Betongljusstakar med mässingsmanschetter

Concrete-DIY-Detaljer

Nu när höstmörkret är här på allvar är det tid för levande ljus. En liten grupp med ljusstakar i olika höjder med manschetter i gnistrande mässing som speglar ljusskenet är den här veckans DIY-projekt. Några tomma chipsrör från helgmyset är perfekta som gjutformar för ljusstakar.

Concrete-DIY-Detaljer

Du behöver:

Finbetong

Hink att blanda i och något att röra med

Decilitermått

Tomma chipsrör

Ljushylsor mässing

Skruvar

Sand

Mässingsplåt

Guldsmedssåg

Sågblad nr 1 alt nr 3

Lövsågsbräde

Diamantfilar

Smärgelpinne, medelgrov

Tillgång till borrmaskin och borr (ca 1-2 mm)

Gör så här:

Skär av chipsrören något högre än den höjd du vill ha på ljusstakarna. Blanda till betongen. Var noga med att ta precis rätt mängd vatten till betongblandningen och att röra ordentligt för att få så fint resultat som möjligt.

Häll betongblandningen i rören och dunka den lite lätt mot marken så att eventuella luftbubblor flyter upp till ytan.

Skruva ned en skruv i varje ljuskopp för att betongen inte ska krypa upp ur hålet i mitten. Tryck ned ljuskoppen i mitten av röret och fyll den försiktigt med sand från tex en sandlåda för att den inte ska flyta upp igen. Sand är perfekt eftersom den håller ungefär samma vikt som betongblandningen. Lägger man i något för tungt så sjunker ljuskopparna istället.

Ställ undan betongrören på ett underlag som är helt vågrätt och låt betongen härda i ett par dygn innan du river bort pappersröret och häller bort sanden ur ljuskoppen.

Rita av cirklar lika stora som rören på en bit mässingssplåt. Använd tex spetsen på en diamantfil att rita med. Såga sedan ut manschetterna till ljusstakarna med en guldsmedssåg. Ett lövsågsbräde gör arbetet lättare när man ska såga i plåten.

Fila till kanterna om de inte blev helt perfekt rundade i sågningen. För att såga ut mittenhålet måste man först borra ett litet hål så att man kan trä igenom sågbladet genom plåten och sedan såga ut mittenhålet.

Det är inte lätt att såga ut helt perfekta rundlar till manschetterna, men om man istället för att polera mässingsplåten helt blank, slipar den gnistrande matt förvillar man ögat en aning så att alla ojämnheter inte syns lika mycket. Vi använde en smärgelpinne som man bara filar lite kors och tvärs för att repa upp ytan så mycket som möjligt. Mattslipningen gör också att ljusets reflektioner liksom glittrar lite extra i manschetterna.

Mässing-DIY-Detaljer Concrete-DIY-Detaljer Concrete-DIY-DetaljerConcrete-DIY-Detaljer

Evighetspumpa

Pumpa-DIY-Detaljer

Ibland önskar man att man kunde spara de där vackra prydnadspumporna för alltid. Men man vet att snart börjar de ruttna inifrån och den vackra formen som naturen skänkt dem sackar långsamt ihop…

Det var där tanken började. Och slutresultatet? En hel rad med vita vackra evighetspumpor i gips, exakta kopior av originalet!

Pumpa-DIY-Detaljer

Mindre föremål – som en liten prydnadspumpa – kan nämligen enkelt gjutas av med hjälp av sillikongummi för avgjutning. Och formen kan sen användas om och om igen. Om man till exempel vill dela med sig av pumporna till vänner och bekanta. Kanske som en gå-bort-present till halloween?

Du behöver:

Prydnadspumpa (liten)

Plasthink

Vass kökskniv

Skruv och skruvdragare

Silikongummi för avgjutning

Plastbyttor att blanda silikongummi och gips i, samt något att röra med, tex en plastsked.

Modellgips

Gör så här:

Skär av botten på pumpan med en vass kniv, så att den får en helt platt botten. Ställ ned den i en plasthink (typ tom youghurthink). Enklast är om hinken är genomskinlig så att du kan se om botten är helt platt.

Skruva fast pumpan genom hinkens botten underifrån så att den ligger ordentligt mot botten och inte riskerar att flyta upp när du häller på silikonet.

Blanda ihop exakt lika mycket av silikongummits två komponenter (här använde vi hela flaskorna). Rör noggrant tills de blandats helt och ger en helt jämn färg.

Häll silikongummit långsamt och med en jämn stråle mitt över pumpan så att den täcks helt. Låt formen härda över natten.

Plocka ut silikonformen ur plasthinken (det kan bara nödvändigt att klippa sönder hinken för att få ut formen) och plocka ut pumpan. Nu är formen klar att gjuta gips i.

