Plexigranar till julbordet

plexigranar-DIY-Detaljer

Granen står så – röd – och grann i stugan, granen står så… En julgran är väl obligatorisk till jul? Stor eller liten, grön – eller röd. Har man inte plats för en riktigt stor och fin gran kan man alltid ordna några till bordet. De här granarna i plexi med levande ljus i toppen står stadigt på julbordet och det transparenta glaset silar ljuset vackert mot bordet.

Du behöver:

Papper

Penna

Linjal

Sax

Akrylplastskiva (1 skiva räcker till 1 gran)

Ljushylsor

Japansk handsåg

Guldsmedssåg med lövsågblad nr 1

Akrylplastlim Akrifix

plexigranar-DIY-Detaljer

Gör så här:

Rita upp en gran på ett papper, vik det på mitten så båda sidor blir lika. Klipp ut. Toppen på granen kan du kapa rakt av en dryg centimeter, där ska ändå sågas ut för ljushylsan i toppen. Rita av formen på akrylplastskivans skyddsplast. Till en gran behöver du en hel gran och två halvor, eftersom de ska limmas ihop sedan. Såga ut formen med en liten japansk handsåg. Det går lika lätt att sågat akrylplast med guldsmedssågen, men det är svårare att såga helt spikrakt med den så därför är japansågen ett bättre alternativ till den här formen. När du sågat ut alla delar mäter du och markerar med pennan var du ska såga för ljushylsorna. Nu använder du istället guldsmedssåg. Tänk på att de halva granbitarna inte ska sågas ur lika mycket, mittbitens tjocklek måste räknas bort.

När du sågat färdigt tar du bort skyddsplasten och limmar ihop granen med akrylplastlim. Låt limmet torka ordentligt innan du limmar fast ljushylsorna också.

plexigranar-DIY-Detaljer plexigranar-DIY-Detaljer plexigranar-DIY-Detaljer

Egna stämplar till julklappspappret

EgnaStämplar-DIY-Detaljer

Vissa börjar köpa julklappar efter midsommar för att vara färdiga i tid – och andra köper sina på själva julafton. Oavsett vilket är en fin paketering nästan lika viktig som innehållet!

Har man tid att slå in paket i lugn och ro är det roligt att göra dem personliga och lägga ned lite extra omsorg på omslaget. Att tillverka sina egna stämplar till omslagspappret är ett sätt att sätta sin alldeles egna prägel på paketet.

Här har vi tillverkat en rejält stor stjärna som man kan trycka många gånger på pappret redan innan man slår in paketet i det. Dessutom gjorde vi en ”God Jul” stämpel där vi använde gamla antika franska bokstavsschabloner i metall som utgångspunkt.

EgnaStämplar-DIY-Detaljer

Du behöver:

Softcut – ett material som är bra att skära ut egna stämplar ur

Linoleumknivar

Penna

Linjal

Skärmatta

Rullkniv

Skumplastroller

Omslagspapper

Färg, röd

Guldfärg

Guldband

Nätband

Julkulor, små

EgnaStämplar-DIY-Detaljer

Gör så här:

Skär ut en lagom stor bit för din stämpel med en rullkniv. Rita upp ditt motiv med vanlig blyerts eller annan penna. Vår stjärna ritade vi upp på fri hand men med hjälp av en linjal för att få linjerna raka. Tänk på att om det är bokstäver du ska ha måste de spegelvändas!

Skär ut motivet med linoleumknivar.  I det här mjuka materialet går det lätt som en plätt, man behöver bara byta knivblad efter storleken på det som ska skäras ut. När du är färdig prövar du först på ett vanligt papper för att se att det ser ut som du vill. Har man gjort en större stämpel som dessa är det enklast att rolla på färg på stämpeln med en skumplastroller. När du tryckt färdigt, eller vill byta färg tvättar du av stämplarna med vanligt vatten så går de att använda om igen.

EgnaStämplar-DIY-Detaljer EgnaStämplar-DIY-Detaljer EgnaStämplar-DIY-Detaljer

Magnetisk gran till adventskalendern

Adventskalender-DIY-Detaljer

Snart är det jul – igen! Många tycker att adventstiden är den bästa på året. Inte minst många barn. Och med en adventskalender som gömmer en liten överraskning varje dag gör ju inte advent mindre spännande…

Den här adventsgranen är målad med magnetfärg så att man lätt kan fästa små påsar i tyg eller papper. När granen sedan är avklädd fungerar den fint för alla julkort.

