Personligt påskpynt – Fågelburar i luffarslöjd

Fågelbur-DIY-Detaljer

Fåglarna har börjat kvittra utomhus och påsken är äntligen här. Den som inte redan påskpyntat har det roliga kvar!

Små fågelburar i luffarslöjd böjer man till på en halvtimme. Den mjukglödgade järntråden är enkel att jobba med och det behövs egentligen bara en bit papp och lite torrt gräs från trädgården för att skapa de här små fågelburarna som ruvar på var sitt guldglittrande ägg.

Fågelburarna är pynt som kan fungera året om. Fyll dem med ett gäng chokladägg till påsk och byt ut till små fåglar eller fjärilar när påsken är slut.

Du behöver:

Järntråd 1,5 mm

Järntråd 0,7 mm

Tång

Svart hobbykartong

Sax och rund mall eller cirkelskärare

Torrt fjolårsgräs

Hönsägg eller plastägg

Guldspray eller guldglitter, lim och pensel

Organzaband

Steg-för-steg-fågelbur-DIY-Detaljer

Gör så här:

Rita upp och klipp ut rondeller ur svart papp, cirka 13 cm i diameter. Använd ett litet tefat som mall, eller skär ut med en cirkelskärare. Markera åtta hål med en penna på jämna avstånd en centimeter in från ytterkanten runt hela cirkeln. Stick hål vid markeringarna med en bit ståltråd.

Klipp till fyra bitar 1,5 mm tjock järntråd ca 50 cm långa. Böj järntrådarna till en båge med en mjuk böj på mitten och stick ned ändarna i hålen i pappbotten så att varje båge sitter i hålen mitt emot varandra i botten.

Böj upp ändarna med en skarp 90 graders vinkel så att botten inte trillar ur. Klipp till en bit av den 0,7 mm tjocka järntråden, gör en ögla och snurra sedan ihop de tjockare trådarna i mitten av böjen, högst upp på buren så att de håller ihop stadigt.

Klipp till tre bitar tunn järntråd, ca 50 cm långa. Ta en tråd och vira den ett varv runt varje tjock tråd hela vägen runt buren innan du fäster och klipper av överflödig tråd. Gör likadant med de två andra trådarna så att det bildas ett glest galler.

Vira ihop gammalt torrt fjolårsgräs till ett litet fågelbo lagom stort till buren, dra försiktigt upp de understa gallertrådarna och peta in gräsboet i buren.

Spraya ett urblåst hönsägg med guldfärg eller måla det med lim och strö över guldglitter (eller både och), pilla försiktigt in ägget i boet. Dra tillbaka gallertrådarna så att de fördelas jämnt. Fäst ett band i burens övre ögla och häng upp.

Fågelbur-DIY-Detaljer

Fågelbur-DIY-Detaljer

Påskägg med transfermotiv

Transfermotiv-DIY-Detaljer.se

Påsk utan ägg – är som jul utan julklappar. Även om man skippar påskgodiset och kanske inte heller älskar att äta kokta ägg är det roligt att dekorera med dem. I påskriset, på bordet. Lite överallt!

De här påskäggen har naturen som inspirationskälla. Transfermotiv med tecknade insekter går bra att fästa på såväl pappägg för godiset som på vanliga hönsägg man först blåst ur – som plastägg (om man inte orkar eller har lust att blåsa ur riktiga ägg).

Eftersom transfermotiven bara är svart/vita behövdes lite bling-bling för att piffa upp. Så underdelen av pappäggen sprayade vi med guldfärg, och även ett par hönsägg fick lite guldspray.

Till hönsäggen gjorde vi ett litet fågelbo av torrt fjolårsgräs så att äggen ligger stilla som bordsdekoration. Ute i naturen hittade vi även några videkissar som vi limmade tätt på ett par ägg. De torkar fint och håller även att plockas fram nästa år.

