Snart advent…

Adventsljusstakar-DIY-detaljer

Då var det snart advent och adventspyntet ska plockas fram och årets julpyssel planeras. Klassiska adventsljusstakar i alla ära, men det är kul att förnya sig!

Gamla flaskor i färgat glas springer man ofta på på loppis och de kan snabbt piffas upp till att bli årets finaste adventsljusstakar. Lite porslinsmålningspennor och egentillverkade schabloner fixar gemet.

Du behöver:

Porslinsmålningspenna, vit

Bruna glasflaskor

Korkar

Ljushållare

Kanelstänger

Torkade apelsinskivor

Schablonfilm eller vanliga plastfickor

Maskeringstejp

Schablonkniv

Skärmatta

Tuschpenna

Tillgång till dator och skrivare

Porslinsmålning-DIY-Detaljer

Gör så här:

Leta upp ett typsnitt på datorn som du gillar. Vi har använt ett som heter stencil till de här schablonerna. Skriv ut siffrorna 1-4 i en punktstorlek som passar dina flaskor. Lägg en bit schablonplast över de utskrivna siffrorna och rita av konturerna med tuschpenna på plasten. Skär ut schablonerna med skalpell. Tejpa fast schablonerna på flaskorna och fyll i med porslinsmålningspenna. Låt torka och härda sedan färgen i ugnen, enligt instruktionerna på pennan.

När flaskorna svalnat trycker du ned korkar i halsarna och sedan ljushållare. Dekorera halsarna med kanelstänger och torkade apelsinskivor.

De hjärtformade kransarna med mossa som också syns på bilden hittar du här. Och bjällrorna – som är också är fina att dekorera paket med – hittar du här.

Porslinsmålning2-DIY-DetaljerTill muggarna här behöver du istället:

Porslinsmålningspenna, svart

Vita muggar

Gör likadant men skriv ut bokstäver istället.

Porslinsmålningspennor-DIY-Detaljer

Ha en riktigt mysig första advent!

Advent-DIY-Detaljer

Spegelram av klädnypor

Spegel1-DIY-Detaljer

Aldrig kan man väl få för många speglar i ett hus. I alla fall inte om de har en vacker inramning. Och det är just det vi tänkte fixa nu. En spegel med ram av förgyllda klädnypor – en kul kontrast mellan enkelt och exklusivt!

Du behöver:

Rund spegel

Klädnypshalvor, 92 st

Klädnypor eller gummisnoddar, 92 st

Trälim

Limpistol med smältlim

Vattengrund eller primer för bladguld

Bladmetall i guldfärg

Penslar, 2 st

Spegel2-DIY-Detaljer

Gör så här:

Limma ihop klädnypshalvorna två och två med de raka ryggarna mot varandra, använd vanligt trälim. Kläm ihop dem med en klädnypa i vardera ändan medan limmet torkar, eller dra ihop med en gummisnodd. Låt limmet torka ordentligt.

Spegel3-DIY-DetaljerLägg sedan klädnypsparen med varannat ”huvud” och varannan ”fot” efter varandra. De kommer då att till slut bilda en cirkel. Se till att alla nyporna ligger riktigt runt och tajt mot varandra. Tryck ut en rejäl stäng smältlim innerst mot cirkeln och limma fast det runda spegelglaset. Limma lite extra runt kanten när den väl sitter på plats. Låt limmet svalna.

Spegel4-DIY-DetaljerVänd spegeln uppåt och pensla på vattengrund för bladmetallen. Eftersom träet är ganska sugande kan du måla två varv, men måla bara på ovansidan av klädnypshalvorna.

Spegel5-DIY-DetaljerEfter cirka 10 minuter lägger du försiktigt på bladmetallen. Den är lövtunn och kan vara lite knepig att hantera, men försök lägga den så slätt som möjligt så att du utnyttjar varje blad. Använd en torr pensel för att försiktigt pensla fast bladmetallen. Låt torka minst en timme, gärna mer.

Spegel7-DIY-DetaljerBorsta sedan bort överflödig metall från kanterna. Om du vill hänga upp spegeln fäster du ett snöre på baksidan med lim eller drar en tunn ståltråd genom de små hålen som finns i klädnyporna.

Spegel9-DIY-Detaljer

Vägglampa av kopparrör

Kopparlampa4-DIY-detaljer

Koppartrenden håller i sig. Med samma slags kopparrör och kopplingar som enbart rörmokare använde en gång i tiden kan man skapa allt från ljusstakar till klädhängare och lampor.

Den här lampan är monterad så att den utstickande armen kan vridas dit där man vill ha ljuset, och passar därför bra som läs- eller sänglampa.

