Kuddar med guldkant…

Decofoil5-DIY-Detaljer

Ett par nya kuddar kan sätta lite guldkant på vardagen ibland. Och kanske vill man sätta lite extra guldkant på självaste kuddarna, också? När man ändå är inne på guldspåret…

Med en transferfolie fixar man sitt alldeles egna guldtryck på textilier.

Du behöver:

Kuddfodral, färdigsydda

Batikfärg

Fixermedel

Salt, 1 kg

Papper

Penna

Sax

Stryk-på-transfer

Transferfolie

Strykbräda och strykjärn

Decofoil2-DIY-Detaljer

Gör så här: Färga in kuddarna med batikfärg enligt anvisningarna på flaskan. Eftersom vi ville ha en ljus rosa färg tog vi bara en kapsyl av färgen i färgbadet och inte så jättevarmt vatten. För att få tonen lite varmare använde vi dessutom lite te i en färgbad senare.

När kuddfodralen är infärgade, tvättade och torra igen är det dags att sätta igång med transferfolien.

Skissa upp en bild på ett vanligt papper som du vill ha på din kudde. Vi gjorde helt vanliga runda prickar på den ena kudden och ett par glasögon på den andra. Lägg stryk-på-transfer pappret ovanpå din skiss och rita av. Klipp ut.

Lägg stryk-på-transfern med den knottriga sidan mot tyget, lägg ett pergamentpapper som medföljer ovanpå som skydd och stryk fast den med ett medelvarmt järn under ca 30 sekunder. Stryk inte för länge, för då är risken att limmet som ska fastna på tygets yta försvinner in i tyget och ger för dålig fästförmåga senare.

Låt transferpappret kallna och dra sedan bort skyddsfilmen. Nu har du bara en klisteryta kvar på tyget. Lägg transferfolien med den guldfärgade sidan uppåt, lägg ett pergamentpapper ovanpå och stryk på transferfolien samtidigt som du trycker. Stryk ungefär 40 sekunder. Nu är det mycket viktigt att transferfolien får kallna helt innan du drar bort skyddspappret så att bara guldfärgen blir kvar.

Decofoil3-DIY-Detaljer

När man gör mindre motiv som dessa prickar, klipper man mindre bitar av folien. Bitarna ska dock vara större än motivet så att det täcker klisterytan helt och man kan få grepp om folien för att dra bort skyddspappret när det kallnat.

Decofoil4-DIY-Detaljer

Decofoil-DIY-Detaljer

Tyllhalsband

Tyllhalsband1-DIY-detaljer

Tyll är kanske inte materialet man främst förknippar med smycken. Det styva nätet är både hårt och bångstyrigt. Men det går att tämja! Till och med att forma till rundade kulor, istället för pärlor…

Den som besökte Formexmässan nu i vår kanske hittade till Handarbetets Vänners monter med en DIY-verkstad, där man visade hur enkelt det går att forma syntetiska tyger som till exempel tyll eller fodertyger med värme. Här visades hur man kan vika papper som man sedan lägger in ett tyg emellan, viker ihop och pressar med strykjärn för att uppnå effekten på bilden nedan. Värmen i strykjärnet permanentar vecken eftersom tyget egentligen inte tål särskilt hög värme.

Tyllhalsband-DIY-Detaljer

Syntetiska textilfibrer börjar smälta vid höga temperaturer och man kan alltså forma dem permanent med hög värme. Samma sak gäller tyll. Men istället för strykjärn använder man hett vatten.

Du behöver:

Tyll

Träkulor

Snöre

Sax

Sytråd extrastark

Synål

Magnetlås

Superlim

Tyllhalsband2-DIY-detaljer

Gör så här:

Klipp till en remsa tyll, några decimeter bred och cirka 70 cm lång. Lägg ut en rad träkulor på tyllremsan och rulla in kulorna i tyllen. Knyt ett snöre mellan varje kula, se till att dra ihop tyllen ordentligt.

Koka upp vatten i en kastrull, ta av kastrullen av plattan och lägg ned halsbandet. Låt det ligga i det heta vattnet i några minuter. Ta upp och häng att torka.

Tyllhalsband3-DIY-Detaljer

När det torkat klipper du upp snörena och petar försiktigt ut kulorna ur tylltuben.

