Bokstavsklossar för den första abc-träningen

Bokstavsklossar-DIY-Detaljer

Träklossar är en klassisk leksak som aldrig går ur tiden. Samtidigt ett bra sätt att ta de första staplande stegen i lästräningens abc. Det är enkelt att tillverka sina egna bokstavsklossar. Kanske färgmatcha dem till barnrumstapeten?

Du behöver:

Hyvlad träregel 7 x 7 cm

Såg

Sandpapper

Korkkloss

Färg i minst två olika kulörer

Bokstavsschabloner

Pensel

Schablonpensel

Bokstavsklossar-DIY-Detaljer

Gör så här:

Kapa till dina klossar av en hyvlad träregel 7 x 7 cm. Varje bit ska alltså även kapas 7 cm lång så att klossarna bli helt kubiska. Allra enklast är att be brädgården där du köper virket att kapa till bitarna. Annars gör du det enkelt med en japansk kap-och klyvsåg som ger väldigt fina snitt.

Slipa ned alla hörn och kanter så att klossarna inte blir så vassa. Använd slippapper och en slipkloss i kork.

Bokstavsklossar-DIY-Detaljer

Måla klossarna först med en färg. Låt torka. Klipp sedan ut bokstavsschablonerna medan färgen torkar ordentligt. Silk-screen-schablonerna är sjävhäftande och ger ett mycket detaljerat mönster om man är noggrann med schablonpenseln. Tvätta ur färger så snart du är klar så kan du använda schablonerna om och om och igen. Låt torka. Martha Stewarts hobbyfärg är giftfri, UV- och väderbeständig. Men den behöver 21 dagar på sig att härda färdigt. Så låt helst klossarna ligga några veckor innan ni börjar leken!

Bokstavsklossar-DIY-Detaljer Bokstavsklossar-DIY-Detaljer

Jeansväska med läderförstärkningar

Jeansväska-DIY-Detaljer

En rejäl väska som rymmer allt för sommarutflykten och dessutom tål lite tuffa tag. Den som behöver en sådan räcker upp en hand!

Bara att sätta igång att sy. Sommarväskan med hörnförstärkningar i läder kan bli en trotjänare i många år framöver. Så kanske är det värt den extra tid det tar att sy detaljerna i läder.

Du behöver:

Jeanstyg, 55 cm

Sytråd

Tillgång till symaskin

Getskinn

Rullkniv

Skärunderlag

Lim för läder och textil

Sporre

Falsben med kantpolerare

Syl

Sadelmakarnålar

Vaxad lintråd

Sadelgjord, 220 cm

Jeansväska-DIY-Detaljer

Gör så här:

Rita upp en rund cirkel med en diameter på 16 cm. Klipp ut och vik rundeln först på mitten och sedan en gång till så att du får fyra bitar. Klipp bort en av bitarna, men lämna en sömsmån på en en centimeter. Markera fyra likadana rundlar på skinn och skär ut. Skär ett litet snitt in till mitten av varje cirkel som på bilden ovan.

Markera kanterna med falsbenet så att du tydligt ser var du sedan ska sy. Använd en sporre för att markera var hålen ska göras. Ta sedan något fyrkantigt och limma ihop kantförstärkningarna som på bilden nedan.

Jeansväska-DIY-Detaljer

Sy ihop en väska av jeanstyg eller någon annan tjock canvas. Sy väskan av en stycke, vårt var 140 x 55 centimeter. Sy av hörnen i botten som på ett mjölkpaket så att du får en platt botten.

Sy ihop hörnförstärkningarnas mittensöm med sadelmakarsöm. Använd en vaxad lintråd. Sadelmakarsömmen finns beskriven i tidigare inlägg i kategorin läder. har du inte arbetat med läder tidigare kan det också vara bra att titta på den här dvd-filmen som tydligt visar hur man syr i läder.

Limma sedan fast hörnförstärkningarna på väskans bottenhörn. Använd en fyrkantig låda, tex en skokartong för att få dem på plats, som på bilden här under.

