Praktisk Pockethylla – du snickrar själv

Pockethylla-DIY-Detaljer.se

Vissa verktyg kan verkligen göra underverk! En borr- och skruvjigg är en lite manick som inte ser mycket ut för världen, men som förvandlar dig till finsnickare i ett nafs!

Plötsligt är det inte längre omöjligt att bygga hyllor helt utan synliga beslag, det är till och med ganska lätt – även för den som är ovan att snickra.

Borrjiggen har en hållare som håller borren i en perfekt vinkel. Och själva borren är konstruerad som en större borr först och en tunnare borr längst ut i änden så att man kan förborra hål för skruvar, som sedan blir osynliga.

De här pockethyllorna är lika snygga att hänga upp på väggen som att stapla på varandra på ett skrivbord. Perfekta för pocketböckerna man planerar läsa i sommar.

Du behöver:

Fyra brädbitar i dimensionen 28 x 150 mm, två st ca 25 cm långa och två st ca 35 cm långa

Borrmaskin

Borr och skruvjigg

Tving

Trälim

Vinkelhake

Japansk kapsåg, mini

Slippapper

Korkkloss

Kvistborr 20 mm

Hängbeslag

Borrjig-DIY-Detaljer.se

Gör så här:

Såga till fyra brädbitar, slipa bort vassa kanter med slippapper.

Sätt fast borrjiggen, kant i kant med en de långa brädbitarna och borra hål med borren som medföljer borrjiggen. Borren har en liten stopphylsa som man skruvar fast på borren för att man inte av misstag ska råka borra för djupt (se bild ovan). Borren ska bara precis komma fram till slutet av träet, annars får skruven inte så mycket att fästa i.

Borra likadana hål i alla fyra hörnen på de två långa brädbitarna.

Limma ihop bitarna med de korta bitarna ”utanför” de långa. Ställ hyllan på högkant medan limmet torkar med något tungt ovanpå. Kontrollera med en vinkelhake att vinklarna blir räta.

När limmet torkat skruvar du ihop delarna med en träskruv i varje hål.

Steg-för-steg-DIY-Detaljer.se

Borrhålen kan man fylla igen med pluggar som medföljer borrjiggen, eller med kemiskt trä som är som ett spackel. Använder man pluggarna som här fyller man först hålet med lite trälim, pressar i pluggen och använder en japansk handsåg i minimodell för att såga av pluggen jämns med träet.

Borrjig2-DIY-Detaljer.se

Vill man kunna hänga upp hyllan på väggen borrar man två hål med en kvistborr på vardera sida på baksidan av hyllan och trycker i ett hängbeslag.

Slipa hela hyllan med slippapper.

Pockethylla2-DIY-Detaljer.se

Äggkartongblommor – i väntan på våren

Kartongblommor5-DIY-Detaljer.se

Det har varit ett par rejäla bakslag för våren i år, med aprilväder som mest bjudit på snö och kyla. Så mycket mer längtar man inte efter vår, gröna blad och blommor!

I väntan på våren kan man fixa sig en egen blomsterfägring inomhus – av gamla äggkartonger från påskens äggfrossa. Äggkartonger är perfekta att göra blommor av, formerna är redan klara och det är bara att ta fram saxen och klippa fram dem. Lite sprayfärg och den trista, grå pappersytan är som bortblåst. Använder man två färger – en på utsidan och en annan på insidan – får blommorna dessutom ett ännu mer tredimensionellt uttryck.

De här blommorna kan man fästa lite var-man-vill. I vackra torra grenar från trädgården, i en drömfångare, på kransar eller ljusstakar. Eller som här ovan, i en väggbonad i makramé, knuten av natursnöre.

Du behöver:

Tomma äggkartonger

Sax

Art spray sprayfärg för papper

Mässingstråd

Avbitartång

Grånad pinne från stranden eller skogen

Natursnöre

Kartongblommor2-DIY-Detaljer.se

Gör så här:

Klipp ut blommor ut en äggkartong. Spraya först insidan med guld och låt färgen torka ordentligt. Spraya sedan utsidan med grön färg och låt torka. Stick två hål i botten av blomman med en nål och trä i en bit mässingstråd. Tvinna ihop tråden.

Väggbonaden i makramé hittar du en beskrivning på här. Istället för klassiskt makramégarn har vi använt natursnöre och bara gjort enkla knutar hela vägen.

Steg-för-steg-DIY-Detaljer.se

Till den här lilla kransen använder man en enkel Metallring och sprayfärg i guld. Spraya ringen först, låt färgen torka och tvinna sedan fast blommorna.

Kartongblommor7-DIY-Detaljer.se

 

Bordskransen är gjord av en färdig stomme Mosskrans och ljushållare.

Och det kan bli vackert att bara linda fast några blommor runt en flaska som man använder som ljusstake.

Kartongblommor8-DIY-Detaljer.se

Kartongblommor9-DIY-Detaljer.seKartongblommor6-DIY-Detaljer.se

Personligt påskpynt – Fågelburar i luffarslöjd

Fågelbur-DIY-Detaljer

Fåglarna har börjat kvittra utomhus och påsken är äntligen här. Den som inte redan påskpyntat har det roliga kvar!

Små fågelburar i luffarslöjd böjer man till på en halvtimme. Den mjukglödgade järntråden är enkel att jobba med och det behövs egentligen bara en bit papp och lite torrt gräs från trädgården för att skapa de här små fågelburarna som ruvar på var sitt guldglittrande ägg.

Fågelburarna är pynt som kan fungera året om. Fyll dem med ett gäng chokladägg till påsk och byt ut till små fåglar eller fjärilar när påsken är slut.

