Äggkartongblommor – i väntan på våren

Kartongblommor5-DIY-Detaljer.se

Det har varit ett par rejäla bakslag för våren i år, med aprilväder som mest bjudit på snö och kyla. Så mycket mer längtar man inte efter vår, gröna blad och blommor!

I väntan på våren kan man fixa sig en egen blomsterfägring inomhus – av gamla äggkartonger från påskens äggfrossa. Äggkartonger är perfekta att göra blommor av, formerna är redan klara och det är bara att ta fram saxen och klippa fram dem. Lite sprayfärg och den trista, grå pappersytan är som bortblåst. Använder man två färger – en på utsidan och en annan på insidan – får blommorna dessutom ett ännu mer tredimensionellt uttryck.

De här blommorna kan man fästa lite var-man-vill. I vackra torra grenar från trädgården, i en drömfångare, på kransar eller ljusstakar. Eller som här ovan, i en väggbonad i makramé, knuten av natursnöre.

Du behöver:

Tomma äggkartonger

Sax

Art spray sprayfärg för papper

Mässingstråd

Avbitartång

Grånad pinne från stranden eller skogen

Natursnöre

Kartongblommor2-DIY-Detaljer.se

Gör så här:

Klipp ut blommor ut en äggkartong. Spraya först insidan med guld och låt färgen torka ordentligt. Spraya sedan utsidan med grön färg och låt torka. Stick två hål i botten av blomman med en nål och trä i en bit mässingstråd. Tvinna ihop tråden.

Väggbonaden i makramé hittar du en beskrivning på här. Istället för klassiskt makramégarn har vi använt natursnöre och bara gjort enkla knutar hela vägen.

Steg-för-steg-DIY-Detaljer.se

Till den här lilla kransen använder man en enkel Metallring och sprayfärg i guld. Spraya ringen först, låt färgen torka och tvinna sedan fast blommorna.

Kartongblommor7-DIY-Detaljer.se

 

Bordskransen är gjord av en färdig stomme Mosskrans och ljushållare.

Och det kan bli vackert att bara linda fast några blommor runt en flaska som man använder som ljusstake.

Kartongblommor8-DIY-Detaljer.se

Kartongblommor9-DIY-Detaljer.seKartongblommor6-DIY-Detaljer.se

Pappersdiamanter med guldkant

Pappersdiamanter-DIY-Detaljer

Tänk vad mycket vackert man kan tillverka av bara papper! Med lite fantasi och en bunt vackra papper skulle man kunna klä en hel gran. Faktum är att förr i tiden var just papper det vanligaste materialet till julgransdekorationerna. En tradition väl värd att bevara.

De här pappersdiamanterna har dock inga rötter i vår svenska tradition. Pappervikningskonsten som går under namnet Origami har sitt ursprung långt österut och har letat sig hit i modern tid.

De här diamanterna må se komplicerade ut, men de är faktiskt riktigt enkla att tillverka. Man viker dem ur ett enda kvadratiskt papper. Det går bra att använda vanligt origamipapper om man vill, men vi har använt hela scrapbookark för att få större och lite maffigare diamanter. Dessutom är det faktiskt just i det här fallet lite enklare med ett tjockare papper som ger mer stadga åt den färdiga formen.

Du behöver:

Scrapbookark, ett papper till en diamant

Guldfärg

Pensel

Lurexband

Limpistol

Träkulor

Pappersdiamanter-DIY-Detaljer

Gör så här:

Vik pappret diagonalt från hörn till hörn. Vik upp och vik likadant mellan de andra två hörnen. Vik upp pappret igen och vik nu in alla hörnen mot mitten (bild4). Vik upp pappret igen och vik det som ett flygplan (bild 5 och 6). Vik upp igen och gör likadant från alla fyra hörnen.

Vik ut pappret igen och lyft upp de utpekade området på bild 7. Lyft även samma område på motsatta sidan och vik sedan in de områdena samtidigt som du viker pappret på mitten (bild 9)

Vik ut och gör likdant på andra ledden. Nu går det lätt att liksom ”fälla ihop” de fyra hörnen mot varandra och pappret formas som en diamant!

 

steg-for-stegPappersdiamanter-DIY-Detaljer

För att förstärka intrycket av vecken på pappret och samtidigt säte lite extra guldkant på diamanterna kan man måla vecken med guldfärg. Vik pappret när du målar och dra penseln platt över vecken så går det enkelt att inte måla utanför. Medan pappret torkar målar du även träkulorna i guldfärg.

