Måla masker till sommarfesten

Masker1w

Ibland vil man ha den där extra festförhöjaren. En lek, eller ett pyssel för att sätta pricken över i på festen. Några larviga hattar på kräftskivan. Eller varför inte några masker?  Man kan ju till och med låta gästerna måla dem själva på plats på kalaset!

1w

Färdiga pappmasker klara att börja måla underlättar en aning, vi piffade våra masker lite extra med glittriga paljetter och pompoms i matchande färger. Allt du behöver är alltså:

Färdiga masker, finns både som katt och i flera andra utföranden

Färger att måla med

Paljetter

Klister

Pompoms

Penslar

2w

Sen är det bara att sätta igång. Måla, mixa, matcha och ha kul!

3wMasker3w

Bokstavspärlor

1w

Bokstavspärlor har blivit mycket populära på senare tid. Vi ser dem kanske oftast på smycken och allra oftast i armband. Men det går att använda bokstavspärlorna till så mycket mer!

1w

Bokstavspärlorna finns i många olika varianter, i olika färger och material. Här kommer lite snabblänkar till några varianter:

Bokstavspärlor i trä

Svart/vita bokstavspärlor i plast

Bokstavspärlor i blandade färger mot vit botten

Bokstavspärlor i blandade färger

Pärlmix i olika färger och former

Pärlset med blandade färger och snoddar

Det finns med andra ord en del att välja mellan. Sen är det bara att släppa loss sin fantasi!

Varför inte använda pärlorna på saftflaskor från sommarens bärskörd, istället för etiketter…

3w

Eller som namnetiketter på saftglasen – så att man inte blandar ihop dem på kalaset.

4w

2w

Eller uppträdda på en bit natursnöre knuten runt en servett, istället för placeringskort och servettring.

2w

Somriga armband i enkel makramé

1w

Sommarbrun hud och lätta sommarkläder. Det är bara lite smycken som saknas, för att bilden ska bli komplett! Och sommarens somriga smycken gör man gärna själv. Knuten makramé är en teknik som passar utmärkt.

3w

Grunden i makramé är enkel. Man knyter två trådar runt en – eller två – trådar som löper i mitten. Knyt med tråden över mittrådarna varannan gång från höger och varannan från vänster. Så här:

Steg-för-stegWSteg-för-steg2W

Till de allra enklaste armbanden har vi använt:

Satinsnöre i pastellfärger, samt en vanlig knapp som låsning. När man klipper av och avslutar satinsnören är det bra att bränna ändarna en aning så att de inte repar upp sig. Man behöver också limma de avslutande knutarna med superlim eftersom snöret är så glatt att knutarna annars glider upp.

 

4w

När man väl kan grundtekniken i makramé kan man låta fantasin blomma ut. Man kan använda olika färger på trådarna, eller knyta in pärlor.

Eftersom hålen i de här pärlorna är betydligt mindre än satinsnöret behöver man använda en tunnare tråd i mitten. Man börjar då med att fästa en dubbelvikt, tunn tråd i en karbinhake. På den tunna tråden trär man pärlorna. Sen knyter man fast pärlorna mellan makraméknutarna så tätt man vill ha dem. Avsluta med att knyta fast en bindögla när armbandet är lagom långt. Fäst de avslutande knutarna med superlim efter att du försiktigt bränt ändarna på satinsnöret. Förutom satinsnöret behöver du alltså:

Karbinhake

Bindögla

Glaspärlor

Vaxad lintråd eller smyckestråd

5w6w2w

Fina frukter – pärlplattor med en exotisk twist

5w

 

Sommarens första riktiga värmebölja har lagt sig. Vi har pustat i skuggan, nästan klagat en aning på hettan – trots att alla vet att det är strängt förbjudet!

Men när det blir riktigt varmt orkar man inte göra så mycket, man vill bara ligga och lata sig och dricka fruktdrinkar.

Pärlplattor är dock ett perfekt sommarpyssel. Vi har gjort dem på temat exotisk frukt. Det blev bland annat ett par halsband.

För att göra runda pärlplattor behöver du runda piggplattor. Och så nabbipärlor förstås. Till halsbanden använde vi även en nyckelring och satinband.

 

8w

 

Och så gjorde vi glasunderlägg. Gör man dem med ett litet hål i mitten fungerar de även som lock till kalla drycker. Hålet i mitten blir perfekt som stöd åt ett sugrör och locket skyddar drycken från getingar och andra sötsugna småkryp.

 

1w

3w

2w

4w

5w

 

Glassiga dekorationer!

1w

Äntligen har det blivit lite glassväder! Glasstruten är nästan en symbol för sommar, glädje och fest. Så vad passar inte bättre som dekoration på en födelsedagsfest eller ett sommarkalas? Kanske istället för en gardin eller blomkruka?

De här glassarna smälter inte fort, men tar inte heller lång tid att göra. Garnbollarna gör man precis som vanliga garnbollar. Använd en garnbollsmall eller klipp till en mall i kartong. Beskrivning på garnbollar ligger i ett tidigare blogginlägg om Pompom, om du vill se en utförligare beskrivning.

Här har vi använt garn av flera färger. Om man virar två eller tre trådar samtidigt går det dessutom dubbelt så snabbt!

Du behöver alltså:

Garn

Garnbollsmallar

Sax

Kartong

Juteväv

Natursnöre

Limpistol eller Karlssons klister

2w

När du knyter ihop garnbollarna, var noga med att använda en lite längre bit garn som du inte klipper av, utan som sedan går att hänga glassarna i.

När dina glasskulor/garnbollar är klara är det dags att tillverka strutarna. En grov juteväv passar perfekt som rån. För att ge struten lite styrka gjorde vi först en strut i kartong, innan vi klistrade på juteväven. Klipp bitar i form av en fjärdedels cirkel, vrid ihop till en trut och häfta ihop med häftapparat. Limma sedan på juteväv. Vanligt Karlssons Klister fungerar perfekt!

När limmet torkat är det dags att limma fast garnbollarna i sina strutar. För det ändamålet använde vi smältlim eftersom det brukar bara hållbart och svalnar ganska snabbt. Det går bra att använda Karlsson klister till det också.

Knyt fast glasstrutarna på ett natursnöre och häng upp som girland.

Sen återstår bara att hoppas att glassvädret består!

3w 4w6w 7w