Blå batik – och shibori

Batik&Shibori-DIY-Detaljer

Blå batik och blå shibori känns väldigt rätt just nu. Båda är urgamla textila färgningstekniker som kan göras i samma färgbad. Batikmönstren får man genom att knyta snören eller gummistoddar runt tyget och på så sätt få runda cirklar eller streck med oskarpa konturer som är ofärgade.

Batiken har kommit och gått i modebilden och som inredningstextilier genom tiderna. Shibori känns däremot lite nyare i vår del av världen. Tekniken kommer ursprungligen österifrån, från Japan. Och den förknippas ofta med den marinblå färgen, även om också andra kulörer använts historiskt.

Både batik och shibori är så kallade reservagetekniker, där man på olika sätt ser till att spara delar av tyget ofärgat. Man kan aldrig till fullo styra resultatet. Men det är kanske också det som är charmen! Det är alltid lika spännande att se resultatet…

Du behöver:

Batikfärg, marinblå

Fixermedel

1 kg Salt

Hink eller kastrull

Gummihandskar

Vitt bomullstyg eller färdiga kuddfodral

Träbitar, kvadratiska

Tvingar

Snöre eller breda gummiband (som brukar finnas i kökslådorna)

Gör så här:

Börja med att tvätta tyget. Ska du sy kuddar kan det vara bra att klippa till de färdiga styckena och sedan sick-sacka kanterna så att det blir lite lättare att räkna ut hur dina mönster blir. Blanda till batikfärgen enligt beskrivningen på förpackningen, ju varmare vatten desto mörkare färg.

Det rentvättade och fuktiga tyget är sedan klart att börja knytas eller vikas…

Batikteknik-DIY-Detaljer

Batik gör man oftast genom att ”nypa” i tyget och sedan knyta band, snören eller gummiband hårt runt tyget.

Shiboriteknik-DIY-Detaljer

Shibori är en teknik där man viker det rentvättade och fuktiga tyget först på ena ledden och sedan på den andra, tills man fått en liten kvadratisk bit. Pressa sedan ihop den mellan träbitar som på bilden ovan. Vanliga snickeritvingar är jättebra att använda. Man kan faktiskt prova att bara använda tvingen som då lämnar ofärgade prickar efter sig.

Börja med att knyta och vika innan du blandar färg, så slipper du känna stress att färgbadet kallnar. När allt är klart är det bara att börja doppa ner tygerna i färgbadet. Låt dem ligga i några minuter, ta sedan upp dem och skölj rikligt i vatten tills de inte längre lämnar överskottsfärg. Tvätta i maskin och häng upp!

Batik&Shibori-DIY-Detaljer

Batik&Shibori-DIY-Detaljer

Batik&Shibori-DIY-Detaljer

Batik&Shibori-DIY-Detaljer

Batik&Shibori-DIY-Detaljer

Visp i luffarslöjd

Luffarslöjdsvisp-DIY-Detaljer

Köksredskap i luffarslöjd var lika självklart förekommande i ett kök för hundra år sedan som plastskålar är idag. Vispar, karottunderlägg och brödnaggar i luffarslöjd fanns i alla hushåll – och de var tillverkade för hand. Och visst har de väl en slags charm som få masstillverkade föremål besitter?

Numera ägnar vi oss kanske inte främst åt luffarslöjd för att vi har ett behov av att tillverka våra egna bruksföremål, men hantverket lever kvar. Och det är ganska enkelt att lära sig! En visp kan i stort sett vem som helst böja till. Man måste ha lite styrka i nyporna, ett par tänger och en rostfri tråd.

Den rostfria tråden är lite hårdare och lite svårare att böja än den svarta mjukglödgade järntråden som man annars ofta använder till luffarslöjd. Den rostfria tråden har lite mer egen vilja och det krävs kanske lite träning innan man lyckas få det som man vill. Men en rulle ståltråd kan man göra många vispar av! Så det är bara att sätta igång och träna.

Du behöver:

Rostfri tråd, 2 mm tjock

Rostfri tråd, 1 mm tjock

Kombinationstång

Bultsax (bra att ha för att bita av den tjockare tråden)

Tjock penna eller rundstav av vira tråden till vispspiralen runt, som du ser nedan.

Rostfritråd-DIY-Detaljer

Gör så här:

Klipp till en 130 cm lång bit av den tjocka ståltråden. Böj den på mitten och forma en ögla lagom stor för vispspiralen. Tvinna trådarna tre varv. Kanske behöver du använda tången att hålla öglan med medan du tvinnar trådarna. Tänk bara på att tången ganska lätt lämnar fula avtryck i tråden, så en bit tyg emellan tångens tänder och tråden kan vara på sin plats.

Böj ned trådarna så att de löper parallellt med varandra. Efter cirka 15 cm tvinnar du ihop dem igen och böjer sedan ändarna rakt utåt.

Böj sedan trådarna tillbaka upp mot vispöglan och låt dem korsa varandra ungefär på mitten av skaftet. Tvinna några varv även där. Fäst sedan trådarna runt vispens ”axlar” och klipp av ändarna.

