Änglavingar till festdukningen

Plåtvingar-DIY-Detaljer

Återvinning är kul! Tänk så mycket material man har hemma som man kan använda för att tillverka nya saker. Om man bara ser sig om och tänker till lite, så finns det massor av material att använda. Tomma plåtburkar är till exempel fantastiska att använda till allt möjligt. Med hjälp av en guldsmedssax går det enkelt att klipp i plåten och forma den som man vill… På ett par minuter förvandlar du tomburken till ett par änglavingar åt nyårsdukningen. Här behövs ingen konfetti minsann!

Du behöver:

Plåtburk

Guldsmedssax

Penna

Papper

Ritspenna eller fettpenna

Plåtvingar-DIY-Detaljer

Gör så här:

Klipp bort botten och topp på en plåtburk och klipp sedan en rak linje från botten till topp så du får en fyrkantig bit tunn plåt. Vik biten på mitten åt motsatta hållet som den vill rulla ihop sig. (Var lite försiktig, om du viker för hårt kan plåten gå av)

Rita en mall på en änglavinge på ett papper, kontrollera att den får plats på din plåtbit. Klipp ut mönstret. Rita av mönstret på din plåtbit. Rita av det på båda sidorna så att du får ett vingpar som sitter ihop. Använd en ritspenna eller en fettpenna när du ritar av mönstret, så slipper du tvätta bort färg från en vanlig penna sedan. Ritspennan är vass och ritsar skarpa, tunna linjer i plåt, medan fettpennan är en vanlig kulspetspenna med fett i (egentligen avsedd att markera på läder), så den ger mjukare avtryck i den tunna plåten.

Klipp sedan ut vingarna med en guldsmedssax. När vingarna är utklippta kan du göra mönster i plåten med en fettpenna eller ritspenna. Enklast är nästan fettpennan som fungerar som ett präglingsverktyg. Små vågformade ”fjädertippar” kan man rita på fri hand. Eller kanske vill du skriva namnen på dina gäster på ena vingen?

Avsluta med en litet band knutet runt vitten på vingarna, och kanske en liten grön kvist som extra dekoration.

Plåtvingar-DIY-Detaljer Plåtvingar-DIY-Detaljer

Karottunderlägg av halva träkulor

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

Ett snyggt karottunderlägg sätter pricken över i på bordet.

Du behöver:

Träkulor, 30mm 20 st

Morakniv

Hammare

Papper

Penna

Plywood

Japansk handsåg

Sandpapper

Trälim

Borrmaskin och borr

Läderrem, naturfärgad

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

Gör så här: Spräck träpärlorna på mitten med hjälp av kniv och hammare som på bilden här ovan. Lägg ut alla halvor som ett stjärnmönster på ett papper och rita av. Dra sedan raka streck precis innanför ”bulorna” så du får en klassisk davidsstjärna (Plywooden ska inte sticka ut så mycket mellan kulorna). Klipp ut mönstret och rita upp det på en bit plywood.

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

Såga ut stjärnan i plywood och slipa kanterna med sandpapper. Lägg ut alla kulorna på plywoodstjärnan igen, kontrollera så att de ligger rätt. Vänd en kulhalva i taget och limma fast med trälim. Lägg i press med tex en tung bok över medan limmet torkar.

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

När limmet torkat Borrar du ett litet hål mellan kulorna i ena hörnet. Fäst en läderrem i hålet för upphängning när underlägget inte används.

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

Karottunderlägg-DIY-Detaljer

Rottinglampor med korsstygn

Rottinglampor-DIY-Detaljer

Julgardinerna upphängda och adventsljusstakar i alla fönster? Precis som varje jul? Men ibland kan det pigga upp att förnya pyntet därhemma lite. Ett par nya lampskärmar passar bra i vintermörkret.  Gör man det enkelt för sig är det knappast krångligare att tillverka lampskärmar än att sy nya kuddfodral till soffkuddarna, eller byta gardiner.

