Istället för halvädelstenar och elfenben

Smycken-DIY-Detaljer

Ädla stenar har lockat människor i tusentals år. Men. Ädelstenar är inte så enkla att forma som man vill…

Kanske var det därför man började använda elfenben en gång i tiden? Och elfenben varken kan eller vill man använda numera. Men visst är det vackert!

Lösningen är en blandning av resin och mineraler. Det ger ett material med fantastiska möjligheter att formge smycken som man själv vill. Materialet går att såga, fila, slipa och polera på samma sätt som till exempel trä. Men resultatet blir mer som en ädelsten – eller elfenben om man väljer det vita.

Du behöver:

Smyckesämne eller alternativt elfenben

Guldsmedssåg med lövsågsblad eller japansk handsåg

Lövsågsbräde

Våtslippapper (går att köpa styckevis i butik)

Diamantfilar

Karnaubavax

Superlim

Fingerringar

Hänge

Bindögla

Öronstickare

Smycken-DIY-Detaljer

Gör så här:

Såga ut den form du vill ha på din smyckesdel. Ska den vara rundad använder man en guldsmedssåg som här ovan. Ett lövsågsbräde gör det lite enklare att såga – och minskar risken att man av misstag sågar små hack i bordet.

Ska smycket istället ha raka kanter (som de fasetterade smyckena på sista bilden här) använder man hellre en japansk handsåg i minimodell.

Fila sedan till formen lite noggrannare med små filar och sandpapper. Med ett grovt sandpapper kan man snabbt jämna till former som inte blev helt bra i sågningen. För att få en fin yta använder man sedan våtslippapper av finare och finare kvalitet. Ju högre nummer pappret har, desto finare korn. Med våtslippappret kan man arbeta upp en riktigt fint polerad yta. Arbeta till sist in lite karnaubavax i ytan så blir den blank som en riktig ädelsten!

Smycken-DIY-Detaljer

När smyckesstenarna är klara limmar man fast dem med en droppe superlim på fingerringar, hängen eller öronstickare. I hänget kopplar man en bindögla för att kunna hänga på kedja. En liten droppe superlim i skarven på bindöglan gör att man inte tappar smycket så lätt. Tänk bara på att superlimmet fäster snabbt och limmar hårt – det är lätt att limma fast i sina egna fingrar!

Och det här är samma slags material, fast helvitt – med en känsla av elfenben.

Smycken-DIY-Detaljer

Lampskärmar flätade av jeanstrasor

Jeanslampa-DIY-Detaljer

En gammal jeanskjol som legat oanvänd i åratal någonstans längst in i ett hörn av garderoben gav oss en ljus idé. Kjolen var extremt otrendig och en sådan man vet att man aldrig kommer att använda igen. MEN jeans är ju aldrig fel! Det är bara modellerna som går ur tiden.

Man kunde kanske göra en trasmatta av den gamla kjolen? Det skulle vara snyggt med en trasmatta i gammalt jeanstyg. Men eftersom det inte skulle räcka till mer än en väldigt liten matta dök idén om en flätad lampskärm upp istället. Trasorna räckte till två skärmar och vi använde oss av fanérbottnar till rottingflätning som stomme.

Jeanslampa-DIY-Detaljer

Du behöver:

Fanérbottnar

Peddigrotting, 3mm

Lim

Trasor av jeanstyg

Sax

Borrmaskin och träborr

Lampsladd och stickpropp

Gör så här:

Borra hål i mitten av fanérbotten lagom stort att dra igenom en lampsladd. Klipp bitar av rottingen, lite längre än du vill att din skärm ska bli, stick ned dem i de förborrade hålen i fanérbotten. Stick rottingen så att den böjer utåt, då är det enklast att få en fin och jämn form på skärmen när man flätar.

Riv jeanstyget i trasor, cirka två centimeter breda. (Har du ingen gammal kjol i garderoben går det att köpa på meter, se länken ovan.) Sen är det bara att börja fläta trasorna varannan framför och varannan bakom. När du behöver skarva trasorna gör du det enklast med en knut på insidan. Knutarna gör också att skärmen håller formen. Titta hela tiden så att du får den form du vill ha medan du flätar. Avsluta genom att limma fast sista remsan mot rottingen. Klipp av överbliven rotting.

Använder du en färdig lampsladd som vi länkat till här ovan klipper du av stickproppen innan du drar sladden genom hålet och sedan monterar en ny stickpropp i änden.

