Linnelampa i enklaste modell

Linnelampa-DIY-Detaljer

Enklare än så här kan det knappast bli. Men varför krångla till det? Ett vitt linnetyg och en lampskärmsstomme är allt man behöver för att fixa sin egen lampa. Och betydligt billigare än de liknande du kan köpa i inredningsbutiken.

Du behöver:

Ringset för lampskärm, 40 cm diameter

Linnetyg vitt

Sytråd, vit

Bomullsband

Linnelampa-DIY-Detaljer

Gör så här:

Börja med att tvätta ditt linnetyg. Linne har en härlig struktur och blir skrynkligt på ett vackert sätt, så häng tyget rakt och slätt, men stryk det inte.

Klipp till en bit tyg som är 130 cm bred och cirka 1-2 meter långt. Längden beror på hur lång lampa du vill ha, och bredden är ringens omkrets 125,5 cm, plus sömsmån. På längden behöver du räkna med att det går åt 30-40 cm extra för knuten.

Sick-sacka kanterna och sy sedan ihop tyget som en tub i långsidorna. Gör en fåll i överkanten och sy samtidig fast band att knyta fast tuben i den övre ringen med. Klipp till åtta band som är cirka 20-30 cm långa, vik dem på mitten innan du syr fast dem med jämna mellanrum runt tubens fåll.

Knyt fast tuben i ringen med lamphållaren och stoppa in den nedre ringen i tuben. Knyt ihop nedtill med en medvetet lite slarvig knut. Montera fast en lampsladd med lamphållare med dragavlastare (som tål att man hänger en lampa med lite vikt i). Häng upp lampan. Om den undre ringen inte vill ligga horisontellt nedtill kan man sy fast den för hand med med några små stygn på fyra ställen runt om.

Rätta till knyten om det behövs.

Linnelampa-DIY-Detaljer Linnelampa-DIY-Detaljer

Stubbvas med kopparrör

kopparrörsvas-DIY-Detaljer

De första vårblommorna är här! Sjävklart behöver de en egen vas och en hedersplats därhemma.

En stubbvas av en gammal grånad trästam, fyndad i skogen, ger plats åt både blommor och ljus på bordet eller i ett fönster.

Klassiska kopparrör i högblank metall utgör en fin kontrast mot träets grånade matta yta.

Man kan använda sig av trästammar från skogen, eller stranden. Kopparrören blir perfekta vaser till vårblommornas tunna stjälkar och passar också perfekt som ljushållare.

kopparrörsvas-DIY-Detaljer

Du behöver:

Trästam utan bark

Såg

Kopparrör 22 mm

Röravskärare

Kvistborr 22 mm och gärna tillgång till pelarborrmaskin

Silikon

Hammare

Gör så här:

Klyv en trästam ungefär på mitten så att den kan ligga stadigt på ett bord. Borra hål med en 22 mm kvistborr fördelade med jämna mellanrum längs stammen. Kvistborren ger mycket exakta och fina hål och under förutsättning att man inte väntar någon längre tid (dagar) så att träet hinner röra sig och krympa kommer kopparrören att passa perfekt i hålen.

Kapa kopparrör med en röravskärare i kortare och längre längder, våra kapades i längder om 11 cm och 5 cm.

Slå ned rören försiktigt med en hammare i stammens hål. Vartannat långt och vartannat kort. I de hål där de långa rören, de som ska bli vaser, ska stå fyller du botten med silikon för att vaserna ska hålla ordentligt tätt. Knacka med hammaren runt rörens kanter, så får de också ett lite mer arbetat utseende.

Steg-för-steg-kopparrörsvas

kopparrörsvas-DIY-Detaljer

kopparrörsvas-DIY-Detaljer

kopparrörsvas-DIY-Detaljer

Äggkoppar i eneträ

Äggkoppar-DIY-Detaljer

Doften av eneträ på frukostbordet, nykokta ägg och nybakat bröd. Det är så man vill ha sin helgfrukost!

