Våningsfat av vintagefynden

1w

På nästan varje loppis kan man hitta gamla nysilverfat för någon tia. Ofta rejält oputsade, kanske lite repiga och med någon buckla. I lådan bredvid hittar man kanske gamla bakformar i metall. Även dessa med en och annan skönhetsfläck.

8w

Gillar man utséendet kallar man det hellre patina – och låter den svarta oxiden sitta kvar!

7w

Putsat eller ej – till våningsfat är nysilverfat och andra metallfat som gjorda!

Man kanske kan tro att det är svårt att borra i ett metallfat, men det är snarare lättare än att borra i gamla porslinsfat.

 

Allt du behöver är:

3 st fina fat i olika storlekar

3-delat kakfatshandtag

Borr

Skruvdragare

Var noga med att mäta ut mitten och borra först igenom fatet med en liten borr. Sedan tar du en borr med samma diameter som ställningen till våningsfatet. Sen är det bara att skruva ihop!

4w

3w

5w

6w

Drömfångare

1w

Drömfångaren kanske borde utses till årets DIY. Överallt ser man dem i alla tänkbara versioner. Den ursprungliga drömfångaren gjordes av indianer i nordamerika och troddes besitta magiska egenskaper. Hängandes intill en sovplats skulle drömfångaren kunna stoppa onda drömmar och locka till sig goda. Ursprungligen gjordes drömfångarna av grenar som bands till en cirkel med ett spindelnätsliknande mönster knutet av senor inuti. Längst inne i mitten satt en pärla eller ädelsten som skulle locka till sig vackra drömmar.

För de flesta av oss är drömfångaren idag mest av allt en dekoration och fantasin för hur de kan utformas verkar aldrig sina!

2w

En enkel drömfångare gör du av gamla virkade dukar uppspända i broderibågar. Sen är det bara att dekorera med band, spetsar, träpärlor och fjädrar, allt efter stil och smak.

Till de här drömfångarna använde vi:

Broderibågar

Spetsdukar (har du inga hemma är det lätt att hitta dem på loppis!)

Moulinégarn

Satinband

Natursnöre

Spetsband

Träpärlor

Kalkonfjädrar

Zpagettigarn, beige

Sax

Stoppnål – att trä satinbandet genom träpärlorna med

3w

Sweet dreams!

4w

Alla kan sticka!

Stickringar4w

Är du en av alla oss som aldrig riktigt lärt sig att sticka? Som har svårt att få till jämna maskor och tycker att en stickbeskrivning är rena grekiskan? Då är det här goda nyheter till dig. Alla kan sticka!

Jojo, tänker kanske du. Alla kan ju sjunga också, brukar det ju heta… Men det här är annorlunda! Näst efter hjulet är kanske stickringarna världens bästa uppfinning! (Nåja, en aning överdrivet kanske…) Med hjälp av en stickring kan man sticka jämna maskor utan att trassla in sig och få ett otroligt jämnt resultat. Därför används ringarna också ofta av barn. Men de är även ett perfekt redskap för vuxna. Varför krångla till det – om det går att göra det enkelt för sig?

På stickringar stickar man tuber likt dem man kan sticka på rundstickor. Tuberna är perfekta att pimpa hemmet med på olika vis. Man kan sticka lampskärmar, kuddar, ljuslyktor eller grytlappar.

Stickringar7w

Vi har använd garn av trikåtrasor till det här projektet. Det är trasor som blir över från klädindustrin och annars skulle ha kastats. Inga vanliga stickor behövs, istället använder man en liten böjd nål att lyfta öglorna över varandra. Du behöver alltså:

Zpagetttigarn

Stickringar

Gör så här:

Börja med att dra ut någon meter garn från rullen (så att du sen har lite extra att sy ihop rullen med om du tex ska göra en kudde)och gör ett litet nystan av det. Klipp inte av, utan knyt fast i den utsickande pinnen på stickringen. Börja sedan snurra garnet runt varje pinne på ringen. Snurra tråden medsols runt varje pinne, men arbeta dig runt ringen motsols. Snurra tills du kommit två varv runt ringen. Nu börjar du lyfta den nedre ögla över pinnen, varvet runt. Snurra på nya öglor ett varv runt, så att du återigen har dubbla öglor, lyft de undre öglorna över pinnarna mot mitten. Fortsätt på samma vis och snart börjar din tubstickning att växa i mitten av ringen.

Stickringar8w

Sticka så långt du behöver till ditt projekt. Avsluta genom att helt enkelt klippa av garnet (med lite extra marginal) och dra garnänden genom varje ögla.

Här är några av de saker man snabbt och enkelt kan sticka till hemmet:

Stickringar2w

Några gamla glasburkar blir fina som ljuslyktor med ett rundstickat överdrag, som här ovan.