När färgen är torr limmar du ihop diamanterna med limpistol och passar samtidigt på att fästa ett upphängningsband med en träkula i limfogen.

 

 

 

Pappersdiamanter-DIY-Detaljer

Diamanterna är självklart fina i en julgran men passar också fint upphängda i ett fönster.

 

 

Pappersdiamanter-DIY-Detaljer

Krans med häxhattar

Halloween-DIY-Detaljer

Hösten kom sent i år. Men nu vill man gärna vara inomhus och pyssla. Halloweenhelgen är en perfekt anledning att pynta lite extra. En ny dörrkrans är aldrig fel och den här har fått halloweentema. Kransens stomme är klädd med urrivna boksidor ur en gammal psalmbok och sedan har den fått besök av häxhattar i klassiskt kräpp-papper och stirrande ögon. Lite lagom läskigt såhär i halloweentider…

Halloween-DIY-Detaljer

Du behöver:

Cellplastring som kransstomme

Gammal psalmbok eller annan bok

Cellplastlim

Kräppapper, svart

All-lim

Sax

Ögon

Knappnålar

Halloween-DIY-Detaljer

Gör så här:

Riv ut sidor ur en gammal psalmbok och limma dem omlott mot cellplastkransen. Tänk på att många sorters lim får cellplasten att smälta, så använd ett lim som fungerar på både cellplast och papper. Klä hela kransen med boksidorna och låt limmet torka.

Till häxhattarna använde vi istället ett all-lim som känns lättare at jobba med på kräppappret. Klipp till rektangulära bitar av kräppappret, vrid ihop dem till en strut och limma ihop. Det klassiska kräppappret är lätt att forma en hatt med lite karaktär på, det går att dra och forma pappret lite som man vill. Strutarna får en ojämn nederkant, klipp dem raka. Klipp sedan små hack runt strutens kanter så att det bildas små flikar. Klipp till en oval bit av pappret som ska bli hattens brätte. Böj ut flikarna på struten och limma fast mot det ovala kräppappret så att de två delarna ser ut som en hatt.

Fäst hattarna på kransen med ett par knappnålar i varje hatt. Limma fast ögon som sticker ut lite här och var under pappersflikarna samt under häxhattarna. Fäst ett band för upphängning med knappnålar på baksidan av kransen.

Halloween-DIY-Detaljer

Halloween-DIY-Detaljer Halloween-DIY-Detaljer

Pumpa av en pocketbok

Bokpumpa-DIY-Detaljer

Halloweenhelgen närmar sig med stormsteg och det är alltid lika roligt att sätta igång med dekorationerna. Vare sig man firar eller inte kan det ju piffa upp därhemma med lite nytt på fönsterbänkarna.

Pumpan är obligatorisk i halloweenfirandet. I år får det bli pumpor i bokform. Gamla utlästa pocketböcker som man vet att man aldrig kommer att läsa igen ska genomgå en askungeförvandling.

Du behöver:

Färdiglästa pocketböcker

Cirkelskärare

ev. Reservblad till cirkelskäraren

Art Spray , orange

Häftapparat

Bokpumpa-DIY-Detaljer

Gör så här:

Ställ in cirkelskäraren på maxbredd och placera mitt stiftet ett par centimeter ifrån ryggen. Du kommer då att kunna skära fram en lite ”platt boll” formad ungefär som en pumpa. Skär några sidor i taget. I ena kanten skär du rakt igenom och i den andra sidan låter du bli att skära hela vägen fram. Istället river du av sidorna där. Den änden kommer att bli pumpans ovansida och det som ska likna pumpans ”stjälk”.

Allt eftersom du skär bläddrar du upp sidorna. Det är enkelt att hitta centrumhålet. Om rakbladet blir slött kan det vara bra att byta efter en stund.

När du skurit klart böjer du ut boken så att ryggen böjs så jämnt som möjligt. Häfta ihop pärmarna mot varandra med en häftapparat.

Bokpumpa-DIY-Detaljer

Ställ pumpan på lite tidningspapper och spraya på orange färg. Sprayar du mycket vill sidorna krulla sig en aning, men det är bara fint! Låt torka innan du flyttar pumpan till sin rätta plats.

