Luftballonger!

Luftballong3diydetaljer

Bara för att de är så fina. Luftballonger, alltså. Allt man gör måste ju inte gå att använda. De här ballongerna är bara till för att tittas på, hängas i ett fönster eller som en mobil någonstans där de kan se fina ut.

För det är något visst med luftballonger. Kanske är det det där riktigt analoga, gammeldags, otämjbara. Kanske frihetskänslan. Hur som helst verkar vi ju inte vara ensamma om att gilla luftballonger just nu. De dyker upp lite här och var på allt från tyger och tapeter till barnrumsdekorationer.  De här luftballongerna är enkla att tillverka själv. Och man har jätteroligt under resans gång!

Du behöver:

Gipsbindor

Ballonger

Natursnöre

Färg

Pensel

Klädnypor

Värmeljus (bara metallkoppen)

Mässingstråd eller fiskelina att hänga upp ballongerna i

Luftballong1diydetaljer

Gör så här:

Blås upp ballonger till en diameter av cirka 15 centimeter. Klipp gipsbindorna i 10-15 cm långa remsor. Doppa remsorna en och en i kallt vatten och klä ballongen med de våta gipslindorna. Tänk på att man inte ska hälla ut gipsrester i avloppet, så använd gärna en plastbytta för vattnet som du kan tömma ute sedan.

Klä hela ballongen jämnt och avsluta med en rak kant nedtill. Ställ ballongerna i ett glas eller annan bytta så att de kan stå men behålla sin runda form medan gipsbindorna torkar.

När gipset brunnit klart (härdat) smäller du ballongen och plockar ut den. Måla ballongerna randiga i de färger du vill ha dem.

Luftballong2diydetaljer

Klipp till 4 drygt meterlånga bitar av natursnöre. Vik dem på mitten och fäst dem i varandra som på bilden ovan. Börja sedan knyta trådarna som ett nät som enligt bilden ovan.

Nyp fast 20 klädnypor i en ljuskopp för värmeljus. Nyp fast trådarna i klädnyporna så att korgen hänger rakt.

Gör ett hål med en vanlig nål eller tunn syl i mitten ovanpå ballongen. Trä in en bit mässinstråd ovanifrån och gör en liten ”knut” på tråden så att den inte åker ut. Häng upp!

Luftballong4diydetaljer Luftballong5diydetaljer Luftballong6diydetaljer

Lightbox med smalare budget

Lightbox1DIY-Detaljer

Gatuskylten som inredningsbelysning har blivit omåttligt populär. Men smakar det så kostar det. En ganska rejäl slant får man vara beredd att punga ut om man vill ha sin egen gatuskylt därhemma.

Eller så tillverkar man sin egen! En vit akrylplastskiva, lite kontaktplast, brädor och en ljusslinga är ungefär allt du behöver för att göra din egen lightbox i budgetklassen.

Du behöver:

Svart kontaktplast

Vit akrylplastskiva

Sax

Bräda, 20 x 115 mm, 165 cm lång

Plywoodskiva 50 x 36 cm

Såg, gärna japansk handsåg

Hålsåg

Sandpapper

Maskeringstejp

Trälim

Vit färg

Svart färg

Roller

Pensel

Ljusslinga

Eltejp

Skruvdragare

Borr

Träskruv, både korta, 16 mm, och längre, 30-35 mm långa

Tillgång till dator med skrivare

Lighbox2DIY-Detaljer

Gör så här:

Såga till fyra brädbitar, två 31,5 cm långa och två 50 cm långa. Slipa bort vassa och stickiga kanter. Såga till en plywoodskiva (eller annan träskiva) i måtten 36 x 50 cm. Såga även till din akrylplastskiva i samma mått.

Limma ihop ihop tre brädbitar (gavlar och undersidan) med varandra på plats mot baksidesskivan. När limmet torkat skruvar du ihop sidorna i varandra med träskruv. Förborra först så att träet inte spricker. Limma och borra fast sidorna i baksidan.  Borra ett stort hål med en hålsåg i mitten av översidans bräda, som ska ligga löst. Slipa kanterna fina.

Måla hela boxen, vit på insidan och svart på utsidan. Måla även brädan som ska bli lock, och måla hålet som blir handtag svart inuti. Vi använde en roller inuti och en pensel utanpå. Måla kanterna vita eftersom de kommer att synas genom akrylplastskivan. Använd maskeringstejp om du tycker att det är svårt att få kanterna rena. Låt färgen torka ordentligt. Måla två gånger om det behövs för att färgen ska täcka.

Skriv ut den text du vill ha på din lightbox i det typsnitt och storlek du vill ha. Vi har använt typsnittet Helvetica i storlek 354,32 pt. Klipp ut bokstäverna ur pappret först och lägg dem sedan över en bit kontaktplast och klipp ut bokstaven i kontaktplast. Tänk på att inte av misstag lägga bokstaven spegelvänd!

Lägg ut bokstäverna som du vill ha dem och mät upp radavstånden på akrylplastskivan. Använd maskeringstejp under varje rad så att du vet var du ska klistra bokstäverna. Pilla bort skyddspapret och klistra dem på plats. Ta bort maskeringstejpen.

Lightbox3DIY-Detaljer

När färgen torkat ordentligt tejpar du fast lysdioderna i din ljusslinga med vit eltejp på insidan av boxen. Låt batteripacket ligga på boxens botten.

Lägg akrylplastskivan på plats och tejpa fast den med maskeringstejp så att den hålla fast ordentligt. Borra hål rakt genom akrylplastskivan och ned i träet. Skruva fast skivan med små träskruvar. Borra även två större hål i bakstycket som du han hänga upp boxen på väggen med.

