Flasklampor – och konsten att skära i glas

Flasklampor-DIY-Detaljer

Urdruckna vinflaskor är ofta mycket vackra. Speciellt när ljus bryts igenom dem. Antagligen är det därför de blivit så klassiska som ljusstakar.

Men det går att använda dem som lampskärmar också, gärna i en hel rad över ett bord eller i ett fönster. På några av dem kan vackra etiketter få sitta kvar, medan andra gör sig bäst nakna.

För att kunna använda flaskor som lampskärmar behöver man skära av botten, vilket är en konst sig.

Det bör sägas direkt: Det är inte helt lätt att skära i glasflaskor. Man bör räkna med att kanske vartannat försök misslyckas. Men materialet är ju inte dyrt, så det är bara att fortsätta tills man lyckas!

Du behöver:

Ursköljda vinflaskor, helst gröna

Textilsladd, svart

Stickpropp

Miniskruvmejslar

Brytbladskniv

Avbitartång

Glasskärare

Hink

Skyddsglasögon

Handskar

Gör så här:

Lägg glasskäraren på ett stabilt underlag i den höjd du vill skära av flaskan på. Se till att den ligger stilla och inte vickar. Rista en skåra i glaset med glasskäraren genom att snurra flaskan runt medan du pressar den hårt mot glasskäraren. Helst ska man bara vrida flaskan ett varv runt så att man inte riskerar att göra flera parallella spår för då är risken större att det misslyckas. När du ristat en tydlig linje runt hela flaskan ska du stressa glaset så att det spricker. Det gör man enklast genom att hälla omväxlande hett och iskallt vatten på den ristade linjen.

För säkerhets skull bör du använda skyddsglasögon och handskar. Ställ en hink i diskhon och håll flaskan över den så att botten och alla glasbitar hamnar i hinken. Häll det heta vattnet i en fin stråle mot din ristade linje samtidigt som du vrider flaskan runt. Efter en liten stund byter du till iskallt vatten eller tar en isbit och drar den runt ristningen. Efter en stund spricker glaset av och botten trillar ned i hinken.

Om kanten bli väldigt vass kan du slipa den med lite sandpapper. Har du otur spricker flaskan inte helt rakt efter din ristade linje. Då är det tyvärr bara att börja om och göra ett nytt försök.

Flasklampor-DIY-Detaljer Flasklampor-DIY-Detaljer

Klipp av stickproppen på en textilsladd med en avbitartång och dra änden genom flaskan. Montera på en ny stickpropp och eventuellt en brytare om du vill ha det. Häng upp.

Flasklampor-DIY-Detaljer Flasklampor-DIY-Detaljer

Hushållspappershållare i skinn

Hushållspappershållare-DIY-Detaljer

Snygga hushållspappershållare växer inte på träd direkt. Och hittar man någon man tycker är snygg – är den inte gratis. Återstår: Att tillverka en själv.

En av de snyggare vi sett var klädd med läder. Så fick det bli!

Naturgarvat läder blir bara snyggare med tiden. Lite fläckar ger bara vacker patina, tycker i alla fall vi. Därför har vi valt ett naturgarvat getskinn som är ganska tunt, knarrar karaktäristiskt när man hanterar det och åldras med värdighet.

Bottenplattan till den här hushållspappershållaren kommer från en gammal lampfot som sett bättre dagar. Men det går lika bra att såga till en rund eller kvadratisk bottenplatta av en vanlig bräda, och sedan borra hål i den i mitten.

Läderhantverk-DIY-Detaljer

Du behöver:

Getskinn (ett helt räcker till mycket mer än denna!)

Rundstav, 22 eller 25,5 mm

Bottenplatta i trä, eller trä, såg och borr i samma dimension som rundstaven

Lim

Rullkniv

Skalpell

Skärmatta

Sadelmakarnål

Syl

Sporre

Stålvinkel

Falsben med kantpolerare

Vaxad lintråd, naturfärgad

Hushållspappershållare-DIY-Detaljer

Gör så här:

Börja med att såga till bottenplattan och borra hål i mitten. Såga av rundstaven till den höjd du vill ha och kontrollera att rundstaven passar i hålet.

Skär sedan ut skinnbitarna.

Sy kantsömmar runt bottenplattans skinnbit och på remmen som ska gå runt bottenplattan. Se tidigare inlägg för att se hur man syr i skinn (inlägget om läderklädd bestickhållare).

Markera kanterna på lädret som ska sitta runt rundstaven, och sporra den ena sidan samt överkanten. Limma fast lädret på rundstaven. Limma fast ”pricken” upptill. Gör hål med sylen först när lädret sitter fast och limmet gärna torkat en aning så att det sitter på plats. Limma lädret så att överkanten sticker upp lika mycket som ”sömsmånen” upptill.

Börja med att sy runt överkanten och fortsätt sedan ner.

Limma fast läderbitarna på bottenplattan och häll lim i mittenhålet. Limma fast den läderklädda rundstaven sist. Torka bort överflödigt lim på undersidan av bottenplattan.

Hushållspappershållare-DIY-Detaljer Hushållspappershållare-DIY-Detaljer

Ryakudde av återvunnen textil

Locker-hooking-kudde-DIYdetaljer

Det slängs alldeles för mycket textilier i vårt land. Tyg som det egentligen inte är något fel på mer än att plaggen vuxits ur, blivit omoderna eller i värsta fall fått någon fläck eller ett hål. Med risk för att låta en aning gammaldags, men vissa saker var bättre förr. Då var man i alla fall bättre på att ta tillvara och göra nytt av gammalt.