Bokpumpa-DIY-Detaljer

Kork! Ingen dum idé…

Kork-DIY-Detaljer

Den som rest genom Portugals jordbrukslandskap har säkert sett travar av skördad kork liggandes lite här och var, nästan som vedtravar. Korken kommer från korkekarnas bark. Ungefär vart 7:e år kan man skala av barken av träden utan att de tar skada. Förr användes kork mest till korkar i vinflaskor, men i takt med att allt fler vinproducenter gått över till annat material i korkarna har korken börjat användas till annat. Numera finns en uppsjö av olika material med kork. Korktextil som går att sy i, korkpapper och den gamla välkända presskorken i ark är det vi använt här.

Ljuslyktor

Du behöver:

Korkpapper

Decopagelim

Pensel

Skalpell

Skärmatta

Blyertspenna

Glas

Pepparkaksform stjärna

Sax

Kork-DIY-Detaljer

Gör så här:

Måtta på pappret hur stor bit papper du behöver till glaset. Klipp ut med lite marginal. Rita upp en stjärna på pappret, vi använde en pepparkaksform som mall. Skär ut stjärnan. Pensla decopagelim på papprets insida och klistra fast det på glaset. Klipp rent kanterna. Låt torka.

Det större lyktan lät vi bli att skära ut något mönster ur, korkpappret har en vacker struktur i sig själv som släpper igenom en del ljus.

Kork-DIY-Detaljer

Pennburk

Du behöver:

Plåtburk, tex en urdiskad konservburk

Presskork

Limpistol

Rullkniv

Skärmatta

Gör så här:

Mät och skär till en bit presskork lagom för din burk. Limma fast med limpistol, lite i taget så att korken hinner forma sig och fästa ordentligt. När du är klar kan du även använda pennburken som en minianslagstavla eller hänga upp tejprullar på utsidan av burken.

Kork-DIY-Detaljer

Pennfodral

Du behöver:

Korktextil

Sax

Blixtlås

Sytråd

Tillgång till symaskin

Natursnöre

Håltång

ev. Lim

Gör så här:

Klipp till en bit korktextil som ska räcka till både fram- och bakstycke, ca 25 x 25 cm stort. Klipp av en 25 cm lång bit blixtlås och sy av ändarna så att låset inte kan dras ur av misstag. Sy fast blixtlåset först i ena sidan och sedan i  den andra med avigan utåt. Sy ihop sidorna på pennskrinet. Sy sedan en botten genom att vika hörnen som ett mjölkpaket och sy av dem i botten. Öppna blixtlåset och vänd rätt. Klipp till två små stjärnor (vi använde samma pepparkaksform som till ljuslyktorna som mall) och limma ihop dem, eller sy om du föredrar det. Gör ett litet hål i ena udden och trä igenom ett snöre. Knyt fast stjärnan i blixtlåset.

4wKork-DIY-Detaljer   Kork-DIY-Detaljer

Kalligrafi – på nytt sätt

ModernKalligrafi-DIY-Detaljer

Handskrift är en närmast utdöende konst idag. Att få ett handskrivet inbjudningskort, brev eller bara placeringskort tillhör inte längre vardagligheterna. Och just därför desto mer uppskattat!

Återigen är det också fler som intresserar sig för kalligrafi – gärna med en modern och lite friare stil.

Kalligrafi-DIY-detaljer

Förr var kalligraf ett yrke. Det tog år att lära sig konsten fullt ut och som med alla hantverk och konstarter handlar det om att träna, träna, träna. Övning ger färdighet – och träning är viktigare än talang!

En känd kalligrafilärare menar att den som tränar en kvart i veckan kommer långt på det. Så kanske är det dags att lägga bort surfplattan för en kvart och börja öva lite?

Kalligrafipennor finns i många olika typer. Dels den riktigt gamla modellen som man doppar i tusch eller bläck, men också som vanliga tuschpennor med olika bredder på filtstiften. En mellanväg är kalligrafipennorna med stålstift och bläckpatroner som man byter ut när de är tomma. De pennorna ger känslan och utseendet av riktigt bläck utan att man behöver riskera spill på skrivbordet…

När man börjar öva är det bra att ha en förlaga för bokstäverna att titta på. Det finns många olika stilar men det kan vara bra att börja öva på de enklaste tills man blivit kompis med pennan.

ModernKalligrafi-DIY-Detaljer

Du behöver:

Kalligrafipenna med reservoir

Akvarellpapper

Stilguide för kalligrafi

När man bara börjar öva kan man använda vilket skrivpapper som helst, men när man sedan börjar känna att man fått flyt i stilen kan det vara fint att använda ett vackert matt akvarellpapper.