Mät upp vatten och gipspulver noga enligt anvisningarna på påsen. Häll upp vattnet i den plastbytta du ska blanda i, och häll sedan ned gipspulvret i vattnet så att det bildar ett litet ”berg” över vattenytan. Låt berget sjunka ned i vattnet av sig själv innan du börjar röra. Rör med hela skeden nere i blandningen hela tiden, så att du inte riskerar att röra in några luftbubblor i gipset. Det här sättet att blanda gips är nyckeln till att inte få en massa luftbubblor i blandningen.

Häll gipsblandningen i formen med en jämn stråle i mitten tills formen är full. Knacka lite på formen ifall du trots allt fått in luftbubblor. Låt gipset härda några timmar innan du plockar ut pumpan ur sin form.

 

Pumpa-DIY-Detaljer

Den som vill kan sedan måla pumpan – eller varför inte klä den i slagmetall så att man får en pumpa i guld?

Vi valde att behålla den vit.

Pumpa-DIY-Detaljer Pumpa-DIY-Detaljer.se

 

Krans med häxhattar

Halloween-DIY-Detaljer

Hösten kom sent i år. Men nu vill man gärna vara inomhus och pyssla. Halloweenhelgen är en perfekt anledning att pynta lite extra. En ny dörrkrans är aldrig fel och den här har fått halloweentema. Kransens stomme är klädd med urrivna boksidor ur en gammal psalmbok och sedan har den fått besök av häxhattar i klassiskt kräpp-papper och stirrande ögon. Lite lagom läskigt såhär i halloweentider…

Halloween-DIY-Detaljer

Du behöver:

Cellplastring som kransstomme

Gammal psalmbok eller annan bok

Cellplastlim

Kräppapper, svart

All-lim

Sax

Ögon

Knappnålar

Halloween-DIY-Detaljer

Gör så här:

Riv ut sidor ur en gammal psalmbok och limma dem omlott mot cellplastkransen. Tänk på att många sorters lim får cellplasten att smälta, så använd ett lim som fungerar på både cellplast och papper. Klä hela kransen med boksidorna och låt limmet torka.

Till häxhattarna använde vi istället ett all-lim som känns lättare at jobba med på kräppappret. Klipp till rektangulära bitar av kräppappret, vrid ihop dem till en strut och limma ihop. Det klassiska kräppappret är lätt att forma en hatt med lite karaktär på, det går att dra och forma pappret lite som man vill. Strutarna får en ojämn nederkant, klipp dem raka. Klipp sedan små hack runt strutens kanter så att det bildas små flikar. Klipp till en oval bit av pappret som ska bli hattens brätte. Böj ut flikarna på struten och limma fast mot det ovala kräppappret så att de två delarna ser ut som en hatt.

Fäst hattarna på kransen med ett par knappnålar i varje hatt. Limma fast ögon som sticker ut lite här och var under pappersflikarna samt under häxhattarna. Fäst ett band för upphängning med knappnålar på baksidan av kransen.

Halloween-DIY-Detaljer

Halloween-DIY-Detaljer Halloween-DIY-Detaljer

Pumpa av en pocketbok

Bokpumpa-DIY-Detaljer

Halloweenhelgen närmar sig med stormsteg och det är alltid lika roligt att sätta igång med dekorationerna. Vare sig man firar eller inte kan det ju piffa upp därhemma med lite nytt på fönsterbänkarna.

Pumpan är obligatorisk i halloweenfirandet. I år får det bli pumpor i bokform. Gamla utlästa pocketböcker som man vet att man aldrig kommer att läsa igen ska genomgå en askungeförvandling.

Du behöver:

Färdiglästa pocketböcker

Cirkelskärare

ev. Reservblad till cirkelskäraren

Art Spray , orange

Häftapparat

Bokpumpa-DIY-Detaljer

Gör så här:

Ställ in cirkelskäraren på maxbredd och placera mitt stiftet ett par centimeter ifrån ryggen. Du kommer då att kunna skära fram en lite ”platt boll” formad ungefär som en pumpa. Skär några sidor i taget. I ena kanten skär du rakt igenom och i den andra sidan låter du bli att skära hela vägen fram. Istället river du av sidorna där. Den änden kommer att bli pumpans ovansida och det som ska likna pumpans ”stjälk”.

Allt eftersom du skär bläddrar du upp sidorna. Det är enkelt att hitta centrumhålet. Om rakbladet blir slött kan det vara bra att byta efter en stund.

När du skurit klart böjer du ut boken så att ryggen böjs så jämnt som möjligt. Häfta ihop pärmarna mot varandra med en häftapparat.

Bokpumpa-DIY-Detaljer

Ställ pumpan på lite tidningspapper och spraya på orange färg. Sprayar du mycket vill sidorna krulla sig en aning, men det är bara fint! Låt torka innan du flyttar pumpan till sin rätta plats.

Bokpumpa-DIY-Detaljer