borren för att man inte av misstag ska råka borra för djupt (se bild ovan). Borren ska bara precis komma fram till slutet av träet, annars får skruven inte så mycket att fästa i.

Borra likadana hål i alla fyra hörnen på de två långa brädbitarna.

Limma ihop bitarna med de korta bitarna ”utanför” de långa. Ställ hyllan på högkant medan limmet torkar med något tungt ovanpå. Kontrollera med en vinkelhake att vinklarna blir räta.

När limmet torkat skruvar du ihop delarna med en träskruv i varje hål.

Steg-för-steg-DIY-Detaljer.se

Borrhålen kan man fylla igen med pluggar som medföljer borrjiggen, eller med kemiskt trä som är som ett spackel. Använder man pluggarna som här fyller man först hålet med lite trälim, pressar i pluggen och använder en japansk handsåg i minimodell för att såga av pluggen jämns med träet.

Borrjig2-DIY-Detaljer.se

Vill man kunna hänga upp hyllan på väggen borrar man två hål med en kvistborr på vardera sida på baksidan av hyllan och trycker i ett hängbeslag.

Slipa hela hyllan med slippapper.

Pockethylla2-DIY-Detaljer.se

Väggklocka med skoltavelfärg

Väggklocka-DIY-Detaljer

Den klassiska väggklockan kommer aldrig att dö. Den antar bara nya former i takt med tiden. Och får fler funktioner. Varför inte göra en väggtavla med klocka och griffeltavla, allt-i-ett? Perfekt för alla som behöver få ihop vardagspusslet med lite stil.

Husformen känns som att den ligger i tiden just nu och passar perfekt för ändamålet. Klockan placerar man under taket och sedan kan man anteckna allt man behöver komma ihåg på de understa våningarna.

Du behöver:

Plywoodskiva

Japansk handsåg

2 st träreglar, 61 cm långa

Trälim

Hängbeslag

Skruv

Tillgång till Borrmaskin och borr

Skoltavelfärg

Roller

Schablonfilm

Schablonkniv

Skärmatta

Tavelkritor

Urverk

Visare

Gör så här:

Såga av hörnen i en rät vinkel från mitten av skivan så att den får en klassisk ”husform”. En japansk handsåg är enkel att använda och ger ett fint snitt utan en massa stickor längs kanterna som man annars lätt får när man sågar i en plywoodskiva.

Limma fast två träreglar på baksidan av skivan, den översta i höjd med ”takfoten” och den understa några centimeter upp från nederkanten. Lägg i press några timmar medan limfogen torkar så får man en riktigt stark limfog.

Skruva fast ett par hängbeslag i den övre regeln så att du kan hänga upp klockan senare.

Mät ut mitten av klockans övre del och borra ett 10 mm stort hål för urverket.

Måla framsidan med skoltavelfärg. Måla minst två varv, låt torka emellan.

väggklocka-DIY-Detaljer

Skär ut sifferschabloner i siffrorna 3, 6 och 12. Dra upp siffrorna på en dator i lagom storlek, lägg schablonfilmen mot skärmen och rita av. Vi använde ett typsnitt som heter Stencil. Skär sedan ut med en schablonkniv.

3Väggklocka-DIY-Detaljer

Håll, eller tejpa fast, schablonsiffrorna där siffrorna ska vara på urtavlan och fyll i med en skoltavelkrita.

4Väggklocka-DIY-Detaljer

Montera fast urverk och visare och häng upp på väggen.

5Väggklocka-DIY-Detaljer

Ljusstakar av träklossar

Ljusstakar-DIY-Detaljer

Det låg några träklossar kvar i en låda efter att vi gjort bokstavsklossar förra våren. De måste ju användas! Ljusstakar får det bli.

Just nu längtar man mycket efter ljuset, men vill fortfarande mysa inomhus med tända ljus på kvällarna. Så, ett par ljusstakar är ju aldrig fel.

