Kalligrafi – på nytt sätt

ModernKalligrafi-DIY-Detaljer

Handskrift är en närmast utdöende konst idag. Att få ett handskrivet inbjudningskort, brev eller bara placeringskort tillhör inte längre vardagligheterna. Och just därför desto mer uppskattat!

Återigen är det också fler som intresserar sig för kalligrafi – gärna med en modern och lite friare stil.

Kalligrafi-DIY-detaljer

Förr var kalligraf ett yrke. Det tog år att lära sig konsten fullt ut och som med alla hantverk och konstarter handlar det om att träna, träna, träna. Övning ger färdighet – och träning är viktigare än talang!

En känd kalligrafilärare menar att den som tränar en kvart i veckan kommer långt på det. Så kanske är det dags att lägga bort surfplattan för en kvart och börja öva lite?

Kalligrafipennor finns i många olika typer. Dels den riktigt gamla modellen som man doppar i tusch eller bläck, men också som vanliga tuschpennor med olika bredder på filtstiften. En mellanväg är kalligrafipennorna med stålstift och bläckpatroner som man byter ut när de är tomma. De pennorna ger känslan och utseendet av riktigt bläck utan att man behöver riskera spill på skrivbordet…

När man börjar öva är det bra att ha en förlaga för bokstäverna att titta på. Det finns många olika stilar men det kan vara bra att börja öva på de enklaste tills man blivit kompis med pennan.

ModernKalligrafi-DIY-Detaljer

Du behöver:

Kalligrafipenna med reservoir

Akvarellpapper

Stilguide för kalligrafi

När man bara börjar öva kan man använda vilket skrivpapper som helst, men när man sedan börjar känna att man fått flyt i stilen kan det vara fint att använda ett vackert matt akvarellpapper.

En mer modern kalligrafistil kan utgå från vanlig skrivstil. Om man först använder det allra tunnaste stiftet och skriver vanlig skrivstil, kan man sedan på ett enkelt sätt fylla i detaljer i texten med det bredaste stiftet.

ModernKalligrafi-DIY-Detaljer

Här använde vi akvarellpapper till en enkel veckoplan med ett papper för varje veckodag där man kan skriva upp sitt schema och viktiga saker att komma ihåg. Ett sätt att sätta lite guldkant på vardagen…

ModernKalligrafi-DIY-Detaljer

ModernKalligrafi-DIY-Detaljer

Vill man ha riktigt bred text kan man prova att arbeta med Gummipenslar och Allmogefärg. Det är lite svårare än att skriva med kalligrafipennor, och kräver lite övning. När man ska skriva lite större är det också bra att börja med blyerts, sedan fylla i med en smalare tuschpenna, innan man fyller med gummipenseln.

Bara att sätta igång och öva!

Kalligrafi-DIY-detaljer

Brevvikt i resin

Brevvikt-DIY-Detaljer

Skörden av handskrivna brev har säkerligen sinat i de flestas brevlådor. Men så mycket roligare när man får något! Och visst har väl den digitala tidsåldern ökat värdet på de gamla handskrivna breven ur gammelmormors gömmor, i alla fall i affektionsvärde.

Så en brevvikt kanske kan vara på sin plats överst i samlingen, för att hålla breven på plats när sommarnätternas bris drar in genom öppna fönster.

En halvsfärisk glasbubbla håller ordning på breven, och ger samtidigt en vacker förstoringseffekt. Gör din egen brevvikt med tvåkomponentsresin gjutet i gamla glödlampor.

Brevvikt-DIY-Detaljer

Du behöver:

Glödlampa (trasig, men med helt glas)

Guldsmedssåg med sågblad

Tång

Arbetshandskar

Resin

Brevvikt-DIY-Detaljer

Gör så här:

Såga av yttersta knoppen på glödlampans sockel och plocka ut innandömet med en tång. Ibland kan man behöva knacka bort lite isolering på insidan, det kan man göra med tången. Skölj ur glödlampan och häll sedan i så mycket vatten att det bildas en halvsfär. Häll ur vattnet i ett mått så att du sedan vet exakt hur mycket resin du behöver blanda till. Låt glödlampan torka helt. Blanda ihop resinet enligt instruktionerna på förpackningen och rör noga så att de två komponenterna blandar sig väl. Häll i glödlampan och ställ den i en toarulle så att den står rakt. Låt resinet härda 48 timmar.

