Evighetspumpa

Pumpa-DIY-Detaljer

Ibland önskar man att man kunde spara de där vackra prydnadspumporna för alltid. Men man vet att snart börjar de ruttna inifrån och den vackra formen som naturen skänkt dem sackar långsamt ihop…

Det var där tanken började. Och slutresultatet? En hel rad med vita vackra evighetspumpor i gips, exakta kopior av originalet!

Pumpa-DIY-Detaljer

Mindre föremål – som en liten prydnadspumpa – kan nämligen enkelt gjutas av med hjälp av sillikongummi för avgjutning. Och formen kan sen användas om och om igen. Om man till exempel vill dela med sig av pumporna till vänner och bekanta. Kanske som en gå-bort-present till halloween?

Du behöver:

Prydnadspumpa (liten)

Plasthink

Vass kökskniv

Skruv och skruvdragare

Silikongummi för avgjutning

Plastbyttor att blanda silikongummi och gips i, samt något att röra med, tex en plastsked.

Modellgips

Gör så här:

Skär av botten på pumpan med en vass kniv, så att den får en helt platt botten. Ställ ned den i en plasthink (typ tom youghurthink). Enklast är om hinken är genomskinlig så att du kan se om botten är helt platt.

Skruva fast pumpan genom hinkens botten underifrån så att den ligger ordentligt mot botten och inte riskerar att flyta upp när du häller på silikonet.

Blanda ihop exakt lika mycket av silikongummits två komponenter (här använde vi hela flaskorna). Rör noggrant tills de blandats helt och ger en helt jämn färg.

Häll silikongummit långsamt och med en jämn stråle mitt över pumpan så att den täcks helt. Låt formen härda över natten.

Plocka ut silikonformen ur plasthinken (det kan bara nödvändigt att klippa sönder hinken för att få ut formen) och plocka ut pumpan. Nu är formen klar att gjuta gips i.

Mät upp vatten och gipspulver noga enligt anvisningarna på påsen. Häll upp vattnet i den plastbytta du ska blanda i, och häll sedan ned gipspulvret i vattnet så att det bildar ett litet ”berg” över vattenytan. Låt berget sjunka ned i vattnet av sig själv innan du börjar röra. Rör med hela skeden nere i blandningen hela tiden, så att du inte riskerar att röra in några luftbubblor i gipset. Det här sättet att blanda gips är nyckeln till att inte få en massa luftbubblor i blandningen.

Häll gipsblandningen i formen med en jämn stråle i mitten tills formen är full. Knacka lite på formen ifall du trots allt fått in luftbubblor. Låt gipset härda några timmar innan du plockar ut pumpan ur sin form.

 

Pumpa-DIY-Detaljer

Den som vill kan sedan måla pumpan – eller varför inte klä den i slagmetall så att man får en pumpa i guld?

Vi valde att behålla den vit.

Pumpa-DIY-Detaljer Pumpa-DIY-Detaljer.se

 

Ljuslyktor i gips

Gipslykta-DIY-Detaljer

Enkelt, men effektfullt. Ljuslyktor gjorda av gipsbindor på ballonger är inga större svårigheter att slänga ihop. Fast de ser kanske inte mycket ut för världen medan gipset torkar…

Gipslykta-DIY-Detaljer

Men med lite slagmetall på insidan glöder de som eldklot på middagsbordet!

Gipslykta-DIY-Detaljer

Du behöver:

Gipsbindor

Ballonger

Bladmetall rödmelerad

Primer för bladmetall

Pensel

Gör så här:

Blås upp ballonger till den storlek du vill ha på lyktorna. Klipp gipsbindorna i bitar. Doppa gipsbindorna, en bit i taget, och lägg över ballongen. Använd kallt vatten så att gipset inte härdar för snabbt.

Tänk på att inte hälla ut gipsrester i avloppet! Doppa i exempelvis en djup papptallrik så att du kan hälla bort vattnet försiktigt men slänga gipsresterna (som sjunker till botten när vattnet får stå ett tag).

Låt lyktorna torka något dygn och gör sedan hål på ballongerna och ta bort dem.

Pensla insidorna av lyktorna med primer. Pensla eller blås försiktigt fast den lövtunna bladmetallen. Vi använde en bladmetall som är melerad i färgen, vilket ger lite extra effekt. Pensla fast metallen så att den fäster ordentligt mot underlaget. Låt torka innan du borstar bort överflödig metall med en torr pensel.

Gipslykta-DIY-Detaljer

Tänk på att levande ljus alltid innebär en viss brandfara. Därför rekommenderar vi värmeljus i LED utförande, mycket smart!