En mer modern kalligrafistil kan utgå från vanlig skrivstil. Om man först använder det allra tunnaste stiftet och skriver vanlig skrivstil, kan man sedan på ett enkelt sätt fylla i detaljer i texten med det bredaste stiftet.

ModernKalligrafi-DIY-Detaljer

Här använde vi akvarellpapper till en enkel veckoplan med ett papper för varje veckodag där man kan skriva upp sitt schema och viktiga saker att komma ihåg. Ett sätt att sätta lite guldkant på vardagen…

ModernKalligrafi-DIY-Detaljer

ModernKalligrafi-DIY-Detaljer

Vill man ha riktigt bred text kan man prova att arbeta med Gummipenslar och Allmogefärg. Det är lite svårare än att skriva med kalligrafipennor, och kräver lite övning. När man ska skriva lite större är det också bra att börja med blyerts, sedan fylla i med en smalare tuschpenna, innan man fyller med gummipenseln.

Bara att sätta igång och öva!

Kalligrafi-DIY-detaljer

Alla hjärtans dagspyssel

Alla-hjärtans-dag-DIY-Detaljer

En liten överraskning på Alla Hjärtans Dag kommer med all säkerhet att göra någon du tycker om väldigt glad. Det behöver inte vara blommor, choklad eller smycken. En helt vanlig tändsticksask kan faktiskt räcka!

Nåja, den här är ju en aning pimpad och tändstickorna utbytta till godsaker gjorda av salta pinnar med en liten söt topp. Men det är ju tanken som räknas!

Alla-hjärtans-dag-DIY-Detaljer

Du behöver:

En stor tändsticksask

Salta pinnar

Sugar melts

Gammalt notpapper

Scrapbookark, med struktur, i kulör pomegranate

Decopagelim

Tillgång till symaskin

Röd sytråd

Dekorsnöre

Pappersettikett, eller tags

Kalligrafipenna

Alla-hjärtans-dag-DIY-Detaljer

Gör så här:

Töm asken på tändstickor. Bryt salta pinnar i lagom längd för att passa på längden i asken. Smält sugar melts i en liten skål i mikrovågsugn. Doppa den avbrutna änden på pinnarna och lägg på bakplåtspapper att stelna.

Klipp till två bitar av scrabookarket lagom stora att passa asken ovansida. Vik det ena på mitten och klipp ut ett hjärta. Riv en bit notpapper aningen mindre än arkbiten du klippt till. Pensla decopagelim på baksidan av notpappret och limma fast det på scrakbookpappersbiten. Låt limmet torka. Sy fast hjärtat med symaskin. Limma sedan fast allt på tändsticksaskens ovansida.

Skriv ett meddelande på pappersetiketten.

Fyll asken med tändstickor och knyt fast etiketten med ett snöre runt asken.

Alla-hjärtans-dag-DIY-Detaljer

Alla-hjärtans-dag-DIY-Detaljer

Julstämning med koppartråd och gammalt papper

Kopparängel-DIY-detaljer

Den röda tråden den här veckan… är koppartråd. Ett så enkelt material, men samtidigt så vackert. Och användbart! Linda några varv runt en klädnypa av gammaldags modell, böj till ett par vingar och avsluta med en liten gloria. Vips har du en jättefin placeringskortshållare för glögglasen.

Till placeringskortsängeln behöver du:

Gammaldags klädnypor

Koppartråd 0,7 mm

Avbitartång

Koppartråden har också fått agera stam i de här små julgranarna som är fina att ställa upp bredvid julkrubban, eller bara som de är i ett fönster.

Pappersgran-DIY-detaljer

Till julgranarna behöver du:

Gammalt papper ur en bok

Brunt bakplåtspapper eller vaxat papper

Cirkelskärare

Skärmatta

Koppartråd 2 mm

Börja med att skära till cirklar av pappret i olika storlekar. Böj sedan till en fot genom att göra en liggande cirkel och sedan böja tråden vidare rakt upp som stam. Trä på dina papperscirklar, börja med de största först. Varva gammalt bokpapper med vaxat papper eller brunt bakplåtspapper. Om man knöcklar till det bruna pappret lite är det enklare att få lite mer ”volym” i granen.

Cirkelskärare-diy-detaljer

Avsluta med att böja till en stjärna längst upp, och klipp sedan av tråden. Eller så klipper du till en stjärna av pappret och trär på den högst upp.

Pappersgran-DIY-Detaljer

Av samma material som till granarna gjorde vi även en dörrkrans för inomhusbruk.

