Personligt påskpynt – Fågelburar i luffarslöjd

Fågelbur-DIY-Detaljer

Fåglarna har börjat kvittra utomhus och påsken är äntligen här. Den som inte redan påskpyntat har det roliga kvar!

Små fågelburar i luffarslöjd böjer man till på en halvtimme. Den mjukglödgade järntråden är enkel att jobba med och det behövs egentligen bara en bit papp och lite torrt gräs från trädgården för att skapa de här små fågelburarna som ruvar på var sitt guldglittrande ägg.

Fågelburarna är pynt som kan fungera året om. Fyll dem med ett gäng chokladägg till påsk och byt ut till små fåglar eller fjärilar när påsken är slut.

Du behöver:

Järntråd 1,5 mm

Järntråd 0,7 mm

Tång

Svart hobbykartong

Sax och rund mall eller cirkelskärare

Torrt fjolårsgräs

Hönsägg eller plastägg

Guldspray eller guldglitter, lim och pensel

Organzaband

Steg-för-steg-fågelbur-DIY-Detaljer

Gör så här:

Rita upp och klipp ut rondeller ur svart papp, cirka 13 cm i diameter. Använd ett litet tefat som mall, eller skär ut med en cirkelskärare. Markera åtta hål med en penna på jämna avstånd en centimeter in från ytterkanten runt hela cirkeln. Stick hål vid markeringarna med en bit ståltråd.

Klipp till fyra bitar 1,5 mm tjock järntråd ca 50 cm långa. Böj järntrådarna till en båge med en mjuk böj på mitten och stick ned ändarna i hålen i pappbotten så att varje båge sitter i hålen mitt emot varandra i botten.

Böj upp ändarna med en skarp 90 graders vinkel så att botten inte trillar ur. Klipp till en bit av den 0,7 mm tjocka järntråden, gör en ögla och snurra sedan ihop de tjockare trådarna i mitten av böjen, högst upp på buren så att de håller ihop stadigt.

Klipp till tre bitar tunn järntråd, ca 50 cm långa. Ta en tråd och vira den ett varv runt varje tjock tråd hela vägen runt buren innan du fäster och klipper av överflödig tråd. Gör likadant med de två andra trådarna så att det bildas ett glest galler.

Vira ihop gammalt torrt fjolårsgräs till ett litet fågelbo lagom stort till buren, dra försiktigt upp de understa gallertrådarna och peta in gräsboet i buren.

Spraya ett urblåst hönsägg med guldfärg eller måla det med lim och strö över guldglitter (eller både och), pilla försiktigt in ägget i boet. Dra tillbaka gallertrådarna så att de fördelas jämnt. Fäst ett band i burens övre ögla och häng upp.

Fågelbur-DIY-Detaljer

Fågelbur-DIY-Detaljer

Flugkupa i ståltråd och tyll

Flugkupa-DIY-Detaljer

Flugor i maten och getingar i glasen. Nej, tack! Surrandet hör visserligen sommaren till – men det går att skydda mat och dryck från krypen. En enkel flugkupa med stomme av ståltråd och nät av tyll svänger man ihop på några lediga sommartimmar i skuggan. Det är dessutom riktigt roligt! Och sen är maten fredad.

Flugkupa-DIY-Detaljer

Du behöver:

Svartglödgad järntråd, 1,5 mm

Tång

Måttband

Mönsterpapper

Penna

Tyll

Sytråd i matchande färg till tyllen

Tillgång till symaskin

Sax

Vaxad lintråd, natur

Nål

Flugkupa-DIY-Detaljer

Gör så här:

Kapa till fyra 160 cm långa bitar av ståltråden. Böj dem på mitten runt något runt och lagom stort så att alla trådar formar en ögla. Tvinna ihop dem några varv. Dela upp trådarna två och två och tvinna dem i cirka 30 cm, eller ungefär hälften av trådarnas längd. Böj dem sedan i 90 grader rakt ut åt varsitt håll. Gör likadant med alla trådparen. Tvinna sedan ihopändarna så att de bildar ett skelett till en flugkupa.

Skelettet bildar nu fyra trekantiga former emellan ståltrådarna. Rita av dem på ett mönsterpapper och klipp sedan ut i tyllen. Tänk på att du måste lägga till cirka 2 cm sömsmån.

Sy ihop tyllbitarna, först två och två längs ena sidan och sedan allihop. Lämna en öppning för öglan. Trä på tyllen på ståltrådsskelettet. Sy fast tyllen i ståltrådsskelettet med vaxad lintråd (eller annan stark tråd). Klipp bort överflödig tyll i nederkanter och längs sömsmåner.