Trasmattor var ju ett ypperligt sätt att ta tillvara! Och det finns fler tekniker som bygger på återvinning. Locket hooking är en slags mattvävningsteknik som man inte behöver någon vävstol till. Istället använder man sig av en färdig mattväv i stärkt bomull och en locket-hooking nål som ser ut som en vanlig virknål i ena änden men har en nålögla i den andra. Med den fiskar man upp öglor av trasor genom väven och låser sedan öglorna genom att dra ett band igenom dem. På så sätt kan man sitta bekvämt tillbakalutad i soffan och göra vackra trasmattor medan favoritserien går på tv:n. Dessutom kan man ännu enklare skapa de mönster man vill.

Till den här kudden har vi använt oss av locker-hooking tekniken, men istället låtit trasorna bilda långa öglor och ändar på rätsidan – som en rya.

Ett par gamla spillbitar som blivit över vid andra syprojekt kom väl till pass. Men man skulle ju ännu hellre kunna göra en av olika gamla utslitna jeans, eller barnens gamla favoritklänningar i rosa toner. Tänk vilket härligt minne att ha kvar!

Du behöver:

Locker hooking väv

Locker hooking nål

Gamla tyger att dra trasor av, samt tyg till bakstycke

Sax

Tillgång till symaskin

Blixtlås

Innerkudde

Locker-hooking-DIYdetaljer

Gör så här:

Börja med at dra trasor av dina textilier. 2-5 cm breda ungefär. Det kan vara fint med lite olika bredder! Trasorna behöver inte vara så långa, men minst 15 cm eftersom varje minsta bit ska bli två ryaändar. Längre trasor kan man låta bli långa öglor.

Klipp till locker-hooking-väven i ett mått som passar din kudde – plus en ganska rejäl sömsmån. Vår kudde fick bli ungefär 40 x 40 cm i färdigt mått.

Sen är det bara att sätta igång. Fäst ett bomullsband (ca 1 m långt) i ena hörnet på locket-hooking väven och dra andra änden genom öglan på locker-hooking nålen. Med virknålsändan på nålen drar man upp en lite ögla av trasan i ett hål i väven, tar sedan en ny och ser till att trasan bildar en lagom stor ögla på det som ska bli rätsidan och fortsätter likadant tills man har en lång rad öglor på nålen. Då drar man igenom bomullsbandet genom alla öglorna. Eftersom vi gör en rya behöver man inte använda varje hål i väven, det skulle bli för tätt. Varannan blir lagom.

Locker-hooking-DIYdetaljer

Locker-hooking-DIYdetaljer

Det tar lite tid att få in tekniken och de bredaste remsorna är lite pilliga att få igenom väven, så man kan inte räkna med att bli klar på en kväll. Men när hela väven är fylld är det dags att sy ihop kudden. Klipp till ett tyg lika stort som din väv, plus sömsmån för blixtlås. Vi sydde blixtlåset mitt på bakstycket eftersom det brukar vara lättast att stoppa i en innerkudde då. Lägg sen rätsidorna mot varandra och sy ihop. Försök att sy mitt i en trådrad i locker-hooking väven så att sömmen får ordentligt fäste. Vänd kudden rätt och stoppa i en innerkudde.

Locker-hooking-kudde-DIYdetaljer

Enkla bokstöd

Bokstöd-DIY-Detaljer

Ett rejält stöd att luta sig emot, det är vad många av oss önskar sig mest av allt. Men just nu är det böckernas tur. De här bokstöden är dessutom både praktiska och snygga. Och du tillverkar dem enkelt själv. En gammal överbliven trästolpe som låg och skräpade i en brädhög är vad vi använt, ohyvlad och ruff i ytan. Lite torrsprickor fick vi också på köpet. Men det blir snyggt när man målar dem!

Du behöver:

Trästolpe, 125 x 125 mm, ohyvlad

Såg

Blyertspenna

Linjal

Färg, vi använde Martha Stewarts färg Vintage Decor i kulörerna Sailor blue, Parisian blue samt Tilled soil.

Pensel

Schablon, vi använde Martha Stewarts Silkscreen schabloner

Gör så här:

Mät upp och markera hur du vill ha dina ”hustak”. Våra har en taklutning på 45 grader, vilket alltså ger en 90 graders vinkel mitt upptill.

Såga till husen. Om man vill ha helt perfekt sågat kan det vara en god idé att gå till en såg, byggmarknad eller snickeri där man kan få hjälp med sågningen.

Sen är det bara att sätta igång och måla. Vi har använt färger från Martha Stewart av samma typ som Chark Paint, den har mycket god täckförmåga och ger en fantastiskt vacker och helmatt yta. Beroendeframkallande!

Oftast behöver man inte måla mer än ett lager, men eftersom det här grova träet är så sugande målade vi två lager. Låt färgen torka ett par timmar emellan varje lager.

Bokstöd-DIY-Detaljer

Egentligen kunde bokstöden vara färdiga nu, men för att sätta lite extra prick över i använde vi en bokstavsschablon också. Den som är lycklig ägare till en stor boksamling skulle ju kunna ordna böckerna i bokstavsordning, eller ämnen, och märka alla stöd efter dem. Våra tre stöd får fantasilöst nog heta BOK. Nåja, ibland räcker inte fantasin längre…

De här bokstavsschablonerna är självhäftande och har ett finmaskigt rutnät precis som riktiga screentryck har. De blir jättefina och detaljerade på andra släta ytor men på den här grova, ohyvlade träytan kan man inte räkna med att få schablonerna helt perfekta.

Bokstöd-DIY-Detaljer

Bokstöd-DIY-Detaljer

Fast det blir rätt bra ändå!

Bokstöd-DIY-Detaljer

Bokstöd-DIY-Detaljer

Bokstöd-DIY-Detaljer

Bokstöd-DIY-Detaljer

Bokstöd-DIY-Detaljer