Stjärnorna var kul att klippa till. Vi klippte helt på fri hand så att alla fick olika form och storlek. Stjärnorna av gammalt bokpapper klippte vi ur dubbelt papper för att sedan limma ihop dem i par igen i kransen.

Pappersstjärna-DIY-Detaljer

Kransen gör man av samma slags koppartråd som granarnas stammar. Linda lite slarvigt runt runt tills du fått en lagom tjock och tät krans. När kransstommen är klar limmar du fast stjärnorna i par med en koppartråd emellan. Använd ett limstift. De bruna stjärnorna stack vi bara in mellan trådarna. Kransen är klar!

Kopparkrans-DIY-Detaljer

Strax dax för häxhattar och fladdermöss

1w

Höstens största högtid börjar närma sig. Hur amerikansk den än må vara, Halloween, så känner nog många svenskar att det är kul med lite festligheter så här på höstkanten. Och pyssel!

Även om man inte har en stor fest på Halloween kan det vara mysigt att pynta med pumpor, baka något gott och pyssla lite. Vi gör cupcakes med häxhattar i svart marsipan och fladdermus-siluetter på sugrören.

Den svarta marsipanen känns klockren till Halloween. Man kan ju såklart göra vad man vill av marsipanen, men hattarna formar man så här:

Kavla ut marsipanen så jämnt som möjligt på ett bakplåtspapper. Tycker du att det är svårt att kavla den jämntjock kan man använda en kavel med distanser på.

Ta ut ringar ur marsipanen med glas i olika storlekar. Till varje hatt behöver du en rundel lagom stor för din cupcake, och en halv rundel som du vrider ihop till en konisk topp. Den halva rundeln ska helst vara något större än bottenplattan för att proportionerna ska stämma. Prova gärna att göra en mall i vanligt vitt papper och använd glas som du har hemma som mått.

8w

Baka vanliga muffins i några snygga svarta formar. Vi gjorde chokladmuffins, eftersom det är gott! Vill man kan man sedan gröpa ett hål i mitten och fylla med något extra gott som till exempel chokladsmörkräm. Eller gör man en liten godisgömma i mitten som en liten extra överraskning under hatten. Lägg på hattarna och tryck samtidigt fast ett par ätbara ögon strax under varje liten hatt.

2w

Svart papper i lite tjockare kvalitet är högst användbart till halloween. Av det kan man klippa girlander, spindelnät, masker… eller fladdermöss.

De här fladdermössen fäster man lätt på ett sugrör.

Börja med att rita en fladdermus-siluett på ett vitt papper. Vik mallen dubbel och klipp ut så att den blir helt symmetrisk. Vik det svarta pappret och rita av mallen innan du klipper ut. Klipp två raka snitt mitt på för sugröret. Klart!

3w

Boo! Partyt kan börja!

6w 7w

Mera geometrilek! Tavla av pappersromber

1w

Vi fortsätter geometrileken den här veckan också. Nu är det romber som gäller. Kanske har du redan lagt märke till att många kreativa DIY-bloggare skapat effektfulla mönster till tavlor och kuddar med trianglar och romber. Vi har låtit oss inspireras och gjort en tavla av pappersromber.

Papper i tre gröna toner och en svart är vad vi utgått från. Sen är det bara att leka loss med mönstret. Det är nästan som att lägga pussel – med skillnaden att inget är fel!

Du behöver:

Papper i fyra olika toner

Skärmaskin för papper

Målarduk på rulle

Limkuddar eller dubbelhäftande tejp

2w

Gör så här:

Skär ut romber genom att först skära 6 centimeter breda remsor av dina papper. Skär (eller klipp) dem sedan i romber med en vinkel på 55 grader. Varje sida på romben kommer då att mäta 7 centimeter. Klipp eller skär till alla romberna lika stora.

Nu är det dags att börja leka! När du lagt ut mönstret som du vill ha det på ett bord kan det vara bra att fotografera av det bara för att ha en minnesbild att gå efter. Rulla ut målarduken på bordet och börja limma fast pappersromberna på den. Vi använde små dubbelhäftande limkuddar som är permanenta och syrafria. Två små limkuddar på varje romb räcker bra. Lämna en liten springa mellan varje romb så förstärker du den tredimensionella effekten. Klipp av duken när du är klar med mönstret.

Rama in tavlan, helst utan glas, eller häng upp duken direkt på väggen som en väggbonad.

3w