Den som vill kan också dekorera nätet med små blommor klippta i filt, eller med broderade blommor.

Flugkupa-DIY-DetaljerFlugkupa-DIY-Detaljer  Flugkupa-DIY-Detaljer

Visp i luffarslöjd

Luffarslöjdsvisp-DIY-Detaljer

Köksredskap i luffarslöjd var lika självklart förekommande i ett kök för hundra år sedan som plastskålar är idag. Vispar, karottunderlägg och brödnaggar i luffarslöjd fanns i alla hushåll – och de var tillverkade för hand. Och visst har de väl en slags charm som få masstillverkade föremål besitter?

Numera ägnar vi oss kanske inte främst åt luffarslöjd för att vi har ett behov av att tillverka våra egna bruksföremål, men hantverket lever kvar. Och det är ganska enkelt att lära sig! En visp kan i stort sett vem som helst böja till. Man måste ha lite styrka i nyporna, ett par tänger och en rostfri tråd.

Den rostfria tråden är lite hårdare och lite svårare att böja än den svarta mjukglödgade järntråden som man annars ofta använder till luffarslöjd. Den rostfria tråden har lite mer egen vilja och det krävs kanske lite träning innan man lyckas få det som man vill. Men en rulle ståltråd kan man göra många vispar av! Så det är bara att sätta igång och träna.

Du behöver:

Rostfri tråd, 2 mm tjock

Rostfri tråd, 1 mm tjock

Kombinationstång

Bultsax (bra att ha för att bita av den tjockare tråden)

Tjock penna eller rundstav av vira tråden till vispspiralen runt, som du ser nedan.

Rostfritråd-DIY-Detaljer

Gör så här:

Klipp till en 130 cm lång bit av den tjocka ståltråden. Böj den på mitten och forma en ögla lagom stor för vispspiralen. Tvinna trådarna tre varv. Kanske behöver du använda tången att hålla öglan med medan du tvinnar trådarna. Tänk bara på att tången ganska lätt lämnar fula avtryck i tråden, så en bit tyg emellan tångens tänder och tråden kan vara på sin plats.

Böj ned trådarna så att de löper parallellt med varandra. Efter cirka 15 cm tvinnar du ihop dem igen och böjer sedan ändarna rakt utåt.

Böj sedan trådarna tillbaka upp mot vispöglan och låt dem korsa varandra ungefär på mitten av skaftet. Tvinna några varv även där. Fäst sedan trådarna runt vispens ”axlar” och klipp av ändarna.

Spiralen gör du genom att vira den tunna tråden runt till exempel en tjock penna. Vira många varv tätt, tätt. Dra sedan av spiralen och dra ut den så att den blir lagom gles för din visp. Snurra på den på vispöglan och klipp av överflödig tråd. Vispen är klar!

Visp-steg-för-steg

Den beskrivna modellen är en av de mest klassiska, men det har funnit otaliga varianter genom tiderna. En annan modell ser du nedan. När man väl lärt sig tämja tråden kan man experimentera och göra sina egna modeller.

Luffarslöjdsvisp-DIY-Detaljer Luffarslöjdsvisp-DIY-Detaljer Luffarslöjdsvisp-DIY-Detaljer

Äggkorg i luffarslöjd

Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se

En klassisk äggkorg i luffarslöjd är lika användbar idag som för hundra år sedan, när luffarna var en vanligt inslag i vardagslivet. Efter den industriella revolutionen på 1800-talet blev ståltråd en billig och lättillgänglig vara, vilket kringdrivande luffare snart upptäckte. Den som hade lite sinne för proportioner, starka nypor och ett par tänger kunde tjäna sitt levebröd på att tillverka allt från korgar till karottunderlägg, brödnaggar och vispar i ståltråd. Någon verkstad behövde man inte, den kunde man liksom ”ha i fickan”. Trådslöjden blev en konstart som så småningom kom att kallas luffarslöjd just eftersom så många luffare blev duktiga på konsten. Men den är populär än idag och har fått ett uppsving på senare år, vilket inte minst märks i antikhandeln där priserna på gamla kroger och andra föremål mångdubblats.

En klassisk äggkorg är lika dekorativ som praktisk och har man inte tummen mitt i hand tillverkar man en själv på några timmar!

Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se  Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se

Du behöver:

Järntråd, svartglödgad både 0,7 mm och 1,5 mm

Hårddragen tråd, 5 st

Multifunktionstång

Tidningspapper

Bultsax

Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se

Gör så här:

1. Börja med att klippa till fem långa bitar av den tunnaste tråden, här kallad ”spoltråd”. Cirka 2 meter långa bitar är lagom. Vik spoltrådarna på mitten så att du vet var mitten är.