Lägg glödlampan i en liten plastpåse och knacka sedan försiktigt bort glaset från resinbubblan. Använd skyddshandskar och ha gärna skyddsglasögon på också – glas från en trasig glödlampa är extremt vasst! Byt eventuellt plastpåse, eller töm den på glaskrosset. Spola halvsfären under hett vatten. Torka av den och lägg den sedan tillbaka i plastpåsen. Lägg påsen i frysen. Efter några timmar har återstående glas spruckit av. Några få bitar kan man behöva pilla bort, men var försiktig eftersom glaset är vasst.

Resin brukar man vanligtvis gjuta i mjuka silikonformar. Så har man en halvsfärisk bakform i silikon fungerar den också bra att använda. Materialet är också perfekt för att gjuta in små föremål som snäckor från stranden eller torkade blommor. På så vis kan man göra sina egna personliga föremål – allt från smycken till brevvikter.

Brevvikt-DIY-Detaljer

Brevvikt-DIY-Detaljer

Brevvikt-DIY-Detaljer

Förkläde i skinn

Skinnförkläde-DIY-Detaljer

Ett förkläde i vackert, naturfärgat läder står högt på mångas önskelistor just nu. Så varför inte sy ett själv? Även om man inte är så van att sy i läder är det faktiskt inte svårare än att sy en plånbok.

Det naturgarvade getskinnet vi använt här kommer att mörkna, bli fläckigt och få en vacker patina med tiden. Gillar man inte det kan man välja ett annat skinn som kan smörjas och är tåligare mot fläckar och jämnare i färgen.

Skinnförkläde-DIY-Detaljer

 

Skinnförkläde-DIY-Detaljer

Du behöver:

Getskinn

Mönsterpapper

Rullkniv

Skärmatta

Lim

Vaxad lintråd, naturfärgad

Sadelmakarnålar

Falsben med kantpolerare

Gaffelmejsel med 4 skär

Gaffelmejsel med 3 skär

2 st Halvrunda ringar

Hammare

Skärbräda, snickarbänk eller annat underlag

Skinnförkläde-DIY-Detaljer

Gör så här:

Börja med att rita upp ditt förkläde på mönsterpapper. Nästan alla förkläden har samma slags modell, så har du något gammalt i tyg kan du rita av det, klippa ut och sedan justera när du ser hur det ser ut mot kroppen. Tänk på att skinn inte är lika mjukt och följsamt som tyg och därför kan behöva vara något mindre än ett förkläde i tyg.

Klipp ut ditt mönster och vik det på mitten – både horisontellt och vertikalt och klipp det sedan i fyra bitar. På så sätt kan man bättre utnyttja de skinnbitar man har, om man inte har ett skinn som är så stort att det räcker till ett förkläde i ett helt stycke. Dessutom kan det vara dekorativt med sömmarna mitt på.

Skinnförkläde-DIY-Detaljer

Lägg mönsterpappret på skinnet och skär ut bitarna. Om du vill ha exakt så stort som mönstret var behöver du lägga till en centimeters sömsmån längs de klippta sidorna där bitarna sedan ska överlappa varandra och sys ihop.

Skär även till 2,5 cm breda remmar till midjan och halsen. Måtta så att de blir tillräckligt långa att knyta.

Sen är det dags att sy ihop de två understyckena och de två överstyckena med varandra. Markera var sömmen ska gå med ditt falsben. Limma sedan ihop styckena en centimeter omlott. Lägg överdelens stycken omlott åt ena hållet och underdelens åt andra. Stryk bara ut så mycket lim som behövs för att det ska fästa innan dy syr, men var noga med att det inte blir en massa spill. När limmet torkat efter cirka 30 minuter sitter bitarna ihop och du kan börja sy.