Du behöver:

Pappägg

Transferark med insekter

Sax

Urblåsta hönsägg eller plastägg

Guldsprayfärg

Maskeringstejp

Karlssons klister

Videkissar

Torrt fjolårsgräs

Metalltråd

ev upphängningsögla (om man istället skulle vilja hänga upp äggen)

Transfermotiv-DIY-Detaljer.se

Gör så här:

Klipp ut transfermotiven ur sina ark, klipp ett par millimeter från kanten. Lägg i en skål med vatten i några minuter tills motivet släpper från skyddspappret. Lyft upp motivet med skyddspappret (det är enklast för att det inte ska vika sig) placera motivet där du vill ha det, håll ett finget över och dra försiktigt bort pappen i sidled. Pressa ut vatten och luftbubblor. Låt torka.

Vill man kan man måla pappäggen först, men vi gillar den lite råa känslan i de helt odekorerade äggen. Man kan också lägga ett lager lack över transfermotivet, men det är inte heller nödvändigt.

Undersidan av pappäggen sprayade vi med guldfärg. Om man har en tom pappkartong att spraya i så slipper man en massa fritt flygande färg. Bäst är ändå (med kartong eller ej) att vara utomhus när man sprayar.

Helt vanliga hönsägg från mataffären kan man tömma själv genom att först sticka, eller borra, ett litet hål i varje ända av ägget och sedan blåsa ut innehållet. Skölj och torka av. De mindre insekterna på transferarken passar perfekt på hönsäggen.

En bred remsa maskeringstejp runt hönsäggen maskerar bort guldfärgen och kan samtidigt hålla ägget på plats så att det inte rullar runt. Tänk på att vara noga med att kanten av maskeringstejpen sitter tätt, annars kryper färgen lätt in i pyttesmå veck eller bubblor.

Transfermotiv-DIY-Detaljer.se

Äggen med videkissarna är också vanliga hönsägg som vi limmat videkissar tätt på. Videkissarna håller jättebra i torkad form, så har man kvistar som börjat bli gamla kan man plocka av kissarna och använda att dekorera ägg med.

Det lilla fågelboet gör man av torrt gräs som man snurrar ihop och sedan fäster med en bit tunn ståltråd som man snurrar och ”syr” igenom gräset.

Transfermotiv-DIY-Detaljer.se Transfermotiv-DIY-Detaljer.se

Påskris med fjädrar och glasprismor

Påskris-DIY-Detaljer.se

Visst är det underbart när knoppar brister! Hela den här perioden på våren, när man kan ta in ris och kvistar som slår ut, och när de så småningom börjar slå ut utomhus också – finns det någon bättre tid på året?

Det är ju inte bara det traditionella björkriset som är vackert att ta in och se hur det långsamt slår ut. Man kan plocka in i stort sett vilka kvistar som helst. Äpple, körsbär, slån som blommar vackert, men också sälg, lönn, rönn eller ask. Vedartade, tjockare grenar behöver hett vatten för att sätta igång och utveckla sina blad. Men även om man misslyckas med bladsprickningen kan grenarna faktiskt vara vackra i vas. Med lite fjädrar och annat pynt på…

Glasprismorna som vi har använt här är slipade av riktigt kristallglas. De är lite tunga och behöver därför en något kraftigare gren som bär upp dem. Och de bryter vårljuset fantastiskt vackert.

Det kan också vara lite kul att hoppa över de traditionella fjädrarna i massa olika färger och istället ta en grön som matchar bladen tillsammans med naturfjädrar i olika bruna och grå toner.

Vi har använt:

Glasprismor i form av kula, istapp och droppe

Vaxad lintråd att hänga prismorna i

Naturfjädrar

Gröna fjädrar

Påskris-DIY-Detaljer.se

Påskris-DIY-Detaljer.se

Påskris-DIY-Detaljer.se

Påskris-DIY-Detaljer.se

Ljuslyktor med naturfjädrar

Fjäderlyktor-DIY-Detaljer

Naturen är den bästa formgivaren. En närmare titt på naturfjädrar kan avslöja den mest fantastiska mönsterskatt! Håller man dem mot ljuset blir det ännu tydligare, så därför är det just där de ska få hamna – mot ljuset.

