Trasmatta med textiltryck

Trasmatta-DIY-Detaljer

En gammal trasmatta från loppis för ett par tior blir som ny med lite textilfärg i sprayform. Ett rutmönster på diagonalen maskerar man enkelt fram med vanlig maskeringstejp!

Allt du behöver är:

Trasmatta

Sprayfärg för textil

Skyddspapper/Målarpapp eller tidningar

Maskeringstejp

Sax

Tillgång till strykjärn

Trasmatta-DIY-Detaljer

Gör så här:

Se till att mattan är ren och torr. Lägg ut det på en målarpapp eller annan skyddspapp på golvet.

Markera diagonala ränder med maskeringstejp. Mät så att avstånden mellan varje rand blir lika stort, vi använde en bok som fanns nära till hands för att måtta upp samma avstånd.

Klipp sedan bort överlappningarna där linjerna möts med en sax. Maskera över rutorna mellan linjerna så att mattan är helt maskerad där tyget inte ska färgas.

Spraya på färgen, låt torka en liten stund innan du drar bort maskeringstejpen. Låt färgen torka i ytterligare minst två timmar innan du fixerar den med strykjärn i fem minuter. Lägg ett gammalt lakan du inte är rädd om eller annat tyg emellan strykjärnet och mattan medan du fixerar färgen.

Trasmatta-DIY-Detaljer

Trasmatta-DIY-Detaljer

Kopparstege som herrbetjänt

Kopparstege-DIY-Detaljer

Den gamla klassiska herrbetjänten var inte så dum ändå. Alltid behöver man ju någonstans att hänga av sig kläder som man använt någon gång och inte vill hänga tillbaka i garderoben, men som ändå inte är redo för tvättkorgen.

Ett alternativ till herrbetjänten är en stege med flera steg att hänga kläder och filtar över. En vanlig stege fungerar inte helt optimalt, helst vill man ha lite tunnare steg så att man även kan hänga en galge på stegen. En klädstege i koppar är perfekt för ändamålet och blir även en fin inredningsdetalj.

Kopparstege-DIY-Detaljer

Den här kopparstegen är gjord av färdigkapade kopparrör, allt man behöver göra är att limma ihop bitarna!

Du behöver:

Kopparrör, 11 st

T-kopplingar, 6 st

Epoxylim

Gör så här:

Tryck ut lim och blanda ihop det enligt beskrivningen. Använd rejält med lim vid varje koppling. Lägg hela stegen på ett plant underlag medan limmet härdar, så att hela stegen bli riktigt rak.

Den här stegen passar också fint i ett badrum att hänga handdukar över.

Kopparstege-DIY-Detaljer

Strandfynden som duktyngder

Duktyngder-DIY-Detaljer

Känslan av släta varma stenar under bara fötter en ledig dag på stranden. Vem vill inte spara den? Säkert har även du fyllt ut tomrummen i resväskan med stenar och strandved på väg hem från semestern.

Duktyngder-DIY-Detaljer

Men de där stenarna har lätt en tendens att hamna i någon låda när man väl kommer hem. Inte alls så där välanvända eller vackert exponerade för att framkalla gamla sommarminnen. Men visst kan man använda dem! Som duktyngder är de perfekta.

Dukar, servetter och annat lätt fladdrar ju lätt iväg i vinden om man inte har något tungt nära till hands när man dukar upp maten utomhus.

Duktyngder-DIY-Detaljer

För att pimpa stenarna lite extra har vi här använt transferark med fjärilar, blad, insekter och fjädrar.

Du behöver:

Stenar från stranden

Transferark

Sax

Skål med vatten

Transferark-DIY-Detaljer

Gör så här:

Klipp ut bilderna du vill använda längs kanterna på bilden. Lägg dem i blöt en stund. Dra försiktigt av den transparenta filmen med bilden från det tjockare pappret och fäst på stenen. Enklast är nästan att hålla det blötlagda pappret på plats där man vill ha bilden och försiktigt ”skjuta” skyddspappret åt sidan. Pressa ut eventuell luft under bilden med fingrarna eller en bit kartong. Låt torka. Vill man ha en extra hållbar yta kan man lacka stenarna med lite decopagelack. Vill man bevara den sidenmatta stenytan låter man bli lacket, men ser till att klippa kanterna på bilderna mycket noggrant.

Duktyngder-DIY-DetaljerDuktyngder-DIY-Detaljer

Kul klädnypsgubbar till sommarfesten

Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer

Vankas det bröllop i sommar – eller bara en mindre familjefest?

Ni vet, ofta är det de små detaljerna som gör det. Den där lilla extra omsorgen. Som en kul klädnypsgubbe på glaset, till exempel. Den kan också hjälpa till att vakta glasen så att ni inte blandar ihop dem i minglet.

De här klädnypsgubbarna är målade på gammaldags klädnypor.

Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer

Du behöver:

Gammaldags klädnypor

Hobbyfärg i flera kulörer

Penslar

Kan också vara bra att ha riktigt fina detaljpenslar

Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer

Gör så här:

Börja med att måla de vita skjortor, eller den färg du vill ha längst upp i halsen på din gubbe. Låt torka en sund innan du målar dig nedåt på kroppen. Färgen vi använt torka ganska snabbt så att man kan måla över med ett nytt lager, men helt färdighärdad är den först efter 21 dagar, om man vill att gubbarna ska tåla att doppa fötterna i fördrinken…

Våra gubbar fick naturliga ben från klädnypans slits, medan vi vände gummorna åt andra hållet om de skulle ha långklänning.

Sen är det bara att måla på…

Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer Klädnypsgubbar-DIY-Detaljer