Gipslykta-DIY-Detaljer

Ljuslyktorna blir fina på julbordet…

Gipslykta-DIY-Detaljer

Och passar lika fint till nyår! Men innan dess önskar vi God Jul!

Gipslykta-DIY-Detaljer

Luftballonger!

Luftballong3diydetaljer

Bara för att de är så fina. Luftballonger, alltså. Allt man gör måste ju inte gå att använda. De här ballongerna är bara till för att tittas på, hängas i ett fönster eller som en mobil någonstans där de kan se fina ut.

För det är något visst med luftballonger. Kanske är det det där riktigt analoga, gammeldags, otämjbara. Kanske frihetskänslan. Hur som helst verkar vi ju inte vara ensamma om att gilla luftballonger just nu. De dyker upp lite här och var på allt från tyger och tapeter till barnrumsdekorationer.  De här luftballongerna är enkla att tillverka själv. Och man har jätteroligt under resans gång!

Du behöver:

Gipsbindor

Ballonger

Natursnöre

Färg

Pensel

Klädnypor

Värmeljus (bara metallkoppen)

Mässingstråd eller fiskelina att hänga upp ballongerna i

Luftballong1diydetaljer

Gör så här:

Blås upp ballonger till en diameter av cirka 15 centimeter. Klipp gipsbindorna i 10-15 cm långa remsor. Doppa remsorna en och en i kallt vatten och klä ballongen med de våta gipslindorna. Tänk på att man inte ska hälla ut gipsrester i avloppet, så använd gärna en plastbytta för vattnet som du kan tömma ute sedan.

Klä hela ballongen jämnt och avsluta med en rak kant nedtill. Ställ ballongerna i ett glas eller annan bytta så att de kan stå men behålla sin runda form medan gipsbindorna torkar.

När gipset brunnit klart (härdat) smäller du ballongen och plockar ut den. Måla ballongerna randiga i de färger du vill ha dem.

Luftballong2diydetaljer

Klipp till 4 drygt meterlånga bitar av natursnöre. Vik dem på mitten och fäst dem i varandra som på bilden ovan. Börja sedan knyta trådarna som ett nät som enligt bilden ovan.

Nyp fast 20 klädnypor i en ljuskopp för värmeljus. Nyp fast trådarna i klädnyporna så att korgen hänger rakt.

Gör ett hål med en vanlig nål eller tunn syl i mitten ovanpå ballongen. Trä in en bit mässinstråd ovanifrån och gör en liten ”knut” på tråden så att den inte åker ut. Häng upp!

Luftballong4diydetaljer Luftballong5diydetaljer Luftballong6diydetaljer

Gipskrukor – som gjutet för vårens första blommor

5w

Nu är det vår i luften! De första krukorna med vårlökar är här. Pärlhyacinter, krokus, iris och kungsängsliljor i kruka är ett vackert sätt att välkomna våren inomhus. När de blommat över kan man spara lökarna och peta ned dem i jorden utomhus för blomning nästa år.

Ett fint sätt att rama in blommorna är att tillverka äggformade krukor. Man gör dem enkelt själv av gipsbindor på en vanlig ballong.

8w

Du behöver:

Gipsbindor, som hittar du här

Ballonger, som du hittar här

Silkespapper, som du hittar här

Tidningsspapper

Djup papperstallrik eller gammal glasslåda

Sax

Gör så här:

Häll kallt vatten i en liten plastlåda eller papptallrik, något rent och tätt som du kan slänga när du är klar. Blås upp en ballong till storleken av ett strutsägg ungefär. Krukan ska bli lagom stor att sätta ned en vårlökskruka i.

Lägg ut tidningar som underlägg innan du börjar. Klipp till bitar av gipslindorna. Doppa dem i det kalla vattnet och lägg dem omlott över ballongen. Det är viktigt att vattnet är kallt, annars blir värmeutvecklingen så stor att ballongen kan spricka. Tänk också på att inte hälla ut gipsresterna i avloppet, det kan sätta igen rören.

Börja att ”bygga” din kruka mitt uppe på ballongen, det som sen ska bli botten. Lägg bindorna omlott och i flera lager för att krukan ska hålla. Lämna lite springor mellan bindorna mot överkanten, så att krukan ser ut litegrann som ett sprucket ägg. Låt torka några timmar innan du trycker hål på ballongen.

2w

Sno lite silkespapper runt blommornas plastkruka, så att den inte syns så väl innan du stoppar ned plastkrukan i äggkrukan. Vi har använt vanligt vitt silkespapper, men även limegrönt, guld eller silver blir fint till de här krukorna.

1w

3w

4w