Spiralen gör du genom att vira den tunna tråden runt till exempel en tjock penna. Vira många varv tätt, tätt. Dra sedan av spiralen och dra ut den så att den blir lagom gles för din visp. Snurra på den på vispöglan och klipp av överflödig tråd. Vispen är klar!

Visp-steg-för-steg

Den beskrivna modellen är en av de mest klassiska, men det har funnit otaliga varianter genom tiderna. En annan modell ser du nedan. När man väl lärt sig tämja tråden kan man experimentera och göra sina egna modeller.

Luffarslöjdsvisp-DIY-Detaljer Luffarslöjdsvisp-DIY-Detaljer Luffarslöjdsvisp-DIY-Detaljer

Ljuslyktor i betonglera

Betonglera-DIY-Detaljer

Ibland är bästa verktyget dina två händer. Ganska ofta, om man tänker efter. Och den allra äldsta tekniken att forma lera var genom tumning. Den som blir riktigt skicklig på tekniken kan nypa fram fantastiska skapelser ur lera. Använder man dessutom en lufttorkande lera är det allt man behöver! Sina två händer och en klump lera.

Lufttorkande lera behöver varken brännas eller krymper nämnvärt och förutom den klassiskt kritvita leran finns numera även en lufttorkande lera som ser ut som betong när den torkat.

Det är trevligt att göra ett litet potpurri av ljuslyktor och minivaser i vit och grå lera som passar fint till vårens första blommor.

Förutom dina händer är det enda du behöver:

Betonglera (heter egentligen Cementlera)

Lufttorkande lera, vit

Tygtrasa med fin struktur, tex en bit linnetyg

Små glasburkar att ställa inuti vaserna

Betonglera-DIY-Detaljer Betonglera-DIY-Detaljer

Man börjar med en rund klump av leran, trycker ett hål i mitten och sedan är det bara att tumma på runt, runt. Tryck leran mellan tumme och pekfinger så att den sakta men säkert blir allt tunnare samtidigt som du formar den till en skålform.

En våt linnetrasa på utsidan av lerklumpen ger en fin struktur åt ytan, samtidigt som den ger dig lite längre tid att arbeta med leran eftersom trasan återfuktar leran.

Vill man göra en minivas gör man sedan ett hål i botten och vänder allt upp och ned. Se till att en liten glasburk eller ett litet snapsglas får plats under vasen, samt att kanterna som nu istället bildar botten blir raka och ger en illusion av att det finns en riktig botten därunder.

Gör man istället små skålar eller ljuslyktor är det bara fint om kanterna blir lite ojämna upptill.

Betonglera-DIY-Detaljer

När du är nöjd med resultatet ställer du dina alster att torka ett par dagar.

Sen är det bara att fylla med blommor och ljus. Som vanligt är levande ljus egentligen aldrig att rekommendera, särskilt inte när man gjort lyktorna själv, eftersom man aldrig kan vara säker på hur stadigt de står. Så därför rekommenderar vi istället värmeljus av LED-modell. Mycket praktiskt!

Betonglera-DIY-Detaljer Betonglera-DIY-DetaljerBetonglera-DIY-Detaljer  Betonglera-DIY-Detaljer Betonglera-DIY-Detaljer

Väggklockor Skara – New York

Väggklockor-DIY-Detaljer

Nej, man vill inte ringa mitt i natten till sina nära ock kära over there – bara för att man råkade räkna fel på timmarna. Så kanske kan det vara en bra idé att ha en extra klocka som visar tiden för den plats på jorden dit man ringer då och då? Vilken tur att man dessutom kan passa på att göra det med stil!

Väggklockor är både enkelt, billigt och roligt att tillverka på egen hand. De här klockorna har vi tillverkat av en gammal snurrbar ostbricka i trä. De var vanliga på 80- och 90-talen och är inte alls sällsynta på loppis för någon tia. Det fina med dem är att de består av två runda träskivor som kan monteras isär. En stor och en liten – vilket passar perfekt till det här DIY projektet.

Hittar du inte just en sådan ostbricka går det lika bra att såga till två runda träskivor ur till exempel plywood eller mdf, en stor och en liten.

Du behöver:

2 st runda träskivor, tex från en snurrbar ostbricka

Sandpapper

Borr, 10 mm

Borrmaskin

Urverk

Visare, 30 cm långa

Visare, 10 cm långa

Träbokstäver

Svart färg

Pensel eller Miniroller

Häftkuddar

Väggklockor-DIY-Detaljer

Gör så här:

Börja med att slipa av eventuell färg och lack så att ytan blir ren och matt så att färgen får bra fäste. Borra hål i mitten för visarna, kontrollera att det passar.

Måla skivorna svarta. Vill man ha en slät färgyta är det bäst att använda en roller, men om man gillar att se penseldragen på träytan använder man en pensel.

Väggklockor-DIY-Detaljer

Måla träbokstäverna som ska höra till den mindre urtavlan svarta.

Väggklockor-DIY-Detaljer

Montera ihop urverk och visare. Här har vi lekt lite med proportionerna och satt de långa visarna på den lilla urtavlan, och de små på den stora tavlan.

Fäst bokstäverna på den större urtavlan samt direkt på väggen under den mindre urtavlan med små häftkuddar. Ställ klockorna rätt.

Väggklockor-DIY-Detaljer