Betongljusstakar med mässingsmanschetter

Concrete-DIY-Detaljer

Nu när höstmörkret är här på allvar är det tid för levande ljus. En liten grupp med ljusstakar i olika höjder med manschetter i gnistrande mässing som speglar ljusskenet är den här veckans DIY-projekt. Några tomma chipsrör från helgmyset är perfekta som gjutformar för ljusstakar.

Concrete-DIY-Detaljer

Du behöver:

Finbetong

Hink att blanda i och något att röra med

Decilitermått

Tomma chipsrör

Ljushylsor mässing

Skruvar

Sand

Mässingsplåt

Guldsmedssåg

Sågblad nr 1 alt nr 3

Lövsågsbräde

Diamantfilar

Smärgelpinne, medelgrov

Tillgång till borrmaskin och borr (ca 1-2 mm)

Gör så här:

Skär av chipsrören något högre än den höjd du vill ha på ljusstakarna. Blanda till betongen. Var noga med att ta precis rätt mängd vatten till betongblandningen och att röra ordentligt för att få så fint resultat som möjligt.

Häll betongblandningen i rören och dunka den lite lätt mot marken så att eventuella luftbubblor flyter upp till ytan.

Skruva ned en skruv i varje ljuskopp för att betongen inte ska krypa upp ur hålet i mitten. Tryck ned ljuskoppen i mitten av röret och fyll den försiktigt med sand från tex en sandlåda för att den inte ska flyta upp igen. Sand är perfekt eftersom den håller ungefär samma vikt som betongblandningen. Lägger man i något för tungt så sjunker ljuskopparna istället.

Ställ undan betongrören på ett underlag som är helt vågrätt och låt betongen härda i ett par dygn innan du river bort pappersröret och häller bort sanden ur ljuskoppen.

Rita av cirklar lika stora som rören på en bit mässingssplåt. Använd tex spetsen på en diamantfil att rita med. Såga sedan ut manschetterna till ljusstakarna med en guldsmedssåg. Ett lövsågsbräde gör arbetet lättare när man ska såga i plåten.

Fila till kanterna om de inte blev helt perfekt rundade i sågningen. För att såga ut mittenhålet måste man först borra ett litet hål så att man kan trä igenom sågbladet genom plåten och sedan såga ut mittenhålet.

Det är inte lätt att såga ut helt perfekta rundlar till manschetterna, men om man istället för att polera mässingsplåten helt blank, slipar den gnistrande matt förvillar man ögat en aning så att alla ojämnheter inte syns lika mycket. Vi använde en smärgelpinne som man bara filar lite kors och tvärs för att repa upp ytan så mycket som möjligt. Mattslipningen gör också att ljusets reflektioner liksom glittrar lite extra i manschetterna.

Mässing-DIY-Detaljer Concrete-DIY-Detaljer Concrete-DIY-DetaljerConcrete-DIY-Detaljer

Ljuslyktor i betonglera

Betonglera-DIY-Detaljer

Ibland är bästa verktyget dina två händer. Ganska ofta, om man tänker efter. Och den allra äldsta tekniken att forma lera var genom tumning. Den som blir riktigt skicklig på tekniken kan nypa fram fantastiska skapelser ur lera. Använder man dessutom en lufttorkande lera är det allt man behöver! Sina två händer och en klump lera.

Lufttorkande lera behöver varken brännas eller krymper nämnvärt och förutom den klassiskt kritvita leran finns numera även en lufttorkande lera som ser ut som betong när den torkat.

Det är trevligt att göra ett litet potpurri av ljuslyktor och minivaser i vit och grå lera som passar fint till vårens första blommor.

Förutom dina händer är det enda du behöver:

Betonglera (heter egentligen Cementlera)

Lufttorkande lera, vit

Tygtrasa med fin struktur, tex en bit linnetyg

Små glasburkar att ställa inuti vaserna

Betonglera-DIY-Detaljer Betonglera-DIY-Detaljer

Man börjar med en rund klump av leran, trycker ett hål i mitten och sedan är det bara att tumma på runt, runt. Tryck leran mellan tumme och pekfinger så att den sakta men säkert blir allt tunnare samtidigt som du formar den till en skålform.