Stickringar3w

Det blev också en lampskärm med stomme från en gammal skärm från loppis. Skärmstommen måste vara helt cylinderformad för att det ska passa riktigt bra, och man måste välja en stickring som är av ungefär samma diameter som lampskärmsstommen.

Stickringar6wVi gjorde också en kudde av en avlång prydnadskudde som behövde nytt överdrag. Då syr man ihop ändarna på tuben med garnet som finns kvar.

Dip-dye, eller doppfärgning på ren svenska

Dip-dye1w

Söker man på ordet ”Dip-dye” på nätet hittar man massor av bilder, främst på fantasifulla hårfrisyrer och hår doppfärgade i glada kulörer. Oftast är det topparna eller de nedre delarna av ett långt hår färgats. Dip-dye är numera ett begrepp inom frisörvärlden.

Enligt samma princip kan man doppfärga textilier som dukar, gardiner, servetter, väskor eller förkläden. Doppingen ger en mjuk övergång mellan färgat och ofärgat och beroende på hur man doppar kan man få effekter som flera steg mellan mörkt och ljust. Färgen blir levande och personlig!

Dip-dye2w

Batikfärg är perfekt för ändamålet. När man doppfärgar bör man tänka på vad kärlet man använder har för form, vill man doppa djupt är det bra om kärlet är ganska smalt och högt, då är det enklare att få en rak linje och se vad man gör när man doppar. En vanlig tiolitershink fungerar bra.

Till de här bordsservetterna använde vi vita kökshanddukar.

Allt man behöver är alltså:

Batikfärg

Fixermedel 

Vanligt salt

Hink

Visp, eller något att röra med

Varmt vatten

Kökshanddukar

Blanda färgen enligt instruktionerna på förpackningen och tillsätt vanligt salt som fixermedel. Ju varmare vatten, desto mörkare blir den färdiga kulören. Blöt igenom handdukarna innan du börjar doppa. Håll handskarna nere i färgbadet en liten stund. Häng upp så att de kan droppa av sig på ett lättavtorkat underlag eller tidningspapper.

Dip-dye3w

När färgbadet ändå var varmt passade vi på att även doppa en shoppingbag i tyg. Och av bara farten åkte även ett gammalt flätat karottunderlägg i grytan, samt en vinkorg i flätat spån. Trämaterial och andra material kan dra åt sig färgen lite olika, så man har inga garantier på hur resultatet blir. Men prova kan man alltid!

Färgningsmetoden är rolig och lekfull och ger ett livfullt uttryck. Men tänk efter en extra gång innan dina ärvda linneservetter får ett dopp i grytan. Det är så kul att man riskerar att doppa lite för mycket i stundens ingivelse!

Dip-dye4wDip-dye12wDip-dye5w

Snabba kråkfötter till påskbordet

1w

Ibland hinner man inte. Städa, handla, laga mat. Pyssla. Kanske har man stora planer för påskdekorationerna, och så plötsligt är påsken här. Det här är några snabba kråkfötter (eller är det kycklingfötter måntro?), du böjer till dem på en halvtimme av ståltråd. Ett litet äggformat kort med namn, eller kanske bara en liten ”glad påsk” hälsning hålls fast av den lilla fotställningen. Ringen som håller kortet blir samtidigt en liten ”gula” på det äggformade kortet som man kan färglägga om man vill.

2w

Du behöver:

Svartglödgad järntråd, 1,5 mm tjock

Kombinationstång (som både är avbitare och som kan hjälpa dit att nypa ihop varje varje liten kycklingtå)

Vitt papper eller tunn hobbykartong

Penna

Sax

4w

Gör så här:

Börja med att böja till en ring i två varv. Låt tråden löpa rakt ned från ringen i ungefär 4 centimeter, böj sedan bakåt och forma en ”häl” på den första kycklingfoten. Fortsätt framåt och forma tre tår, använd en kombinationstång för att klämma ihop tårna vid varje spets. När första foten är klar böjer du tråden tillbaka upp mot ringen, och sedan tillbaka ned igen och börjar till en likadan fot. Arbetet kan sitta kvar på ståltrådsrullen hela tiden.

5w

Klipp ut äggformade kort, skriv namn på och fäst i ringen. Om du vill kan du färglägga kortet inne i ringen så att det ser ännu mer ut som ett ägg.

6w

Till vårt påskbord gjorde vi även ett litet fågelbo av ståltråd, men av en tunnare kvalitet på 0,7 mm. Det är bara att snurra och forma på fri hand, varv efter varv. Ett tomt, ursköljt hönsägg fungerar bra som vas för några små vårblommor i fågelboet.

3w 7w 8w 9w 10w