De äggformade äggkopparna vi gjort den här veckan får stå för enedoften.

Kanske fick du tälja smörknivar tills fingrarna blödde i skolslöjden? Bara lugn. Det här projektet är faktiskt enklare. Visserligen är eneträ ganska hårt att arbeta i, men med rätt verktyg går det som en dans! De japanska handsågarna som sågar på draget ger extra fina skär och är enkla att arbeta med. Tycker man att det är svårt att såga i en 45 graders vinkel kan man dessutom ta hjälp av en geringslåda, men det är inte nödvändigt.

Kvistborren ger också väldigt fina och exakta hål, men för att använda den bör man ha tillgång till en pelarborrmaskin. Annars använder man en vanlig borr i samma dimension.

Du behöver:

Eneträ, 60-80 mm i diameter

Japansk handsåg (utan rygg)

Geringslåda (bra att ha men inte nödvändig)

Kvistborr, 22 mm

Morakniv

Filar

Sandpapper

Äggkoppar-DIY-Detaljer

Gör så här:

Såga enestammen i skivor med ca 45 graders vinkel. Skivorna ska vara cirka 2 cm tjocka. Borra ett hål i ena delen av skivan, ungefär där gulan sitter på ett ägg sett i genomskärning. Skala av barken från träskivorna med en morakniv. Tälj, fila och slipa till formen på skivorna så ägglik som möjligt. Med en rund- och en halvrund fil försänker du även borrhålet så att ägget passar bättre i hålet. Slipa med grovt slippapper först och sedan ett riktigt fint för att få äggkoppen riktigt mjuk och len.

Äggkoppar-DIY-Detaljer

Sen är det bara att duka upp frukostbordet.

Vi har använt bokstavsbrickor i trä som placeingskort på den här bilden. Gröna fjädrar och pärlhönsfjädrar passar också fint som dekoration på påskbordet.

Äggkoppar-DIY-Detaljer

Äggkoppar-DIY-Detaljer

Äggkoppar-DIY-Detaljer

 

Ljus idé för de udda kaffekopparna

Påskljus-DIY-Detaljer

Gamla tiders kaffekoppar används allt mer sällan. De flesta av oss vill ha större muggar att dricka kaffe ur, så de gamla kopparna blir kanske mest stående i något skåp. Vilket är synd eftersom de ofta är väldigt vackra!

Men det går ju att använda dem till annat. Gamla kaffekoppar är perfekt att gjuta ljus i.

De här udda kopparna är inköpta på loppis för ett par tior, sen behöver man bara vekar och ljusmassa, om man inte sparat en massa ljusstumpar som man kan återanvända.

Så här lagom till påsk känns det helt rätt med lite extra färgklickar på bordet, så även ljusmassan har vi färgat för att få ytterligare färg.

Påskljus-DIY-Detaljer

Du behöver:

Kaffekoppar

Vaxade ljusvekar

Gjutmassa, eller gamla ljusstumpar

Ljusfärg

Smältkanna, eller rostfri bunke över vattenbad på spisen

Påskljus-DIY-Detaljer

Gör så här:

Ställ de vaxade vekarna i botten på kaffekopparna. Vekarna kar en metallbotten och är vaxade för att de ska hålla sig raka, vilket gör det betydligt enklare än att använda vanliga vekar. Smält ljusmassan du tänkt använda. Använd antingen en smältkanna som är vattenmantlad eller smält massan i en rostfri bunke över en kastrull med kokande vatten i. Innan du börjar smälta massan är det bra att försöka beräkna hur mycket som går åt, särskilt om du tänkt färga in massan i olika färger.

Använder du gjutmassa kan du enkelt skopa upp i de koppar du ska ha. Räkna dock med att massan minskar när den smälter så det behövs nästan två koppar massa till en färdig kopp. Tillsätt lite färgpigment. Några så korn räcker, och det är bättre att börja med lite för lite än att tillsätta för mycket färg direkt – för då måste man späda med mer gjutmassa.