Fästa mot en enkel rak glaslykta eller mindre vas blir de perfekta som ljuslyktor nu när påsken närmar sig…

Fjäderlyktor2-DIY-Detaljer

Du behöver:

Ljuslyktor i glas

Naturfjädrar

Decopagelim

Pensel

Limpistol

Natursnöre

Sax

Fjäderlyktor3-DIY-Detaljer

Gör så här:

Pensla på lim på ljuslyktorna och börja täcka dem med fjädrar uppifrån runt hela övre kanten innan du fäster dem omlott nedåt. Använd ett lim som du kan pensla på och som blir transparent när det torkar.

Vissa fjädrar kan man behöva klippa av i nederkanten om de är för långa. Vira ett natursnöre runt och några varv och knyt så att fjädrarna sitter tätt mot glaset.

Tänk på att fjädrarna inte bör sticka upp mer än några millimeter över glaskanten på lyktan på grund av brandrisken.

Är det större och styvare fjädrar (som på de två översta bilderna här) använder man limpistol istället för decopagelim för att fästa fjädrarna mot lyktan. Fäst dem bara på en punkt på mitten ungefär där du tänkt knyta snöret senare, så syns inte limmet.

Fjäderlyktor4-DIY-Detaljer Fjäderlyktor5-DIY-Detaljer Fjäderlyktor6-DIY-Detaljer

Äggkoppar i eneträ

Äggkoppar-DIY-Detaljer

Doften av eneträ på frukostbordet, nykokta ägg och nybakat bröd. Det är så man vill ha sin helgfrukost!

De äggformade äggkopparna vi gjort den här veckan får stå för enedoften.

Kanske fick du tälja smörknivar tills fingrarna blödde i skolslöjden? Bara lugn. Det här projektet är faktiskt enklare. Visserligen är eneträ ganska hårt att arbeta i, men med rätt verktyg går det som en dans! De japanska handsågarna som sågar på draget ger extra fina skär och är enkla att arbeta med. Tycker man att det är svårt att såga i en 45 graders vinkel kan man dessutom ta hjälp av en geringslåda, men det är inte nödvändigt.

Kvistborren ger också väldigt fina och exakta hål, men för att använda den bör man ha tillgång till en pelarborrmaskin. Annars använder man en vanlig borr i samma dimension.

Du behöver:

Eneträ, 60-80 mm i diameter

Japansk handsåg (utan rygg)

Geringslåda (bra att ha men inte nödvändig)

Kvistborr, 22 mm

Morakniv

Filar

Sandpapper

Äggkoppar-DIY-Detaljer

Gör så här:

Såga enestammen i skivor med ca 45 graders vinkel. Skivorna ska vara cirka 2 cm tjocka. Borra ett hål i ena delen av skivan, ungefär där gulan sitter på ett ägg sett i genomskärning. Skala av barken från träskivorna med en morakniv. Tälj, fila och slipa till formen på skivorna så ägglik som möjligt. Med en rund- och en halvrund fil försänker du även borrhålet så att ägget passar bättre i hålet. Slipa med grovt slippapper först och sedan ett riktigt fint för att få äggkoppen riktigt mjuk och len.

Äggkoppar-DIY-Detaljer

Sen är det bara att duka upp frukostbordet.

Vi har använt bokstavsbrickor i trä som placeingskort på den här bilden. Gröna fjädrar och pärlhönsfjädrar passar också fint som dekoration på påskbordet.

Äggkoppar-DIY-Detaljer

Äggkoppar-DIY-Detaljer

Äggkoppar-DIY-Detaljer

 

Ljus idé för de udda kaffekopparna

Påskljus-DIY-Detaljer

Gamla tiders kaffekoppar används allt mer sällan. De flesta av oss vill ha större muggar att dricka kaffe ur, så de gamla kopparna blir kanske mest stående i något skåp. Vilket är synd eftersom de ofta är väldigt vackra!

Men det går ju att använda dem till annat. Gamla kaffekoppar är perfekt att gjuta ljus i.

De här udda kopparna är inköpta på loppis för ett par tior, sen behöver man bara vekar och ljusmassa, om man inte sparat en massa ljusstumpar som man kan återanvända.

