Nyårsdukning med egna servettringar och placeringsskyltar

Nyårsdukning-DIY-Detaljer

Knappt har man hunnit svälja julmaten förrän det är dags att planera årets kanske största fest. Nyår!

Är det någon middag man vill duka fint till så är det kanske nyårsmiddagen.

En lufttorkande lera är perfekt att använda till både placeringskort och bordsdekorationer.

självtorkande-lera-DIY-Detaljer

Kavla ut leran och stansa ut snöflingor i olika storlekar att lägga på bordet.

Du behöver:

Lufttorkande lera, vit

Kavel

Kakstans snöflinga

självtorkande-lera-DIY-Detaljer

Till placeringsskyltarna använde vi också:

Bokstavsstämplar

Silverfärg

Pensel

Silverglitter

Silverband

Kavla ut leran, stämpla in de namn du vill ha och skär sedan ut skyltarna med en vanlig bordskniv. Hål för bandet kan man göra med en äppelurkärnare eller ett stort sugrör.

Låt skyltarna torka över natten innan du fyller i bokstäverna med silverfärg och sedan häller över glitter som får torka fast i färgen. Knyt ett band i varje skylt som du sedan knyter som servettring.

Nyårsdukning-DIY-Detaljer

Skedar-DIY-Detaljer

Gamla nysilverskedar hittar man billigt på loppis. Böj skaften bakåt så får du en kombinerad servering och förrättstallrik modell mindre. Perfekt för en liten munsbit som inleder nyårsmiddagen.

Förrättssked-DIY-Detaljer

Hoppas ni alla får ett riktigt Gott Nytt År!

Nyårsdukning-DIY-Detaljer

Ljuslyktor i gips

Gipslykta-DIY-Detaljer

Enkelt, men effektfullt. Ljuslyktor gjorda av gipsbindor på ballonger är inga större svårigheter att slänga ihop. Fast de ser kanske inte mycket ut för världen medan gipset torkar…

Gipslykta-DIY-Detaljer

Men med lite slagmetall på insidan glöder de som eldklot på middagsbordet!

Gipslykta-DIY-Detaljer

Du behöver:

Gipsbindor

Ballonger

Bladmetall rödmelerad

Primer för bladmetall

Pensel

Gör så här:

Blås upp ballonger till den storlek du vill ha på lyktorna. Klipp gipsbindorna i bitar. Doppa gipsbindorna, en bit i taget, och lägg över ballongen. Använd kallt vatten så att gipset inte härdar för snabbt.

Tänk på att inte hälla ut gipsrester i avloppet! Doppa i exempelvis en djup papptallrik så att du kan hälla bort vattnet försiktigt men slänga gipsresterna (som sjunker till botten när vattnet får stå ett tag).

Låt lyktorna torka något dygn och gör sedan hål på ballongerna och ta bort dem.

Pensla insidorna av lyktorna med primer. Pensla eller blås försiktigt fast den lövtunna bladmetallen. Vi använde en bladmetall som är melerad i färgen, vilket ger lite extra effekt. Pensla fast metallen så att den fäster ordentligt mot underlaget. Låt torka innan du borstar bort överflödig metall med en torr pensel.

Gipslykta-DIY-Detaljer

Tänk på att levande ljus alltid innebär en viss brandfara. Därför rekommenderar vi värmeljus i LED utförande, mycket smart!

Gipslykta-DIY-Detaljer

Ljuslyktorna blir fina på julbordet…

Gipslykta-DIY-Detaljer

Och passar lika fint till nyår! Men innan dess önskar vi God Jul!

Gipslykta-DIY-Detaljer

Julkotte i skinn

Skinnkotte-DIY-detaljer

Skinnspill. Vad gör man av sånt? Små bitar i alla tänkbara former som blivit över. Mellanrummen mellan det som blivit väskor, plånböcker, skärp och ipadfodral. Julpynt!

Spillet är perfekt till en kotte att hänga i granen, eller bara lägga i ett stilleben med ett par ljus och några julkulor.

Skinnkotte-DIY-detaljer

Läderspill lämpligt till mindre arbeten som nyckelringar, glasunderlägg och klockarmband kan man köpa i lösvikt. Sen är det bara att klippa kottfjällen på fri hand och börja limma. Läderspillet vi använt är från getskinn, men du kan använda det du har, eller köpa i påsar.

Du behöver:

Läderspill

Lädersax eller kraftig sax

Cellplastkulor

Limpistol (gärna för låg temperatur)

Limstavar smältlim

Skruvögla

Satinband

Skinnkotte-DIY-detaljer

Gör så här:

Klipp kottfjällen på fri hand. Lite olika storlekar och former blir bara fint. Limma fjällen omlott så att cellplasten döljs helt av läderfjällen. Vi använde limpistol. Det fungerar bra trots att limmet blir varmt och har en tendens att smälta plasten en aning. Limma fjällen nerifrån och uppåt mot toppen. Avsluta med att klippa ut en ”blomma” i skinnet som du limmar högst upp. Stick ett hål i mitten av blomman med en syl eller nål och skruva sedan ned en skruvögla genom hålet för upphängning.

