Strax dax för häxhattar och fladdermöss

1w

Höstens största högtid börjar närma sig. Hur amerikansk den än må vara, Halloween, så känner nog många svenskar att det är kul med lite festligheter så här på höstkanten. Och pyssel!

Även om man inte har en stor fest på Halloween kan det vara mysigt att pynta med pumpor, baka något gott och pyssla lite. Vi gör cupcakes med häxhattar i svart marsipan och fladdermus-siluetter på sugrören.

Den svarta marsipanen känns klockren till Halloween. Man kan ju såklart göra vad man vill av marsipanen, men hattarna formar man så här:

Kavla ut marsipanen så jämnt som möjligt på ett bakplåtspapper. Tycker du att det är svårt att kavla den jämntjock kan man använda en kavel med distanser på.

Ta ut ringar ur marsipanen med glas i olika storlekar. Till varje hatt behöver du en rundel lagom stor för din cupcake, och en halv rundel som du vrider ihop till en konisk topp. Den halva rundeln ska helst vara något större än bottenplattan för att proportionerna ska stämma. Prova gärna att göra en mall i vanligt vitt papper och använd glas som du har hemma som mått.

8w

Baka vanliga muffins i några snygga svarta formar. Vi gjorde chokladmuffins, eftersom det är gott! Vill man kan man sedan gröpa ett hål i mitten och fylla med något extra gott som till exempel chokladsmörkräm. Eller gör man en liten godisgömma i mitten som en liten extra överraskning under hatten. Lägg på hattarna och tryck samtidigt fast ett par ätbara ögon strax under varje liten hatt.

2w

Svart papper i lite tjockare kvalitet är högst användbart till halloween. Av det kan man klippa girlander, spindelnät, masker… eller fladdermöss.

De här fladdermössen fäster man lätt på ett sugrör.

Börja med att rita en fladdermus-siluett på ett vitt papper. Vik mallen dubbel och klipp ut så att den blir helt symmetrisk. Vik det svarta pappret och rita av mallen innan du klipper ut. Klipp två raka snitt mitt på för sugröret. Klart!

3w

Boo! Partyt kan börja!

6w 7w

Mera geometrilek! Tavla av pappersromber

1w

Vi fortsätter geometrileken den här veckan också. Nu är det romber som gäller. Kanske har du redan lagt märke till att många kreativa DIY-bloggare skapat effektfulla mönster till tavlor och kuddar med trianglar och romber. Vi har låtit oss inspireras och gjort en tavla av pappersromber.

Papper i tre gröna toner och en svart är vad vi utgått från. Sen är det bara att leka loss med mönstret. Det är nästan som att lägga pussel – med skillnaden att inget är fel!

Du behöver:

Papper i fyra olika toner

Skärmaskin för papper

Målarduk på rulle

Limkuddar eller dubbelhäftande tejp

2w

Gör så här:

Skär ut romber genom att först skära 6 centimeter breda remsor av dina papper. Skär (eller klipp) dem sedan i romber med en vinkel på 55 grader. Varje sida på romben kommer då att mäta 7 centimeter. Klipp eller skär till alla romberna lika stora.

Nu är det dags att börja leka! När du lagt ut mönstret som du vill ha det på ett bord kan det vara bra att fotografera av det bara för att ha en minnesbild att gå efter. Rulla ut målarduken på bordet och börja limma fast pappersromberna på den. Vi använde små dubbelhäftande limkuddar som är permanenta och syrafria. Två små limkuddar på varje romb räcker bra. Lämna en liten springa mellan varje romb så förstärker du den tredimensionella effekten. Klipp av duken när du är klar med mönstret.

Rama in tavlan, helst utan glas, eller häng upp duken direkt på väggen som en väggbonad.

3w

Pynta med prickar

8w

Det är kul att leka med geometriska mönster. Prickar till exempel! Lägger man dem omlott kan man skapa olika vackra mönster och få prickarna att fungera som fiskfjäll.

Med en cirkelskärare kan man skära ut massor av lika stora prickar i filt som man sen dekorerar med. En gammal trist soffkudde fick en ny skepnad här.

Till kudden behöver du:

Gammalt kuddfodral

Filt

Cirkelskärare

Skärmatta eller skärbräda

Tillgång till symaskin

Sytråd

Gör så här:

Skär ut prickar i den storlek du vill ha. Lägg dem omlott på kuddfodralet så  som du vill ha dem och skär tills du har tillräckligt många. Sprätta upp sidorna på kudden så att det blir enklare att komma åt att sy fast prickarna. Sy fast prickarna i överkanten med en raksöm, börja nerifrån. Lägg dem omlott och sy fast rad för rad så att sömmarna döljs av nästa rad prickar. Lägg ihop fram och bakstycke igen, med rätsidorna mot varandra och sy ihop. Klipp bort  de halva prickar som sticker ut.