Så här lagom till påsk känns det helt rätt med lite extra färgklickar på bordet, så även ljusmassan har vi färgat för att få ytterligare färg.

Påskljus-DIY-Detaljer

Du behöver:

Kaffekoppar

Vaxade ljusvekar

Gjutmassa, eller gamla ljusstumpar

Ljusfärg

Smältkanna, eller rostfri bunke över vattenbad på spisen

Påskljus-DIY-Detaljer

Gör så här:

Ställ de vaxade vekarna i botten på kaffekopparna. Vekarna kar en metallbotten och är vaxade för att de ska hålla sig raka, vilket gör det betydligt enklare än att använda vanliga vekar. Smält ljusmassan du tänkt använda. Använd antingen en smältkanna som är vattenmantlad eller smält massan i en rostfri bunke över en kastrull med kokande vatten i. Innan du börjar smälta massan är det bra att försöka beräkna hur mycket som går åt, särskilt om du tänkt färga in massan i olika färger.

Använder du gjutmassa kan du enkelt skopa upp i de koppar du ska ha. Räkna dock med att massan minskar när den smälter så det behövs nästan två koppar massa till en färdig kopp. Tillsätt lite färgpigment. Några så korn räcker, och det är bättre att börja med lite för lite än att tillsätta för mycket färg direkt – för då måste man späda med mer gjutmassa.

Häll upp och låt ljusen svala. Se till att vekarna står mitt i kopparna, eventuellt kan man behöva stödja dem lite med en kaffesked ovanpå som veken får ”luta” emot.

Gör likadant med nästa färg, men se till att torka ur smältkärlet med hushållspapper mellan varje färg.

Tänk också på att ljusmassan kan sjunka ihop en aning när ljusen svalnar, så ibland kan man vilja fylla på dem lite extra. Därför är det bra att inte ha bråttom innan man byter färg.

Påskdukning-DIY-Detaljer

På påskbordet kan det också vara fint med enkla placeringskort som dessa , gjorda av ett natursnöre och pappersetiketter .

Himmel-DIY-DetaljerPåskdukning-DIY-Detaljer

Vi har också dekorerat bordet med kvistar av vide och små fågelbon, du hittar liknande här och här.

Det vita äggen i fågelbona är dekorerat med bladmetall i guldfärg. För att få bladmetallen att fästa penslar du på ett lager primer. Men maskera först en rak linje runt ägget med maskeringstejp. Låt primern torka en lite stund och pensla sedan försiktigt fast bladmetallen på äggets ena halva. Låt torka någon timme innan du drar bort maskeringstejpen och borstar bort överflödig bladmetall. Vi använde urblåsta ägg, så att man sedan kan spara dem till nästa påsk.

Påskdukning-DIY-Detaljer

Påskfåglar i filt

påskfågel-DIY-Detaler

Äntligen är det mars! Fåglarna kvittrar utanför fönstret och inne kan man sätta igång med påskpysslet på allvar. Snart är det påsk! Fula finkar och ruggiga ugglor kommer att häcka på vårt påskbord i år.

Det här påskpysslet är perfekt att pyssla tillsammans med barnen. Det ska inte vara perfekt – fantasifullt och fulsnyggt är ordet!

När fåglarna är färdiga använder man dem som ljusstakar på bordet. Eller så klär man in en oöppnad flaska med något gott i som den perfekta gå-bort-presenten i påsk.

Vi har använt oss av fyra olika färger på filten och delat upp dem i grupper om tre-och-tre. På så sätt får man lite ordning bland färgerna. Flaskor i olika höjder och former är också trevligt om man vill ha en hel flock på bordet.

Du behöver:

Flaskor, tomma, rena och torra (eller oöppnade)

Filt i fyra färger. Fler färger hittar du här

Sax

Lim

Lufttorkande lera

Limpistol

påskfågel-DIY-Detaler

Gör så här:

Börja med att klippa till alla fjädrarna som fjäll med en halvrund ände. Fjädrarna behöver inte alls klippas i samma storlek, det är tvärtom en fördel för det ruggiga uttrycket att de klipps utan mall och blir lite olika.