Kopparlampa5-DIY-detaljerDu behöver:

2 st Kopparrör

2 st vinkelkopplingar (obs! inte exakt samma modell som den på bilderna, pga ändring i sortimentet)

Röravskärare

Epoxylim

Textilsladd, svart

Lamphållare, svart

Kopparplåt, 0,7 mm

Plåtsax

Borr

Borrmaskin

Mässingsskruv

Vitmålad list

Gör så här:

Skär av det ena röret cirka 17 centimeter långt (eller så långt du vill ha det) med röravskäraren. Man kapar kopparrören genom att dra åt skruven en liten bit i taget och sedan vrida runt röret ett varv, sedan dra åt lite till och vrida runt igen osv…

Limma ihop rördelarna med vinkelkopplingarna med tvåkomponentslim. Låt limmet härda ordentligt innan du monterar sladden.

Klipp av två bitar kopparplåt, cirka 2 x 10 cm. Böj plåtbitarna runt kopparröret som en märla och böj sedan ändarna tillbaka. Borra hål genom kopparplåtarna på varje sida om röret.

Såga till en 50 – 60 mm bred trälist cirka 47 cm lång (den ska vara lika lång som kopparröret under kopplingen). Borra ett hål i vardera ändan av listen på mitten av dess bredd. Hålen är till för att skruva upp listen i väggen och båda skruvhålen ska sedan döljas av kopparröret.

Klipp av den vita lamphållaren från den svarta textilsladden. Dra sladden genom kopparröret. Montera en svart lamphållare med dragavlastare i änden av sladden. Om du vill ha en strömbrytare under röret på sladden kan du även montera en sådan.

Skruva fast trälisten i väggen där du vill ha lampan. Skruva slutligen fast kopparrörslampan på listen med mässingsskruvar. Montera en lampa och tänd.

Kopparlampa1-DIY-detaljer Kopparlampa2-DIY-detaljer Kopparlampa3-DIY-detaljer   Kopparlampa6-DIY-detaljer Kopparlampa7-DIY-detaljer

Läderklädd bestickhållare

Bestickställ1-DIY-detaljer

Gamla konservburkar kan man göra mycket fint av! Med en ny kostym i läder förvandlas burkarna till en praktisk – och snygg – bestickhållare.

Du behöver:

Läder, gärna getskinn

Skärmatta eller underlag att skära på

Rullkniv

Linjal eller stålvinkel

Falsben och kantpolerare

Sporre

Syl

Nålar

Vaxad lintråd

6 konservbukar

Träskiva ca 11 x 19 cm (beronede på konservburkarnas storlek)

Lim

Maskinskruv 3 st

Mutter, 3 st

Borrmaskin

Borr

Maskiningstejp

Mässingsspik

Gör så här:

Mät dina konservburkar och skär till sex bitar i av skinnet som precis klär över burkarna. Om du aldrig tidigare arbetat med läder kan det vara bra att ta en snabblektion via en dvd-film som du hittar här.

Markera långsidorna på läderbitarna med falsbenets ände så att du får en markerad linje i skinnet att följa med sporren. Dra sporren i spåret så att du får tydliga markeringar var du sedan ska göra hålen med sylen. Gör hål med sylen.

Nu är det dags att börja sy. Klipp till en bit vaxad lintråd som är ett par decimeter längre än långsidans dubbla längd. Fäst en nål i varje ände av tråden och fäst den genom att dra sticka nålen igenom tråden och dra den tillbaka igen (se bilden). På så sätt sitter nålen fast ordentligt i sina ändar och du slipper tappa dem.

Dra en nålen genom första hålet och dra igenom tråden till mitten. Dra sedan den ena nålen från ena sidan och den andra från andra sidan och dra åt. Fortsätt likadant hela sömmen. Sy ett par stygn tillbaka vid slutet och fäst trådarna på baksidan av skinnet. Sy likadant längs alla långsidor på alla skinnbitar.

Steg-för-steg1 Steg-för-steg2

 

Limma fast skinnbitarna runt varje konservburk.

Skär till en bit läder lika lång som din träskiva och lagom bred att klä överkanten så att träet inte syns. Limma fast den. Mät ut och markera sex hål där konservburkarna ska fästas i träskivan, varje burk med två skruvar, en uppe och en nere. Borra hål genom träskivan. Borra hål genom burkarna också. För att borra på rätt ställe kan man tejpa fast burkarna med en rejäl tejp (typ silvertejp eller kraftig maskeringstejp) på en sida av skivan i taget och borra genom träskivan och in i burkarna.

 

Bestickställ3-diydetaljer

Skruva fast burkarna i skivan med maskinskruv och mutter.

Skär till ett handtag som är lika brett som träskivan, plus några millimeter extra. Sy längs handtagets kanter på samma sätt som tidigare. Limma fast handtaget och nubba fast det med mässingsspik.

Om konservburkarna har en vass kant på insidan skär du till 4-5 cm breda band av skinnet och limmar på insidans kantsom skydd för den vassa kanten.

Klart för start!

Bestickställ2-DIY-detaljer