Rulla ihop tio små spolar av tidningspapper och rulla upp spoltråden från båda ändar på spolarna.

Lägg ihop de fem tunna spoltrådarna med fem hårddragna trådar. Håll trådarna i ett grepp så att de hårddragna trådarna ligger så platt som möjligt parallellt med varandra och de tunna trådarna ovanpå. Surra ihop dem på mitten med tunn ståltråd, och fäst i båda ändar genom att peta in tråden tillbaka under det lindade området.

2. Böj ut de hårddragna trådarna så att de fördelar sig på jämnt avstånd från varandra. Fördela trådspolarna så att varje svetstråd har en trådspole. Snurra tråden tre varv runt varje hårddragen tråd.

Gör en liten ögla på den 1,5 mm tjocka tråden, här kallad ”najtråd” och fäst på en av de hårddragna trådarna. Fäst sedan najtråden vid varje hårddragen tråd genom att fortsätta snurra den tunna ståltråden två varv runt varje hårddragen tråd. På så vis både fäster man najtråden mot den hårddragna tråden och får samtidigt ett lagom avstånd till nästa varv.

Fortsätt på samma vis tills du har fått en lagom stor platt botten på korgen.

3. Vänd på botten så att sidan med najtråden ligger nedåt. Nu kan du börja böja de hårddragna trådarna uppåt och forma dem till en rund korg. Allt eftersom man kommer längre uppåt fortsätter man att forma de hårdragna trådarna som är ganska hårda att böja.

4. Den klassiska äggkorgen är något päronformad, men med en tydligare ”knyck” i midjan och den översta delen är rak som en cylinder. Håll korgen en bit ifrån dig så är det lättare att se hur trådarna ska böjas.

 

Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se

5. När man gjort sista varvet klipper man av de hårddragna trådarna, men lämnar ett par centimeter. Använd bultsax, för den hårddragna tråden är inte lätt att klippa av med vanlig avbitartång.

6. Böj ned ändarna på de hårddragna trådarna med hjälp av en tång. Fortsätt att vira de tunna trådarna runt översta kanten. Om man vill kan man göra sista varvet najtråd dubbelt, för att få en mer markerad överkant på korgen.

 

Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se

7. Klipp till en lagom lång bit najtråd till handtag. Klipp tråden så lång att den räcker att vikas dubbel.

8. Vira spoltråd längs hela handtaget, vira tätt så syns inte skarvarna och så att handtaget blir bekvämt att hålla i.

Sen är det bara att fylla korgen med ägg! Den som har egna höns har säkert märkt att de börjat värpa på allvar nu när våren är på intåg.

Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se

Julstämning med koppartråd och gammalt papper

Kopparängel-DIY-detaljer

Den röda tråden den här veckan… är koppartråd. Ett så enkelt material, men samtidigt så vackert. Och användbart! Linda några varv runt en klädnypa av gammaldags modell, böj till ett par vingar och avsluta med en liten gloria. Vips har du en jättefin placeringskortshållare för glögglasen.

Till placeringskortsängeln behöver du:

Gammaldags klädnypor

Koppartråd 0,7 mm

Avbitartång

Koppartråden har också fått agera stam i de här små julgranarna som är fina att ställa upp bredvid julkrubban, eller bara som de är i ett fönster.

Pappersgran-DIY-detaljer

Till julgranarna behöver du:

Gammalt papper ur en bok

Brunt bakplåtspapper eller vaxat papper

Cirkelskärare

Skärmatta

Koppartråd 2 mm

Börja med att skära till cirklar av pappret i olika storlekar. Böj sedan till en fot genom att göra en liggande cirkel och sedan böja tråden vidare rakt upp som stam. Trä på dina papperscirklar, börja med de största först. Varva gammalt bokpapper med vaxat papper eller brunt bakplåtspapper. Om man knöcklar till det bruna pappret lite är det enklare att få lite mer ”volym” i granen.

Cirkelskärare-diy-detaljer

Avsluta med att böja till en stjärna längst upp, och klipp sedan av tråden. Eller så klipper du till en stjärna av pappret och trär på den högst upp.

Pappersgran-DIY-Detaljer

Av samma material som till granarna gjorde vi även en dörrkrans för inomhusbruk.

Stjärnorna var kul att klippa till. Vi klippte helt på fri hand så att alla fick olika form och storlek. Stjärnorna av gammalt bokpapper klippte vi ur dubbelt papper för att sedan limma ihop dem i par igen i kransen.