Enklast är att först klippa remsor av filten, sedan vika remsan från ena änden lagom långt för två fjädrar, och klippa till rundningen på två samtidigt.

Klipp så många fjärdar som du tror att du behöver.

Limma fast fjädrarna på flaskan nerifrån och upp. Vi använde ett allim som vi doppade fjärdarnas överkant i, men man kan också använda limpistol om man föredrar det. Limma ett varv runt flaskan i taget och limma sedan varv efter varv uppåt. Fäst fjädrarna omlott så att inget av flaskan syns igenom fjäderdräkten.

Klipp till ögon som du vill ha dem. Vi använde tre olika färger till ögonen med den mörkaste som pupill. Limma fast ögonen.

Forma näbbar av lufttorkande lera, kontrollera att de passar på fåglarna. Låt dem torka några timmar innan du limmar fast dem med limpistol.

påskfågel-DIY-Detaler

påskfågel-DIY-Detaler

påskfågel-DIY-Detaler

Äggkorg i luffarslöjd

Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se

En klassisk äggkorg i luffarslöjd är lika användbar idag som för hundra år sedan, när luffarna var en vanligt inslag i vardagslivet. Efter den industriella revolutionen på 1800-talet blev ståltråd en billig och lättillgänglig vara, vilket kringdrivande luffare snart upptäckte. Den som hade lite sinne för proportioner, starka nypor och ett par tänger kunde tjäna sitt levebröd på att tillverka allt från korgar till karottunderlägg, brödnaggar och vispar i ståltråd. Någon verkstad behövde man inte, den kunde man liksom ”ha i fickan”. Trådslöjden blev en konstart som så småningom kom att kallas luffarslöjd just eftersom så många luffare blev duktiga på konsten. Men den är populär än idag och har fått ett uppsving på senare år, vilket inte minst märks i antikhandeln där priserna på gamla kroger och andra föremål mångdubblats.

En klassisk äggkorg är lika dekorativ som praktisk och har man inte tummen mitt i hand tillverkar man en själv på några timmar!

Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se  Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se

Du behöver:

Järntråd, svartglödgad både 0,7 mm och 1,5 mm

Hårddragen tråd, 5 st

Multifunktionstång

Tidningspapper

Bultsax

Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se

Gör så här:

1. Börja med att klippa till fem långa bitar av den tunnaste tråden, här kallad ”spoltråd”. Cirka 2 meter långa bitar är lagom. Vik spoltrådarna på mitten så att du vet var mitten är.

Rulla ihop tio små spolar av tidningspapper och rulla upp spoltråden från båda ändar på spolarna.

Lägg ihop de fem tunna spoltrådarna med fem hårddragna trådar. Håll trådarna i ett grepp så att de hårddragna trådarna ligger så platt som möjligt parallellt med varandra och de tunna trådarna ovanpå. Surra ihop dem på mitten med tunn ståltråd, och fäst i båda ändar genom att peta in tråden tillbaka under det lindade området.

2. Böj ut de hårddragna trådarna så att de fördelar sig på jämnt avstånd från varandra. Fördela trådspolarna så att varje svetstråd har en trådspole. Snurra tråden tre varv runt varje hårddragen tråd.

Gör en liten ögla på den 1,5 mm tjocka tråden, här kallad ”najtråd” och fäst på en av de hårddragna trådarna. Fäst sedan najtråden vid varje hårddragen tråd genom att fortsätta snurra den tunna ståltråden två varv runt varje hårddragen tråd. På så vis både fäster man najtråden mot den hårddragna tråden och får samtidigt ett lagom avstånd till nästa varv.

Fortsätt på samma vis tills du har fått en lagom stor platt botten på korgen.

3. Vänd på botten så att sidan med najtråden ligger nedåt. Nu kan du börja böja de hårddragna trådarna uppåt och forma dem till en rund korg. Allt eftersom man kommer längre uppåt fortsätter man att forma de hårdragna trådarna som är ganska hårda att böja.

4. Den klassiska äggkorgen är något päronformad, men med en tydligare ”knyck” i midjan och den översta delen är rak som en cylinder. Håll korgen en bit ifrån dig så är det lättare att se hur trådarna ska böjas.

