Påskris med fjädrar och glasprismor

Påskris-DIY-Detaljer.se

Visst är det underbart när knoppar brister! Hela den här perioden på våren, när man kan ta in ris och kvistar som slår ut, och när de så småningom börjar slå ut utomhus också – finns det någon bättre tid på året?

Det är ju inte bara det traditionella björkriset som är vackert att ta in och se hur det långsamt slår ut. Man kan plocka in i stort sett vilka kvistar som helst. Äpple, körsbär, slån som blommar vackert, men också sälg, lönn, rönn eller ask. Vedartade, tjockare grenar behöver hett vatten för att sätta igång och utveckla sina blad. Men även om man misslyckas med bladsprickningen kan grenarna faktiskt vara vackra i vas. Med lite fjädrar och annat pynt på…

Glasprismorna som vi har använt här är slipade av riktigt kristallglas. De är lite tunga och behöver därför en något kraftigare gren som bär upp dem. Och de bryter vårljuset fantastiskt vackert.

Det kan också vara lite kul att hoppa över de traditionella fjädrarna i massa olika färger och istället ta en grön som matchar bladen tillsammans med naturfjädrar i olika bruna och grå toner.

Vi har använt:

Glasprismor i form av kula, istapp och droppe

Vaxad lintråd att hänga prismorna i

Naturfjädrar

Gröna fjädrar

Påskris-DIY-Detaljer.se

Påskris-DIY-Detaljer.se

Påskris-DIY-Detaljer.se

Påskris-DIY-Detaljer.se

Ljuslyktor med naturfjädrar

Fjäderlyktor-DIY-Detaljer

Naturen är den bästa formgivaren. En närmare titt på naturfjädrar kan avslöja den mest fantastiska mönsterskatt! Håller man dem mot ljuset blir det ännu tydligare, så därför är det just där de ska få hamna – mot ljuset.

Fästa mot en enkel rak glaslykta eller mindre vas blir de perfekta som ljuslyktor nu när påsken närmar sig…

Fjäderlyktor2-DIY-Detaljer

Du behöver:

Ljuslyktor i glas

Naturfjädrar

Decopagelim

Pensel

Limpistol

Natursnöre

Sax

Fjäderlyktor3-DIY-Detaljer

Gör så här:

Pensla på lim på ljuslyktorna och börja täcka dem med fjädrar uppifrån runt hela övre kanten innan du fäster dem omlott nedåt. Använd ett lim som du kan pensla på och som blir transparent när det torkar.

Vissa fjädrar kan man behöva klippa av i nederkanten om de är för långa. Vira ett natursnöre runt och några varv och knyt så att fjädrarna sitter tätt mot glaset.

Tänk på att fjädrarna inte bör sticka upp mer än några millimeter över glaskanten på lyktan på grund av brandrisken.

Är det större och styvare fjädrar (som på de två översta bilderna här) använder man limpistol istället för decopagelim för att fästa fjädrarna mot lyktan. Fäst dem bara på en punkt på mitten ungefär där du tänkt knyta snöret senare, så syns inte limmet.

Fjäderlyktor4-DIY-Detaljer Fjäderlyktor5-DIY-Detaljer Fjäderlyktor6-DIY-Detaljer

Servettringar av skinnspill

Servettring-DIY-Detaljer

Ibland blir det fel. Man råkar skära till en läderrem bara några millimeter för smal, och måste skära till en ny…  Och eftersom läder inte är något man bara kastar bort fick den felskurna läderremmen bli något annat. Servettringar kanske? En liten detalj i naturgarvat läder som bryter av perfekt mot de blå servetterna. Fel kan bli rätt ibland!

Servettring2-DIY-Detaljer

Du behöver:

Getskinn eller läderspill

Rullkniv

Stålvinkel eller skärlinjal

Skärmatta

Håltång

Cirkelskärare

Servettring3-DIY-Detaljer

Gör så här: Skär till remmar 4 cm breda (eller så breda du vill ha dem) och 20 cm långa. Använd en rullkniv och en stålvinkel så är det enkelt att få spikraka skär på remmarna. Skär av ändarna till en halvcirkel med hjälp av cirkelskäraren. Gör ett hål med en håltång i mitten av halvcirkeln där cirkelskärarens nål redan markerat mitten. Skär ett snitt från hålet och rakt upp mot övre långsidan. I andra änden skär du rakt nedåt.