Har man upptäckt hur enkelt det är att borra fina hål med en kvistborr kan man lätt bli lite manisk och vilja borra hål i allt, nästan… Det är så roligt! På ett kick har man gjort sig ett par nya ljusstakar med hjälp av en kvistborr, en bit trä av något slag och en passande ljushylsa.

Sen är det bara att dekorera med lite färg. Svarta trianglar mot den trärena ytan kändes rätt just nu. Ändrar man sig kan man alltid måla om dem senare.

Du behöver:

Träklossar, 75 x 75 x 75 mm

Sandpapper

Ljusstaksborrsats

Tillgång till borrmaskin, gärna pelarborrmaskin

Ljushållare

Maskeringstejp

Färg

Skumplastroller

Steg-för-steg-DIY-Detaljer

Gör så här:

Såga till klossar från en regel om du inte redan har färdiga träklossar och slipa dem med sandpapper. Mät ut mitten och borra hål för ljushållarna med en kvistborr. Kontrollera att ljushylsorna blir helt nedsänkta i hålen.

Använd maskeringstejp för att skapa trekantsmönstret. Måla med en skumplastroller så blir ytan helt slät och risken att färgen kryper in under tejpen minskar. Dra bort tejpen direkt men låt färgen torka en stund på varje sida innan du målar på nästa.

Ljuskub-DIY-Detaljer

Ljustakar-DIY-detaljer

Karottunderlägg av halva träkulor

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

Ett snyggt karottunderlägg sätter pricken över i på bordet.

Du behöver:

Träkulor, 30mm 20 st

Morakniv

Hammare

Papper

Penna

Plywood

Japansk handsåg

Sandpapper

Trälim

Borrmaskin och borr

Läderrem, naturfärgad

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

Gör så här: Spräck träpärlorna på mitten med hjälp av kniv och hammare som på bilden här ovan. Lägg ut alla halvor som ett stjärnmönster på ett papper och rita av. Dra sedan raka streck precis innanför ”bulorna” så du får en klassisk davidsstjärna (Plywooden ska inte sticka ut så mycket mellan kulorna). Klipp ut mönstret och rita upp det på en bit plywood.

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

Såga ut stjärnan i plywood och slipa kanterna med sandpapper. Lägg ut alla kulorna på plywoodstjärnan igen, kontrollera så att de ligger rätt. Vänd en kulhalva i taget och limma fast med trälim. Lägg i press med tex en tung bok över medan limmet torkar.

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

När limmet torkat Borrar du ett litet hål mellan kulorna i ena hörnet. Fäst en läderrem i hålet för upphängning när underlägget inte används.

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

Magnetisk gran till adventskalendern

Adventskalender-DIY-Detaljer

Snart är det jul – igen! Många tycker att adventstiden är den bästa på året. Inte minst många barn. Och med en adventskalender som gömmer en liten överraskning varje dag gör ju inte advent mindre spännande…

Den här adventsgranen är målad med magnetfärg så att man lätt kan fästa små påsar i tyg eller papper. När granen sedan är avklädd fungerar den fint för alla julkort.

Du behöver:

Plywood

Tjockare träskiva 50 x 20 cm till fot

Träregel 95 mm bred och 100 cm lång

Blyertspenna

Lång linjal

Japansk handsåg, kapmodell

Sandpapper

Rejäla Vinkeljärn, 2 st

Skruv och skruvdragare

Magnetfärg

Rollerset

Tygpåsar, 24 st

Textilfärg

Schablonstöppel

Sifferschabloner

Extra starka magneter

Gör så här:

Rita upp din gran på plywood med blyerts. En riktigt lång linjal är bra att ha till hands, eller något annat långt och rakt att rita efter. Vår gran mäter 100 cm på höjden och mellan de tre grenspetsarna – 40, 48 och 54,5 cm längst ned där den är som bredast. Såga ut formen. Vi använde en japansk handsåg utan rygg, den ger fina skär och är enkel att handsåga med. Slipa kanterna med sandpapper.

