Äggkorg i luffarslöjd

Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se

En klassisk äggkorg i luffarslöjd är lika användbar idag som för hundra år sedan, när luffarna var en vanligt inslag i vardagslivet. Efter den industriella revolutionen på 1800-talet blev ståltråd en billig och lättillgänglig vara, vilket kringdrivande luffare snart upptäckte. Den som hade lite sinne för proportioner, starka nypor och ett par tänger kunde tjäna sitt levebröd på att tillverka allt från korgar till karottunderlägg, brödnaggar och vispar i ståltråd. Någon verkstad behövde man inte, den kunde man liksom ”ha i fickan”. Trådslöjden blev en konstart som så småningom kom att kallas luffarslöjd just eftersom så många luffare blev duktiga på konsten. Men den är populär än idag och har fått ett uppsving på senare år, vilket inte minst märks i antikhandeln där priserna på gamla kroger och andra föremål mångdubblats.

En klassisk äggkorg är lika dekorativ som praktisk och har man inte tummen mitt i hand tillverkar man en själv på några timmar!

Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se  Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se

Du behöver:

Järntråd, svartglödgad både 0,7 mm och 1,5 mm

Hårddragen tråd, 5 st

Multifunktionstång

Tidningspapper

Bultsax

Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se

Gör så här:

1. Börja med att klippa till fem långa bitar av den tunnaste tråden, här kallad ”spoltråd”. Cirka 2 meter långa bitar är lagom. Vik spoltrådarna på mitten så att du vet var mitten är.

Rulla ihop tio små spolar av tidningspapper och rulla upp spoltråden från båda ändar på spolarna.

Lägg ihop de fem tunna spoltrådarna med fem hårddragna trådar. Håll trådarna i ett grepp så att de hårddragna trådarna ligger så platt som möjligt parallellt med varandra och de tunna trådarna ovanpå. Surra ihop dem på mitten med tunn ståltråd, och fäst i båda ändar genom att peta in tråden tillbaka under det lindade området.

2. Böj ut de hårddragna trådarna så att de fördelar sig på jämnt avstånd från varandra. Fördela trådspolarna så att varje svetstråd har en trådspole. Snurra tråden tre varv runt varje hårddragen tråd.

Gör en liten ögla på den 1,5 mm tjocka tråden, här kallad ”najtråd” och fäst på en av de hårddragna trådarna. Fäst sedan najtråden vid varje hårddragen tråd genom att fortsätta snurra den tunna ståltråden två varv runt varje hårddragen tråd. På så vis både fäster man najtråden mot den hårddragna tråden och får samtidigt ett lagom avstånd till nästa varv.

Fortsätt på samma vis tills du har fått en lagom stor platt botten på korgen.

3. Vänd på botten så att sidan med najtråden ligger nedåt. Nu kan du börja böja de hårddragna trådarna uppåt och forma dem till en rund korg. Allt eftersom man kommer längre uppåt fortsätter man att forma de hårdragna trådarna som är ganska hårda att böja.

4. Den klassiska äggkorgen är något päronformad, men med en tydligare ”knyck” i midjan och den översta delen är rak som en cylinder. Håll korgen en bit ifrån dig så är det lättare att se hur trådarna ska böjas.

 

Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se

5. När man gjort sista varvet klipper man av de hårddragna trådarna, men lämnar ett par centimeter. Använd bultsax, för den hårddragna tråden är inte lätt att klippa av med vanlig avbitartång.

6. Böj ned ändarna på de hårddragna trådarna med hjälp av en tång. Fortsätt att vira de tunna trådarna runt översta kanten. Om man vill kan man göra sista varvet najtråd dubbelt, för att få en mer markerad överkant på korgen.

 

Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se

7. Klipp till en lagom lång bit najtråd till handtag. Klipp tråden så lång att den räcker att vikas dubbel.

8. Vira spoltråd längs hela handtaget, vira tätt så syns inte skarvarna och så att handtaget blir bekvämt att hålla i.

Sen är det bara att fylla korgen med ägg! Den som har egna höns har säkert märkt att de börjat värpa på allvar nu när våren är på intåg.

Äggkorg-i-luffarslöjd-DIY-Detaljer.se

Mässingssmycken

Mässingssmycke-DIY-Detaljer

Allt är inte guld som glimrar, brukar det heta. Så sant. Det kan ju vara mässing också!

Trenden med koppar och mässing verkar hålla i sig. Vi är många som älskar både koppar och mässing i allt från inredningsdetaljer – till smycken. Med en bit mässingsplåt, en guldsmedssåg och några filar kommer man långt när man ska tillverka egna smycken. Sen är det bara att sätta igång och leka och experimentera med formerna.

En cirkel och en peacesymbol, stilrent och enkelt. Så fick det bli när vi gjorde de här smyckena.

Mässingssmycke-DIY-Detaljer

Du behöver:

Mässingsplåt, 0,5 mm

Guldsmedssåg

Sågblad, nr 1

Lövsågsbräde (är också mycket bra att ha, men man kan klara sig ändå)

Borr

Skruvdragare

Smärgelpinne, medelgrov

Diamantfilar

Läderrem

Halsbandslås

Flacktång

ev. Superlim

Lövsågsbräde-DIY-Detaljer

Gör så här:

Markera på plåten en cirkel i den storlek du vill ha. Du kan rista lite lätt med spetsen på en diamantfil eller en nål för att markera. Spänn fast ett sågblad i guldsmedssågen. För att bladet ska sitta spänt pressar man ihop sågen en aning innan man spänner fast bladet i andra änden.

När man ska såga små saker i metallplåt underlättar det verkligen med ett lövsågsbräde (se ovan). Arbetar man hemma vid köksbordet skyddar det även bordet från repor man annars lätt gör om man håller metallbiten mot bordskanten och sågar.

