Smycken i silverlera

Silverlera1w

Smycken i äkta silver behöver inte vara så krångligt att tillverka helt på egen hand. Uppfinnandet av silverlera har gjort smidandet lekande lätt!

Silverlera är en lera bestående av pulvriserat finsilver utblandat med ett bindemedel. Man formar leran på fri hand, eller trycker ut den i en form. Sen låter man leran torka så att vattnet i leran avdunstar, innan man bränner den med en gasolbrännare. Då brinner bindemedlet bort och leran sintrar, alltså smälter ihop. Den som är duktig på att hantera silverlera kan göra otroligt avancerade smycken. Men man kan komma långt även på det allra enklaste vis!

Silverlera2w

De här änglavingarna är gjorda i en form av cernitlera som man enkelt tillverkar själv.

Silverlera7w

Du behöver:

Silverlera

Cernitlera

Pensel

Olivolja

Lödplatta

Gasbrännare

Nålfilar

ev Borrar

Bindöglor

Gör så här:

Enklast är att bara trycka ned ett färdigt smycke eller föremål man vill gjuta av i cernitleran, sedan härda cernitleran i ugn eller kokhett vatten enligt instruktionerna på förpackningen, så har man en färdig form till silverleran.

Här har vi först tryckt ned en änglavinge från ett annat färdigt smycke i oäkta metall, sedan format ”fjädrarna” med spetsen på en kniv innan vi härdat cernitleran.

För att silverleran sedan inte ska fastna i formen penslar man den med lite olivolja, trycker ut leran och lossar sedan leran försiktigt ur formen. Så länge leran är fuktig kan du fortsätta att forma den som du vill. När smycket är färdigformat låter du det torka över natten. Även den torra leran kan filas lite försiktigt med en nålfil om man vill korrigera något. Det går även att göra sedan silverleran bränts.

När den ska brännas gör du så här; Använd ett eldfast underlag, förslagsvis en lödplatta och lägg smycket med rätsidan nedåt. Håll till i ett mörkt rum. Sätt på lågan i en handhållen gasbrännare och rikta lågan mot smycket med cirka 5-10 cm avstånd. Det som händer är att det brännbara bindemedlet först bränns bort. En lite låga flammar upp och sedan blir smycket glödande. Fortsätt att bränna smycket så att hela smycket håller en glödande färg i fyra till fem minuter. Om ytan börjar smälta (får en blank pöl) ökar du avståndet mellan lågan och smycket en aning. Låt smycket ligga kvar på plattan och svalna.

När smycket är färdigbränt har det fått en matt yta som du borstar bort med en hård borste. Nu går det även att fila bort ojämnheter med nålfil, eller borra hål för en liten upphängningsögla.

Silverlera3w

Andra föremål som kan vara fina att gjuta av är gamla nycklar i mindre storlekar, som här nedan.

Mer om hur man tillverkar sina egna smycken i silverlera finns att läsa i boken Silverlera.

Silverlera6w

Silverlera4w

Silverlera5w

Ett par balletskor – av ståltråd

Balletsko4w

Ståltråd är ett underskattat material. Med en mjukglödgad ståltråd kan man skapa nästan vad som helst. Allt man behöver är en rulle tråd, ett par tänger, två händer och den egna fantasin! När den industriella revolutionen gjorde ståltråden till ett billigt material upptäckte man snabbt att tråden är perfekt att tillverka diverse bruksföremål av. Allt från karottunderlägg till brödkorgar, vispar, brödnaggar, fågelburar och leksaker tillverkades i ståltråd för hand. Kringresande så kallade luffare blev inte sällan duktiga på konsten och hantverket blev ett sätt att kunna få in pengar till brödfödan. Därför kallas trådslöjd ofta luffarslöjd idag.

Numera blir det allt vanligare att tråden används för att tillverka konstföremål och dekorationer. Mjukglödgad ståltråd är perfekt att skulptera i. Men om man tycker det låter lite för avancerat kan man istället göra tvådimensionella dekorationer. Det är precis som att rita – fast med ståltråd. Det kan bli riktigt dekorativt, även med de allra enklaste trådarbeten.

Balletsko1w

Det kan vara en god idé att börja skissa upp det man vill göra på ett papper. Då kan man enkelt forma tråden efter skissen.