Häll upp och låt ljusen svala. Se till att vekarna står mitt i kopparna, eventuellt kan man behöva stödja dem lite med en kaffesked ovanpå som veken får ”luta” emot.

Gör likadant med nästa färg, men se till att torka ur smältkärlet med hushållspapper mellan varje färg.

Tänk också på att ljusmassan kan sjunka ihop en aning när ljusen svalnar, så ibland kan man vilja fylla på dem lite extra. Därför är det bra att inte ha bråttom innan man byter färg.

Påskdukning-DIY-Detaljer

På påskbordet kan det också vara fint med enkla placeringskort som dessa , gjorda av ett natursnöre och pappersetiketter .

Himmel-DIY-DetaljerPåskdukning-DIY-Detaljer

Vi har också dekorerat bordet med kvistar av vide och små fågelbon, du hittar liknande här och här.

Det vita äggen i fågelbona är dekorerat med bladmetall i guldfärg. För att få bladmetallen att fästa penslar du på ett lager primer. Men maskera först en rak linje runt ägget med maskeringstejp. Låt primern torka en lite stund och pensla sedan försiktigt fast bladmetallen på äggets ena halva. Låt torka någon timme innan du drar bort maskeringstejpen och borstar bort överflödig bladmetall. Vi använde urblåsta ägg, så att man sedan kan spara dem till nästa påsk.

Påskdukning-DIY-Detaljer

Påskfåglar i filt

påskfågel-DIY-Detaler

Äntligen är det mars! Fåglarna kvittrar utanför fönstret och inne kan man sätta igång med påskpysslet på allvar. Snart är det påsk! Fula finkar och ruggiga ugglor kommer att häcka på vårt påskbord i år.

Det här påskpysslet är perfekt att pyssla tillsammans med barnen. Det ska inte vara perfekt – fantasifullt och fulsnyggt är ordet!

När fåglarna är färdiga använder man dem som ljusstakar på bordet. Eller så klär man in en oöppnad flaska med något gott i som den perfekta gå-bort-presenten i påsk.

Vi har använt oss av fyra olika färger på filten och delat upp dem i grupper om tre-och-tre. På så sätt får man lite ordning bland färgerna. Flaskor i olika höjder och former är också trevligt om man vill ha en hel flock på bordet.

Du behöver:

Flaskor, tomma, rena och torra (eller oöppnade)

Filt i fyra färger. Fler färger hittar du här

Sax

Lim

Lufttorkande lera

Limpistol

påskfågel-DIY-Detaler

Gör så här:

Börja med att klippa till alla fjädrarna som fjäll med en halvrund ände. Fjädrarna behöver inte alls klippas i samma storlek, det är tvärtom en fördel för det ruggiga uttrycket att de klipps utan mall och blir lite olika.

Enklast är att först klippa remsor av filten, sedan vika remsan från ena änden lagom långt för två fjädrar, och klippa till rundningen på två samtidigt.

Klipp så många fjärdar som du tror att du behöver.

Limma fast fjädrarna på flaskan nerifrån och upp. Vi använde ett allim som vi doppade fjärdarnas överkant i, men man kan också använda limpistol om man föredrar det. Limma ett varv runt flaskan i taget och limma sedan varv efter varv uppåt. Fäst fjädrarna omlott så att inget av flaskan syns igenom fjäderdräkten.

Klipp till ögon som du vill ha dem. Vi använde tre olika färger till ögonen med den mörkaste som pupill. Limma fast ögonen.

Forma näbbar av lufttorkande lera, kontrollera att de passar på fåglarna. Låt dem torka några timmar innan du limmar fast dem med limpistol.

påskfågel-DIY-Detaler

påskfågel-DIY-Detaler

påskfågel-DIY-Detaler