Äggställ till de nyvärpta äggen

1w

Alla lyckliga hönsägare brukar märka att våren är på väg när hönsen börjar värpa på allvar igen. Men även om man inte har egna höns kan det vara trevligt att förvara äggen med stil – i ett egentillverkat äggställ i trä.

2w

Du behöver:

Plywoodskiva, ca 10 mm tjock, 13 x 29 cm

Såg

Blyertspenna

Fil

Sandpapper

Hålsåg

4 st Träkulor, 37 mm

4 st Träkulor 30 mm

4 st träkruvar, 70 mm långa

Vit färg

Pensel

5w

Gör så här:

Börja med att såga till din plywoodskiva i de mått du vill ha dem. Vårt äggställ mäter 13 x 29 cm och rymmer 10 normalstora ägg. Men alla som har egna höns vet att ägg kan vara olika stora.

Slipa kanterna med sandpapper. Mät och markera var hålen ska vara. För normalstora hönsägg är 4 cm lagom stora. Borra först med vanlig borr för att hålen ska hamna precis där du vill ha dem. Fila kanterna inuti hålet med en halvrund fil och sedan sandpapper.

6w

Skruva fast träkulorna som fötter i varje hörn. Måla.

7w4w

Vårkrans till dörren

4w

Dörrkransen blir aldrig fel. Den måste bara uppdateras lite efter årstid och humör. Än finns inga blommor att binda kransar av, men knoppande vide får gärna ingå i vårkransen.

Den här passar fint till påsk, men håller även ett bra tag efteråt. Materialet klarar att hänga utomhus länge, i ur och skur.

1w

Du behöver:

Halmkrans som stomme, vi använde 280 mm i diameter

Vaddkulor i två storlekar

Juteväv, cirka 1,5 meter

Grönt tyg 1 meter, gärna i två olika toner

Blomstertråd

Videkvistar

2w

Gör så här:

Börja med att klä in själva kransstommen i juteväv. Klipp en remsa precis så bred att den går runt kransen, fäst genom att vira blomstertråden runt. Klä sedan in vaddkulorna i tyg. Klipp kvadrater av tygerna, precis lagom stora att täcka dem med lite marginal. Dra tyget hårt över kulorna och fäst genom att tvinna en bit ståltråd runt. Vi har förutom juteväven använt två sorters grönt tyg, som går lite ton-i-ton.

Fäst kulorna runt kransen med ståltråd som du virar runt. Varva bollar i olika storlekar och färger. Avsluta med en ögla på ståltråden som du kan använda som upphängning. Videkvistarna kan du antingen bara sticka in mellan bollarna, eller fästa varje kvist för sig med en bit ståltråd, så osynligt som möjligt. Vide som inte får vatten torkar, men fortsätter att hålla sig fin länge.

3w

Pappersägg till påskriset

Easterpaper2w

Knappt har sportlovet tagit slut förrän det är dags för påskförberedelserna. Riset ska tas in i god tid för att hinna slå ut till påsk. Och har man lite fantasi finns det så mycket annat att dekorera riset med än de klassiska färgade fjädrarna. En girland med ägghalvor tillverkad av gammalt notpapper kanske?

Du behöver:

Gammalt notpapper, eller vitt papper och stämpelmotivark för att stämpla notmönster

Blyertspenna

Sax

Färgat papper – till ”äggulan”

Cirkelskärare – att skära den runda ut gulan med, eller rund mall och sax

Satinband

Sytråd – i samma färg som satinbandet

Tillgång till symaskin

Easterpaper10w

Gör så här:

Klipp ut en äggformad mall. Vik den dubbel så att sidorna blir lika. Använd mallen och klipp ut bitar ur notpappret. Till varje ägghänge behövs fyra äggbitar. Om du inte har gammalt notpapper stämplar du vanligt vitt papper med notmönster som går att köpa färdigt på ett stämpelmotivark.

Mät hur stor äggula du vill ha. Skär ut med en rundskärare, eller rita en rund mall och klipp efter den. Till varje ägg behövs fem gulor. Lägg gulor och vitor över varandra med varannan vita och varannan gula. Var noga med att gulorna ligger stilla mellan papperslagren och att de ligger exakt över varandra. Lägg ett satinband över mitten och sy fast bandet samtidigt som du syr ihop alla papperslagren. Fortsätt att sy fast fler ägg på samma sätt med jämna mellanrum längs samma satinband. Avsluta med att vika ut pappershalvorna så att äggen blir tredimensionella.

Easterpaper5w

Vill du göra enstaka hängen istället för en girland syr du fast bandet dubbelvikt som en ögla samtidigt som du syr ihop alla papperslager.

Easterpaper1w

Easterpaper6w

Värmande äggmössor till frukostbordet

1webb

Ljumma, nykokta ägg på frukostbordet håller sig varma lite längre med en fin filtmössa. Som samtidigt kan bli en kul dekoration till frukostbordet, nästan som ett placeringskort. Låt en hel familj av harar och kycklingar sätta pricken över i på påskbuffén!

8webb

Du behöver:

Filt i olika färger

Sax

Tråd

Textillim

Paljetter

Svart ståltråd

Gör så här:

Mät dina ägg och klipp till en halvcirkelformad mall som blir lagom stor över ett ägg. Glöm inte att du behöver sömsmån. Klipp ut ögon, öron, nosar och näbbar i lite olika former. Det är kul om alla mössorna blir olika! Limma fast filtögon, nosar, inneröron och andra filtdetaljer. Låt limmet torka. Nu är det dags att sy ihop. Börja med näbbar. Lägg sedan ihop fram- och bakstycken med rätsidorna utåt. Eventuella öron som ska sys fast läggs på plats emellan. Sy ihop. Avsluta med att limma fast paljettögon samt att sticka igenom bitar av ståltrådar som morrhår.

2webb

3webb

4webb

5webb

6webb

7webb