Locket får ligga löst ovanpå. Du öppnar det enkelt när du vill tända och släcka boxen.

Lightbox4DIY-Detaljer

 

Lightbox5DIY-Detaljer

Vinflaskor i betong

5w

Från garaget rakt in i finrummet. Betongen har gjort en rejäl klassresa under det senaste decenniet. Som hobbymaterial är betong fantastiskt till allt från fågelbad till krukor och bordsskivor.

Formar till betonggjutning kan man göra själv eller köpa färdiga. Eller hitta i skafferiet! Vinflaskor i PET- modell av plast fungerar fantastiskt som formar till dessa ljusstakar.

Betong finns i en rad varianter avsedda för olika ändamål. Den betong vi använt till de här ljusstakarna är extra väl lämpad för mindre hobbyarbeten och får en vackert blank yta när den härdat.

Du behöver:

Kreativ betong, (till två vinflaskor är en förpackning om 2,5 kg plus en på 1 kg lagom)

Ljushylsor

Bitar av tunt skinn, tex getskinn eller läderspill

Kontaktlim

Vinetiketter från gamla (eller nya) vinflaskor

Decoupagelack

Pensel

Vinflaskor av PET-modell i plast, ursköljda

Kombinationstång

Brytbladskniv

Kökstratt

Hink och slev

Vatten

1w

Gör så här:

Blanda betongen efter anvisningarna på förpackningen. Till två flaskor använde vi en burk om 2,5 kilo samt en om 1 kg. I det blandade vi ned 3,5 dl vatten. För att hälla ned betongblandningen i flaskorna behöver man en kökstratt. Om halsen på tratten är smal, kan det vara bra att skära av den en bit, eftersom det är svårt att få ned betongblandningen genom en alltför smal hals. Du kan ändå behöva en blompinne att peta med. Knacka på flaskan då och då så att alla luftbubblor kommer upp till ytan. Fyll flaskorna till två centimeter från kanten. Tryck ned en ljushylsa överst.

2w

När betongen fått härda i minst tre dagar (gärna en vecka eftersom formen inte låter vattnet dunsta) kommer det svåraste momentet. Att öppna flaskan. Börja i botten med att försiktigt skära upp plasten med en brytbladskniv. Tänk på att inte skära för djupt så att du repar betongen. När du skurit en skåra i plasten börjar du dra upp den med en tång. Dra bort plasten ända upp till halsen, där du skär av plasten under flaskhalsens hårdplast. Den biten får sitta kvar för att ge halsen styrka. Tänk på att just flaskhalsen kan vara känslig eftersom den inte är armerad. Är man för hårdhänt kan man bryta av halsen.

3w

När all plast är borta är flaskorna fortfarande fuktiga eftersom vattnet inte kunnat dunsta inuti plastflaskorna. Låt flaskorna få torka några timmar eller ett dygn innan du gör det sista. På halsen limmade vi fast en bit tunt läder för att skyla hårdplasten. Vi använde ett kontaktlim som fungerar till både läder och plast. Och gamla vinetiketter – eller nya om man inte har några sparade – limmar man fast med decopagelack. Limma bara på undersidan av etiketterna, det ser mest naturligt ut.

Sen är det bara ljusen som ska tändas!

4w

Buusiga insekter – varning för kusligt Halloweenpyssel!

HalloweenInsekter4

Halloweenfesten närmar sig med stormsteg och det är dax att förbereda för festen. Vad sägs om att skrämma gästerna med några creepy kryp? Eller riktigt busiga baggar som klättrar på dricksglasen…

Det här är kanske inget för den med allvarlig insektsfobi, men lite lagom läskigt för alla oss andra. Låt insekterna invadera middagsbordet!

HalloweenInsekter1

 

Vi har gjort ljuslyktor med spindelnät av guldfärgad dekorväv och insekter av prismor, pärlor, ståltråd och papper.

Till ljuslyktorna behöver du:

Glas eller små vaser

Decoupagelack för glas

Pensel

Sax

Dekorväv i guld

Pensla decoupagelack på glaslyktorna. Fäst dekorväven och klipp bort överflödig väv. Låt torka. Klipp rent kanter en extra gång om det behövs. Lacka eventuellt ytterligare ett lager ovanpå väven.

Till insekterna behöver du:

Järntråd 0,7 mm

Kombinationstång

Akrylprismor

Träpärlor

Svart papper

Brunt bakplåtspapper eller vaxat papper

Steg-for-stegSteg-for-steg2

Gör så här:

Klipp till sex eller åtta lika långa bitar ståltråd (en till varje ben). Cirka 10-12 centimeter är lagom. Böj trådarna med en mjuk böj på mitten som en märla. Börja med att tvinna ihop två av märlorna med varandra från mittenböjen och utåt. När du kommit ungefär halvvägs sticker du in spetsen på saxen eller en pennspets mellan trådarna så att det mellan två varv bildas en liten ögla, ett ”knä”. Fortsätt sedan att tvinna trådarna tajt hela vägen ut. Fortsätt och tvinna ihop alla märlorna mot varandra på samma sätt tills du fått en liten benställning, se bilderna ovan.

Fäst en pärla eller en prisma som kropp mot benställningen genom att vira fast den med ståltråd. Vill du ha vingar klipper du till dem av papper och fäster även dessa med ståltråden mot kroppen. Forma benen som du vill ha dem, förslagsvis genom att låta insekten hänga över kanten på ljuslyktan med ett av sina ben.  Eller kanske på dricksglasen?

HalloweenInsekter2HalloweenInsekter6 HalloweenInsekter3 HalloweenInsekter5