Du behöver:

Plywood

Tjockare träskiva 50 x 20 cm till fot

Träregel 95 mm bred och 100 cm lång

Blyertspenna

Lång linjal

Japansk handsåg, kapmodell

Sandpapper

Rejäla Vinkeljärn, 2 st

Skruv och skruvdragare

Magnetfärg

Rollerset

Tygpåsar, 24 st

Textilfärg

Schablonstöppel

Sifferschabloner

Extra starka magneter

Gör så här:

Rita upp din gran på plywood med blyerts. En riktigt lång linjal är bra att ha till hands, eller något annat långt och rakt att rita efter. Vår gran mäter 100 cm på höjden och mellan de tre grenspetsarna – 40, 48 och 54,5 cm längst ned där den är som bredast. Såga ut formen. Vi använde en japansk handsåg utan rygg, den ger fina skär och är enkel att handsåga med. Slipa kanterna med sandpapper.

Skruva fast granen mot en träplanka, lika hög som granen. Såga till en fot av en tjockare plywood eller annan träskiva. Skruva fast granen mot fotplattan med två rejäla vinkeljärn. Måla granen med magnetfärg, följ instruktionerna på flaskan.

Man behöver måla många lager för att magneterna ska fästa ordentligt, och man behöver använda ganska starka magneter, helst extrastarka för att det ska sitta ordentligt. Tänk bara på att små barn som gillar att stoppa saker i munnen inte ska kunna komma åt magneter!

Adventskalender-DIY-Detaljer

De små tygpåsarna till adventskalendern finns färdigsydda, men ska få sina datumsiffror med hjälp av screenschabloner. Schablonerna är självhäftande och går att använda många gånger. Använd en schablonstöppel och en färg som fungerar på tyg. Glöm inte att fixera färgen om du vill kunna tvätta påsarna inför nästa jul…

Adventskalender-DIY-Detaljer

Bladkrans till dörren

Bladkrans-DIY-Detaljer

Just nu är det lite mellantid. Mellan höst och vinter. Allhelgona och Halloween är över – och adventstiden har inte börjat. Man vill kanske inte riktigt börja julpynta därhemma bara för att butikerna börjat julskylta, men man vill ju alltid pynta, eller hur?

En bladkrans med blad av juteväv eller linnetyg fungerar bra både ute och inne och känns liksom lite lagom just nu. Om ett par veckor kan man addera ett par röda kulor så fungerar kransen finfint hela advent.

Du behöver:

Metallring, 25 cm

Juteväv, medelkraftig eller kraftig eller oblekt linnetyg

Mönstersax

Ståltråd

Band för upphängning, tex Juteband

Bladkrans-DIY-Detaljer

Gör så här:

Klipp till en massa blad med en mönstersax i ganska tät juteväv eller oblekt linnetyg. Klipp dem bladformade, drygt 10 cm från spets till spets.

Bladkrans-DIY-Detaljer

Nyp ihop bladen i ena änden och vira fast dem på en metallring. Fäst dem omlott längs hela ena sidan. Börja sedan om från andra sidan så att bladen hänger nedåt på båda sidor av kransen.

Bladkrans-DIY-Detaljer

Fäst ett band för upphängning höst upp i mitten. Bandet kan enkelt bytas efter smak, humör och årstid.

Bladkrans-DIY-Detaljer

Brödkorg i läder

Brödkorg-DIY-Detaljer

Ibland har man ingen lust att sy. Men med ett material som läder behövs det inte heller alltid. Eftersom kanterna inte repar upp sig och ett tjockt läder är ganska formstabilt kan man skapa användbara föremål utan att sy. Inte ett enda stygn med tråd, inte en enda droppe lim behövs för att hålla ihop här brödkorgen! Allt som behövs är att skära ut mönstret och sedan montera ihop sidoflikarna.

Du behöver:

Tjockt läder, ca 1,8-2 mm

Stålvinkel

Mönsterpapper

Penna

Fettpenna

Skärmatta

Brytbladskniv

Rullkniv

Cirkelskärare

Håltång

Brödkorg-DIY-Detaljer

Gör så här:

Rita upp mönstret ovan på ett mönsterpapper. Klipp ut och kontrollera att det stämmer med sidoflikarna. Lägg mönstret på en bit läder och rita av det med en fettpenna. Fettpennan gör markeringar som sedan kan tas bort. Använd en stålvinkel för att få raka linjer.

Skär ut mönstret med en rullkniv på de raka långa linjerna, en cirkelskärare där det ska vara rundat och en brytbladskniv på korta sträckor där det är svårt att använda rullkniven.

Brödkorg-DIY-Detaljer

På sidoflikarna där det ska skäras en slits gör man först ett hål i varje ända av slitsen och skär sedan mellan hålen.

Brödkorg-DIY-Detaljer

Montera ihop sidoflikarna genom att lägga dem omlott och sedan dra igenom piggen på mitten av sidostycket från insidan och ut.

Brödkorg-DIY-Detaljer

Vi gillade det enkla och lite råa utseendet på den här korgen, men vill man kan man behandla kanterna på lädret med en kantfärg eller ett kantvax. Då behöver man även ett falsben med kantpolerare för att arbeta in färg eller vax på kanterna.

Se mer hur man arbetar i läder på dvd-filmen läderskolan.

Brödkorg-DIY-Detaljer

Brödkorg-DIY-Detaljer