När limmet torkat syr du sedan fast hörnförstärkningarna med sadelmakarsöm.

Jeansväska-DIY-Detaljer

Sy en bred inåtvikt fåll på väskans överkant och – om du vill – även en rundad mitt som på bilden nedan.

Jeansväska-DIY-Detaljer

Skär till fyra handtagshållare i läder. Bitarna ska vara 10 x 12 cm med ett snitt för handtaget i mitten. Skär hörnen lite rundade. Markera kanterna med ett falsben. Vik bitarna på mitten. Markera sömsmånen med en sporre på ena sidan. Håll sedan ihop bitarna och gör hålen med en syl rakt igenom  de dubbelvikta hantagshållarna.

Markera på väskan var snittet för handtaget kommer att hamna och sy där ett stort knapphål. Limma fast framsidan av hantagshållaren där den ska sitta. Sy fast med sadelmakarsöm.

Jeansväska-DIY-Detaljer

Klipp till handtagen av sadelgjord. Vi använde den dubbel för att få lite extra kraftiga handtag, varje bit blev då 110 cm. Trä in sadelgjorden genom handtagshållarens snitt och sy först ihop ändarna med sicksack.  Vik sedan sadelgjorden på mitten och sy ihop. Se bild nedan.

Jeansväska-DIY-DetaljerJeansväska-DIY-Detaljer

Nu är den nya trotjänaren redo att fyllas med badkläder, strandhanddukar och pocketböcker för sommarens alla utflykter!

Jeansväska-DIY-Detaljer

Flugkupa i ståltråd och tyll

Flugkupa-DIY-Detaljer

Flugor i maten och getingar i glasen. Nej, tack! Surrandet hör visserligen sommaren till – men det går att skydda mat och dryck från krypen. En enkel flugkupa med stomme av ståltråd och nät av tyll svänger man ihop på några lediga sommartimmar i skuggan. Det är dessutom riktigt roligt! Och sen är maten fredad.

Flugkupa-DIY-Detaljer

Du behöver:

Svartglödgad järntråd, 1,5 mm

Tång

Måttband

Mönsterpapper

Penna

Tyll

Sytråd i matchande färg till tyllen

Tillgång till symaskin

Sax

Vaxad lintråd, natur

Nål

Flugkupa-DIY-Detaljer

Gör så här:

Kapa till fyra 160 cm långa bitar av ståltråden. Böj dem på mitten runt något runt och lagom stort så att alla trådar formar en ögla. Tvinna ihop dem några varv. Dela upp trådarna två och två och tvinna dem i cirka 30 cm, eller ungefär hälften av trådarnas längd. Böj dem sedan i 90 grader rakt ut åt varsitt håll. Gör likadant med alla trådparen. Tvinna sedan ihopändarna så att de bildar ett skelett till en flugkupa.

Skelettet bildar nu fyra trekantiga former emellan ståltrådarna. Rita av dem på ett mönsterpapper och klipp sedan ut i tyllen. Tänk på att du måste lägga till cirka 2 cm sömsmån.

Sy ihop tyllbitarna, först två och två längs ena sidan och sedan allihop. Lämna en öppning för öglan. Trä på tyllen på ståltrådsskelettet. Sy fast tyllen i ståltrådsskelettet med vaxad lintråd (eller annan stark tråd). Klipp bort överflödig tyll i nederkanter och längs sömsmåner.

Den som vill kan också dekorera nätet med små blommor klippta i filt, eller med broderade blommor.

Flugkupa-DIY-DetaljerFlugkupa-DIY-Detaljer  Flugkupa-DIY-Detaljer

Babymobil i filt

Babymobil-DIY-Detaljer

Bomullsmjuka moln och tunga regndroppar, rosafärgade månskäror och silvergrå stjärnor i skyn. Klassiska symboler ska läras tidigt och går aldrig ur tiden.