Skruva fast granen mot en träplanka, lika hög som granen. Såga till en fot av en tjockare plywood eller annan träskiva. Skruva fast granen mot fotplattan med två rejäla vinkeljärn. Måla granen med magnetfärg, följ instruktionerna på flaskan.

Man behöver måla många lager för att magneterna ska fästa ordentligt, och man behöver använda ganska starka magneter, helst extrastarka för att det ska sitta ordentligt. Tänk bara på att små barn som gillar att stoppa saker i munnen inte ska kunna komma åt magneter!

Adventskalender-DIY-Detaljer

De små tygpåsarna till adventskalendern finns färdigsydda, men ska få sina datumsiffror med hjälp av screenschabloner. Schablonerna är självhäftande och går att använda många gånger. Använd en schablonstöppel och en färg som fungerar på tyg. Glöm inte att fixera färgen om du vill kunna tvätta påsarna inför nästa jul…

Adventskalender-DIY-Detaljer

Fyr i höstmörkret

Fyr-DIY-Detaljer

Sommaren dröjer sg kvar i år, men visst kan man väl ana att höstmörkret är på väg? Då är det alltid lite mysigt att kura inomhus på kvällarna med tända ljus.

En fyr av en bit gammal grånad trädstam, dekorerad med slagmetall blir fin i fönstret. Numera finns det så bra värmeljus i LED att man kan lämna även träljusstakar som dessa utan uppsikt när man hämtar mer te…

Du behöver:

Bit av en trädstam, utan bark

Japansk handsåg utan rygg eller tillgång till bordssåg

Slagmetall

Vattengrund

Penslar

Maskeringstejp

tillgång till Borrmaskin

Mässingstråd, 2 mm

Mässingstråd 0,5mm

Kombinationstång

ev Mässingsplåt 0,5 mm och plåtsax

Värmeljus med LED

ev Häftmassa

Gör så här:

Såga till en bit av en trästam utan bark så att den står rakt och har fina snittytor. Vi brukar använda japanska handsågar för att de ger så fina snitt. Såga eventuellt av en centimetertjock skiva också, om du vill att fyren ska ha platt tak.

Tejpa ränder med jämna mellanrum på trästammen. Där du tejpar kommer fyren att vara trären när du är klar. Där träytan är bar penslar du på ett lager vattengrund – ett slags tunt lim som får slagmetallen att fästa. Om trästammen är väldigt sugande kan du pensla på ett lager till när du är klar med det första. Vänta i 10-15 minuter. Nu är det dags att pensla på slagmetallen med en torr och ren pensel. Slagmetall är så tunt att det kräver lite övning att hantera, men det gör inget om den går sönder! Man kan lappa och laga med små bitar slagmetall, bara man fyller ytan man målat med vattengrund.

Pensla på metallen så att den fäster mot underlaget och låt torka en timme eller två. Dra bort maskeringstejpen. Borsta sedan bort överflödig metall (där den hamnat i två lager och där den inte ska vara) med en torr pensel.

Klipp till lite drygt en decimeter långa bitar av den tjocka mässingstråden. Borra hål med en 2 mm borr med jämna mellanrum ungefär en centimeter in från överkanten. Stick ned trådarna i hålen. Ta sedan den tunna tråden och vira ett varv runt varje tjock tråd, varvet runt. Gör likadant i tre eller fyra ”våningar”.

Klipp av trådarna jämnt upptill. Rita upp en cirkel på en bit mässingsplåt. Cirkeln ska vara något större än diametern på trädstammen. Klipp ut med plåtsax och klipp sedan ett rakt snitt rakt in mot mitten av cirkeln. Böj ihop så att metallen överlappar varandra och samtidigt formas som en flack strut. Det kan vara bra att testa att klippa ut i papper innan man klipper i metallen, så att man kan kontrollera att storleken blir bra i proportion till fyren.