Du behöver:

Papper

Penna

Mjukglödgad järntråd 1,5 mm

Mjukglödgad järntråd 0,7 mm

Kombinationstång

Rosa organzaband

Lim

Sax

Gammal tavelram

Gör så här:

Skissa upp ett par balletskor (eller vad du vill göra) på ett papper. Böj den tjockare tråden efter skissen. Där du behöver fästa ihop trådarna använder du den tunnare tråden och virar några varv tätt.

Till balletskorna har vi även använt ett rosa organzaband. Börja med att limma fast bandet och ”Snöra” sedan skorna i sicksack som här nedan. Vi använde ett dubbelt band eftersom orgazabandet är så tunt.

Balletsko2w

Balletsko3w

En gammal tavelram inköpt för ett par tior på loppis fick rama in skorna.

Den som vill veta mer om luffarslöjd och hitta fler beskrivningar från allra enklaste till mer avancerade arbeten kan läsa mer i böckerna ”Luffarslöjd – och andra trådarbeten” och ”Trådkonster”.

Balletsko5w

Garnbollar!

1bbww

De flesta av oss har gjort dem någon gång. På förskolan. I slöjden. Garnbollar!

Gamla klassiker tål att dammas av ibland, få nytt liv på nya platser på nytt sätt. Nu är det garnbollarnas tur!

Pompoms av alla de slag har fått ny popularitet på senare tid. Skira, vita silkespapperspompoms hängandes från taket över bröllopsmiddagen. Kitchiga, färgglada honeycombs i barnrummet. Du kan säkert se bilderna framför dig.

Men nu är det som sagt garn som gäller.

Visst går det att göra som på dagis, klippa till en rund pappbit med ett hål i mitten. Men vill man snabbt göra många kan det vara skönt att använda färdiga garnbollsmallar, likt dessa.

2w

Vira garnet runt de båda mallhalvorna så här…

3w

Sätt ihop halvorna…

4w

Klipp upp…

5w

Och knyt ihop. Klart!

Sen är det bara att låta fantasin och nytänkandet styra. Fästa i några knotiga trädgrenar blir bollarna en blombukett. På ett inslaget paket – istället för krulligt paketsnöre – sätter ett par pompoms pricken över i. Pumpsen kan pimpas med pompoms (Puh, vad mycket p). Eller kanske har du en gammal kökshandduk från mormor som kan bli en kudde, som här.

6w

7w

8w

Chokladskedar för godaste varma chokladen – och en skvätt porslinsmålning

1w

Vårvärmen har på sina håll inte riktigt kommit ännu. Vissa dagar passar det fortfarande utmärkt med en värmande kopp choklad efter en stunds utevistelse!

Varm choklad blir nog allra godast om den görs på en riktigt god mörk choklad som får smälta i varm mjölk. Portionerad i små formar som ser ut som skedar blir den godis för både gom och öga!

Silikonformar av det här slaget är enkla att arbeta med eftersom chokladen sedan släpper formen så lätt.

Du behöver:

Silikonform

Din favoritchoklad

Termometer

Slickepott

Kniv och skärbräda

Djup tallrik

För att cholkadskedarna inte ska få en ful matt yta, utan stelna fint är det bra att temperera chokladen. Det gör man genom att först värma upp den, låta den svalna, och sedan värma den en gång till. Att temperera choklad är en konst, men det finns relativt enkla sätt att göra också.

Gör så här:

Börja med att finhacka chokladen. Lägg hälften av den i en djup tallrik och smält försiktigt i micron. Chokladen ska värmas upp till 48-50 grader om det är mörk choklad och 45 grader om det är mjölkchoklad. Här behöver man verkligen en bra termometer, annars är det svårt att veta att man når rätt temperaturer.

Rör sedan i resten av chokladen så att även den smälter och fortsätt att röra tills temperaturen sjunkit till 27-28 grader för mörk choklad och 25-27 grader för mjölkchoklad. Stoppa in chokladen i micron igen och värm tills den åter mäter 31-32 grader för mörk choklad och 30 grader för mjölkchoklad.

Häll chokladen över formen med skedarna, bred ut den med en slickepott så att varje skeform samtidigt fylls helt av choklad. Ställ undan på en svalt rumstempererad plats. Chokladen ska inte svalna i kylskåp.

När skedarna svalnat helt är det enkelt att plocka ur dem ur formen.

2w

Kanske blir den varma chokladen extra god i muggar man målat själv? Hur som helst är det ett nöje att sätt sin egen prägel på porslinet. Med porslinsmålningspennor blir porslinsmålning plötsligt väldigt enkelt!

Vi tänkte återkomma med mer inspiration i det ämnet snart…

3w