Du behöver:

Järntråd 1,5 mm

Järntråd 0,7 mm

Tång

Svart hobbykartong

Sax och rund mall eller cirkelskärare

Torrt fjolårsgräs

Hönsägg eller plastägg

Guldspray eller guldglitter, lim och pensel

Organzaband

Steg-för-steg-fågelbur-DIY-Detaljer

Gör så här:

Rita upp och klipp ut rondeller ur svart papp, cirka 13 cm i diameter. Använd ett litet tefat som mall, eller skär ut med en cirkelskärare. Markera åtta hål med en penna på jämna avstånd en centimeter in från ytterkanten runt hela cirkeln. Stick hål vid markeringarna med en bit ståltråd.

Klipp till fyra bitar 1,5 mm tjock järntråd ca 50 cm långa. Böj järntrådarna till en båge med en mjuk böj på mitten och stick ned ändarna i hålen i pappbotten så att varje båge sitter i hålen mitt emot varandra i botten.

Böj upp ändarna med en skarp 90 graders vinkel så att botten inte trillar ur. Klipp till en bit av den 0,7 mm tjocka järntråden, gör en ögla och snurra sedan ihop de tjockare trådarna i mitten av böjen, högst upp på buren så att de håller ihop stadigt.

Klipp till tre bitar tunn järntråd, ca 50 cm långa. Ta en tråd och vira den ett varv runt varje tjock tråd hela vägen runt buren innan du fäster och klipper av överflödig tråd. Gör likadant med de två andra trådarna så att det bildas ett glest galler.

Vira ihop gammalt torrt fjolårsgräs till ett litet fågelbo lagom stort till buren, dra försiktigt upp de understa gallertrådarna och peta in gräsboet i buren.

Spraya ett urblåst hönsägg med guldfärg eller måla det med lim och strö över guldglitter (eller både och), pilla försiktigt in ägget i boet. Dra tillbaka gallertrådarna så att de fördelas jämnt. Fäst ett band i burens övre ögla och häng upp.

Fågelbur-DIY-Detaljer

Fågelbur-DIY-Detaljer

Påskägg med transfermotiv

Transfermotiv-DIY-Detaljer.se

Påsk utan ägg – är som jul utan julklappar. Även om man skippar påskgodiset och kanske inte heller älskar att äta kokta ägg är det roligt att dekorera med dem. I påskriset, på bordet. Lite överallt!

De här påskäggen har naturen som inspirationskälla. Transfermotiv med tecknade insekter går bra att fästa på såväl pappägg för godiset som på vanliga hönsägg man först blåst ur – som plastägg (om man inte orkar eller har lust att blåsa ur riktiga ägg).

Eftersom transfermotiven bara är svart/vita behövdes lite bling-bling för att piffa upp. Så underdelen av pappäggen sprayade vi med guldfärg, och även ett par hönsägg fick lite guldspray.

Till hönsäggen gjorde vi ett litet fågelbo av torrt fjolårsgräs så att äggen ligger stilla som bordsdekoration. Ute i naturen hittade vi även några videkissar som vi limmade tätt på ett par ägg. De torkar fint och håller även att plockas fram nästa år.

Du behöver:

Pappägg

Transferark med insekter

Sax

Urblåsta hönsägg eller plastägg

Guldsprayfärg

Maskeringstejp

Karlssons klister

Videkissar

Torrt fjolårsgräs

Metalltråd

ev upphängningsögla (om man istället skulle vilja hänga upp äggen)

Transfermotiv-DIY-Detaljer.se

Gör så här:

Klipp ut transfermotiven ur sina ark, klipp ett par millimeter från kanten. Lägg i en skål med vatten i några minuter tills motivet släpper från skyddspappret. Lyft upp motivet med skyddspappret (det är enklast för att det inte ska vika sig) placera motivet där du vill ha det, håll ett finget över och dra försiktigt bort pappen i sidled. Pressa ut vatten och luftbubblor. Låt torka.

Vill man kan man måla pappäggen först, men vi gillar den lite råa känslan i de helt odekorerade äggen. Man kan också lägga ett lager lack över transfermotivet, men det är inte heller nödvändigt.

Undersidan av pappäggen sprayade vi med guldfärg. Om man har en tom pappkartong att spraya i så slipper man en massa fritt flygande färg. Bäst är ändå (med kartong eller ej) att vara utomhus när man sprayar.

Helt vanliga hönsägg från mataffären kan man tömma själv genom att först sticka, eller borra, ett litet hål i varje ända av ägget och sedan blåsa ut innehållet. Skölj och torka av. De mindre insekterna på transferarken passar perfekt på hönsäggen.

En bred remsa maskeringstejp runt hönsäggen maskerar bort guldfärgen och kan samtidigt hålla ägget på plats så att det inte rullar runt. Tänk på att vara noga med att kanten av maskeringstejpen sitter tätt, annars kryper färgen lätt in i pyttesmå veck eller bubblor.

Transfermotiv-DIY-Detaljer.se

Äggen med videkissarna är också vanliga hönsägg som vi limmat videkissar tätt på. Videkissarna håller jättebra i torkad form, så har man kvistar som börjat bli gamla kan man plocka av kissarna och använda att dekorera ägg med.

Det lilla fågelboet gör man av torrt gräs som man snurrar ihop och sedan fäster med en bit tunn ståltråd som man snurrar och ”syr” igenom gräset.

Transfermotiv-DIY-Detaljer.se Transfermotiv-DIY-Detaljer.se