En bit klassisk rottingväv, sådan som använts till stolssitsar och elementskydd i decennier, är det vi använt här. En liten stuvbit som blivit över räckte bra till två små skärmar.

Rottingväven är visserligen vacker som den är, men så här när det lackar mot jul kändes det kul att piffa till den lite extra med lite korsstygn i riktigt julrött garn. Rottingväven är perfekt för korsstygn med sitt rutiga mönster, och med hjälp av stygnen sydde vi även ihop lampskärmen så inget lim behövdes.

Du behöver:

Rottingväv

Ringset för lampskärmar

Rött garn

Sax

Stor nål, tex den här

Textilsladd för upphängning (detta är inte samma som på bilden)

Rottinglampor-DIY-Detaljer

Gör så här: Klipp rottingväven i lagom stora bitar. Vänd ändarnas ”fransar” nedåt på skärmen. Sy ihop med skarven omlott med korsstygn och fortsätt sedan med korsstygnen längs kanterna, eller brodera enkla mönster med korsstygn.

Knyt fast en lampskärmsring med tre lika långa garnbitar så att den sitter i mitten av skärmen. Skruva fast en lampsladd i lampskärmsringen och häng upp.

Rottinglampor-DIY-Detaljer

Rottinglampor-DIY-Detaljer

Rottinglampor-DIY-Detaljer

Rottinglampor-DIY-Detaljer

Pappersdiamanter med guldkant

Pappersdiamanter-DIY-Detaljer

Tänk vad mycket vackert man kan tillverka av bara papper! Med lite fantasi och en bunt vackra papper skulle man kunna klä en hel gran. Faktum är att förr i tiden var just papper det vanligaste materialet till julgransdekorationerna. En tradition väl värd att bevara.

De här pappersdiamanterna har dock inga rötter i vår svenska tradition. Pappervikningskonsten som går under namnet Origami har sitt ursprung långt österut och har letat sig hit i modern tid.

De här diamanterna må se komplicerade ut, men de är faktiskt riktigt enkla att tillverka. Man viker dem ur ett enda kvadratiskt papper. Det går bra att använda vanligt origamipapper om man vill, men vi har använt hela scrapbookark för att få större och lite maffigare diamanter. Dessutom är det faktiskt just i det här fallet lite enklare med ett tjockare papper som ger mer stadga åt den färdiga formen.

Du behöver:

Scrapbookark, ett papper till en diamant

Guldfärg

Pensel

Lurexband

Limpistol

Träkulor

Pappersdiamanter-DIY-Detaljer

Gör så här:

Vik pappret diagonalt från hörn till hörn. Vik upp och vik likadant mellan de andra två hörnen. Vik upp pappret igen och vik nu in alla hörnen mot mitten (bild4). Vik upp pappret igen och vik det som ett flygplan (bild 5 och 6). Vik upp igen och gör likadant från alla fyra hörnen.

Vik ut pappret igen och lyft upp de utpekade området på bild 7. Lyft även samma område på motsatta sidan och vik sedan in de områdena samtidigt som du viker pappret på mitten (bild 9)

Vik ut och gör likdant på andra ledden. Nu går det lätt att liksom ”fälla ihop” de fyra hörnen mot varandra och pappret formas som en diamant!

 

steg-for-stegPappersdiamanter-DIY-Detaljer

För att förstärka intrycket av vecken på pappret och samtidigt säte lite extra guldkant på diamanterna kan man måla vecken med guldfärg. Vik pappret när du målar och dra penseln platt över vecken så går det enkelt att inte måla utanför. Medan pappret torkar målar du även träkulorna i guldfärg.

När färgen är torr limmar du ihop diamanterna med limpistol och passar samtidigt på att fästa ett upphängningsband med en träkula i limfogen.

 

 

 

Pappersdiamanter-DIY-Detaljer

Diamanterna är självklart fina i en julgran men passar också fint upphängda i ett fönster.

 

 

Pappersdiamanter-DIY-Detaljer