Kork! Ingen dum idé…

Kork-DIY-Detaljer

Den som rest genom Portugals jordbrukslandskap har säkert sett travar av skördad kork liggandes lite här och var, nästan som vedtravar. Korken kommer från korkekarnas bark. Ungefär vart 7:e år kan man skala av barken av träden utan att de tar skada. Förr användes kork mest till korkar i vinflaskor, men i takt med att allt fler vinproducenter gått över till annat material i korkarna har korken börjat användas till annat. Numera finns en uppsjö av olika material med kork. Korktextil som går att sy i, korkpapper och den gamla välkända presskorken i ark är det vi använt här.

Ljuslyktor

Du behöver:

Korkpapper

Decopagelim

Pensel

Skalpell

Skärmatta

Blyertspenna

Glas

Pepparkaksform stjärna

Sax

Kork-DIY-Detaljer

Gör så här:

Måtta på pappret hur stor bit papper du behöver till glaset. Klipp ut med lite marginal. Rita upp en stjärna på pappret, vi använde en pepparkaksform som mall. Skär ut stjärnan. Pensla decopagelim på papprets insida och klistra fast det på glaset. Klipp rent kanterna. Låt torka.

Det större lyktan lät vi bli att skära ut något mönster ur, korkpappret har en vacker struktur i sig själv som släpper igenom en del ljus.

Kork-DIY-Detaljer

Pennburk

Du behöver:

Plåtburk, tex en urdiskad konservburk

Presskork

Limpistol

Rullkniv

Skärmatta

Gör så här:

Mät och skär till en bit presskork lagom för din burk. Limma fast med limpistol, lite i taget så att korken hinner forma sig och fästa ordentligt. När du är klar kan du även använda pennburken som en minianslagstavla eller hänga upp tejprullar på utsidan av burken.

Kork-DIY-Detaljer

Pennfodral

Du behöver:

Korktextil

Sax

Blixtlås

Sytråd

Tillgång till symaskin

Natursnöre

Håltång

ev. Lim

Gör så här:

Klipp till en bit korktextil som ska räcka till både fram- och bakstycke, ca 25 x 25 cm stort. Klipp av en 25 cm lång bit blixtlås och sy av ändarna så att låset inte kan dras ur av misstag. Sy fast blixtlåset först i ena sidan och sedan i  den andra med avigan utåt. Sy ihop sidorna på pennskrinet. Sy sedan en botten genom att vika hörnen som ett mjölkpaket och sy av dem i botten. Öppna blixtlåset och vänd rätt. Klipp till två små stjärnor (vi använde samma pepparkaksform som till ljuslyktorna som mall) och limma ihop dem, eller sy om du föredrar det. Gör ett litet hål i ena udden och trä igenom ett snöre. Knyt fast stjärnan i blixtlåset.

4wKork-DIY-Detaljer   Kork-DIY-Detaljer

Fyr i höstmörkret

Fyr-DIY-Detaljer

Sommaren dröjer sg kvar i år, men visst kan man väl ana att höstmörkret är på väg? Då är det alltid lite mysigt att kura inomhus på kvällarna med tända ljus.

En fyr av en bit gammal grånad trädstam, dekorerad med slagmetall blir fin i fönstret. Numera finns det så bra värmeljus i LED att man kan lämna även träljusstakar som dessa utan uppsikt när man hämtar mer te…

Du behöver:

Bit av en trädstam, utan bark

Japansk handsåg utan rygg eller tillgång till bordssåg

Slagmetall

Vattengrund

Penslar

Maskeringstejp

tillgång till Borrmaskin

Mässingstråd, 2 mm

Mässingstråd 0,5mm

Kombinationstång

ev Mässingsplåt 0,5 mm och plåtsax

Värmeljus med LED

ev Häftmassa

Gör så här:

Såga till en bit av en trästam utan bark så att den står rakt och har fina snittytor. Vi brukar använda japanska handsågar för att de ger så fina snitt. Såga eventuellt av en centimetertjock skiva också, om du vill att fyren ska ha platt tak.

Tejpa ränder med jämna mellanrum på trästammen. Där du tejpar kommer fyren att vara trären när du är klar. Där träytan är bar penslar du på ett lager vattengrund – ett slags tunt lim som får slagmetallen att fästa. Om trästammen är väldigt sugande kan du pensla på ett lager till när du är klar med det första. Vänta i 10-15 minuter. Nu är det dags att pensla på slagmetallen med en torr och ren pensel. Slagmetall är så tunt att det kräver lite övning att hantera, men det gör inget om den går sönder! Man kan lappa och laga med små bitar slagmetall, bara man fyller ytan man målat med vattengrund.

Pensla på metallen så att den fäster mot underlaget och låt torka en timme eller två. Dra bort maskeringstejpen. Borsta sedan bort överflödig metall (där den hamnat i två lager och där den inte ska vara) med en torr pensel.

Klipp till lite drygt en decimeter långa bitar av den tjocka mässingstråden. Borra hål med en 2 mm borr med jämna mellanrum ungefär en centimeter in från överkanten. Stick ned trådarna i hålen. Ta sedan den tunna tråden och vira ett varv runt varje tjock tråd, varvet runt. Gör likadant i tre eller fyra ”våningar”.