En våt linnetrasa på utsidan av lerklumpen ger en fin struktur åt ytan, samtidigt som den ger dig lite längre tid att arbeta med leran eftersom trasan återfuktar leran.

Vill man göra en minivas gör man sedan ett hål i botten och vänder allt upp och ned. Se till att en liten glasburk eller ett litet snapsglas får plats under vasen, samt att kanterna som nu istället bildar botten blir raka och ger en illusion av att det finns en riktig botten därunder.

Gör man istället små skålar eller ljuslyktor är det bara fint om kanterna blir lite ojämna upptill.

Betonglera-DIY-Detaljer

När du är nöjd med resultatet ställer du dina alster att torka ett par dagar.

Sen är det bara att fylla med blommor och ljus. Som vanligt är levande ljus egentligen aldrig att rekommendera, särskilt inte när man gjort lyktorna själv, eftersom man aldrig kan vara säker på hur stadigt de står. Så därför rekommenderar vi istället värmeljus av LED-modell. Mycket praktiskt!

Betonglera-DIY-Detaljer Betonglera-DIY-DetaljerBetonglera-DIY-Detaljer  Betonglera-DIY-Detaljer Betonglera-DIY-Detaljer

Vinflaskor i betong

5w

Från garaget rakt in i finrummet. Betongen har gjort en rejäl klassresa under det senaste decenniet. Som hobbymaterial är betong fantastiskt till allt från fågelbad till krukor och bordsskivor.

Formar till betonggjutning kan man göra själv eller köpa färdiga. Eller hitta i skafferiet! Vinflaskor i PET- modell av plast fungerar fantastiskt som formar till dessa ljusstakar.

Betong finns i en rad varianter avsedda för olika ändamål. Den betong vi använt till de här ljusstakarna är extra väl lämpad för mindre hobbyarbeten och får en vackert blank yta när den härdat.

Du behöver:

Kreativ betong, (till två vinflaskor är en förpackning om 2,5 kg plus en på 1 kg lagom)

Ljushylsor

Bitar av tunt skinn, tex getskinn eller läderspill

Kontaktlim

Vinetiketter från gamla (eller nya) vinflaskor

Decoupagelack

Pensel

Vinflaskor av PET-modell i plast, ursköljda

Kombinationstång

Brytbladskniv

Kökstratt

Hink och slev

Vatten

1w

Gör så här:

Blanda betongen efter anvisningarna på förpackningen. Till två flaskor använde vi en burk om 2,5 kilo samt en om 1 kg. I det blandade vi ned 3,5 dl vatten. För att hälla ned betongblandningen i flaskorna behöver man en kökstratt. Om halsen på tratten är smal, kan det vara bra att skära av den en bit, eftersom det är svårt att få ned betongblandningen genom en alltför smal hals. Du kan ändå behöva en blompinne att peta med. Knacka på flaskan då och då så att alla luftbubblor kommer upp till ytan. Fyll flaskorna till två centimeter från kanten. Tryck ned en ljushylsa överst.

2w

När betongen fått härda i minst tre dagar (gärna en vecka eftersom formen inte låter vattnet dunsta) kommer det svåraste momentet. Att öppna flaskan. Börja i botten med att försiktigt skära upp plasten med en brytbladskniv. Tänk på att inte skära för djupt så att du repar betongen. När du skurit en skåra i plasten börjar du dra upp den med en tång. Dra bort plasten ända upp till halsen, där du skär av plasten under flaskhalsens hårdplast. Den biten får sitta kvar för att ge halsen styrka. Tänk på att just flaskhalsen kan vara känslig eftersom den inte är armerad. Är man för hårdhänt kan man bryta av halsen.

3w

När all plast är borta är flaskorna fortfarande fuktiga eftersom vattnet inte kunnat dunsta inuti plastflaskorna. Låt flaskorna få torka några timmar eller ett dygn innan du gör det sista. På halsen limmade vi fast en bit tunt läder för att skyla hårdplasten. Vi använde ett kontaktlim som fungerar till både läder och plast. Och gamla vinetiketter – eller nya om man inte har några sparade – limmar man fast med decopagelack. Limma bara på undersidan av etiketterna, det ser mest naturligt ut.

Sen är det bara ljusen som ska tändas!

4w