17w

Enligt samma princip kan man förvandla en vas till en ljuslykta. Och vill man behöver man inte ens sy. Lim fungerar lika bra!

Till ljuslyktan behöver du:

Cirkelskärare

Skärbräda eller skärmatta

Filt

Textillim

Glasvas

Gör så här: Skär ut prickar ur filten. Klipp ut en remsa lagom stor för din vas, och med lite extra sömsmån. Lägg remsan runt vasen och limma ihop så att dem sitter tätt. När limmet torkat fortsätter du att limma prickarna omlott. Börja nerifrån och arbeta uppåt.

18w 19w

Väggbonad i makramé

1bw

De flesta har nog någon gång knutit makramé. I skolslöjden om inte annat. Grundtekniken är enkel, ett par olika sorters knutar är allt man behöver lära sig, men sen kan de varieras och utvecklas nästan i det oändliga!

I ett tidigare inlägg här på bloggen om armband i makramé ser du den vanligaste makraméknuten. Det är egentligen en helt vanlig knut, men där en eller två trådar löper igenom knuten. Du kan också hitta en utförligare beskrivning av makraméknutarna här. Eller i det här filmklippet.

2w

Det blir allt mer populärt att knyta väggbonader i makramé. Dessa kan göras i allt från väldigt enkla – som den vi gjort här eller ännu enklare – till riktigt avancerade mönster. Men som vanligt kan det vara ganska bra att börja med något lite enklare. Något mönster behöver man egentligen inte när man börjar, och vill man göra en bonad precis likadan som någon man sett på bild är det ganska enkelt att se hur det är knutet.  Allt man behöver är:

Makramégarn

Pinne av drivved

Sax

Vill man göra mer avancerade mönster kan det vara bra att nåla upp bonaden på till exempel en stor anslagstavla. Då kan man vara hjälpt av Makraménålar för att hålla knutarna på plats med lagom avstånd till varandra. Gör man en enklare variant kan man faktiskt stå utomhus mot en vägg där man först hängt upp den pinne som man vill knyta ifrån. En rätt trevlig arbetsmiljö, ellerhur?

6w

Börja med att klippa till cirka tre meter långa bitar av makramégarnet. Vill man ha ett tätt mönster med mycket knutar kan man behöva längre längder. Riktigt makramégarn trasslar inte ihop sig så lätt som man kanske kan tro, så det går riktigt bra att arbeta med långa längder.

Till den här bonaden använde vi 12 bitar, plus en bit till upphängning. Vik garnbitarna på mitten och fäst genom att dra ändarna genom viköglan.

Pinnen du knyter ifrån behöver inte alls vara rak. Det kan bli extra vackert med en krokig pinne från skogen eller stranden. Ojämnheterna får man istället kompensera med antalet knutar när man börjar. Se nedan.

3w

Sen är det bara att fortsätta knyta. Mönstret bildas genom att man flyttar knutarna växelvis mellan olika garn, så här…

4w

 

5w

Avsluta med att klippa garnet jämnt – eller som en spets – i nederkanten. Andra tips är att använda träkulor som tyngder i avslutet, eller inknutna i mönstret. Det kan också bli riktigt fint att doppfärga ändarna med batikfärg. Som sagt, variationen är oändlig!

Guldkant på sommarminnen

1w

Då var september här. Men minnena av sommaren har vi kvar. Somliga bara i minnet, andra kanske i små burkar som dessa. Snäckor, stenar och andra sommarsouvenirer gör sig bra i genomskinliga glasburkar. Vanliga glasburkar som vi piffat upp en aning med sprayfärgade plastfigurer.

1w

Hästarna är ett verkligt loppisfynd i ordets rätta bemärkelse – hittade i en gratislåda! Med lite sprayfärg i en vacker kopparton och ett fint sågat snitt blir de perfekta som placeringskortshållare!

Diska av gamla plastdjur så att all smuts och fett försvinner. Torka dem torra innan du börjar spraya. Tänk på att hellre spraya många tunna lager än ett tjockare, för då är det lätt att färgen börjar rinna. När färgen är helt torr sågar man ett snitt rakt över ryggen på hästarna. För att såga ett fint snitt är en japansk handsåg att rekommendera.

2w 3w

När sprayfärgen ändå var framme fick några fler loppis- och strandfynd lite färg. Vanliga vita svanfjädrar kan bli fina indianfjädrar med ett par färger. För att få raka linjer behöver du en maskeringstejp. Tejpen använde vi även till en liten nyckelring med sprayade träkulor samt för att få en fin kant på träskålen du ser här nedanför.

2w 3w4w