Fäst ihop. Klart!

Servettring4-DIY-Detaljer Servettring5-DIY-Detaljer

Väggklocka med skoltavelfärg

Väggklocka-DIY-Detaljer

Den klassiska väggklockan kommer aldrig att dö. Den antar bara nya former i takt med tiden. Och får fler funktioner. Varför inte göra en väggtavla med klocka och griffeltavla, allt-i-ett? Perfekt för alla som behöver få ihop vardagspusslet med lite stil.

Husformen känns som att den ligger i tiden just nu och passar perfekt för ändamålet. Klockan placerar man under taket och sedan kan man anteckna allt man behöver komma ihåg på de understa våningarna.

Du behöver:

Plywoodskiva

Japansk handsåg

2 st träreglar, 61 cm långa

Trälim

Hängbeslag

Skruv

Tillgång till Borrmaskin och borr

Skoltavelfärg

Roller

Schablonfilm

Schablonkniv

Skärmatta

Tavelkritor

Urverk

Visare

Gör så här:

Såga av hörnen i en rät vinkel från mitten av skivan så att den får en klassisk ”husform”. En japansk handsåg är enkel att använda och ger ett fint snitt utan en massa stickor längs kanterna som man annars lätt får när man sågar i en plywoodskiva.

Limma fast två träreglar på baksidan av skivan, den översta i höjd med ”takfoten” och den understa några centimeter upp från nederkanten. Lägg i press några timmar medan limfogen torkar så får man en riktigt stark limfog.

Skruva fast ett par hängbeslag i den övre regeln så att du kan hänga upp klockan senare.

Mät ut mitten av klockans övre del och borra ett 10 mm stort hål för urverket.

Måla framsidan med skoltavelfärg. Måla minst två varv, låt torka emellan.

väggklocka-DIY-Detaljer

Skär ut sifferschabloner i siffrorna 3, 6 och 12. Dra upp siffrorna på en dator i lagom storlek, lägg schablonfilmen mot skärmen och rita av. Vi använde ett typsnitt som heter Stencil. Skär sedan ut med en schablonkniv.

3Väggklocka-DIY-Detaljer

Håll, eller tejpa fast, schablonsiffrorna där siffrorna ska vara på urtavlan och fyll i med en skoltavelkrita.

4Väggklocka-DIY-Detaljer

Montera fast urverk och visare och häng upp på väggen.

5Väggklocka-DIY-Detaljer

Kopparrörshållare till toarullen

Kopparhållade-DIY-Detaljer

Ibland är det de där riktigt enkla lösningarna som är vackrast och passar bäst. En hållare till toarullen eller hushållspappersrullen tillverkar man enkelt av ett kopparör, ett par vinkelkopplingar och ett rep. Bara att kapa, koppla och knyt!

Du behöver:

Kopparrör

Röravskärare

2 st vinkelkopplingar

Clipperrep

Kopparhållare3-DIY-Detaljer

Gör så här:

Kapa av kopparröret lagom långt för en toarulle (10-15cm) Använd en röravkapare som man lätt kapar kopparrör genom att snurra samtidigt som man vrider åt skruven.

Klipp till en bit av clipperrepet, eller det rep du ska använda. Clipperrepet ser ut som ett tjärat hamprep men är gjort av polyester för att tåla utomhusbruk. Därför kan man också fästa ihop trådarna i ändarna genom att bränna dem lätt med en tändsticka så att trådarna börjar smälta. Då repar inte repet upp sig.

Trä på två vinkelkopplingar i ändarna av röret, dra igenom repet och trä på en toarulle innan du knyter ihop ändarna på repet. Lätt som en plätt.

Samma lösning fungerar lika bra till hushållspappret i köket.

Kopparhållare4-DIY-Detaljer Kopparhållare5-DIY-Detaljer Kopparhållare2-DIY-Detaljer