Skinnkotte-DIY-detaljer

Men kotten är fin liggande på ett fat också.

Skinnkotte-DIY-detaljer

Julstämning med koppartråd och gammalt papper

Kopparängel-DIY-detaljer

Den röda tråden den här veckan… är koppartråd. Ett så enkelt material, men samtidigt så vackert. Och användbart! Linda några varv runt en klädnypa av gammaldags modell, böj till ett par vingar och avsluta med en liten gloria. Vips har du en jättefin placeringskortshållare för glögglasen.

Till placeringskortsängeln behöver du:

Gammaldags klädnypor

Koppartråd 0,7 mm

Avbitartång

Koppartråden har också fått agera stam i de här små julgranarna som är fina att ställa upp bredvid julkrubban, eller bara som de är i ett fönster.

Pappersgran-DIY-detaljer

Till julgranarna behöver du:

Gammalt papper ur en bok

Brunt bakplåtspapper eller vaxat papper

Cirkelskärare

Skärmatta

Koppartråd 2 mm

Börja med att skära till cirklar av pappret i olika storlekar. Böj sedan till en fot genom att göra en liggande cirkel och sedan böja tråden vidare rakt upp som stam. Trä på dina papperscirklar, börja med de största först. Varva gammalt bokpapper med vaxat papper eller brunt bakplåtspapper. Om man knöcklar till det bruna pappret lite är det enklare att få lite mer ”volym” i granen.

Cirkelskärare-diy-detaljer

Avsluta med att böja till en stjärna längst upp, och klipp sedan av tråden. Eller så klipper du till en stjärna av pappret och trär på den högst upp.

Pappersgran-DIY-Detaljer

Av samma material som till granarna gjorde vi även en dörrkrans för inomhusbruk.

Stjärnorna var kul att klippa till. Vi klippte helt på fri hand så att alla fick olika form och storlek. Stjärnorna av gammalt bokpapper klippte vi ur dubbelt papper för att sedan limma ihop dem i par igen i kransen.

Pappersstjärna-DIY-Detaljer

Kransen gör man av samma slags koppartråd som granarnas stammar. Linda lite slarvigt runt runt tills du fått en lagom tjock och tät krans. När kransstommen är klar limmar du fast stjärnorna i par med en koppartråd emellan. Använd ett limstift. De bruna stjärnorna stack vi bara in mellan trådarna. Kransen är klar!

Kopparkrans-DIY-Detaljer

Årets första pepparkaksbak


Pepparkaka16

Då var det dags igen! Ingen adventstid utan doften av nygräddade pepparkakor. Traditionen att baka pepparkakor till jul är säkerligen en av våra djupast rotade jultraditioner. Men även om gubbar och gummor, stjärnor, grisar och bockar är obligatoriska på bakbordet finns kanske plats för liiiite nytänk? Att byta det stora pepparkakshjärtat på dörren mot en krans av järnek?

Pepparkaka1

Järneken är mer en anglosaxisk julsymbol, troligen av den enkla orsak att vi inte har någon järnek i Sverige. Men numera symboliserar den jul även för oss, och istället för att göra en enda stor kaka kan man göra många, många små… Som man sen sätter ihop till en krans.

Pepparkaka18

Eftersom den här kransen inte är tänkt att ätas upp utan bara är till för dekoration och för att sprida väldoft använder vi en stomme av vanlig wellpapp. Du behöver:

Wellpapp (tex en bit pizzakartong)

Rullkniv eller schablonkniv

Skärmatta

Limpistol

Juteband, rött

Pepparkaksdeg

Pepparkaksformar, järnek

Pepparkaka6

Gör så här:

Baka pepparkakor, använd stansar för järnek i tre storlekar. Baka flest blad av den största formen. Grädda tills bladen fått fin färg, gärna lite mer färg än om du skulle äta dem. Men passa noga så att du inte bränner dem, det går snabbt på slutet!

Lägg en tallrik av lagom stor storlek på en bit wellpapp och rita av. Skär ut cirkeln och skär sedan cirka 5 cm innanför så du får en stomme till din krans.

Limma fast bladen med limpistol. Limma fast ett band för upphängning på baksidan.

Pepparkaka7

Även de traditionella stjärnorna kan bakas med en tvist!

Bygg en gran av stjärnor i olika storlekar, som du limmar ihop med en god glasyr. Läckert för både öga och gom! Vi använde kakstansar i ett set om tre storlekar som du hittar här.

Stjärnorna att hänga över kanten på kaffekoppen finns också färdiga formar för som du hittar här.

Pepparkaka9 Pepparkaka10  Pepparkaka12 Pepparkaka13 Pepparkaka14

Och om man lider brist på snö – vilket man ju i alla fall INTE vill ha på en pepparkakskrans – så kan lite floursocker ge lite extra julkänsla!

Pepparkaka8