När man ska sy ihop två läderbitar med varandra omlott är det enklast att använda en gaffelmejsel som man slår igenom båda skinnbitarna samtidigt. Använd en mejsel med fyra skär. Sy ihop med sadelmakarsöm. Då fäster man en nål i varje ända på tråden och syr sedan som en 8, man låter alltså trådarna löpa genom varje hål från båda håll. Det blir en väldigt stark söm. Se bilder på sömmen i tidigare inlägg om läderklädd bestickhållare.

Sy ihop underdelarna med varandra och sedan överdelarna. Sy sedan ihop överdel med underdel på samma sätt.

Sist syr du fast banden för midjan och halsen med en söm som löper i en fyrkant. För kortsidorna får du använda en gaffelmejsel med tre skär. I änden på ena halsbandet sy du fast två halvrunda ringar som ett spänne för att kunna reglera bandet i halsen.

Skinnförkläde-DIY-Detaljer

Skinnförkläde-DIY-Detaljer

Skinnförkläde-DIY-Detaljer  Skinnförkläde-DIY-Detaljer

Bokstavsberlock i silverlera

Silverberlock-DIY-Detaljer

Runda berlocker med bokstäver har blivit populärt. En initial för varje barn, familjemedlem eller nära vän att hänga runt halsen som en liten påminnelse när man inte har dem nära.

Den som vill kan tillverka bokstavsberlocker på egen hand med hjälp av bokstavsstansar. Är man van att arbeta i äkta silverplåt kan man stansa in och såga ut en rund platta ur en färdig silverplåt. Har man inte hållit på med silversmide tidigare är det lite enklare att använda silverlera.

Silverleran är en lera tillverkad av finpulvriserat silver och ett bindemedel som sedan bränns bort. När ditt smycke är klart håller det en silverhalt på 999 tusendelar rent silver! (Att jämföra med 925 för sterlingsilver).

Man formar silverleran som vilken lera som helst, låter den torka ett dygn och bränner den sedan med en gasbrännare.

Silverberlock-DIY-Detaljer

Du behöver:

Silverlera

Bokstavsstansar

Bakplåtspapper

Nål

Tjockt sugrör, eller annat att ta ut små runda former med

Bindögla i silver

Smärgelpinne

Diamantfilar

Lödplatta

Gasbrännare

Silverberlock-DIY-Detaljer

Gör så här:

Kavla försiktigt ut silverleran till 2-3 mm tjocklek. Använd ett litet glas att kavla med och arbeta på ett bakplåtspapper på en slät yta, tex en diskbänk. Ta ut rundlar med ett extra tjockt sugrör av plast. Stämpla in dina bokstäver med bokstavsstansarna. Gör ett litet hål med en nål för öglan. Tänk på att leran krymper en aning i torkning och bränning, så hålet får gärna vara lite större än nödvändigt.

Leran som blir över knådar du ihop till en boll igen, lägger den i plastfolie och tillbaka i förpackningen. Lägg gärna ner en liten tuss blött hushållspapper där också, så håller sig leran fuktig tills du vill använda den.

Låt dina färdiga berlocker torka ett dygn. När leran är helt torr kan man försiktigt fila bort ojämnheter på kanter och med en rund fil förstora hålet en aning om det skulle behövas. (Det går även att göra när smycket är bränt.) Men tänk på att leran i det här tillståndet är mycket spröd, så man får vara väldigt försiktig!

Lägg berlockerna med bokstavssidan nedåt på en lödplatta. Ställ lödplattan på ett eldfast underlag, tex på en spisplatta. Sätt på gasbrännaren och rikta lågan mot smycket tills det börjar glöda. Efter en liten stund ser man att det ryker till och bindemedlet brinner upp. Håll lågan bara så nära smycket att det glöder, men ytan får inte börja bli blank och smälta. Så fort du ser att ytan börjar bli blank drar du bort lågan. Håll smycket glödande i fyra till fem minuter. Låt svalna.

Nu är smycket hårt och går att bearbeta med filar. Använd en smärgelpinne för att slipa ytan slät och polera den (om du vill). En medelgrov smärgelpinne lämnar ”rispor” i ytan som också kan vara dekorativa och ger ett borstat, matt, intryck.

Sätt i en bindögla i hålet och häng upp i en kedja.

Silverberlock-DIY-Detaljer