Förnya med sprayfärg!

1w

Ibland känns vardagen lite grå, hemmet färglöst och behov av en uppfräschning. Men. Man drar sig en aning för att ta fram målarburken. Slipa, tvätta och kladda med färg. Och penslar som sen ska göras rena… Ni kanske känner igen det?

Lösningen heter sprayfärg! Aldrig har det varit så lekande lätt att sätta färg på tillvaron som med en sprayflaska i handen.

Enkla saker som gamla konservburkar, fula gamla brödkorgar och alla möjliga loppisfynd som annars kanske hade åkt i soporna kan få nytt liv med lite ny färg. Till och med vanliga papperspåsar kan med lite färg på sig fungera som blomkrukor eller brödkorgar.

Med förra veckans vattenmelon-tema kvar på näthinnan valde vi kulörer i samma färgskala. Men det finns mer att välja mellan, kulörerna hittar du här.

Förutom sprayfärgen kan det vara bra att ha lite maskeringstejp till hands också. Med den har vi till exempel maskerat benen på stolarna. Sen är det bara att sätta igång!

En liten varning måste vi dock utfärda. Det är lätt att bli fartblind och vilja spraya hela världen när man väl börjat. Men det allmogemålade skåpet till exempel, det kanske ska få vara kvar i sitt ursprungliga jag, trots allt.

2w 3w 4w 5w

Trendspaning: vattenmelon

1w

Det har väl knappast gått någon förbi att vattenmelon är hett just nu. Vid en snabb trendspaning hittar vi vattenmeloner på allt från kläder till accessoarer och inredningsprylar. De pigga färgerna känns härligt somriga, så haka på!

2w

Enkla glasunderlägg kan man göra av skivor av en trädstam. Den här är faktiskt plockad ur vedstapeln, sågad i centimetertjocka skivor och sedan slipad med lite slippapper. Sen har vi målat med en hobbyfärg från Martha Stewart som tål både inom-  och utomhusbruk.

Allt du behöver är alltså:

Trädstam

Såg, gärna en Japansk handsåg som ger fina skär

Slippapper

Martha Stewart hobbyfärg sidenmatt

Penslar

Färgen torkar ganska snabbt, men blir permanent först efter hela 21 dagar, så man får tänka på att inte diska underläggen den första tiden.

3w

Termosen är ett loppisfynd som råkade ha den fina vattenmelonrosa tonen. Med hjälp av lite vit och grön sprayfärg och maskeringstejp matchades allt ihop. Man börjar med den vita färgen och när den torkat ordentligt sprayar man den gröna färgen.

Och medan vi ännu befann oss i vattenmelonflödet fick det bli några pärlplattor också…

9w

Förutom nabbipärlor i grönt, vitt, rosa och brunt behöver man en rund piggplatta. Och med en nyckelring genom en av pärlorna håller den nu ordning på nyckeln till badhuset.

Nu återstår bara att vänta på lite trevligare badtemperaturer, för badvattnet är än så länge långt ifrån lika hett som vattenmelontrenden!

7w

Pompom till sommarfesten

1w

Sommaren har börjat på allvar nu – och sommarens alla fester likaså. Skolavslutningarna avlöser varandra och snart är det midsommar!

Ett relativt enkelt sätt att göra dukningen extra festlig är att tillverka pompoms i vanligt silkepapper. Att hänga stora fluffiga pompoms över bordet ger mycket karaktär och feststämning! Här har vi också låtit bli att veckla ut ena halvan på en pompom, det kan bli fint att lägga på bordet som dekoration istället, eller tillsammans med blomsterdekorationer.

Visst går det att köpa färdiga popoms, redo at bara veckla ut. Men det är inte särskilt svårt att tillverka dem själv.

Allt du behöver är:

Silkespapper i olika färger

Ståltråd

Avbitartång

Sax

Snöre att hänga upp dem i

pompomsteg-for-steg

Gör så här:

Klipp, eller vik 4 stora pappersark på mitten, så att du får åtta ark med måtten 35 x 50 centimeter silkepapper på varandra (de ligger redan så i förpackningen, men är oftast fler och större). Vik arken som ett dragspel fram och tillbaka. Vi vek med ganska breda veck, cirka 4-5 centimeter. Klipp till en bit ståltråd, gör en ögla i tråden mitt på och kläm sedan fast tråden runt pappret på mitten. Klipp ändarna i runda former. Sen är det bara att börja veckla ut pappret. Håll i ståltrådsöglan medan du försiktigt drar ut papper för papper. När du är klar trär du i ett snöre i ståltrådsöglan att hänga upp dem i.

Om man vill ha en halv pompom låter man bli att veckla ut ena sidans papper, då ligger den fint som en blombukett på festbordet.

2w 3w 4w

Pimpa loppisglasen med några pennstreck

1w

Välkommen juni! Nu börjar sommaren på allvar med sommarlov, uteliv och saftkalas i syrénbersåer. Kanske vill man inte använda de allra finaste glasen utomhus, men med ett par pennstreck kan man förvandla de gamla repiga loppisglasen till finaste kristall!

7w

Hemligheten heter porslinsmålningspennor. De går nämligen även att använda på glas och gör målningen lekande lätt!

Med några enkla streck målar du stjärnor som nästan får glasen att se ut som slipad kristall. Eller rita ett flaggspel längs överkanten som kanske påminner om sommarens cirkusbesök.

Det är lika enkelt att använda porslinsmålningspennorna som en vanlig tuchpenna. Och om det blir fel är det bara att diska av och börja om.

När du är nöjd med resultatet låter du färgen torka ordentligt, minst 4 timmar. Sedan ställer du in glasen i en kall ugn, sätter på 160 grader och bränner färgen i 90 minuter. När glasen sedan svalnat är färgen härdad och tål att diskas i maskin.

Saftkalaset kan börja!

2w

3w

4w

5w

6w