Sy ett par stygn med extra stark sytråd som håller ihop varje hopdragnig, knyt ihop.

Mät halsbandet och klipp eventuellt av det om du vill ha kortare. Sy ihop ändarna ordentligt och limma limma fast dem i ett magnetlås med superlim.

Tyllhalsband4-DIY-Detaljer

Tyllhalsband-DIY-Detaljer

Ljusstakar av träklossar

Ljusstakar-DIY-Detaljer

Det låg några träklossar kvar i en låda efter att vi gjort bokstavsklossar förra våren. De måste ju användas! Ljusstakar får det bli.

Just nu längtar man mycket efter ljuset, men vill fortfarande mysa inomhus med tända ljus på kvällarna. Så, ett par ljusstakar är ju aldrig fel.

Har man upptäckt hur enkelt det är att borra fina hål med en kvistborr kan man lätt bli lite manisk och vilja borra hål i allt, nästan… Det är så roligt! På ett kick har man gjort sig ett par nya ljusstakar med hjälp av en kvistborr, en bit trä av något slag och en passande ljushylsa.

Sen är det bara att dekorera med lite färg. Svarta trianglar mot den trärena ytan kändes rätt just nu. Ändrar man sig kan man alltid måla om dem senare.

Du behöver:

Träklossar, 75 x 75 x 75 mm

Sandpapper

Ljusstaksborrsats

Tillgång till borrmaskin, gärna pelarborrmaskin

Ljushållare

Maskeringstejp

Färg

Skumplastroller

Steg-för-steg-DIY-Detaljer

Gör så här:

Såga till klossar från en regel om du inte redan har färdiga träklossar och slipa dem med sandpapper. Mät ut mitten och borra hål för ljushållarna med en kvistborr. Kontrollera att ljushylsorna blir helt nedsänkta i hålen.

Använd maskeringstejp för att skapa trekantsmönstret. Måla med en skumplastroller så blir ytan helt slät och risken att färgen kryper in under tejpen minskar. Dra bort tejpen direkt men låt färgen torka en stund på varje sida innan du målar på nästa.

Ljuskub-DIY-Detaljer

Ljustakar-DIY-detaljer

En ljus idé till Alla-hjärtans-dag

Alla-hjärtans-DIY-Detaljer

Alla-hjärtans-dag är i antågande, och även om vi i Sverige inte riktigt har samma tradition som i USA är det ju ett ypperligt tillfälle att passa på att göra någon man tycker om extra glad. Det här var en ljus idé! Att återanvända gamla glödlampor som ändå bara ska lämnas till återvinning – och fylla dem med nåt nytt. Och så ett litet budskap på sockeln till den man tycker så mycket om…

Alla-hjärtans-DIY-Detaljer

Du behöver:

Glödlampa med klart glas – av halogen eller LEDmodell

Guldsmedssåg med sågblad

Tänger

Röd ståltråd

Lamphållare

Träkloss

Stickers med budskap

Alla-hjärtans-DIY-Detaljer

Gör så här:

Att tömma gamla glödlampor på sitt innehåll är enklare än man kan tro – men ändå lite pilligt. Och man får vara mjuk på handen så att man slipper glaskras.

Ett bra sätt om man vill kunna skruva i lampan igen som vi ska göra här är att såga av den yttersta ploppen med en guldsmedssåg. Det är ganska snabbt gjort eftersom metallen är så tunn, och man knölar inte till gängorna på sockeln.

När du sågat bort änden knackar du försiktigt sönder glaset inuti den gängade sockeln och plockar ut glödtrådarna inuti. Skölj ur lampan och ställ den att torka.

Alla-hjärtans-DIY-Detaljer

Böj till ett hjärta av röd ståltråd, hjärtat måste vara så litet att det går att få in genom hålet i glödlampan.

Skruva fast en lamphållare av gammaldags modell på en träkloss. Stick i hjärtat i lamphållaren och skruva på lampan.

Ett par stickers på sockeln med ett passande budskap sätter pricken över i. Darling, you are a work of art!

Alla-hjärtans-DIY-Detaljer

Alla-hjärtans-DIY-Detaljer