 

Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se

5. När man gjort sista varvet klipper man av de hårddragna trådarna, men lämnar ett par centimeter. Använd bultsax, för den hårddragna tråden är inte lätt att klippa av med vanlig avbitartång.

6. Böj ned ändarna på de hårddragna trådarna med hjälp av en tång. Fortsätt att vira de tunna trådarna runt översta kanten. Om man vill kan man göra sista varvet najtråd dubbelt, för att få en mer markerad överkant på korgen.

 

Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se

7. Klipp till en lagom lång bit najtråd till handtag. Klipp tråden så lång att den räcker att vikas dubbel.

8. Vira spoltråd längs hela handtaget, vira tätt så syns inte skarvarna och så att handtaget blir bekvämt att hålla i.

Sen är det bara att fylla korgen med ägg! Den som har egna höns har säkert märkt att de börjat värpa på allvar nu när våren är på intåg.

Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se

Snabba kråkfötter till påskbordet

1w

Ibland hinner man inte. Städa, handla, laga mat. Pyssla. Kanske har man stora planer för påskdekorationerna, och så plötsligt är påsken här. Det här är några snabba kråkfötter (eller är det kycklingfötter måntro?), du böjer till dem på en halvtimme av ståltråd. Ett litet äggformat kort med namn, eller kanske bara en liten ”glad påsk” hälsning hålls fast av den lilla fotställningen. Ringen som håller kortet blir samtidigt en liten ”gula” på det äggformade kortet som man kan färglägga om man vill.

2w

Du behöver:

Svartglödgad järntråd, 1,5 mm tjock

Kombinationstång (som både är avbitare och som kan hjälpa dit att nypa ihop varje varje liten kycklingtå)

Vitt papper eller tunn hobbykartong

Penna

Sax

4w

Gör så här:

Börja med att böja till en ring i två varv. Låt tråden löpa rakt ned från ringen i ungefär 4 centimeter, böj sedan bakåt och forma en ”häl” på den första kycklingfoten. Fortsätt framåt och forma tre tår, använd en kombinationstång för att klämma ihop tårna vid varje spets. När första foten är klar böjer du tråden tillbaka upp mot ringen, och sedan tillbaka ned igen och börjar till en likadan fot. Arbetet kan sitta kvar på ståltrådsrullen hela tiden.

5w

Klipp ut äggformade kort, skriv namn på och fäst i ringen. Om du vill kan du färglägga kortet inne i ringen så att det ser ännu mer ut som ett ägg.

6w

Till vårt påskbord gjorde vi även ett litet fågelbo av ståltråd, men av en tunnare kvalitet på 0,7 mm. Det är bara att snurra och forma på fri hand, varv efter varv. Ett tomt, ursköljt hönsägg fungerar bra som vas för några små vårblommor i fågelboet.

3w 7w 8w 9w 10w

Äggställ till de nyvärpta äggen

1w

Alla lyckliga hönsägare brukar märka att våren är på väg när hönsen börjar värpa på allvar igen. Men även om man inte har egna höns kan det vara trevligt att förvara äggen med stil – i ett egentillverkat äggställ i trä.

2w

Du behöver:

Plywoodskiva, ca 10 mm tjock, 13 x 29 cm

Såg

Blyertspenna

Fil

Sandpapper

Hålsåg

4 st Träkulor, 37 mm

4 st Träkulor 30 mm

4 st träkruvar, 70 mm långa

Vit färg

Pensel

5w

Gör så här:

Börja med att såga till din plywoodskiva i de mått du vill ha dem. Vårt äggställ mäter 13 x 29 cm och rymmer 10 normalstora ägg. Men alla som har egna höns vet att ägg kan vara olika stora.

Slipa kanterna med sandpapper. Mät och markera var hålen ska vara. För normalstora hönsägg är 4 cm lagom stora. Borra först med vanlig borr för att hålen ska hamna precis där du vill ha dem. Fila kanterna inuti hålet med en halvrund fil och sedan sandpapper.

6w

Skruva fast träkulorna som fötter i varje hörn. Måla.

7w4w