Vill man istället ha ett platt tak använder man en träskiva som man först sågat av från stammen.

Placera ett värmeljus med LED belysning inuti toppen och lägg på taket. Lite häftmassa kan behövas för att få ett mässingstak att ligga kvar. Har man ett mässingstak kan man också böja en trådarna en aning i toppen så att taket ligger bättre ovanpå.

Fyr-DIY-Detaljer Fyr-DIY-Detaljer Fyr-DIY-Detaljer

Drake av strandved och juteväv

Drake-DIY-Detaljer

Ibland är det kul att göra egna väggdekorationer som inte är traditionella tavlor. En flygande drake som symbol för frihet, öppna vidder och sommar. Den får bli bärare av sommarens alla minnen. Stommen är också två bitar strandved, grånade av salt, vatten och sand upphittade på stranden jag kallar min.

Förutom strandveden (och det går ju lika bra med pinnar från skogen) behövs bara lite juteväv och färg. Och ett kantband som man limmar fast istället för att sy. Då kan man stå ute i sensommarvädret och pyssla.

Du behöver:

Strandved, 2 st pinnar

Ståltråd

Tång

Juteväv

Snedslå i linne

Lim

Sax

Hobbyfärg

Pensel

Maskeringstejp

Gör så här:

Lägg ihop två pinnar i ett traditionellt kors och linda ihop dem hårt med ståltråd.

drake-DIY-Detaljer

Dölj tråden med ett kantband som du lindar över och limmar fast.

drake-DIY-Detaljer

Klipp till en drake av juteväv. Lägg ditt träkors på väven så att du ser hur du ska klippa.

drake-DIY-Detaljer

Limma fast kantband längs kanterna. Vi använde en jättevacker snedslå i linne som passar fint till det grånade träet och juteväven.

Klipp en bit kantband till varje sida, klipp den lite längre än sidan och låt ändarna sticka ut. Den sista änden i nederkanten låter du vara längre, den ska bli drakens svans med flaggor.

Knyt sedan fast ändarna i träkorsets ändar. Använd lite lim i knuten också så sitter det ordentligt sedan.

drake-DIY-Detaljer

Klipp till trekantiga flaggor i juteväv. Använd maskeringstejp och färg för att måla dem som signalflaggor (fast med egen fantasti).

drake-DIY-Detaljer

Låt färgen torka och limma sedan fast flaggorna i kantbandet.

Drake-DIY-Detaljer

Knopplist i gammal stil

Knopplist-DIY-Detaljer

Gammal är äldst! Ja, visst vinner många av de äldre föremålen i längden. Gamla klassiska knopplister är hett eftertraktade i antikhandeln och har åter blivit populära i moderna kök. De är fina att sätta längs en hel vägg, eller över kaklet i ett kök för att hänga köksredskap på.

Hittar man inte någon gammal knopplist i passande längd och utförande kan man alltid göra sig en egen, med skräddarsydda mått.

Knopplist-DIY-Detaljer

Du behöver:

Knoppar

Trälist

Kniv

Kvistborr, 10mm

Lim

Färg

Pensel

Knopplist-DIY-Detaljer

Gör så här:

Mät upp och markera var knopparna ska sitta på din trälist. Borr hål med en kvistborr. Kvistborren ger mycket fina och exakta hål utan flisor i kanterna.

För att knopplisten ska få ett gammaldags allmogeutseende fasar vi av kanten med en kniv. Det blir lite ojämnt och inte helt perfekt – så som äldre knopplister ofta ser ut. Vill man ha ett mer perfekt utseende får man ta en hyvel att fasa av kanterna med, eller använda en trälist med redan fasade kanter.

Häll lim i hålen och pressa i knoparna, torka bort överflödigt lim innan det hinner börja torka.

När limmet torkat målar du knopplisten i den kulör du vill ha.