Pappersstjärna-DIY-Detaljer

Kransen gör man av samma slags koppartråd som granarnas stammar. Linda lite slarvigt runt runt tills du fått en lagom tjock och tät krans. När kransstommen är klar limmar du fast stjärnorna i par med en koppartråd emellan. Använd ett limstift. De bruna stjärnorna stack vi bara in mellan trådarna. Kransen är klar!

Kopparkrans-DIY-Detaljer

Buusiga insekter – varning för kusligt Halloweenpyssel!

HalloweenInsekter4

Halloweenfesten närmar sig med stormsteg och det är dax att förbereda för festen. Vad sägs om att skrämma gästerna med några creepy kryp? Eller riktigt busiga baggar som klättrar på dricksglasen…

Det här är kanske inget för den med allvarlig insektsfobi, men lite lagom läskigt för alla oss andra. Låt insekterna invadera middagsbordet!

HalloweenInsekter1

 

Vi har gjort ljuslyktor med spindelnät av guldfärgad dekorväv och insekter av prismor, pärlor, ståltråd och papper.

Till ljuslyktorna behöver du:

Glas eller små vaser

Decoupagelack för glas

Pensel

Sax

Dekorväv i guld

Pensla decoupagelack på glaslyktorna. Fäst dekorväven och klipp bort överflödig väv. Låt torka. Klipp rent kanter en extra gång om det behövs. Lacka eventuellt ytterligare ett lager ovanpå väven.

Till insekterna behöver du:

Järntråd 0,7 mm

Kombinationstång

Akrylprismor

Träpärlor

Svart papper

Brunt bakplåtspapper eller vaxat papper

Steg-for-stegSteg-for-steg2

Gör så här:

Klipp till sex eller åtta lika långa bitar ståltråd (en till varje ben). Cirka 10-12 centimeter är lagom. Böj trådarna med en mjuk böj på mitten som en märla. Börja med att tvinna ihop två av märlorna med varandra från mittenböjen och utåt. När du kommit ungefär halvvägs sticker du in spetsen på saxen eller en pennspets mellan trådarna så att det mellan två varv bildas en liten ögla, ett ”knä”. Fortsätt sedan att tvinna trådarna tajt hela vägen ut. Fortsätt och tvinna ihop alla märlorna mot varandra på samma sätt tills du fått en liten benställning, se bilderna ovan.

Fäst en pärla eller en prisma som kropp mot benställningen genom att vira fast den med ståltråd. Vill du ha vingar klipper du till dem av papper och fäster även dessa med ståltråden mot kroppen. Forma benen som du vill ha dem, förslagsvis genom att låta insekten hänga över kanten på ljuslyktan med ett av sina ben.  Eller kanske på dricksglasen?

HalloweenInsekter2HalloweenInsekter6 HalloweenInsekter3 HalloweenInsekter5

Sticka med mässingstråd

4w

Att ståltråd är ett otroligt användbart material upptäcktes redan på 1800-talet när den började tillverkas industriellt. Den så kallade luffarslöjden fick sitt namn av att kringresande hittade ett sätt att tjäna pengar på föremål de kunde tillverka med sina egna händer och ett billigt material.

Det var praktiskt för den som inte hade någon fast adress eller arbetsplats – man behövde ju i princip bara en rulle tråd, ett par tänger och sin egen fantasi!

Den traditionella luffarslöjden har sina egna tekniker. Men tråden har oanade möjligheter om man bara tänker utanför boxen!

Så varför inte sticka med ståltråd?

7w

Vi använde helt enkelt en stickring för att sticka en lampskärm i tunn mässingstråd. Då är det enkelt att få det jämnt och den runda formen får man gratis. Till lampskärmen blev det även en ljuslykta och en vas.

Du behöver alltså:

Stickringar

Mässingstråd 0,5 mm

Avbitartång

Lampsladd

1w

Gör så här: Sticka på precis samma sätt som med ett garn på en stickring. Man gör alltså så här; Snurra tråden ett varv medsols runt varje pinne, en efter en, motsols varvet runt. Gör likadant två varv runt ringen. Lyft den undre öglan över den övre och släpp på insidan av ringen. Snurra ett varv igen och upprepa proceduren tills du stickat en tub av lagom längd.