Babymobiler i filt med klassiska symboler som moln, regndroppar, stjärnor och månar har blivit mycket populärt på senare tid. Bra idéer brukar ju bli det! Och det är busenkelt att göra sin egen variant. Bara att rita upp formerna på ett papper, klippa ut, rita av mönstret på filten och sedan sy ihop bitarna med lite stoppning emellan. Ingen koll på aviga och räta, ingen klippning av hörn eller vändning.

Babymobil-DIY-Detaljer

Du behöver:

Filt i olika färger

Sytråd i matchande färger

Tillgång till symaskin

Sax

Penna och papper

Stoppvadd

ev träkulor

Trälister

Borrmaskin

Hobbyfärg

Zpagettigarn

Vaxad lintråd

Synål

Babymobil-DIY-Detaljer

Gör så här:

Börja med att rita upp de figurer du vill ha på ett papper. Tänk på att du behöver lite sömsmån, även om figurerna blir ganska platta. Klipp ut formerna och rita av på filten.

Klipp ut två likadana stycken till varje form ur filten. Lägg ihop dem och sy runt, men lämna en cirka fem centimeter stor öppning så att du kan få in stoppningen. Stoppa  med polyestervadd och sy igen öppningen.

Såga till två lika långa trälister, cirka 40 centimeter långa. Borra hål i mitten och ett hål ett par centimeter från varje ände. Var noga att mäta så att mittenhålen verkligen hamnar i mitten och att hålen vid kanterna hamnar på samma avstånd från kanten – annars blir det svårare att få mobilen i balans. Måla trälisterna.

Klipp till en lagom lång bit zpagettigarn för upphängning, trä den genom mittenhålen och knyt en dubbelknut. Häng filtfigurerna i hörnhålen. Vi använde en vaxad lintråd i naturfärg, den syns inte så mycket, men är stark. Gör en rejäl knut i änden av tråden och stick sedan rakt igenom filtfiguren underifrån och upp. För att få mobilen i balans kan man också behöva vikta någon figur med lite träpärlor. Eller kanske sy en extra regndroppe, bara för att regnmolnen de ska väga jämnt…

Babymobil-DIY-Detaljer

Sen är det bara bebisen som saknas!

Babymobil-DIY-Detaljer

 

Babymobil-DIY-Detaljer

Klackring i skaftämne

Raffir-ring-DIY-Detaljer Vissa material som är ämnade till något helt annat kan ha fler användningsområden. Raffir skaftämne är först och främst ämnat att göra vackra knivhandtag av. Men svart och metall låter väl som ett klockrent material att tillverka smycken av? Vi var helt enkelt tvungna att prova! Raffir-DIY-Detaljer

Du behöver:

Raffir skaftämne, svart

Japansk handsåg, (mini utan rygg)

Kvistborr

Filar

Våtslippapper

Gör så här:

Skaftämnet är i ett slags tvåkomponentsresin och går att bearbeta på samma sätt som trä. Man kan alltså såga, borra, fila och slipa i materialet. Börja med att såga till en bit lika tjock som du vill att din ring ska vara bred. De japanska handsågarna är enkla att såga med och ger fina skär, så de passar utmärkt här.

Borra sedan ett hål med en kvistborr lagom för ditt finger, eller en aning mindre. Det går alltid att fila upp ett större hål i efterhand.

Vi använde kvistborr 16 mm. Kvistborren är bra eftersom den ger så fina och exakta hål, utan en massa flisor runt kanterna.Raffir-DIY-Detaljer

Fila sedan bort kanterna på den del som inte ska bli klacken. Fila tills du fått en lagom tjock ring och den form du vill ha.

Sen är det dags att polera upp ytan så att den blir slät och len. Vi använde våtslippapper för det. Som namnet anger använder man slippappret med vatten, gärna under svagt rinnande vatten. Börja med ett grövre papper och gå sedan över på finare och finare för att polera upp ytan. Det tar en stund att arbeta upp en helt slät yta, med det är mödan värt!

Raffir-ring-DIY-Detaljer

Raffir-ring-DIY-Detaljer