Sista pusselbiten…

Spegelram-DIY-Detaljer

Det är lika retligt varje gång. Vart har den där sista pusselbiten tagit vägen?! Under soffan är den inte…

Ett pussel må ha flera tusen bitar. Men, saknar det en enda bit blir det meningslöst. Man har inte ens samvete att lämna det till loppis. Och alla har vi dem väl någonstans. Pusslen som saknar sin sista bit…

Dags att göra något nytt av bitarna! En spegelram till exempel.

Du behöver:

Pusselbitar

Rund spegel eller akrylplastspegel (som är lättare och inte går sönder om man tappar den)

Tunn träskiva, tex plywood

Kontursåg och sågblad

Sandpapper

Sprayfärg i guld och koppar

Limpistol

Tavelögla självhäftande

Spegelram-DIY-Detaljer

Gör så här:

Lägg ut bitarna i locket till pusslet och spraya dem med guld och kopparfärg. Var utomhus när du sprayar, och tänk efter varifrån vinden blåser så att du inte kommer in med guldfärgade kläder…

Spegelram-DIY-Detaljer

Rita upp en cirkel ett par centimeter större än spegeln. Såga ut med figursåg och slipa kanterna släta. Spraya även trärundeln i guldfärg. Låt färgen torka.

Limma fast spegeln med limpistol i mitten av plywoodskivan. Limma sedan fast ett laget med pusselbitar på den bit av träskivan som sticker ut utanför spegeln. Limma sedan ett lager (här använde vi de kopparfärgade bitarna) ovanpå dessa bitar, men lägg dem omlott så att de överlappar bitarna under. Sedan limmar du ytterligare ett lager med guldfärgade bitar en liten bit in över spegeln. Vänd på spegeln och limma fast ett lager pusselbitar bakifrån på de pusselbitar som sticker ut från ramen.

Fäst en självhäftande tavelögla på baksidan och häng upp spegeln.

Spegelram-DIY-DetaljerSpegelram-DIY-Detaljer Spegelram-DIY-Detaljer

Frostade ljuslyktor av gamla tomflaskor

Ljuslyktor-DIY-Detaljer

Då har julen städats ut – och plötsligt känns det ganska tomt. Och lite mörkt. Dagarna är ju fortfarande korta och alla ljusslingor, adventsstjärnor lyste trots allt upp i mörkret. För att fylla tomrummen kan man behöva lite påfyllning av nya ljuslyktor i fönstren…

Kanske kan man dessutom slå två flugor i en smäll när tomglaset ändå ska tömmas efter helgerna? Tomma glasflaskor är nämligen perfekta att omvandla till ljuslyktor. Det blir vackert och vårigt med många lyktor i olika gröna toner.

Ljuslyktor-DIY-Detaljer

Du behöver:

Tomma flaskor

Glasskärare

Skyddsglasögon

Skärskyddshandskar

10-liters hink

Våtslippapper

Frostfärg

Skumplastroller

Värmeljus LED

Ljuslyktor-DIY-Detaljer

Gör så här:

Diska ur flaskorna och ta bort etiketterna. Lägg en glasskärare på något stabilt underlag i lagom höjd (tex en upp-och-nedvänd mortel) och rista in en skärlinje runt om flaskan. Helst ska man bara dra glasskäraren ett enda varv runt flaskan men ändå få en väl markerad ristning. Det kräver lite träning, lite tålamod och lite kraft i nyporna.

Plocka fram en plasthink som du kan hålla dig över i diskhon ifall det blir glassplitter. Häll upp hett och iskallt vatten i två kannor. Använd skyddsglasögon och skyddshandskar när du långsamt häller en stråle av omväxlande hett och iskallt vatten längs den ristade linjen. Håll dig över hinken. Snart ser du hur glaset stressas av temperaturväxlingarna och spricker längs linjen du ristat, och till slut går den av och trillar ned i plasthinken. Det kräver lite övning och lite tur för att flaskan ska spricka av helt perfekt och i början får man räkna med att varannan flaska spricker sönder fel. Mindre ojämnheter får man acceptera.

När du kapat alla flaskorna slipar du vassa och ojämna kanter med våtslippapper tills kanterna känns mjuka. Det går bra att slipa under rinnande vatten.

Torka flaskorna rena och maskera ränder med maskeringstejp eller papperstejp. Måla på frostfärg med en skumplastroller. Låt frostfärgen torka i 30 minuter. Om man vill kunna diska ljuslyktorna utan att färgen försvinner härdar man färgen i vanlig ugn. Ställ in ljuslyktorna i en kall ugn och sätt ugnen på 150 grader. När ugnen nått temperatur ska lyktorna stå kvar ytterligare 30 minuter. Låt glaset svalna innan du tar ut dem.