Knopplist-DIY-Detaljer

Bokstavsklossar för den första abc-träningen

Bokstavsklossar-DIY-Detaljer

Träklossar är en klassisk leksak som aldrig går ur tiden. Samtidigt ett bra sätt att ta de första staplande stegen i lästräningens abc. Det är enkelt att tillverka sina egna bokstavsklossar. Kanske färgmatcha dem till barnrumstapeten?

Du behöver:

Hyvlad träregel 7 x 7 cm

Såg

Sandpapper

Korkkloss

Färg i minst två olika kulörer

Bokstavsschabloner

Pensel

Schablonpensel

Bokstavsklossar-DIY-Detaljer

Gör så här:

Kapa till dina klossar av en hyvlad träregel 7 x 7 cm. Varje bit ska alltså även kapas 7 cm lång så att klossarna bli helt kubiska. Allra enklast är att be brädgården där du köper virket att kapa till bitarna. Annars gör du det enkelt med en japansk kap-och klyvsåg som ger väldigt fina snitt.

Slipa ned alla hörn och kanter så att klossarna inte blir så vassa. Använd slippapper och en slipkloss i kork.

Bokstavsklossar-DIY-Detaljer

Måla klossarna först med en färg. Låt torka. Klipp sedan ut bokstavsschablonerna medan färgen torkar ordentligt. Silk-screen-schablonerna är sjävhäftande och ger ett mycket detaljerat mönster om man är noggrann med schablonpenseln. Tvätta ur färger så snart du är klar så kan du använda schablonerna om och om och igen. Låt torka. Martha Stewarts hobbyfärg är giftfri, UV- och väderbeständig. Men den behöver 21 dagar på sig att härda färdigt. Så låt helst klossarna ligga några veckor innan ni börjar leken!

Bokstavsklossar-DIY-Detaljer Bokstavsklossar-DIY-Detaljer

Väggklockor Skara – New York

Väggklockor-DIY-Detaljer

Nej, man vill inte ringa mitt i natten till sina nära ock kära over there – bara för att man råkade räkna fel på timmarna. Så kanske kan det vara en bra idé att ha en extra klocka som visar tiden för den plats på jorden dit man ringer då och då? Vilken tur att man dessutom kan passa på att göra det med stil!

Väggklockor är både enkelt, billigt och roligt att tillverka på egen hand. De här klockorna har vi tillverkat av en gammal snurrbar ostbricka i trä. De var vanliga på 80- och 90-talen och är inte alls sällsynta på loppis för någon tia. Det fina med dem är att de består av två runda träskivor som kan monteras isär. En stor och en liten – vilket passar perfekt till det här DIY projektet.

Hittar du inte just en sådan ostbricka går det lika bra att såga till två runda träskivor ur till exempel plywood eller mdf, en stor och en liten.

Du behöver:

2 st runda träskivor, tex från en snurrbar ostbricka

Sandpapper

Borr, 10 mm

Borrmaskin

Urverk

Visare, 30 cm långa

Visare, 10 cm långa

Träbokstäver

Svart färg

Pensel eller Miniroller

Häftkuddar

Väggklockor-DIY-Detaljer

Gör så här:

Börja med att slipa av eventuell färg och lack så att ytan blir ren och matt så att färgen får bra fäste. Borra hål i mitten för visarna, kontrollera att det passar.

Måla skivorna svarta. Vill man ha en slät färgyta är det bäst att använda en roller, men om man gillar att se penseldragen på träytan använder man en pensel.

Väggklockor-DIY-Detaljer

Måla träbokstäverna som ska höra till den mindre urtavlan svarta.

Väggklockor-DIY-Detaljer

Montera ihop urverk och visare. Här har vi lekt lite med proportionerna och satt de långa visarna på den lilla urtavlan, och de små på den stora tavlan.

Fäst bokstäverna på den större urtavlan samt direkt på väggen under den mindre urtavlan med små häftkuddar. Ställ klockorna rätt.

Väggklockor-DIY-Detaljer