2w

Klipp av tråden med en meters marginal och dra den igenom varje ögla när du lyft av den av ringen. Dra ihop änden och forma samtidigt. Dra ihop tills mittenhålet är lagom stort att hänga lamskärmen över en lamphållare. Tänk på att du kan behöva trä upp den på sladden så att takproppen inte blir för stor att dra igenom hålet. Det kan vara bra att använda till exempel en cyliderformad vas, eller en lagom stor glasburk att trä metalltuben över när man ska dra ihop avslutningen, då är det enklare att forma. Fäst tråden som en lite knut och klipp av. Klart!

3w

6w

8w

Ett par balletskor – av ståltråd

Balletsko4w

Ståltråd är ett underskattat material. Med en mjukglödgad ståltråd kan man skapa nästan vad som helst. Allt man behöver är en rulle tråd, ett par tänger, två händer och den egna fantasin! När den industriella revolutionen gjorde ståltråden till ett billigt material upptäckte man snabbt att tråden är perfekt att tillverka diverse bruksföremål av. Allt från karottunderlägg till brödkorgar, vispar, brödnaggar, fågelburar och leksaker tillverkades i ståltråd för hand. Kringresande så kallade luffare blev inte sällan duktiga på konsten och hantverket blev ett sätt att kunna få in pengar till brödfödan. Därför kallas trådslöjd ofta luffarslöjd idag.

Numera blir det allt vanligare att tråden används för att tillverka konstföremål och dekorationer. Mjukglödgad ståltråd är perfekt att skulptera i. Men om man tycker det låter lite för avancerat kan man istället göra tvådimensionella dekorationer. Det är precis som att rita – fast med ståltråd. Det kan bli riktigt dekorativt, även med de allra enklaste trådarbeten.

Balletsko1w

Det kan vara en god idé att börja skissa upp det man vill göra på ett papper. Då kan man enkelt forma tråden efter skissen.

Du behöver:

Papper

Penna

Mjukglödgad järntråd 1,5 mm

Mjukglödgad järntråd 0,7 mm

Kombinationstång

Rosa organzaband

Lim

Sax

Gammal tavelram

Gör så här:

Skissa upp ett par balletskor (eller vad du vill göra) på ett papper. Böj den tjockare tråden efter skissen. Där du behöver fästa ihop trådarna använder du den tunnare tråden och virar några varv tätt.

Till balletskorna har vi även använt ett rosa organzaband. Börja med att limma fast bandet och ”Snöra” sedan skorna i sicksack som här nedan. Vi använde ett dubbelt band eftersom orgazabandet är så tunt.

Balletsko2w

Balletsko3w

En gammal tavelram inköpt för ett par tior på loppis fick rama in skorna.

Den som vill veta mer om luffarslöjd och hitta fler beskrivningar från allra enklaste till mer avancerade arbeten kan läsa mer i böckerna ”Luffarslöjd – och andra trådarbeten” och ”Trådkonster”.

Balletsko5w

Snabba kråkfötter till påskbordet

1w

Ibland hinner man inte. Städa, handla, laga mat. Pyssla. Kanske har man stora planer för påskdekorationerna, och så plötsligt är påsken här. Det här är några snabba kråkfötter (eller är det kycklingfötter måntro?), du böjer till dem på en halvtimme av ståltråd. Ett litet äggformat kort med namn, eller kanske bara en liten ”glad påsk” hälsning hålls fast av den lilla fotställningen. Ringen som håller kortet blir samtidigt en liten ”gula” på det äggformade kortet som man kan färglägga om man vill.

2w

Du behöver:

Svartglödgad järntråd, 1,5 mm tjock

Kombinationstång (som både är avbitare och som kan hjälpa dit att nypa ihop varje varje liten kycklingtå)

Vitt papper eller tunn hobbykartong

Penna

Sax

4w

Gör så här:

Börja med att böja till en ring i två varv. Låt tråden löpa rakt ned från ringen i ungefär 4 centimeter, böj sedan bakåt och forma en ”häl” på den första kycklingfoten. Fortsätt framåt och forma tre tår, använd en kombinationstång för att klämma ihop tårna vid varje spets. När första foten är klar böjer du tråden tillbaka upp mot ringen, och sedan tillbaka ned igen och börjar till en likadan fot. Arbetet kan sitta kvar på ståltrådsrullen hela tiden.

5w

Klipp ut äggformade kort, skriv namn på och fäst i ringen. Om du vill kan du färglägga kortet inne i ringen så att det ser ännu mer ut som ett ägg.

6w

Till vårt påskbord gjorde vi även ett litet fågelbo av ståltråd, men av en tunnare kvalitet på 0,7 mm. Det är bara att snurra och forma på fri hand, varv efter varv. Ett tomt, ursköljt hönsägg fungerar bra som vas för några små vårblommor i fågelboet.

3w 7w 8w 9w 10w