Ljuslyktor-DIY-Detaljer

Eftersom gamla vinflaskor oftast har en upphöjning i mitten som värmeljuset måste ”balansera” på är det säkrast att använda värmeljus med LED. Då gör det inget om ljusen hamnar snett, och det är ingen risk att lyktorna spricker av ojämnt fördelad värme från en ljuslåga. Dessutom är det skönt att slippa pass levande ljus.

Några av de kapade flaskorna fick också bli blomkrukor åt vårlökar.

Ljuslyktor-DIY-Detaljer

 

Ljuslyktor-DIY-Detaljer

A5 fodral i läder

Läderfodral-DIY-Detaljer

Ett skissblock borde man alltid ha med sig – överallt. Så att man snabbt kan plita ned alla nya idéer som dyker upp i vardagen. Lite roligare och lite snyggare blir blocket i en rejält läderfodral.

Du behöver:

Läder

Allim

Rullkniv

Stålvinkel

Skärmatta eller något okänsligt material att skära på

Gaffelmejsel

Hammare eller gummiklubba eler råhudsklubba

Hörselskydd

Sadelmakarnålar

Vaxad lintråd,

Falsben och kantpolerare

A5 block

Läderfodral-DIY-Detaljer

Gör så här:

Mät upp ditt block och markera på en bit läder. Tänk på att det behövs lite extra mån för att man ska kunna vika ihop fodralet. Till ett A5 block är 23 cm x 37 cm lagom. Skär ut med en rullkniv. Använd stålvinkeln som stöd så är det enkelt att skära rakt och enkelt att mäta upp räta vinklar. Skär också till två trianglar med ett hörn i 90 graders vinkel. Se bild nedan. Tänk på att den ena ska vara spegelvänd så att rätt sida av lädret hamnar utåt.

Läderfodral-DIY-Detaljer

För att få ett riktigt tjockt läder att formas helt platt och också kunna vika det på mitten behöver man fukta lädret och sedan lägga det i press. Ta en vanlig hushållssvamp och fukta med vatten. Dra sedan svampen på lädrets råa sida så att hela läderbiten blir jämnt fuktad. Vik ihop fodralet som det ska vara sedan och lägg det under till exempel en tung bok. Fukta även sidotrianglarna och lägg i press så att de blir helt platta.

När lädret torkat limmar man fast sidotrianglarna som på bilden nedan. Tänk på att ta så lite lim som möjligt, det ska bara hålla lädret på plats när man ska sy.

Läderfodral-DIY-Detaljer

Med ett falsben och kantpolerare markerar man en linje parallellt med ytterkanten där man sedan ska sy. Se bild nedan.

Läderfodral-DIY-Detaljer

Slå sedan hål längs kanterna runt om hela fordralet med en gaffelmejsel. Tänk på att det är viktigt att använda hörselskydd när du slår!

Läderfodral-DIY-Detaljer

Nu är det dags att börja sy. En sadelmakarsöm är en söm man syr med en nål fäst i varje ända av tråden. Sedan sy man så att tråden löper som 8-or. Alltså, genom varje hål trär man en nål från båda sidor. Efter varje stygn drar man åt ordentligt. Fäst trådarna på insidan genom att sy dem under tidigare stygn en liten bit.

Utförligare beskrivningar för hur man syr och arbetar i läder finns i dvd-filmen läderskolan.

Läderfodral-DIY-Detaljer Läderfodral-DIY-DetaljerLäderfodral-DIY-Detaljer

Prinsesskrona i mässing

Prinsesskrona-DIY-Detaljer

Alla små prinsessor brukar gilla smycken. Av alla slag och alla material! Den klassiska formen av en prinsesskrona känns som given.

Använder man ett tunt mässingsrör är det bara att såga ut små jack ur överkansten. Lite pilligt är det allt – men fullt möjligt!

Du behöver:

Mässingsrör 10×8 mm

Guldsmedssåg

Sågblad

Diamantfilar

Borr eller Diamantborr (för dremel)

Tillgång till Borrmaskin eller Dremel

Smyckesband

Prinsesskrona-DIY-Detaljer

Gör så här:

Använd en guldsmedssåg med ett fint sågblad, vi har använt det finaste, nr 1. Börja med att såga ut de små jacken mellan kronspetsarna upptill på kronan. Det är nämligen enklare att ha ett långt rör att hålla i medan man sågar, än en liten avsågad bit (men det går det med!). Fila bort ojämnheter och allt för vassa kanter med diamantfilar. Borra ett hål i en av kronspetsarna med en riktigt tunn borr. Såga av kronan från röret och fila underkanten jämn. Trä upp kronan på ett tunt smyckessnöre och knyt ihop. Om du vill att smyckets längd ska kunna regleras knyter du en vanlig knut i varje ända men låter den andra änden knytas med i knuten. Då kan du sen dra i ändarna för att minska storleken på halsbandet.

Prinsesskrona-DIY-Detaljer Prinsesskrona-DIY-Detaljer