Jeanslampa-DIY-Detaljer

Klockor av gamla plåtburkar

Klocka-DIY-Detaljer

Gamla bakformar och plåtburkar hittar man i parti och minut på loppis. Inte alltid så funktionella, kanske med gammal rost på insidan. I alla fall inte för ändamålet de var avsedda för från början. Men som urtavlor fungerar de finfint!

Det enda du behöver är ett par passande visare och ett urverk med rätt dimension på mittpinnen.

Du behöver:

Visare

Urverk

Borr, för metall, 10 mm

Borrmaskin

Plåtburk eller plåtform

Klocka-DIY-Detaljer

Gör så här:

Mät ut och borra hål för urverket. Välj ett urverk av rätt längd på centrumskruven för din form. En böjd form, som nallen här ovan kräver en lite längre centrumskruv än en platt pajform.

Skruva ihop. Sätt i batteri och ställ klockan rätt. Sen är det klart!

Klocka-DIY-Detaljer

Handspegel med skinnram

Skinnspegel-DIY-Detaljer

Speglar kan man aldrig ha för mycket av! En lagom stor handspegel nära till hands – dessutom i snyggt fodral av skinn. Det får bli den här veckans DIY-projekt.

Ett litet utskuret hål som handtag fungerar också som upphängningsögla, allt i ett.

Du behöver:

Getskinn

Rund spegel

Lim

Skärmatta

Rullkniv

Cirkelskärare

Falsben och kantpolerare

Sporre

Syl

Sadelmakarnålar

Vaxad lintråd

Skinnspegel-DIY-Detaljer

Gör så här:

Rita upp en mönster på papper efter en rund spegel. Tänk på att det krävs lite extra sömsmån, trots att skinnen ska sys platt mot varandra. Cirkelskäraren är perfekt att börja med att skära ut en cirkel något mindre än spegeln och sedan måtta kanterna utanför. Även det lilla handtagshålet skär man ut med cirkelskäraren.

Rita av mönstret med en blyertspenna på skinnet, eller markera med falsbenet, och skär ut bitarna. Använd cirkelskäraren för de runda hålen och en rullkniv för ytterkanterna. Baksidan ska inte ha något stort mittenhål.

Skinnspegel-DIY-Detaljer

Markera kanten runt det stora mittenhålet med ett falsben med kantpolerare. Dra sporren i den markerade strecket runt hålet och gör sedan hål med sylen i varje markering. Sy med sadelmakarsöm runt hålet.

Sadelmakarsöm är en söm som sys för hand där du fäster en nål i varje ände av en tråd och sedan låter dem löpa i åttor. Alltså, i varje hål träs båda nålarna igenom, en från varje håll.

Skinnspegel-DIY-Detaljer

Limma fast spegeln på bakstycket och limma sedan ihop styckena med varandra. Låt limmet torka innan du markerar var sömmen ska gå med falsbenet med kantpolerare.

Skinnspegel-DIY-Detaljer

Dra en sporre för att markera varje hål och gör sedan hål med sylen genom båda lagren skinn. Sy med sadelmakarsöm runt om ytterkanten och runt det lilla upphängningshålet.

Skinnspegel-DIY-Detaljer

Knopplist i gammal stil

Knopplist-DIY-Detaljer

Gammal är äldst! Ja, visst vinner många av de äldre föremålen i längden. Gamla klassiska knopplister är hett eftertraktade i antikhandeln och har åter blivit populära i moderna kök. De är fina att sätta längs en hel vägg, eller över kaklet i ett kök för att hänga köksredskap på.

Hittar man inte någon gammal knopplist i passande längd och utförande kan man alltid göra sig en egen, med skräddarsydda mått.

Knopplist-DIY-Detaljer

Du behöver:

Knoppar

Trälist

Kniv

Kvistborr, 10mm

Lim

Färg

Pensel

Knopplist-DIY-Detaljer

Gör så här:

Mät upp och markera var knopparna ska sitta på din trälist. Borr hål med en kvistborr. Kvistborren ger mycket fina och exakta hål utan flisor i kanterna.

För att knopplisten ska få ett gammaldags allmogeutseende fasar vi av kanten med en kniv. Det blir lite ojämnt och inte helt perfekt – så som äldre knopplister ofta ser ut. Vill man ha ett mer perfekt utseende får man ta en hyvel att fasa av kanterna med, eller använda en trälist med redan fasade kanter.

Häll lim i hålen och pressa i knoparna, torka bort överflödigt lim innan det hinner börja torka.

När limmet torkat målar du knopplisten i den kulör du vill ha.

Knopplist-DIY-Detaljer