När du sågat ut en rund bit borrar du ett hål i plåten med en liten borr (ca 1-1,5 mm), lossar  sågbladet i ena änden av sågen och trär det genom hålet innan du fäster sågbladet igen. På så sätt kan du såga ut former som är inneslutna.

Armbandet här (peacesymbolen) är gjort av den runda bit som blev över från mitten av halsbandets cirkel.

När du sågat klart är det dags att fila. Mindre ojämnheter i formen och vassa kanter ska filas bort.

När du filat fram formen så att du är nöjd är det ytan som ska färdigställas. Vill man kan man polera ytan helt blank, men vi valde att istället göra den ordentligt matt och repig, så att det nästan glittrar om reporna. En så kallad smärgelpinne är perfekt för ändamålet, använd en så grov smärgelpinne som möjligt och fila med raka drag åt olika håll så att det bildas lite kryssmönster.

Smärgelpinne-DIY-Detaljer

Tunna runda läderremmar passar bra som kedja. Vi använde ett enkelt halsbandslås som man klämmer ihop med en tång för att fästa. Vill man vara extra säker på att det ska hålla limmar man lite innan man klämmer ihop låsen med en tång.

Mässingssmycke-DIY-Detaljer

Mässingssmycke-DIY-DetaljerMässingssmycke-DIY-Detaljer

Anslagstavla i kork med Chalk Paint

Korktavla-DIY-Detaljer

Den gamla klassiska anslagstavlan är inte så dum ändå. Alla behöver ju en plats där man kan sätta upp alla små kom-ihåg-lappar och annat smått och gott som annars lätt försvinner eller glöms bort.

Därför vill vi slå ett slag för anslagstavlan den här veckan!

Som med det mesta kan du tillverka den själv. Och nu när korken känns trendig och helrätt igen finns det knappast något bättre material att använda.

Korken går dessutom utmärkt att måla. Man kan måla delar av den och lämna andra fält nakna så att man ser materialet.

Du behöver:

Gammal tavla med bred ram

Lim

Kniv att skära till korken med

Marta Stewart Decorfärg, Parisian Blue

Pensel

Självhäftande plast, så kallad Bokplast

Presskork, 5 mm

Sax

Linjal

Penna

Miniroller

Korktavla-DIY-Detaljer

Gör så här:

Börja med att plocka ut själva målningen eller vad det nu är som sitter din ram. Vi hittade en gammal tavla på loppis för ett par tior. Själva målningen var – om man ska uttrycka sig diplomatiskt – inte målad av Picasso eller Monet, så den fick helt enkelt bli underlag till korken.

Skär till en bit presskork med samma mått som målningen, måla på rikligt med lim direkt på målarduken och limma fast presskorken ovanpå. Lägg den gärna i press med hjälp av några tunga böcker medan limmet torkar.

Måla ramen och låt färgen torka. Martha Stewarts Dekorfärg av samma typ som så kallad Chalk Paint kräver minimalt med underarbete (typ inget) och ger en härligt kritmatt yta. Vi använde en kulör som heter Partisan Blue både på ramen och själva korktavlan.

Medan allt torkar kan man fortsätta med mönstret. Vi använde en vanlig bokplast för att klippa ut en slags schablonmönster i form av trekanter. Plasten är rutig vilket underlättar om man vill göra geometriska former. Vi klippte därför först ut en massa bitar som var 3 x 5 rutor stora. (Mät först din ram så att måtten på mönstret passar) Sedan markerar man med hjälp av penna och linjal hur trekanterna ska klippas. Klipp ut dem och klistra fast på korken.

Korktavla-DIY-Detaljer

Sen är det bara att måla…

Korktavla-DIY-Detaljer

Och dra bort trianglarna innan färgen torkat.

Korktavla-DIY-Detaljer

Och montera tillbaka tavlan i ramen.

Korktavla-DIY-Detaljer

Alla hjärtans dagspyssel

Alla-hjärtans-dag-DIY-Detaljer

En liten överraskning på Alla Hjärtans Dag kommer med all säkerhet att göra någon du tycker om väldigt glad. Det behöver inte vara blommor, choklad eller smycken. En helt vanlig tändsticksask kan faktiskt räcka!

Nåja, den här är ju en aning pimpad och tändstickorna utbytta till godsaker gjorda av salta pinnar med en liten söt topp. Men det är ju tanken som räknas!

Alla-hjärtans-dag-DIY-Detaljer

Du behöver:

En stor tändsticksask

Salta pinnar

Sugar melts

Gammalt notpapper

Scrapbookark, med struktur, i kulör pomegranate

Decopagelim

Tillgång till symaskin

Röd sytråd

Dekorsnöre

Pappersettikett, eller tags

Kalligrafipenna

Alla-hjärtans-dag-DIY-Detaljer

Gör så här:

Töm asken på tändstickor. Bryt salta pinnar i lagom längd för att passa på längden i asken. Smält sugar melts i en liten skål i mikrovågsugn. Doppa den avbrutna änden på pinnarna och lägg på bakplåtspapper att stelna.

Klipp till två bitar av scrabookarket lagom stora att passa asken ovansida. Vik det ena på mitten och klipp ut ett hjärta. Riv en bit notpapper aningen mindre än arkbiten du klippt till. Pensla decopagelim på baksidan av notpappret och limma fast det på scrakbookpappersbiten. Låt limmet torka. Sy fast hjärtat med symaskin. Limma sedan fast allt på tändsticksaskens ovansida.

Skriv ett meddelande på pappersetiketten.

Fyll asken med tändstickor och knyt fast etiketten med ett snöre runt asken.

Alla-hjärtans-dag-DIY-Detaljer

Alla-hjärtans-dag-DIY-Detaljer