Sticka med mässingstråd

4w

Att ståltråd är ett otroligt användbart material upptäcktes redan på 1800-talet när den började tillverkas industriellt. Den så kallade luffarslöjden fick sitt namn av att kringresande hittade ett sätt att tjäna pengar på föremål de kunde tillverka med sina egna händer och ett billigt material.

Det var praktiskt för den som inte hade någon fast adress eller arbetsplats – man behövde ju i princip bara en rulle tråd, ett par tänger och sin egen fantasi!

Den traditionella luffarslöjden har sina egna tekniker. Men tråden har oanade möjligheter om man bara tänker utanför boxen!

Så varför inte sticka med ståltråd?

7w

Vi använde helt enkelt en stickring för att sticka en lampskärm i tunn mässingstråd. Då är det enkelt att få det jämnt och den runda formen får man gratis. Till lampskärmen blev det även en ljuslykta och en vas.

Du behöver alltså:

Stickringar

Mässingstråd 0,5 mm

Avbitartång

Lampsladd

1w

Gör så här: Sticka på precis samma sätt som med ett garn på en stickring. Man gör alltså så här; Snurra tråden ett varv medsols runt varje pinne, en efter en, motsols varvet runt. Gör likadant två varv runt ringen. Lyft den undre öglan över den övre och släpp på insidan av ringen. Snurra ett varv igen och upprepa proceduren tills du stickat en tub av lagom längd.

2w

Klipp av tråden med en meters marginal och dra den igenom varje ögla när du lyft av den av ringen. Dra ihop änden och forma samtidigt. Dra ihop tills mittenhålet är lagom stort att hänga lamskärmen över en lamphållare. Tänk på att du kan behöva trä upp den på sladden så att takproppen inte blir för stor att dra igenom hålet. Det kan vara bra att använda till exempel en cyliderformad vas, eller en lagom stor glasburk att trä metalltuben över när man ska dra ihop avslutningen, då är det enklare att forma. Fäst tråden som en lite knut och klipp av. Klart!

3w

6w

8w

Ljusstakar av sommarens drivved

1w

Sommarens strandpromenader ska sent glömmas. När höstmörkret tränger sig på är det trevligt att ha något kvar som för tankarna till de där kvällarna när ljuset aldrig ville ta slut.

11w

Plockade du hem någon drivved från stranden? Vackert patinerad av salt vatten och sandkorn.

Lite tjockare drivvedsstammar kan bli fina ljusstakar som dessa. Har du bara plockat med dig några vackra träbitar är allt övrigt som behövs:

Såg, vi använder helst en japansk handsåg för att den ger så fina snittytor

Träborr

Ljushylsor

Vit färg

Pensel

Sandpapper

8w

Såga till drivveden i lite olika längder. Häll upp lite färg på ett fat och späd med vatten så att färgen blir rinnig.

5w

Ta färg på penseln och liksom dra av den mot kanten så att den rinner ned längs kanterna.

6w 7w

Låt färgen torka. Slipa sedan bort eventuell färg på ovansidans snittyta med ett slippapper. Borra hål för en ljushylsa och sätt i ljushylsan.

Tänk på att aldrig lämna levande ljus obevakade!

9w4w

Vas med stöd för ängsblommorna

1w

En riktigt bra idé brukar få många uppföljare. Den berömda ängsvasen är det många som suktar efter. Så smart att kunna liksom ställa blommorna rakt upp! Skapa en egen liten äng på vardagsrumsbordet.

Har man inte riktigt plånboken att köpa en så här efter semestern – kan man göra sin egen variant. Vi har använt en vanlig låg cylindervas som finns att köpa för en överkomlig peng på Ikea.

2w

Därutöver behöver du:

Hålplåt

Plåtsax

Märkpenna

Lägg vasen upp-och-ned på plåten och markera runt om med tusch på plåtens skyddsplast. Markera två cirklar. Torka eller diska direkt bort eventuell tusch från pennan på vasens kanter. Klipp sedan ut den ena plåtcirkeln längs med markeringen, men lämna fyra piggar för att vika ned runt kanterna på vasen.

Den andra delen klipper du ut ungefär en centimeter innanför markeringen. Även här lämnar du fyra jämnt fördelade piggar runt om. Dessa måste vara lika långa eftersom det undre gallret ska stå på dem i vasens botten.

Ta bort plasten och vik ned piggarna som på bilden nedan.

3w

Sen är det bara att fylla på med det som naturen och trädgården har att bjuda på för tillfället.

4w

 

5w

Djurmönstrade pompoms pricken över i

Djurbollar2w

Få har väl missat trenden med alla djurmönster? Zebra, leopard, ormskinn…

När man snabbt vill piffa upp en lite trist väska, ett par alldeles för vanliga flip-flops eller favoritklänningen alla redan sett, då kan några små pompoms sätta pricken över i.

5w

Pompoms i djurmönster ger en lite exotisk känsla.  Trä upp dem på en stark tråd om du vill ha ett halsband. Eller sy fast dem med ett par stygn på väskan, flip-flopsen. Eller där du nu behöver piffa…

4w

Det behöver inte vara svårare än så.

Djurbollar3w