Klipp av trådarna jämnt upptill. Rita upp en cirkel på en bit mässingsplåt. Cirkeln ska vara något större än diametern på trädstammen. Klipp ut med plåtsax och klipp sedan ett rakt snitt rakt in mot mitten av cirkeln. Böj ihop så att metallen överlappar varandra och samtidigt formas som en flack strut. Det kan vara bra att testa att klippa ut i papper innan man klipper i metallen, så att man kan kontrollera att storleken blir bra i proportion till fyren.

Vill man istället ha ett platt tak använder man en träskiva som man först sågat av från stammen.

Placera ett värmeljus med LED belysning inuti toppen och lägg på taket. Lite häftmassa kan behövas för att få ett mässingstak att ligga kvar. Har man ett mässingstak kan man också böja en trådarna en aning i toppen så att taket ligger bättre ovanpå.

Fyr-DIY-Detaljer Fyr-DIY-Detaljer Fyr-DIY-Detaljer

Servettringar i kumihimo – japansk flätteknik

Kumihimo-DIY-Detaljer

Makramé har de flesta hört talas om. Tekniken spreds sig över världs med sjömän under 1800-talet och ordet har arabiskt ursprung. Kumihimo är istället en japansk flätteknik som blivit populär på senare år i västvärlden. För att hålla ordning på alla snören medan man flätar har man en platta, en kumihimoplatta, där man kan fästa snörena enligt olika scheman. Tekniken passar för de flesta slags garn och snören. Vi har använt ett silkigt satinsnöre och flätat serveringar i kumihimo.

Du behöver:

Satinsnöre

Sax

Kumihimoplatta

Kumihimo-DIY-Detaljer

Gör så här:

För att det ska bli tydligare hur man flätar visar vi med fyra olika färger här ovan. Men börja med att klippa till fyra lika långa bitar snöre, cirka två meter långa bör de vara. Vik snörena på mitten och gör en knut med alla snören samtidigt så att du får en ögla. Häng gärna något lite tungt i öglan, typ en nyckelknippa på en karbinhake, som du sedan lätt kopplar loss. Fäst sedan trådarna som på bild 1, alltså på var sida om pigg 1, 9, 17 och 25. Nu är det dags att börja fläta.

Flytta vänstra snöret vid pigg 1 motsols ett halvt varv och fäst bredvid pigg 18. Flytta sedan höger snöre vid pigg 17 ett halvt varv upp till pigg 2. Ta sedan snörparet vid pigg 9 och flytta det vänstra snöret ett halvt varv motsols till pigg 26. Flytta sedan det högra snöret vid pigg 25 ett halvt varv motsols till pigg 10. Fortsätt på samma vis, hela tiden flyttar man snörena ett halvt varv motsols, och man väljer snörpar i medsols riktning.

Det låter krångligt till en början, men ganska snabbt har man fått in tekniken så pass att man kan titta på tv samtidigt som man flätar! Det enda du bör tänka på är att när du vill ta en paus i flätande ska du göra det med tre snören fästa vid varandra – annars är det svårt att se var man ska börja igen.

Fläta tills du fått en tillräckligt lång flät att du kan vira den två varv runt en servett. Då knyter tar du loss snörena och knyter en knut. Klipp av snörändarna rakt så det blir en liten tofs i ändan. Trä ändan med tofsen genom andra ändens ögla.

Kumihimo-DIY-Detaljer

Om du istället flyttar snörena på två motsatta sidor tre steg medsols  som på bilden ovan och sedan flätar som vanligt kommer mönstret på din fläta att se lite annorlunda ut. Den nedre av serveringarna här är flätad så, den övre med originaltekniken.

Kumihimo-DIY-Detaljer

Kumihimo-DIY-Detaljer

Drake av strandved och juteväv

Drake-DIY-Detaljer

Ibland är det kul att göra egna väggdekorationer som inte är traditionella tavlor. En flygande drake som symbol för frihet, öppna vidder och sommar. Den får bli bärare av sommarens alla minnen. Stommen är också två bitar strandved, grånade av salt, vatten och sand upphittade på stranden jag kallar min.

Förutom strandveden (och det går ju lika bra med pinnar från skogen) behövs bara lite juteväv och färg. Och ett kantband som man limmar fast istället för att sy. Då kan man stå ute i sensommarvädret och pyssla.

Du behöver:

Strandved, 2 st pinnar

Ståltråd

Tång

Juteväv

Snedslå i linne

Lim

Sax

Hobbyfärg

Pensel

Maskeringstejp

Gör så här:

Lägg ihop två pinnar i ett traditionellt kors och linda ihop dem hårt med ståltråd.

drake-DIY-Detaljer

Dölj tråden med ett kantband som du lindar över och limmar fast.

drake-DIY-Detaljer

Klipp till en drake av juteväv. Lägg ditt träkors på väven så att du ser hur du ska klippa.

drake-DIY-Detaljer

Limma fast kantband längs kanterna. Vi använde en jättevacker snedslå i linne som passar fint till det grånade träet och juteväven.

Klipp en bit kantband till varje sida, klipp den lite längre än sidan och låt ändarna sticka ut. Den sista änden i nederkanten låter du vara längre, den ska bli drakens svans med flaggor.

Knyt sedan fast ändarna i träkorsets ändar. Använd lite lim i knuten också så sitter det ordentligt sedan.

drake-DIY-Detaljer

Klipp till trekantiga flaggor i juteväv. Använd maskeringstejp och färg för att måla dem som signalflaggor (fast med egen fantasti).

drake-DIY-Detaljer

Låt färgen torka och limma sedan fast flaggorna i kantbandet.

Drake-DIY-Detaljer