Gipskrukor – som gjutet för vårens första blommor

5w

Nu är det vår i luften! De första krukorna med vårlökar är här. Pärlhyacinter, krokus, iris och kungsängsliljor i kruka är ett vackert sätt att välkomna våren inomhus. När de blommat över kan man spara lökarna och peta ned dem i jorden utomhus för blomning nästa år.

Ett fint sätt att rama in blommorna är att tillverka äggformade krukor. Man gör dem enkelt själv av gipsbindor på en vanlig ballong.

8w

Du behöver:

Gipsbindor, som hittar du här

Ballonger, som du hittar här

Silkespapper, som du hittar här

Tidningsspapper

Djup papperstallrik eller gammal glasslåda

Sax

Gör så här:

Häll kallt vatten i en liten plastlåda eller papptallrik, något rent och tätt som du kan slänga när du är klar. Blås upp en ballong till storleken av ett strutsägg ungefär. Krukan ska bli lagom stor att sätta ned en vårlökskruka i.

Lägg ut tidningar som underlägg innan du börjar. Klipp till bitar av gipslindorna. Doppa dem i det kalla vattnet och lägg dem omlott över ballongen. Det är viktigt att vattnet är kallt, annars blir värmeutvecklingen så stor att ballongen kan spricka. Tänk också på att inte hälla ut gipsresterna i avloppet, det kan sätta igen rören.

Börja att ”bygga” din kruka mitt uppe på ballongen, det som sen ska bli botten. Lägg bindorna omlott och i flera lager för att krukan ska hålla. Lämna lite springor mellan bindorna mot överkanten, så att krukan ser ut litegrann som ett sprucket ägg. Låt torka några timmar innan du trycker hål på ballongen.

2w

Sno lite silkespapper runt blommornas plastkruka, så att den inte syns så väl innan du stoppar ned plastkrukan i äggkrukan. Vi har använt vanligt vitt silkespapper, men även limegrönt, guld eller silver blir fint till de här krukorna.

1w

3w

4w

Schablontryck med sprayfärg

5w

Schablontryck på kuddar är en snabbt och enkelt sätt att piffa upp och förnya hemmet en aning. Med schabloner är det enkelt att få snygga kanter på trycket. Använder man sprayfärg för textil blir det ännu enklare! Risken att färgen kryper in under kanterna är mindre med sprayfärgen.

De här kuddarna har vi sytt i en ganska grov juteväv för att få ett rustikt uttryck.

Du behöver:

Tyg, till exempel juteväv (eller naturfärgad linneväv)

Blixtlås

Sax

Sytråd

Tillgång till symaskin

Schablonfilm

Skärmatta

Schablonkniv eller rullkniv

Sprayfärg för textil

Mynt

Tidningar eller plast att lägga under

Tillgång till strykjärn och strykbräda

4w

Gör så här:

Rita upp ditt mönster på en ett schablonfilmsark och skär ut med en skalpell. De raka rutorna här ovan har vi skurit till i en skärmaskin, men till en mer komplicerad form behöver man skära ut med en rullkniv eller schablonkniv.

Klipp till delarna till kuddarna ur tyget med två centimeters sömsmån. Stryk tyget om det behövs för att få det helt slätt utan veck. Lägg ut tyget på tidningar och placera schablonen där du vill ha den. Lägg lite mynt ovanpå för att plasten ska ligga tätt och stilla mot tyget. Skaka flaskan med textilfärg och spraya. Lyft försiktigt bort plasten så att överflödig färg inte droppar. Låt torka i två timmar innan du fixerar färgen med ett varmt strykjärn i tre minuter.

1w2w3w

Sy ihop delarna till en kudde, börja med sidan där blixtlåset ska sitta. Vill man ha ett rustikt utseende som på dessa jutekuddar kan det passa att sy kuddarna med synlig sömsmån, alltså inte med räta mot räta och sedan vända kudden som man gör normalt. Glöm inte att sick-sacka kanterna.

När man använder sprayfärg för textilkan man leka mer med effekterna och behöver inte trycka med en helt jämn färgyta om man inte vill. Det går att göra flammiga effekter och blanda kulörer med mjuka övergångar. Man kan till och med göra batikeffekt med sprayfärgerna. Hur man gör det ser du här:

 

 

8w7w

 

 

Tre-i-rad sällskapsspel med guldkant

2w

Snön yr utanför fönstren och vissa lediga dagar är det skönt att bara sitta inne i stugvärmen med en kopp te, familj och vänner. Ett klassiskt tre-i-rad spel är lagom underhållande och kan få ligga framme på soffbordet tillsammans med vackra coffetableböcker och magasin.

Det är få ”ingredienser” du behöver för att tillverka det här spelet själv.

Du behöver:

* Träskiva, 4 cm tjock skiva sågad av en hel stam, gärna med barken kvar. Vi har använt en ekstam, men björk går också bra.

* Såg

* 6 små träskivor, cirka 1,5 cm tjocka

* Blyerstpenna

* Linjal

* Stjärnformad pepparkaksform, eller egen mall

* Decopagelim eller så kallad vattengrund – att fästa slagmetallen med.

* Slagmetall

* 2 Penslar

Tre-i-rad2

Gör så här:

Såga till träskivorna. Enklast är om man har tillgång till en rejäl kap- och gersåg, eller om man kan be en såg eller ett snickeri om hjälp för att få fina snitt. Självklart kan man såga själv med helt vanlig fogsvans också, det kräver lite ansträngning, bara! Ska man såga det små skivorna själv är det bra att använda en japansk handsåg, de ger väldigt fina snittytor och är lätta att såga med.

Om trästammarna du använder är färska bör skivorna få ligga och torka minst någon vecka. Tänk också på att den stora skivan som blir spelplan kan bli fuktig på undersidan väldigt lång tid. Så låt den inte ligga stilla på finaste fanérbordet i flera veckor, då kan det bli fuktskador på bordet.

När alla skivor är sågade markerar du spelplanens linjer med linjal och penna. Rita sedan stjärnmönstrets konturer. Vi använde en stjärnformad pepparkaksform, men man kan lika gärna gör en egen mall.

För att fästa slagmetallen målar man decopagelim där man vill att metallen ska fästa. Ta sedan försiktigt ett blad av metallen och lägg på det fuktiga limmet. Blås försiktigt så att det fäster, eller pensla försiktigt med en torr, mjuk pensel. Låt torka någon timme. Sedan borstar man bort metallen som inte fäst. Klart!

tre-i-rad36w